Más néven
Quick Idő
Hivatalos név
Prothrombin, Nemzetközi Normalizált Ráta (INR)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak ellenőrzésére, hogy a véralvadásgátló gyógyszerek megfelelőek-e a vérrög képződés megelőzésére; valamint, hogy segítsen kimutatni és diagnosztizálni a vérzési rendellenességeket.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, vagy ha a kezelőorvos azt gyanítja, hogy a páciensnek vérzési rendellenességei lehetnek.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség? 

A kari vénából vagy néha az ujjbegyből vett vérre.
A meghatározáshoz vérplazmára van szükség. Ez úgy nyerhető, hogy a vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért citrátot tartalmazó ("kék kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni, (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, de ha véralvadás gátló (antikoaguláns) kezelésben részesül, a mintát a napi gyógyszeradag bevétele előtt kell levenni.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A prothrombin idő (PI) teszt méri, hogy mennyi idő telik el, amíg a vérmintában az alvadék kialakul. A szervezetben az alvadási folyamat egymást követő kémiai reakciók sorozatát foglalja magába. Az utolsó lépések egyike a prothrombin thrombinná való átalakulása. A prothrombin azoknak a véralvadási faktoroknak az egyike, amelyeket a máj termel. A PI teszt értékeli ezeknek a faktoroknak az egységes funkcióját, valamint a szervezet képességét arra, hogy egy megfelelő időn belül alvadékot hozzon létre.

A PI teszt eredményét rendszerint másodpercekben mérik, és egészséges egyének értékeivel hasonlítják össze. Mivel a PI teszt kivitelezésénél alkalmazott reagensek (kémiai anyagok) laboratóriumról laboratóriumra változnak, (az idő múltával még ugyanazon laboratóriumon belül is), ezért a normál értékek szintén ingadoznak. Az eredmények standardizálása érdekében a WHO (World Health Organization) bizottsága kifejlesztette és ajánlja a Nemzetközi Normalizált Ráta (International Normalized Ratio, INR) használatát olyan betegek esetén, akik syncumar vagy warfarin véralvadásgátló gyógyszeres kezelést kapnak. Az INR egy számított érték, amely a PI reagensek változtatását korrigálja, és lehetővé teszi a különböző laboratóriumok eredményeinek összehasonlítását. A legtöbb laboratórium mind a PI, mind az INR értéket megadja. Ugyanakkor, az INR alkalmazása nem ajánlott a PI kifejezésére olyan betegeknél, akik nem  kapnak véralvadásgátló gyógyszeres kezelést.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérminta a kari vénába szúrt tűvel, vagy néha az ujjbegyből  vehető.  

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Mivel a PI és az INR (PI/INR) vizsgálatok eredményei azt mutatják meg, hogy a véralvadási képesség megfelelő-e, ezért alkalmasak mind a vérzési, mind az alvadási tendenciák vizsgálatára. Egyik általános alkalmazás az olyan véralvadásgátló szerek hatásának nyomonkövetése, mint pl. a syncumar vagy warfarin. Ezek a véralvadásgátló gyógyszerek megakadályozzák a vérrögök kialakulását, ezért hosszabb távon olyan pácienseknek írják elő, akiknél ismétlődően nem megfelelő véralvadást tapasztalnak. A kezelés magába foglalja azokat is, akiknél szívroham, stroke és mély vénás trombózis (MVT) fordult elő. Mint megelőző intézkedés, a véralvadásgátló terápia azoknál a betegeknél is alkalmazható, akiknek mesterséges szívbillentyűjük van, valamint olyan betegeknél is, akiket nagyobb műtétre készítenek elő. A véralvadásgátló gyógyszert gondosan kell monitorozni, hogy fenntartható legyen az egyensúly a vérrögképződés megelőzése és a nemkívánatos vérzések kiváltása között.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, akkor az orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja PI/INR-jét, hogy megbizonyosodjon arról, vajon az előírt gyógyszer megfelelő hatású-e, és a PI-je megfelelően növekedett-e. A teszt elvégzésének nincs meghatározott gyakorisága, de a célnak megfelelő időközönként kell elvégezni ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen a kezelés hatékonysága. (Azaz, hogy az alvadási idő a terápiás szintre emelkedett-e anélkül, hogy túlzott vérzékenység vagy véraláfutás jelentkezne.)

A PI teszt rendelhető olyan betegnek is, aki nem szed véralvadásgátló gyógyszert. Álatlában ekkor a pácienst vérzési rendellenesség irányában vizsgálják, vagy sebészeti beavatkozás előtt ellenőrzik a vér alvadási tulajdonságát.

Mit jelent az eredmény?
Ha csak a PI tesztet nézzük, az eredmény függ az alkalmazott módszertől, reagenstől, mérőkészüléktől. A legtöbb laboratórium a PI eredmény mellett megadja a Nemzetközi Normalizált Ráta (INR) értékét is. Általában a véralvadásgátló gyógyszerrel kezelt beteg INR-jének 2,0-3,0 kell lennie, mint megfelelő véralvadásgátló beállítás. Némely betegnél, akinek magas alvadási kockázata van, az INR-nek magasabbnak, kb. 2,5-3,5-nek kell lennie. A megnyúlt vagy megnövekedett protrombin idő, az emelkedett INR azt jelenti, hogy a vérnek túl hosszú időre van szüksége az alvadáshoz. Ha valaki nem szed véralvadásgátló gyógyszert és a PI-je mégis megnyúlt, akkor az ok megállapításához további vizsgálatra van szükség.

Mit kell még tudnom?
Számos ételféleség, gyógyszer, az alkohol befolyásolhatja a PI/INR vizsgálat eredményét. Általában az antibiotikumok, az aszpirin és a cimetidin megnöveli a PI/INR-t. Ezzel szemben az altatószerek, az orális fogamzásgátlók és a hormonpótló terápia, valamint a K vitamin - akár multivitaminban, akár folyékony táplálékkiegészítőben - csökkenti a PI-t. Bizonyos táplálékok (mint marha- és sertés máj, zöld tea, brokkoli, csicseri borsó, kelkáposzta, fehérrépa zöldje és szójabab temékek) nagy mennyiségű K vitamint tartalmaznak, így csökkent PI eredményeket. A PI vizsgálat eredményét csak akkor tudja az orvos helyesen értelmezni, ha tud az összes gyógyszerről, élelmiszerről, amit a páciens a vizsgálatot megelőzően elfogyasztott.

Gyakori kérdések

1. Elvégezhető-e a PI vizsgálat otthon?
Igen. Forgalomban van néhány, a páciensek által otthon is használható készülék. Ugyanakkor az otthoni méréshez alaposan el kell sajátítani a vizsgálattal kapcsolatos ismereteket, amelyhez szorosan hozzátartozik a páciensek képzése, a hibalehetőségek ismerete, az eredmények bizonyos fokú értelmezése is. Egy-egy rosszul kivitelezett mérés vagy tévesen értelmezett eredmény súlyos következményekhez vezethet!

2. Minden nap ugyanabban az időben kell-e elvégeznem?
Általában nem szükséges a PI/INR-ét a nap egy konkrét időpontjában mérni. Ugyanakkor fontos, hogy a véralvadásgátló gyógyszerét mindennap ugyanabban az időben vegye be, hogy fenntartsa a folyamatos szintet. Ha az orvosa növeli vagy csökkenti a dózisát, akkor lehet, hogy akár egy napon belül is újra kell ellenőrizni a PI-t, hogy felmérjék a dózis változtatásának hatását a PI/INR értékre. (Ez nem azonnali hatás.)

3. A PI eredményem változik néha, az orvosom mégsem változtatja meg a gyógyszeradagolást. Miért?
A PI eredményt sokféle vegyület befolyásolja. Az előzőekben említett bármelyik gyógyszer, vagy pl. egyes a vízhajtók és az allergia ellenes szerek hatással vannak a méréserdeményre. Bizonyos élelmiszerek, mint pl. marha- és sertés máj, zöld tea, brokkoli, csicseri borsó, kelkáposzta, fehérrépa zöldje és szójabab temékek nagy mennyiségű K vitamin tartalmuk révén csökkentik a PI értékét. A vérvételi technika és vérvételi nehézségek szintén befolyásolhatják a teszt eredményt. Ha orvosának kétsége van a PI/INR-ének stabilitását illetően, akkor gyakrabban ellenőrizheti az eredményt.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.