Más néven
PRL
Hivatalos név
Prolaktin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy a prolaktin szint magasabb-e (vagy ritkán alacsonyabb-e) a normálisnál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor emelkedett prolaktin szintre jellemző tünetek jelentkeznek, mint például a galactorrhoea (tejcsorgás) és/vagy látászavarok és fejfájás, valamint részét képezi a női, illetve férfimeddőség kivizsgálásának, továbbá az alacsony tesztoszteronszintek követésére férfiakban.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, azonban a mintát az ébredés után 3-4 órával célszerű levenni.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A prolaktin egy hormon, amely a hipofízis (az agyalapon elhelyezkedő szőlőszem nagyságú szerv) elülső lebenyében képződik. Férfiakban és nem terhes nőkben a szintje normálisan alacsony, a prolaktin elsődleges szerepe a  tejelválasztás elősegítésében van.
A prolaktinszint a terhesség alatt és közvetlenül a szülés után a legmagasabb. A terhesség során a prolaktin, az ösztrogén és a progeszteron serkentik az emlők fejlődését. Szülést követően a prolaktin biztosítja a tejelválasztás megindítását, valamint annak fenntartását. Ha az anya nem szoptat, akkor prolaktinszintje visszaesik a terhesség előtti alacsonyabb értékre. Ha az anya szoptat, akkor az újszülött szoptatása fontos ingerként játszik szerepet a prolaktinelválasztásban. Működik egy szabályozó visszajelzési rendszer, amely kapcsolatot létesít az újszülött táplálkozási igénye, a hipofízis által elválasztott prolaktin, valamint a termelt tej mennyisége között. Emelkedett marad a prolaktinszint mindaddig, amíg az anya szoptat, de végül visszaesik a terhesség előtti szintre.

A terhességen kívül prolactinoma (a hipofízis prolaktint termelő daganata) a leggyakoribb oka az emelkedett prolaktin szintnek. Prolactinomák a leggyakoribb hipofízisdaganatok és ezek általában jóindulatúak. Előfordulásuk gyakoribb nőkben, de férfiakban is kialakulhatnak. A prolaktin-túltermelés okozta panaszokon (mint például a tejelválasztás nem terhes nőkben és ritkán férfiakban) kívül, a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függően egyéb tünetek is felléphetnek.

Ha a hipofízis elülső lebenye és/vagy a daganat jelentősen megnagyobbodik, ez nyomást gyakorolhat a látóidegre, amely fejfájást és látászavarokat okoz, valamint zavarhatja a hipofízis által termelt egyéb hormonok elválasztását. Nőkben a prolactinomák meddőséget és menstruációs rendellenességeket okozhatnak, férfiakban ezek a daganatok fokozatosan a szexuális funkció és vágy csökkenését okozhatják. Ha a prolactinomák kezelése nem történik meg, akkor a környezetükben lévő szöveteket károsíthatják.

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.
 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A prolaktinszintek más vizsgálatok eredményeivel együtt a következőkben segítenek:
Galactorrhoea okának meghatározásában
Fejfájás és látászavarok okának meghatározásában
Meddőség és merevedési zavar diagnózisában
Női meddőség diagnózisában
Prolactinoma diagnózisában
Hipofízis elülső lebenye müködésénék megítélésében
Prolactinoma-kezelés követésében, valamint a daganat kiújulásának ellenőrzésében.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A kezelőorvos akkor kéri a prolaktinszint-meghatározást, amikor prolactinomára jellemző tünetek mutatkoznak, mint például bizonytalan eredetű fejfájás, látászavarok és/vagy galactorrhoea. Akkor is kérhetik a vizsgálatot más vizsgálatokkal együtt, amikor a nő meddőségben vagy menstruációs rendellenességben szenved, vagy amikor a férfinál a következő tünetek jelentkeznek: csökkent szexuális vágy, galactorrhoea vagy meddőség. Gyakran akkor is kérik a prolaktinszint-meghatározást, amikor alacsony tesztoszteronszintet mérnek egy férfinál.
Amikor a beteg prolactinomában szenved, kérhetik a prolaktinszint-meghatározást a daganat terjedésének és a kezelés hatékonyságának megítélésére. Kérhetik meghatározott időszakonként prolactinoma kiújulásának ellenőrzésére.

Kérhetik a prolaktinszint-meghatározást más vizsgálatokkal együtt, mint például a növekedési hormonnal, amikor a kezelőorvos általános hypopituitarismusra (csökkent hipofízisműködés, amely csökkent pajzsmirigy- vagy mellékvesehormon-szintet eredményez) gyanakszik. Továbbá kérhetik a prolaktinszint-meghatározást, ha a beteg olyan kórképben szenved vagy gyógyszert szed, amely befolyásolja a dopaminszintet (egy az agyban található vegyület, amely szabályozza, illetve gátolja a prolaktin termelést).

Mit jelent az eredmény?
Férfiak és nem terhes nők vérének prolaktin szintje normálisan alacsony. A prolaktinszint-meghatározásnál figyelembe kell venni a napszakot. A hormon szintje ingadozik a nap 24 órájában – emelkedik alváskor és a csúcsszintjét a reggeli órákban éri el. Ideálisan, a vérvételt ébredés után néhány órával célszerű elvégezni, lehetőleg egy félórás pihenést követően (bár a kezelőorvos saját indokai alapján más időpontokban kérheti a vizsgálatot).
Normális az emelkedett prolaktinszint terhességben és szülést követően, ameddig az anya szoptat. Továbbá magas szintek találhatók a következő esetekben is:

· Anorexia nervosa

· Gyógyszerszedés: Ösztrogén, triciklusos antidepresszánsok, dopamin hatását gátló szerek, mint például: nyugtatók, néhány vérnyomáscsökkentő szer, valamint néhány, a gastrooesophagealis reflux betegség kezeléséhez alkalmazott szer

· Hipotalamuszbetegségek

· Csökkent pajzsmirigyműködés

· Vesebetegség

· Mellbimbóingerlés (enyhe hormonszint-emelkedést okoz)

· Egyéb hipofízisdaganat vagy -betegség

· Policisztás ovárium szindróma

· Prolactinoma

A csökkent prolaktinszint általában nem igényel kezelést, de utalhat egy még inkább kiterjedt hypopituitarismusra (csökkent hipofízisműködés éshormontermelés). A csökkent szinteket okozhatják olyan gyógyszerek, mint például a dopamin, levodopa és ergot alkaloida származékok.

Mit kell még tudnom?
Stresszállapotok, mint például betegség, trauma vagy a vérvételtől való félelem okozhatnak mérsékelt prolaktinszint-emelkedést.

A prolactinomák általában kis méretűek. Prolaktinszint-meghatározáson kívül a kezelőorvos kérhet MRI-t (mágnesesrezonancia-vizsgálatot), a daganat hipofízisen belüli elhelyezkedésének, valamint a daganat és a hipofízis (amely gyakran megnagyobbodik) méretének megítélésére.

Gyakori kérdések

1. Milyen egyéb vizsgálatokat végezhetnek az emelkedett prolaktinszint kivizsgálására?

Tesztoszteron- (melynek szintje csökkent magas prolaktinszinttel rendelkező férfiakban), FSH-, LH- (az ovuláció és a termékenység megítélésére), MRI-vizsgálat (hipofízis-megnagyobbodás és a daganat elhelyezkedésének megítélésére) és  szemvizsgálat (a látászavarok kivizsgálására).

  

2. Ha a prolaktinszintem emelkedett, a kezelőorvosom miért a pajzsmirigyemet vizsgálja?

Gyakori az emelkedett prolaktinszint hypothyreosisban (csökkent pajzsmirigyműködés) szenvedő betegekben (bár nem ez okozza). Ha emelkedett prolaktin szintje van, a kezelőorvos nagy valószínűséggel ilyen irányban is kivizsgálja.

  

3. Hogyan kezelik a prolactinomákat?

Általában a prolactinomát dopaminszerű gyógyszerekkel kezelik (mint például a bromocriptin vagy cabergolin). A kezelés csökkentheti a prolaktinszintet, a tüneteket, valamint helyreállíthatja a termékenységet, de több hónapon és éven át is szükséges lehet a gyógykezelés. Néha szükséges a sebészeti beavatkozás, ha nagy a prolactinoma, illetve nem reagál gyógyszeres kezelésre. A sebészeti beavatkozás finom műveleteket és tapasztalt sebészt igényel. Bizonyos esetekben a gyógyszeres és/vagy sebészeti kezelés ellenére is visszatér a prolactinoma.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.