Más néven
Ösztrogén frakciók (több mint 20 különböző ösztrogén forma; a leggyakrabban vizsgáltak: ösztron [E1]
Ösztradiol [E2]
Ösztriol [E1]
Ösztrogén Frakciók/frakcionált
Ösztriol [E3]
Ösztrogén hatású hormonok
Hivatalos név
Ösztrogének; Ösztron; Ösztradiol; Ösztriol
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat? 

Meghatározni vagy nyomon követni az Ön ösztrogén szintjét; kimutatnia kóros értéket; igazolni, hogy Önnél a panaszokat a hormonális zavar okozza-e; nyomon követni az infertilitás miatti kezelést; a menopauza tünetei miatt adott gyógyszerek hatásának a figyelemmel kísérése; néha vizsgálni a magzat és a méhlepény (placenta) közötti kapcsolatot a terhesség korai szakaszaiban.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Nők:  ha Ön a hormonzavarra utaló tüneteket tapasztal, mint amilyen például a kóros hüvelyi vérzés, a menstruációs ciklus elmaradása, szokatlan és/vagy korai vagy késői nemi szerv fejlődés; ha Ön meddőségi kezelésen esik át vagy a menopauza tünetei miatt kezelésben részesül; ha Ön veszélyeztetett terhes és az orvosa szeretné nyomon követni a méhlepény és a fejlődő magzat állapotát.

 

Férfiak: ha Önnél a nőiesedés jelei mutatkoznak, mint például az emlők megnagyobbodása (ginekomasztia)

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérre vagy 24 órás gyűjtött vizeletmintára.
A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?
Nincs speciális teendő.
Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  Az ösztrogének a szteroid hormonok csoportjába tartoznak, amelyek nőkben a nemi szervek fejlődéséért és működéséért, valamint a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért felelősek. Egy másik hormonnal, a progeszteronnal együtt segítenek szabályozni a menstruációs ciklust, részt vesznek az emlők és a méh növekedésében és segítenek fenntartani az egészséges terhességet. Annak ellenére, hogy a legfőbb női hormonnak tekinthető, a férfiakban is megtalálható; mindkét nemben a csont anyagcserében és növekedésében játszik szerepet. Az ösztrogén teszt a három fő ösztrogénhatású vegyület egyikének szintjét méri a vérben vagy vizeletben: ösztron (E1), ösztradiol (E2) vagy ösztriol (E3)

   

  • Az ösztron (E1) közvetlenül keletkezik androszténdionból (a mellékvesekéregben) vagy közvetve más androgénekből. Az E1-t termelhetik az ováriumok valamint a placenta, a herék és a zsírszövet is. Az E2 és E1 át tud egymásba alakulni, ha szükséges. Az E1 az elsődleges ösztrogén férfiakban és a menopauzát követően nőkben.
  • Az ösztradiolt (E2) a menopauza előtt a nőkben elsősorban a petefészkek, míg férfiakban a herék termelik. Az E2 forrása az E1 hormon posztmenopauzában levő nőkben. Ez (E2) a leghatékonyabb ösztrogén és az, ami a legmagasabb koncentrációban van jelen a nem-terhes menopauza előtti nőkben. Az E2 szintek a nő életkorával és reprodukciós állapotával változnak. Az ösztradiol kiváló jelzője a petefészek működésének. 
  • Az ösztriolt (E3) a magzati előanyagból a méhlepény termeli és koncentrációja emelkedik a terhesség ideje alatt. A terhesség végén  emelkedő koncentráció jelzi, hogy egészséges a terhesség és a fejlődő magzat. Az ösztriol mérés része a második trimeszterbeli anyai szűrésnek, annak a tesztnek, ami azt vizsgálja, hogy mekkora annak a kockázata, hogy a magzatnál kromoszómális rendellenesség áll fenn. Nagyon alacsony az E3 szint a nem terhes nőkben és férfiakban.

   

  Ösztrogének lányokban és nőkben

  Nők szervezetében az ösztrogének típusa és koncentrációja az élet során változik. A szintek változnak a menstruációs ciklusok során, a terhesség alatt és napszaktól függően is.

  Születéskor

  Az ösztradiol (E2) és az ösztron (E1) magasak, de néhány nap alatt jelentősen lecsökkennek. Szintjük minimális a korai gyermekkorban.

   

  Pubertás korban

  Az ösztradiol (E2) és az ösztron (E1) emelkedni kezd a pubertás közeledtével. Ezek az ösztrogének felelősek az emlők fejlődéséért, a méh növekedéséért és (más hormonokkal együtt) a menstruációs ciklus szabályozásáért. Mérsékelt mennyiségű E1 mérhető a pubertástól a menopauzáig. Az E1 szint napszaki ingadozást is mutat, de egyébként szintje viszonylag stabil. 

   

  Menstruáció alatt

  A menstruációs ciklus kb. 28 nap hosszúságú és két fázisból áll: ez a follikuláris és luteális fázis. Minden egyes ciklus során az E2 és számos más hormon szintje emelkedik normális körülmények között is, majd ezt követően meghatározott sorrendben csökkenni fognak.

   

  Terhesség alatt

  Ösztriol (E3) az elsődleges ösztrogén, ami a terhesség alatt jelen van. A placenta termeli, a terhesség nyolcadik hetétől kezd szintje emelkedni és folyamatosan emelkedik a terhesség alatt. Szintje hirtelen nő megközelítőleg 4 héttel a szülést megelőzően. Az anyai keringésben található ösztriol gyorsan eltűnik a szervezetből. Az ösztriol mérés a placenta és a magzat pillanatnyi állapotát tükrözi,, de koncentrációjának természetes napszaki ingadozása is van.

   

  Az E1 szintje a terhesség 24. és 41.hete között akár a tízszeresére is emelkedhet. A szülést követően az E1 szint lecsökken és az E3 kimutathatatlanná válik.

   

  Menopauza alatt

  Az ösztron (E1) a menopauza utáni nőknél az elsődlegesen jelen levő ösztrogén. Az E2 koncentrációja jelentősen csökken, ahogyan a petefészkek működése kezd abbamaradni és gyakorlatilag alacsony szinten állandósul. 

   

  Az ösztrogének fiúkban és férfiakban

  Az ösztrogének típusa és koncentrációja, ami normálisan megtalálható a férfiak vérében, az életkortól függően változik, de a nőkhöz képest sokkal kisebb mértékben. Az ösztrogének szintje a nőkéhez képest sokkal alacsonyabb. 

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik vagy 24 órán át vizeletet kell gyűjteni.

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Nem kell felkészülni a vizsgálatra, de fontos tudni, hogy az illető nőnél, ha nem terhes, a menstruációs ciklus hányadik napján, ha pedig várandós, akkor melyik terhességi héten történt a mintavétel.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az ösztrogénszint mérés célja, hogy kimutassák a hiányt vagy felesleget nőkben. Az eredmény segítheti azon állapotok felismerését, amelyek a hormonális egyensúly elvesztésével járnak. A szint alapján meg lehet becsülni a petesejt kilökődés várható időpontját. Kérhetik, hogy az eredmény alapján, hogy ellenőrizzék  a fejlődő magzatot a terhesség alatt. Férfiakban az ösztrogénszint mérésére az ösztrogén felesleg (túltermelődés) és az ezt előidéző betegségek kimutatására végeznek.

  Az ösztrogén teszt a három ösztrogénhatású vegyület egyikét méri: ösztron (E1), ösztradiol (E2) vagy ösztriol (E3). A tesztek mindegyikének különböző a felhasználási területe.

   

  Lányokban és Nőkben

   

  Ösztradiol (E2) és/vagy ösztron (E1) meghatározás rendelhető azért, hogy

   

  • segítse a korai pubertás diagnózisát, ha a fiatal kislánynál a másodlagos női nemi jelleg a szokásosnál  hamarabb kialakul; vagy késleltetett pubertás esetében, amikor női nemi jelleg kialakulása vagy a menstruáció beindulása késlekedik.
  • ki lehessen vizsgálni a menstruációs rendellenességeket, mint például a havi ciklus hiánya (amenorrea), meddőség (infertilitás) és kóros hüvelyi vérzés.
  • vizsgálni lehessen a petefészkek működését és fel lehessen fedezni a petefészkek rendellenességeit.
  • követni lehessen a tüszők fejlődését a petefészekben az in vitro fertilizációt megelőző napokban az ösztradiolszint sorozatos meghatározása alapján.
  • követni lehessen a hormonpótló kezelés hatását, amit a fertilitás elősegítésére adnak.
  • követni lehessen a hormonpótló kezelés hatását menopauzában, amit azért adnak, hogy enyhítsék az ösztrogén hiány okozta tüneteket.
  • fel lehessen fedezni az ösztrogéntermelő daganatot.
  • követni lehessen az ösztrogén ellenes kezelést hatásosságát például emlődaganat esetében.

   

  Ösztriol (E3) vizsgálat:

   

  • Néha ismételt szintmeghatározást rendelhet az orvos, hogy ennek segítségével követhesse a veszélyeztetett terhességet; ha erre használják a tesztet, minden mintát minden nap ugyanabban az időpontban kell levenni.
  • A nem konjugált ösztriol teszt egyik eleme a második trimeszterbeli anyai szérum szűrésnek. A kisebb értékek összefüggést mutatnak számos genetikai vagy fejlődési rendellenességgel, ide értve a Down szindrómát, velőcső záródási rendellenességet és mellékvese betegségeit.

   

  Fiúkban és Férfiakban

   

  Az Ösztradiol (E2) és/vagy ösztron (E1) szint mérésére sor kerülhet fiúkban vagy férfiakban azért, hogy

  • segítse a késleltetett pubertás diagnózisának felállítását
  • segítse a megnagyobbodott emlő (ginekomasztia) vagy egyéb nőiesedés okának kiderítését.
  • kimutassa a viszonylagos ösztrogén felesleget, ami a tesztoszteron vagy androgén hiány miatt alakul ki.
  • fel lehessen fedezni az ösztrogéntermelő daganatot.
  •  
 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Lányokban és Nőkben

   

  Ösztradiol (E2) és/vagy ösztron (E1) meghatározás rendelhető lányok vagy nők részére akkor, amikor:

  • a lány nemi szervei a normálishoz képest korábban vagy később fejlődnek ki.
  • rendellenes hüvelyi vérzés a menopauzát követően vagy fogamzóképes korú nőknél a menstruációs ciklus rendszertelen, vagy egyáltalán nincs.
  • a női meddőség esetén; a menstruációs ciklus alatti sorozatos ösztradiol meghatározás alapján nyomon lehet követni a tüszők fejlődését az in vitro fertilizációs technika alkalmazása előtt (az ösztradiol szint kiugrásával ez időzíthető).
  • a nőnek menopauzára jellemző tünetei vannak. Ide tartoznak a hőhullámok, az éjszakai izzadás, álmatlanság és /vagy rendszertelen, vagy hiányzó menstruációs ciklus.
  • a menopauzában levő nő hormonpótló kezelésben részesül; orvosa időközönként rendelhet ösztron meghatározást a kezelés nyomon követése érdekében.

   

  Ösztriol (E3) meghatározás nőkben rendelhető:

   

  • terhesség alatt a kezelőorvos elrendelheti a sorozatos ösztriol mérést, hogy lássa, hogyan változik a szintje, emelkedik-e vagy csökken az idő folyamán.
  • A nem konjugált ösztriolt gyakran mérik a terhesség 15-20. hete között, a három (triple) vagy négy (quad) paraméteres szűrőteszt részeként.

   

  Fiúkban és Férfiakban

  Az Ösztradiol (E2) és/vagy ösztron (E1) szint vizsgálata rendelhető fiúkban vagy férfiakban akkor, amikor: 

   

  • A fiúnál késleltetett pubertás áll fenn, amit késleltetett izomtömeg fejlődés, a hang mélyülésének vagy a testszőrzet növekedésének elmaradása, a lelassult vagy késlekedő here és elmaradt pénisz növekedés jellemez. 
  • A férfi az elnőiesedés jeleit mutatja, mint például az emlők megnagyobbodása.
 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A normálisnak tartott ösztrogén szint függ a vizsgált személy nemétől éséletkorától. Nők esetében függ a menstruációs ciklus napjától, vagy attól, hogy terhes-e vagy bekövetkezett-e a klimax. A referencia tartományok eltérhetnek az egyes laboratóriumok között a megadott normál értékek és a használt mértékegység tekintetében.

   

  Emelkedett vagy csökkent ösztrogénszint számos anyagcsere elváltozás esetében megfigyelhetők. Körültekintést igényel az ösztron,ösztradiol és ösztriol eredmények értékelése, mert az eredmények napszaki ingadozást mutatnak és változnak a menstruációs ciklus folyamán is. 

   

  A kezelőorvos inkább a koncentrációk változásának irányát akarja látni, az időbeli emelkedést vagy csökkenést a menstruációs ciklussal vagy a terhességgel összefüggésben; általában nem az egyedi eredményeket értékeli. A teszt eredményei nem egy különleges állapot jellemzői, de a kezelőorvosnak információval szolgálnak a páciens állapotának, tüneteinek lehetséges okairól.

   

  Alább olyan állapotok szerepelnek, amelyekhez emelkedett vagy csökkent ösztrogén szintek társulhatnak.

  Emelkedett ösztradiol (E2) vagy ösztron (E1) látható:

   

  Lányokban és Nőkben:

   

  • Korai (idő előtti) pubertás
  • Petefészek vagy mellékvese eredetű daganat.

   

  Fiúkban és Férfiakban:

   

  • Megnagyobbodott emlők (ginekomasztia)
  • Heredaganat (tesztikuláris daganat) vagy mellékvese daganat.
  • Késleltetett pubertás

   

  Nőkben és Férfiakban egyaránt

   

  • Pajzsmirigy túlműködés (hipertireozis)
  • Cirrózis

   

  Nőkben csökkent ösztrogén szintek láthatók:

   

  • Turner szindrómában, ami egy nőket érintő veleszületett betegség, amit az X-kromoszóma hiánya vagy rendellenessége okoz és alulfejlett női nemi jelleg jellemez.
  • Alacsony hipofízis hormonok (hipopituitarizmus)
  • Petefészek-funkció zavara (női hipogonadizmus)
  • Terhesség hiánya (ösztriol)
  • Étkezési zavarok, mint például az anorexia nervosa
  • Menopauzát követően (ösztradiol)
  • PCOS (policisztás ovárium szindróma, Stein-Leventhal szindróma)
  • Átlagon felüli megterheléssel járó sportok űzése
 • Mit kell még tudnom?

  A vér és a vizelet szintek eredményei nem felcserélhetőek. A kezelőorvosa el fogja dönteni, melyik ösztrogént, milyen mintából kíván meghatároztatni. A vérből és a vizeletből történő ösztrogénmérés mellett néha az ösztrogénszintet nyálban vagy gerincvelői folyadékban is mérhetik.

   

  A napi és ciklikus variációk mellett betegségek, mint például a magas vérnyomás (hipertenzió), vérszegénység és beszűkült máj és vesefunkció is hatással lehetnek az ösztrogén szintekre.

   

  Néhány gyógyszer, mint például a glükokortikoszteroidok, ampicillin, ösztrogén-tartalmú gyógyszerkészítmények, fenotiazidok és tetraciklinek emelhetik az ösztrogén szintet a vérben. A glükóz jelenléte a vizeletben és a húgyúti infekciók emelhetik a vizelet ösztrogénszintet. A klomifén és a fogamzásgátló tabletták csökkenthetik szintjét.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Minden férfiban van ösztrogén?

  Igen. Annak ellenére, hogy a nőkhöz képest lényegesen alacsonyabb mennyiségben fordul elő, ösztrogén jelen van a férfiakban és szükséges a hormonális egyensúlyhoz és más mirigyek működéséhez.

 • Mik azok az ösztrogén receptorok?

  Az ösztrogén receptorok fehérjék, amelyek bizonyos szövetekben  olyan sejtekben találhatók, amelyek képesek megkötni az ösztrogént. Ez a kötődés lehetővé teszi, hogy az ösztrogén hasson azokra a szövetekre. A daganatnak is lehet ösztrogén receptora. Az ösztrogén serkentheti az ösztrogén receptor pozitív tumor növekedését emlőrákos nők esetében. Olyan gyógyszerek, amelyek gátolják az ösztrogén hatását, lassíthatják az ilyen daganatok növekedését. További információkat talál erről az Ösztrogén/progeszteron receptor státusz fejezetben.

 • Mik azok a fitoösztrogének és környezeti ösztrogének?

  A fitoösztrogének növényi eredetű ösztrogén-szerű anyagok. Két fő típusuk van: az izoflavonok, amelyek szója eredetű termékekben fordulnak elő és a lignánok, amelyek teljes kiőrlésű lisztben és néhány gyümölcsben és zöldségben fordulnak elő. Felmerült annak lehetősége, hogy ezeket a termékeket esetleg használni lehetne a hormon-pótló kezelés (HRT) alternatívájaként. A kezdeti vizsgálatok rámutattak, hogy néhány menopauzális tünet, mint például a hőhullámok lényegesen enyhült, de a jelenség igazolásához még további vizsgálatokra van szükség.

  A környezeti ösztrogének természetes (pl. növényi eredetűek) vagy ember által előállított (pl. a rovarírtó DDT) olyan kémiai anyagok, amelyek ösztrogénszerű hatást fejtenek ki. Szerepüket feltételezik egyes rendellenességekbenokoznak, mint például meddőség, a méhnyálkahártya túlburjánzása, korai emlőnövekedés vagy kisfiúkban nőies alkat kialakulásában. Ezek az anyagok hosszú időn át a szervezetben maradnak. Hosszú távú hatásaikkal sok kutatás foglalkozik.

 • Hol találhatok még több információt az ösztrogénekről?

  Kezelőorvosának lehet oktató anyaga az ösztrogénekről. Az Interneten is rengeteg információ található erről a témáról. Néhányat a legjobb és legújabb információk közül az állam által támogatott források vagy különböző nemzeti szintű szervezetek szolgáltatnak (lásd még a Kapcsolódó oldalak fület kiindulásként)

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.