Más néven
Total tesztoszteron
Hivatalos név
Tesztoszteron
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Egyes betegségekhez, illetve állapotokhoz társuló kóros tesztoszteronszint meghatározására. A vizsgálat segítségével meg lehet állapítani az okát annak, ha egy férfinek merevedési zavara (erektilis diszfunkciója) van, vagy ha a házastárs képtelen teherbe esni (infertilitás), vagy korai, illetve kései pubertás jelei mutatkoznak egy fiú esetében, valamint férfira jellemző jellegek jelennek meg egy nőnél.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha egy férfinél felmerül az infertilitás gyanúja, vagy ha merevedési zavara van, képtelen az erekcióra vagy annak megtartására; ha egy fiúnál korai vagy túl késői a szexuális érés; ha egy nőnél férfire jellemző vonások (mély hang, túlzott mértékű testszőrzet-növekedés vagy infertilitás) tapasztalható.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

Könyökhajlati vénából vett vérmintára. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A tesztoszteron egy szteroidhormon (androgén), amelyet férfiakban a here termel. A termelésének serkentését és ellenőrzését a luteinizáló hormon (LH) végzi, mely a hypophysisben termelődik. Férfiakban a tesztoszteron stimulálja a másodlagos nemi jelleg kialakulását, mint pl. a hímvessző növekedését, a testszőrzet és az izomzat gyarapodását, a hang mélyülését. Ez a hormon nagy mennyiségben férfiakban a pubertáskorban jelenik meg, és felnőtt korban szabályozza a szexuális vágyat, és fenntartja a férfias izomzatot. A tesztoszteron azonban nemcsak a herében termelődik, de előfordul mind férfiak, mind nők mellékveséjében is, valamint nőknél igaz, kis mennyiségben a petefészekben is. Nőkben a tesztoszteron átalakul ösztradiollá, a fő női szexuális hormonná.

Hogyan történik a mintavétel?
Könyökhajlati vénába vezetett tű segítségével történik a vérvétel.


MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A tesztoszteronvizsgálatot különböző állapotok diagnosztizálására alkalmazzák férfiak, nők és fiúk esetében. Ezek az alábbiak:

· kései vagy idő előtt jelentkező (korai) pubertás (fiúk);

· csökkent szexuális vágy (férfiak);

· erekciós zavar (férfiak);

· infertilitás (férfiak és nők);

· heredaganat (férfiak); és

· túlzott szőrnövekedés (hirsutismus), túlzott férfias jellegek (masculinisatio, virilismus).

 

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Fiúk esetében a vizsgálatot gyakran együtt kérik az FSH- és az LH-teszttel, ha a pubertáskor késik vagy lassú a nemi fejlődés. Bár egyénről egyénre változik, hogy mikor kezdődik a pubertáskor, általában 10 éves korban, és a kezdetének vannak hormonális és testi megnyilvánulásai. Késhet, ha a herék nem termelnek elég tesztoszteront, vagy a hypophysisben nem képződik megfelelő mennyiségű LH.

A vizsgálatot abban az esetben is kérhetik, ha egy fiatal fiúnál nagyon korai (idő előtt jelentkező) pubertásfolyamat figyelhető meg, nyilvánvaló másodlagos nemi jelleggel, mint pl. megnövekedett hímvessző, az izomtömeg gyarapodása és erős testszőrzet-növekedés. Fiúkban a korai pubertás oka a fokozott tesztoszteronképződés, amely általában különféle tumorok, illetve veleszületett mellékvese-hiperplázia miatt jön létre.

Férfiakban a vizsgálatot abban az esetben kérhetik, amikor felmerül az infertilitás gyanúja, vagy ha egy páciensnek csökken a szexuális aktivitása, erekciós zavara van. Ezek mindegyikét okozhatja alacsony tesztoszteronszint.

Nők esetében a tesztoszteronvizsgálatot elvégezhetik, ha szabálytalan vagy nincs menstruációs ciklusa, nehezen esik teherbe vagy férfias vonások jelennek meg (pl. férfias arc- és testszőrzet, férfias kopaszodás, mély hang). A tesztoszteronszintek emelkedhetnek tumorok következtében is, ezek lehetnek petefészek vagy mellékvese eredetűek, de egyéb állapotok is okozhatják az emelkedést, mint pl. a policisztás ovárium szindróma (PCOS).

 

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A férfiak között jelentős variációt mutat a tesztoszteronszint, ezért széles tartományú, életkorhoz kötött tesztoszteronértékek vannak. Normálisan a tesztoszteronszint az életkor előrehaladtával csökken.

Férfiakban azonban a csökkent tesztoszteronszint jelezhet egy hypothalamus vagy hypophysis eredetű megbetegedést vagy a herék károsodását. Genetikai betegségek is okozhatják a csökkent tesztoszterontermelődést fiatal emberekben (Klinefelter-, Kallman-, és Prader–Willi-szindrómák), vagy testicularis elégtelenség, és infertilitás (mint a dystrophia myotonica, a muscularis dystrophiák egyik formája). A csökkent tesztoszteronszint utalhat károsodott tesztoszterontermelődésre is, amely létrejöhet a heréket ért károsító tényezők következtében, ilyen az alkohol, testi sérülés vagy vírusos megbetegedés (pl. mumpsz).

Emelkedett tesztoszteronszint férfiakban utalhat heredaganatra, tesztoszteront termelő mellékvese-daganatra, vagy jelezheti androgének alkalmazását (ezeket anabolikus szteroidoknak is hívják). Fiúk esetében az emelkedett tesztoszteron általában korai pubertásnak az oka.

Nőkben az emelkedett tesztoszteronszint jelezheti a PCOS-t vagy egy petefészek-, illetve mellékvese-daganatot.

Mit kell még tudnom?
Az alkoholizmus, májbetegségek férfiakban csökkenthetik a tesztoszteronszintet. Egyes gyógyszerek, főleg az úgynevezett androgének, valamint a szteroidok is a tesztoszteron mennyiségének csökkenését idézhetik elő (pl. a prosztatarák jól reagál az androgénekre, így sok prosztatarákos férfi kap olyan gyógyszert, amely csökkenti a tesztoszteronszintet).

A nők ösztrogénterápiája emelheti a tesztoszteronszintet. Görcsoldók, altatók és a clomiphen szintén okozhatja a tesztoszteronszint növekedését.


Gyakori kérdések

1. Alacsony a tesztoszteronszintem, fogok tesztoszteron hormonpótlást kapni?
Lehetséges. A tesztoszteron hormonpótlás, akár tapasz, akár injekció formájában képes emelni a tesztoszteronszintet. Segít enyhíteni néhány tünetet, és megakadályozni az izom- és a csontvesztést, amely megjelenik férfiakban a kor előrehaladtával. A tesztoszteronnak ez a hatása azonban nem egyértelműen bizonyított, ráadásul egyes megfigyelések szerint a tesztoszteronpótlás emelheti a prosztatarák kialakulásának rizikóját. Ismert továbbá az is, hogy bár az erekciós zavar esetén alacsony lehet a tesztoszteronszint, sok esetben a tesztoszteron adása nem javítja a tüneteket. A fentiek ismeretében az orvosok mindenkinél egyedileg mérlegelik, hogy a hormonpótlás jó kezelési lehetőség-e a páciens számára.

2. Ha nő vagyok, miért szükséges számomra a tesztoszteronvizsgálat?
Ha kis mennyiségben is, a nők szervezete is termel tesztoszteront. Ez szükséges a hormonális egyensúly számára, és hozzájárul a nő szervezetének a normális működéséhez. Ha azonban egy nő szervezete túl sok tesztoszteront termel, akkor az átlagoshoz képest erősebb lehet a testszőrzete, szabálytalan lehet vagy hiányozhat a menstruációs ciklusa, és meddőség is előfordulhat nála. A tesztoszteronvizsgálat segítheti az orvosát abban, hogy megállapítsa, hogy mi okozza a tüneteket.

3. A testszőrzet erőssége egyenes arányban van a tesztoszteron mennyiségével?
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a tesztoszteronszintek arányban vannak a testszőrzet erősségével. A tesztoszteron által irányított szőrzetnövekedés eltér a test különböző részein. Ezért van az, hogy néhány férfiban például a tesztoszteron hatására szőrzetnövekedés indul a hason és a háton, míg a fejtetőn nem, ez a férfiakra jellemző kopaszodáshoz vezet. A genetikai adottságok a hormon kialakulásában részt vevő enzimeken keresztül szintén fontos szerepet játszanak a szőrzet kialakulásának folyamatában.

4. Mit jelent a szabad és a biológiailag aktív tesztoszteron?
A tesztoszteron a vérben „szabad” tesztoszteronként (2-3%), valamint kötött formában van jelen. Az utóbbi kötődhet az albuminhoz (egy szérumban található fehérjéhez), vagy egy specifikus kötő fehérjéhez, melyet szexszteroid-kötő fehérjének (SSBG), vagy nemihormon-kötő fehérjének (SHBG) is hívnak. A tesztoszteronnak az albuminhoz való kötődése nem nagyon szoros, és könnyen leválhat, és így biológiailag aktív tesztoszteront (BAT) képez. A BAT könnyen behatol a sejtekbe. A BAT mérése jobban tükrözi a tesztoszteron biológiai aktivitását, mint az összes tesztoszteroné. Az SSBG szintjének a változásai is eredményezhetik a BAT mérés pontatlanságát. Csökkent SSBG-szintet láthatunk elhízás, hypothyreoidismus, androgénalkalmazás, és nephritis szindróma során. Emelkedett szintet találunk cirrhosisban, hyperthyreoidismusban, és ösztrogénterápiakor. Ezekben az esetekben a szabad tesztoszteron mérése hasznosabb lehet. Technikailag a szabad tesztoszteront nehéz pontosan mérni, ezért a legtöbb laboratórium össztesztoszteron-eredményt ad meg.

 

 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.