A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi a menopauza?

A menopauza a nő életében az az időpont, amikor a rendszeres menstruáció elmúlik (a petefészek tüszőhormon-termelése csökken, majd megszűnik), és természetes úton többet nem eshet teherbe. A menopauza 40 éves életkor után következik el, leginkább a késői 40-es években. A petefészkekben megszűnik mind a petesejtek, mind a hormonok termelése.

A petefészkekben két fontos hormon, az ösztradiol és a progeszteron termelődik, ezek ciklikus termelődése tartja fenn a normális menstruációt. A menopauza közeledtével a ciklikus hormontermelés ingadozóvá válik, majd leáll és a szabályos havi menstruáció megszűnik.

A menopauza okozta változások lassan alakulnak ki, gyakran 2-5 évbe is beletelik, mire teljessé válnak. Az úgynevezett peri-menopauzális időszakban a hormonszintek meglehetősen nagy ingadozásokat mutathatnak; egy menstruációs periódus után esetleg csak több hónap múlva lép fel ismét a havivérzés. Ebben az időszakban még létrejöhet terhesség.

Az életkor előrehaladtával a menopauza természetes módon bekövetkezik, de ettől eltérő okokból is kialakulhat, például ha eltávolítják a petefészkeket (rák miatt), vagy egyéb indok áll fenn, például endometriosis (méhnyálkahártya-szigetek megjelenése a méhen kívül), súlyos sugárártalom, kemoterápia, az agyalapi mirigy betegségei, leromlott egészségi állapot.

 

Tünetek

A menopauza során a nők testében számos változás megy végbe. A leggyakoribb, menopauzával összefüggő tünetek az ösztrogén termelésének csökkenésével függnek össze:

 • hőhullámok, kivörösödés

 • hangulatingadozások (depressziótól az eufóriáig)

 • éjszakai izzadás

 • alvászavar

 • hajhullás, köröm- és hajtörékenység

 • csökkenő nemi vágy
 • gyakori vagy sürgető vizelési inger

 • hüvelyszárazság és fájdalmas közösülés

 • csontritkulás, a combnyak- és csigolyatörés kockázata megnövekszik

 • a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázata (a „rossz”, LDL-koleszterin szintje emelkedhet)

   

Vizsgálatok

Menopauzában az alábbi vizsgálatokat szokták kérni:

 • Follikulus-stimuláló hormon (FSH): a menopauza folyamatának vagy befejezett tényének megállapítására

 • Ösztradiol: a menstruációs ciklus és a termékenység megítélésére

 • Pajzsmirigy-funkció (szabad T4 és TSH): a pajzsmirigy-funkciók is csökkenhetnek az életkor előrehaladtával

 • Lipid profil: a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának becsléséhez, triglicerid és összkoleszterinszint-mérés mellettHDL és LDL, („jó” és „rossz”) koleszterin meghatározása

 • Vérkép: a fehérvérsejt- és vörösvérsejtszám ellenőrzése

 • Kémiai vizsgálatok: vese- és májfunkció, a hormonpótló kezelés tolerálhatóságának megítélése

 • Vérnyomásmérés

Ha a cukorbetegség kockázata fokozott vagy már fennállnak ennek tünetei, a vér glukózszintjének mérését is elrendelik.

Az ösztrogénszintek csökkenésével a csontok meggyengülhetnek.

 

Kezelés

A menopauza egyes tünetei gyógyszerek nélkül is kezelhetők (pl. megfelelő étrend, rendszeres mozgás, a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése). A nők egy része azonban inkább a hormonpótló kezelést választja a hőhullámok, a hangulatingadozások és a csontritkulás megelőzésére.

A menopauza változatos tüneteinek csökkentésére leggyakrabban a hormonpótló kezelést alkalmazzák, noha sok ellentmondás is felvetődik ennek kapcsán. A hormonpótló kezelést mindenképpen meg kell beszélni az orvossal.

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/aloldal/menopauza és http://www.webbeteg.hu/cikkek/menopauza/325/a-menopauza címeken.

S1
A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests (sixth edition), Frances Fischbach, editor. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2000; pp. 235-238, 418-420.

S2
Clinical Guide to Laboratory Tests (third edition), Norbert W. Tietz, editor. Philadelphia: W.B. Saunders & Co., 1995; pp. 216-217, 248-249.

S3
The Hormone Foundation, “Menopause: What Every Woman Should Know” (brochure, 1999)

S4
“Hormones Don't Protect Women From Heart Disease, Study Says,” Susan Okie, The Washington Post, July 24, 2001; pp. A1, A6.

S5
JoAnn V. Pinkerton, M.D., Department of Obstetrics and Gynecology, University of Virginia Health System, The Women's Place: Midlife Health Center.

S6
Laurence M. Demers, PhD. Distinguished Professor of Pathology and Medicine, The Pennsylvania State University College of Medicine, The M. S. Hershey Medical Center, Hershey, PA

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok:

The Hormone Foundation
The North American Menopause Society