Hivatalos név
Progeszteron
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 05.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat segíti az infertilitás (meddőség) okának feltárását, az ovuláció (tüszőrepedés) idejének megállapítását, méhen kívüli terhesség vagy elhalt magzat kimutatását, a normális terhesség követését, és rendellenes méhűri vérzés okának felderítését. 
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A nő menstruáció ciklusának meghatározott időpontjaiban (általában a menstruáció után egy héttel illetve a várható menstruáció időpontja előtt egy héttel) annak megállapítására, hogy a nő ovulál-e; korai terhességben, ha a tünetek méhen kívüli terhességre vagy a magzat elhalására utalnak; a terhesség során, a méhlepény és magzat állapotának megítélésére; és rendellenes méhűri vérzés esetén.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálattal a progeszteron szintjét mérik a vérben. A progeszteron egy szteroidhormon, melynek fő szerepe, hogy segítsen felkészíteni a nő szervezetét a terhességre. Hatását több más női hormonnal együtt fejti ki.

Az ösztrogén minden hónapban az endometrium (a méh belső falát borító nyálkahártya) megvastagodásához és megújulásához vezet, míg a sárgatesthormon (luteinizáló hormon, LH) szintjének emelkedése petesejt kiszabadulását idézi elő a két petefészek egyikéből. Azon a helyen, ahonnét a petesejt felszabadult sárgatest (corpus luteum, kis sárga sejttömeg) képződik petefészekben, és progeszteront kezd termelni. Ez a progeszteron (a mellékvesében termelődő kis mennyiségű hormonnal kiegészítve) megállítja az endometrium növekedését, és előkészíti a méhet a megtermékenyített petesejt beágyazódására.

Ha a megtermékenyítés nem jön létre, a sárgatest degenerálódik, a progeszteronszint csökken, és menstruációs vérzés kezdődik. Amennyiben egy megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, a sárgatest fennmarad, és továbbra is progeszteront termel. Néhány hét elteltével a méhlepény (placenta) átveszi a sárgatest szerepét, és ezután ez lesz a progeszteron fő forrása, és a normális terhesség további részében viszonylag nagy mennyiségben állítja elő a hormont.Hogyan történik a mintavétel?

A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Mivel a progeszteron szintje a menstruációs ciklus alatt előre láthatóan változik, több (sorozatos) mérésre lehet szükség a meddőség bizonyos okainak felderítéséhez és kezeléséhez.

A progeszteron meghatározást végezhetik annak megállapítására, hogy a nő ovulált-e (volt-e tüszőrepedése), az ovuláció időpontjának meghatározására, és az indukált ovuláció sikerességének megítélésére.

Korai terhességben a progeszteron meghatározást a humán choriogonodtropin (hCG) vizsgálattal együtt kérhetik méhen kívüli vagy elhalt terhesség diagnózisának alátámasztására. Ilyenkor a progeszteronszintek a vártán alacsonyabbak, az eredmény alapján azonban nem lehet következtetni arra, hogy melyik állapotról van szó. A progeszteronszinteket rendszeresen mérhetik veszélyeztetett terheseknél, a méhlepény és magzat állapotának ellenőrzésére.

A progeszteronszintek követésére sor kerülhet olyan nőknél is, akik terhessége ismételten sikertelen, mivel a hormon alacsony szintje vetéléshez vezethet. Ha a nő progeszteron injekciókat kap a korai terhesség fennmaradásának elősegítésére, progeszteronszintjét rendszeresen mérhetik a kezelés hatásosságának ellenőrzésére.

Nem terhes nőkben a progeszteronszintek meghatározása, más vizsgálatokkal együtt, segítséget nyújthat rendellenes méhűri vérzés okának felderítéséhez.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot? 
A progeszteronszint meghatározását kérik a következő esetekben: 

  • Meddőségi kivizsgálás részeként, ha a nő nem esik teherbe, és az orvos tudni akarja, hogy normálisan ovulál-e. 
  • Ovuláció-indukciós terápiát követően annak megállapítására, hogy történt-e tüszőrepedés, s ha igen, mikor. 
  • Ha a tünetek, például hasi fájdalom, pecsételő vérzés, méhen kívüli terhességre vagy fenyegető vetélésre utalnak.
  • A kezelés hatékonyságának monitorozására, ha egy terhes nőnek progeszteron injekciókat kell adni terhessége fenntartására. 
  • Veszélyeztetett terhességben a méhlepény és magzat állapotának ellenőrzésére.
  • Ha nem terhes nőnél rendellenes méhűri vérzés jelentkezik.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A progeszteron vizsgálat eredményének értékeléséhez feltétlenül tudnunk kell, hogy a nő a menstruációs ciklus vagy terhesség mely fázisában van. A progeszteron szintje rendszerint a tüszőrepedés időpontjában kezd növekedni, néhány napig emelkedik, majd a petesejt megtermékenyülése esetén tovább nő, ha viszont nem következik be a megtermékenyülés, akkor csökken, ezáltal menstruációt vált ki.

Amennyiben a progeszteron szintje havi rendszerességgel nem emelkedik és csökken, lehetséges, hogy a nő nem ovulál, vagy nincsenek menstruációs ciklusai. Ha a szintek a terhesség korai szakában nem emelkednek megfelelően, felvetődik a méhen kívüli terhesség és/vagy magzatelhalás gyanúja. Ha több egymást követő mérés során sem tapasztalható a progeszteronszint emelkedése, gond lehet a méhlepény vagy magzat állapotával.

A progeszteron szintje ikerterhesség (kettős, hármas ikrek, stb.) esetén magasabb, mintha csak egyetlen magzat lenne.

Emelkedett progeszteronszintek figyelhetők meg sárgatest ciszták keletkezésekor, mola terhességben (mola hydatidosa, üszökterhesség), és a petefészekrák egyik ritka formájában is.
Az emelkedett szinteket néha a progeszteron túltermelődése okozza a mellékvesékben.

A terhesség késői szakában alacsony progeszteronszintek fordulhatnak elő toxémiával és pre-eklampsziával kapcsolatosan.

Mit kell még tudnom? 
Ösztrogént és progeszteront tartalmazó hormonpótló kezelés nagyban befolyásolhatja az eredményeket.

Gyakori kérdések

1. Szokták-e vizsgálni a férfiak progeszteronszintjét is?
Bár a férfiak vérében is van kis mennyiségű progeszteron, ennek szintjét csak ritkán, bizonyos mellékvese-betegségek gyanúja esetén mérik. A vizsgálat ritkaságának az a legfőbb oka, hogy a progeszteronnak a férfiakban betöltött szerepe még kevéssé ismert.

2. Másra is használják a progeszteront?
Igen. A progeszteront (szintetikus formában progesztint) gyakran használják hormonpótló kezelésre változó korban lévő (menopauzás) nőknél. Újabban azonban, a National Institutes of Health tanulmányának eredményei alapján a kombinált progeszteron és ösztrogén kezelés előnyeivel és kockázataival kapcsolatban kétségek merültek fel.
A hormonpótló gyógyszerek mellett egyes fogamzásgátló tabletták is tartalmaznak progeszteront.

3. Ha változó korban vagyok és hormonpótló kezelésben részesülök, kell-e mérni a progeszteronszintemet?
Ritkán. Ha a méhe még megvan, és olyan tüneteket tapasztal, mint például megmagyarázhatatlan méhűri vérzés, orvosa más vizsgálatokkal és eljárásokkal együtt kérheti a progeszteronszint meghatározását. Amennyiben méhét eltávolították (hysterectomia során), az alkalmazott hormonpótló terápia nem tartalmaz progeszteront, ezért a szintjét nem kell mérni.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.