Más néven
Gyógyszerszint meghatározás; Gyógyszerszint-monitorozás; Méreg analízis; Toxikológiai vizsgálatok
Hivatalos név
Sürgősségi és toxikológiai gyógyszer túladagolás vizsgálata
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Akut túladagolás tüneteit okozó  gyógyszerek azonosítására, mennyiségi meghatározására, alkalmanként a gyógyszeres terápia követésére. A vizsgálatok eredményeit elsősorban orvosi kezelés céljára használják, ha az eredményeket bírósági eljárásokban használják fel, akkor speciális jogi (törvényszéki) eljárásokat kell követni a mintavétel, tárolás és a vizsgálatok elvégzése során. 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha olyan tünetek jelentkeznek, mint önkívület, nehézlégzés, hányinger, nyugtalanság, görcsrohamok, szívritmus változás, jellegzetes szag vagy megnövekedett testhőmérséklet, amit a sürgősségi orvos véleménye szerint gyógyszerfogyasztással lehet kapcsolatos. Időközönként a gyógyszer túladagolás megfigyelésére.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vett vérre, friss vizeletre vagy  néha kilélegzett levegőre, ritkán nyálra vagy más testfolyadékra. 

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  Mit vizsgálunk? 

  Túladagolást okozhat a vényköteles gyógyszerek és vénynélküli készítmények nagy része, kábítószerek és háztartási szerek. A sürgősségi orvos a vizsgálatok elvégzését egy vagy több gyógyszerre kérheti, hogy meghatározza, értékelje és monitorozza a gyógyszer túladagolást. 

  Az elfogyasztott vagy felszívódott gyógyszereket és más anyagokat általában a máj bontja le, majd főként vizelettel ürülnek a szervezetből. A májban történő lebomlás sebessége több tényezőtől függ: életkor, testsúly, nem, táplálékbevitel, alapbetegségek. Ezen kívül a mérgezés kialakulása függ a bevitt vagy felszívódott anyag típusától is. 

  Néhány anyag csak akkor okoz tüneteket, ha magas koncentrációban, vagy a terápiás szint feletti koncentrációban van jelen. Néhány gyakori példa ezekre: 

  • Paracetamol (acetaminofen): vénynélküli fájdalomcsillapító készítményekben található, ha az ajánlott adagot túllépik, jelentős májkárosodást okoz. 
  • Aszpirin (vagy szalicilátok): magasabb koncentrációban sav-bázis egyensúly eltérést okozhat.
  • Szívelégtelenségben és epilepsziában alkalmazott gyógyszerek.

  Néhány anyag mind kis, mind nagy koncentrációban okozhat tüneteket, a fogyasztótól függően. Azok, akik már régebb óta használnak illegális kábítószert, fogyasztanak alkoholt, valószínűleg jobban tolerálják a nagyobb adagokat, mint azok, akik először próbálják ki. 

  Más szerek bármilyen koncentrációban mérgezőek lehetnek, vagy lebontásuk során mérgező termékek keletkezhetnek. Például:

  • toxikus alkoholok (metanol, izopropanol), 
  • etilén-glikol (fagyálló).

  Különféle gyógyszerek és vegyszerek fogyasztása akut mérgezést okozhat. Ez a cikk csak azokkal a gyógyszerekkel és egyéb anyagokkal foglalkozik, amelyeket klinikai laboratóriumokban általában vizsgálnak. Néhány az általános kategóriák közül, amelyeket vizsgálhatnak: 

  Vényköteles és vénynélküli gyógyszerek

  Vényköteles és vénynélküli gyógyszerek túladagolásának oka lehet:

  • túl sok gyógyszer bevétele
  • több gyógyszer egymással való kölcsönhatása
  • a szervezet elimináló képességének csökkenése; a gyógyszerek nagy része a májban alakul át, és az átalakult vegyület távozik a szervezetből. Ha a máj vagy a vesék nem működnek elég jól, a gyógyszerek és/vagy anyagcseretermékeik (metabolitjaik) a szervezetben felhalmozódnak. 

  Egy klasszikus példa toxikus anyagcseretermékkel rendelkező vénynélküli gyógyszerre a paracetamol (acetaminofen), a gyakran alkalmazott fájdalomcsillapító, ami számos vénynélküli és vényköteles gyógyszer összetevője isA paracetamol (acetaminofen) egyik anyagcsereterméke toxikus a májra, a máj azonban normál mennyiséget képes méregteleníteni. Ha ennél a mennyiségnél többet vesznek be, a toxikus anyagcseretermék felhalmozódik, károsítja a májat és néhány esetben májelégtelenséget okoz. 

  Kábítószerek

  Kábítószerek túladagolása szintén előfordulhat. Az, hogy a sürgősségi osztályokon mely kábítószerekkel találkoznak az orvosok, attól függ, hogy milyen a közösségben való elterjedtségük, és hogy ezek az anyagok önmagukban vagy más szerekkel kombinálva akut tüneteket okoznak-e. Néhány kábítószer függőség vényre felírt gyógyszerektől (oxikodon, amfetamin) alakul ki. Vannak drogok, például a marihuána és egyéb kannabinoidok, amelyek napokig-hetekig a szervezetben maradhatnak, nem okozván túladagolási tüneteket. Más anyagok, mint a GHB (gamma-hidroxibutirát), akut tüneteket, például eszméletvesztést okozhat, de olyan gyorsan lebomlanak, hogy ritkán érdemes elvégezni a drogvizsgálatot. 

  További információért olvassa el a Kábítószer vizsgálata című cikket. 

  Háztartási szerek

  Sokféle háztartási szer létezik, amit függőség miatt, vagy véletlenül fogyasztanak. Sürgős vizsgálatok között általában metanol, izopropil alkohol, etilén glikol (fagyálló) szerepel. Az etilén glikolt néhányan az etanol (vagy gabonaszesz) helyettesítéseként alkalmazzák. Más szereknek, mint a rágcsálóirtóknak, aeroszoloknak és tisztítószereknek, rovarirtóknak és nehézfémeknek, szintén lehet toxikus hatásuk. (További információért keresse fel a www.aapcc.org weboldalt.)

   

 • Hogyan történik a mintavétel?

   

  A vérmintát az alkar egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.. A vizelet és nyálmintát tiszta edénybe kell gyűjteni. Kilélegzett levegőből történő mintavétel egy készülékbe való befúvással lehetséges. 

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Egy másik cikk: Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  Sürgősségi és toxikus gyógyszer vizsgálatokat használnak  szűrésre, mennyiségi meghatározásra és/vagy gyógyszer illetve mérgező anyag kimutatására azok szervezetében, akik:

  • feltehetően túladagoltak 
  • valószínűleg mérgezettek
  • mérgezés tüneteit mutatják

  A vizsgálat segíthet eldönteni, milyen kezelésre van szüksége a sürgős ellátásra szoruló betegnek. Miután felállították a diagnózist, a vizsgálatot időnként használják a kezelés hatékonyságának követésére és/vagy a gyógyszer vagy a vizsgált anyag szintjének monitorozására a vérben vagy a szervezetben.

  A vizsgálatból származó eredményeket főként orvosi kezelés céljából alkalmazzák. Azonban jogi esetekben is használhatják: a halál okának megállapítására vagy, hogy a gyógyszer vagy kábítószer fogyasztása hozzájárult-e a balesethez. Ezekben az esetekben a klinikai laboratóriumoknak speciális jogi (törvényszéki) előírásokat kell követniük a mintagyűjtésre, ˗kezelésre, ˗vizsgálatra, és ˗értékelésre vonatkozóan. 

  A legkülönfélébb megközelítésekben lehet értékelni a valószínűleg túladagolt vagy mérgező anyagot fogyasztott betegeket. Az, hogy pontosan mely vizsgálatokat fogják elvégezni, függ az adott helyzettől illetve a sürgősségi osztály előírásaitól. A kezelőorvos a klinikai használhatóságuk alapján kéri a vizsgálatokat, azaz amelyek hasznosak a diagnózis felállításához, gyorsan elérhetőek és segítenek a terápia vezetésében.  A vizsgálatokra vonatkozó döntést befolyásolhatja az eredmények elkészülési ideje, a vizsgálat  érzékenysége és specificitása, mennyiségi eredményt szolgáltatnak-e és segítik-e a beteg tüneteinek hatékony kezelését a sürgősségi osztályon. 

  Sürgősségi toxikológiai vizsgálatok kétszintűek. Az első szint egy sürgős toxikológiai vizsgálat, amely ideális esetben egy órán belül biztosítja az eredményeket, és magában foglalja a következő teszteket:

  • Paracetamol (acetaminofen): sokszor azért kérnek ilyen vizsgálatot, mert gyakran előfordul túladagolás és észrevétlen maradhat. Az érintett betegnek kezdetben nincs, kevés, vagy nem specifikus panasza van, még akkor is ha jelentős a májkárosodása. A paracetamol túladagolás kezelhető, de a gyógyszer bevétele után néhány órával kell alkalmazni. 
  • Szalicilátok: kérhetik a vizsgálatot, ha a betegnek túladagolásra jellemző tünetei vannak és a sav-bázis egyensúlya felborult vagy tudják, hogy jelentős mennyiséget vett be. 
  • Etil-alkohol (etanol): általában szondával már a helyszínen megvizsgálják a betegeket, esetleg az ellátás helyén, például a sürgősségi osztályon. Az etanol vérből való kimutatását a laboratórium végzi. 
  • Metil-alkohol (metanol): a legtöbb laboratóriumban nem elérhető vizsgálat. Ha metanol mérgezésre van gyanú, szérum ozmolalitás tesztet kér a kezelőorvos, és ozmoláris rést számolnak. Az ozmoláris rés a vérben a normálisnál nagyobb mennyiségben jelen lévő molekulákat jelzi. Az ozmoláris rés megnövekszik, ha a vérben etanol, metanol vagy etilénglikol van jelen. 
  • Etilénglikol (fagyálló): szintén az ozmoláris rést számításra van szükség, ami megnövekszik, ha a beteg etilénglikolt fogyasztott. 
  • Vas vizsgálat: általában csak akkor kérik a vizsgálatot, ha csecsemő vagy kisgyermek vastúladagolását gyanítják. 

  Nem minden vizsgálatot kérnek minden betegnél. A sürgősségi orvos dönti el, hogy a beteg állapota alapján milyen vizsgálatokat kér. 

  Az első szintű vizsgálatok közé tartozik néhány vényköteles gyógyszer is, amely a betegség kezeléséhez szükséges adagnál kismértékben magasabb dózis esetén már mérgezést okozhat. Ilyenek:

   

  • Karbamazepin: gyakran alkalmazzák (görcs)rohamok és idegfájdalom kezelésére
  • Digoxin: szív gyógyszer
  • Lítium: pszichiátriai gyógyszer
  • Fenobarbitál: (görcs)rohamok kezelésében és szorongásoldásban alkalmazzák
  • Fenitoin: (görcs)rohamok kezelésére és megelőzésére használják
  • Teofillin: asztma, krónikus hörghurut, tüdőtágulat és más tüdőbetegségek okozta sípolás, légszomj és mellkasi szorítás kezelésére
  • Valproinsav: (görcs)rohamokban, bipoláris depresszióban és migrénes fejfájás megelőzésében alkalmazzák

  Általában ezeket a vizsgálatokat akkor kérik, ha a beteg rendszeresen szedi a gyógyszert vagy felmerült a fogyasztás gyanúja. 

  Az egyes kórházakban végezhetnek ezeken kívül más első szintű vizsgálatot is, a sürgősségi osztály és az ellátási terület igényei szerint. 

  A második szintbe tartozó vizsgálatok többféle kábítószer csoportot, például kokaint, ópiátokat, amfetaminokat, barbiturátokat és triciklikus antidepresszánsokat tartalmaznak. Ezen tesztek érzékenysége és specificitása jelentősen javult, de az eredmények továbbra is a klinikai leletekkel együtt értelmezhetőek. 

  Rendelkezésre áll megerősítő vizsgálat, de általában nem kérik, mivel nem elég gyors ahhoz, hogy a kezeléssel kapcsolatos döntésekben használható legyen. 

  További vizsgálatok, amelyeket a kezelőorvos kérhet az egészségi állapot megállapítására, valamint  a gyógyszer túladagolás és a tünetek egyéb okainak elkülönítésére: 

  • elektrolitok, laktát, vérgáz vizsgálatok a beteg sav-bázis egyensúlyának és oxigénszintjének megállapítására
  • karbamid és kreatinin vizsgálatok a vesefunkció megállapítására
  • májfunkciós tesztek
  • glükóz vizsgálat az alacsony vagy magas vércukorszint megállapítására
 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vizsgálatot kérhetik, ha a sürgősségi osztályon akut túladagolás tüneteivel veszik fel a beteget. A tünetek változatosak, attól függően, hogy mit, mikor, mennyit vett be a beteg, egy vagy több szert is fogyasztott-e. A tünetek idővel változhatnak is. Két ember ugyanazt a típusú és mennyiségű gyógyszert bevéve különböző tüneteket produkálhat. A tünetek lehetnek: 

  • tudat és viselkedés változások a zavartságtól a nyugtalanságig, paranoia, pánik, hallucinációk, delírium (önkívület), letargia, rohamok, eszméletlenség, kóma
  • testhőmérséklet változások: alacsony vagy magas testhőmérséklet, sápadt vagy kipirult bőr, száraz vagy izzadt bőr
  • légzés változása, nehézlégzés, légzési elégtelenség, sav-bázis egyensúly felborulásának jelei szívritmus és pulzusváltozás, vérnyomásváltozás (alacsony vagy magas vérnyomás)
  • hányinger, hányás
  • rohamok
  • összefolyó beszéd és homályos látás
  • jellegzetes szag

  Ha ismert, milyen (gyógy)szert vett be a beteg, akkor azt a specifikus vizsgálatot kéri a kezelőorvos. Ha a vizsgálat a vényköteles, terápiában alkalmazott gyógyszer túladagolását mutatja és a bevétel ideje nem ismert, néhány órával később megismételhetik a vizsgálatot, vajon továbbra is emelkedik-e a koncentráció. 

  Metanol vagy etilénglikol fogyasztás gyanúja esetén szérum ozmolalitás vizsgálatot és az ozmoláris rés számítását kérheti a kezelőorvos. 

  Kiegészítő vizsgálatokat – elektrolitok, karbamid, kreatinin és májfunkció tesztek – kérhet a kezelőorvos először és későbbi időpontokban az eltérések értékelése, valamint a normál szintre való visszatérés ellnőrzése céljából.  

   

   

   

   

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A vizsgálat eredményeit gondosan, a tünetekkel együtt kell értékelni. A legtöbb gyógyszerre terápiás és toxikus koncentrációt állapítottak meg. Azonban a gyógyszert szedők komoly mellékhatásokat vagy túladagolási tüneteket tapasztalhatnak, még ha normál, illetve terápiás mennyiséget is vesznek be. 

  A tüneteket befolyásolhatják a beteg által szedett egyéb gyógyszerek, a beteg életka és egészségi állapota is. Ráadásul egy bizonyos anyagra mért pozitív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kimutatott szer okozza a tüneteket. 

  A gyógyszer szervezetbeli koncentrációja kevéssé korrelál a beteg túladagolási tüneteivel. Általában azonban a legtöbb betegnek nincsenek tünetei, ha terápiás koncentrációban alkalmazzák a gyógyszert és nagyrészüknél a túladagolás tünetei jelennek meg, ha a toxikus szintet eléria gyógyszer. 

  Fontos figyelembe venni, hogy a megállapított terápiás és toxikus koncentrációk valamennyire eltérőek lehetnek a különböző irodalmi forrásokban. A laboratórium referencia tartományaival együtt kell tehát az eredményeket értékelni. Néhány gyógyszer felnőttekre vonatkozó terápiás és toxikus szintjére példa:

   

  (Gyógy)szer Eredmény Esetleges értékelés
  Paracetamol 10-20 mikrogramm/ml terápiás tartomány
    <150 mikrogramm/ml, étkezés után 4 órával  alacsony a májkárosodás kockázata
    >200 mikrogramm/ml, étkezés után 4 órával vagy >50 mikrogramm/ml étkezés után 12 órával  májkárosodással járó toxikus szint
  Aszpirin (szalicilsav, szalicilát)  10-100 mikrogramm/ml   fájdalomcsillapítás terápiás szintje
    100-300 mikrogramm/ml  gyulladáscsökkentő hatás, gyomornyálkahártyára és véralvadásra hathat; a koncentráció növekedésével fejfájást, nagyothallást, szédülést és fülzúgást okozhat
    250-400 mikrogramm/ml  valószínűleg mérgező; hányás és szapora légzésjelentkezhet
     >500 mikrogramm/ml  biztosan mérgező
  Ethanol >80 mg/dL (>0.08%) 18 éven felüliek esetén ittas állapot, 18 éven aluliak esetén mérgezés
    50-250 mg/dL (0.05%-0.25%) központi idegrendszeri károsodás
    >250 mg/dL
  (>0.25%)
  adott esetben végzetes lehet
   

   

 • Mit kell még tudnom?

   

  Alkalmanként a sürgős, gyógyszer túladagolás vizsgálatokat jogi (törvényszéki) célokra is felhasználják azontúl, hogy a súlyos állapotban lévő beteget kezelik a segítségével. Ha ilyen eredményeket használnak a bíróságon, akkor a mintavételnek, a mintakezelésnek, a vizsgálat elvégzésének és a leletezésnek szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Például:

   

  Bármilyen mintát, legyen az vér vagy vizelet, a mintát szolgáltató jelenlétében olyan edénybe kell gyűjteni, amit biztonsági zárral lezárnak. 

  Mindenki, aki valamilyen módon foglalkozik a mintával: mintagyűjtés, ˗ szállítás, ˗ vizsgálat, aláírását rögzíti a kísérő iratokban, így a folyamat visszakövethető.

  Előzetes pozitív eredményeket közölni lehet, hogy a kezelést minél gyorsabban megkezdhessék a sürgősség esetekben, de ezt később egy második teszttel megerősíthetik jogi ügyekben. 

  Néha olyan állapotok, mint a kezeletlen cukorbetegség ugyanolyan tüneteket okozhat, mint a gyógyszer túladagolás. 

  A  gyógyszer túladagolás kezelését és az ellenszer beadását a bevétel után néhány órával el kell kezdeni. A kezeléssel vagy megelőzhető a toxikus anyagcseretermékek keletkezése (paracetamol, metanol, etilénglikol mérgezés esetén) vagy megköthető a gyógyszer (digoxin túladagolás esetén).

  A gyógyszer túladagolásban szenvedő betegeket szorosan figyelemmel kell kísérni. A tudatállapotbeli változások és az önálló (segédeszköz nélküli) légzés hirtelen változhat. 

  További vizsgálatok segíthetik a túladagolt vagy mérgezett beteg diagnózisának megállapítását. Ilyenek az elektrokardiogram (EKG)  a szívritmus és szívfrekvencia vizsgálatára vagy a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, mint a mágneses rezonancia(MR) és komputertomográfia CT). 

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.