Más néven
Kvalitatív vagy kvantitatív széklet zsír
Széklet zsírok
Zsír, széklet
72 órás széklet zsír
Hivatalos név
Zsír, Széklet kvalitatív vagy kvantitatív vizsgálat
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A székletben a túl nagy mennyiségű zsír kimutatása és mérése; a felszívódási zavart okozó betegségek diagnosztizálásának az elősegítése érdekében.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha felszívódási zavarra (malabszorpcióra) utaló tünetei vannak, például tartós hasmenése és zsíros széklete van.

Milyen mintára van szükség?

Aktuálisan ürített székletmintára; néha a 72 órán át gyűjtött székletre.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

72 órán át gyűjtött székletminta esetén az egészségügyi szakember utasításai szerint járjon el. Lehet, hogy a székletminta gyűjtési időszak előtti 2-3 napon át és az alatt naponként 50-150 grammnyi zsírt kell fogyasztania.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálnak?

  A teszt a székletmintában a zsír mennyiségét méri. A túlságosan sok széklet zsír (amit steatorrheának neveznek) arra utalhat, hogy az illető emésztőrendszere nem működik megfelelően és/vagy az illetőnél egy olyan betegség (felszívódási zavar, malabszorpció) áll fenn, ami befolyásolja az étel emésztését és a tápanyagok felszívódását.

  A szervezet az ételeket három szakaszban hasznosítja: először a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat bontja le alkotóelemeikre (a gyomorban a gyomorsav, illetve a vékonybélben a hasnyálmirigy által termelt enzimek, valamint a májban termelt epe segítségével). Ezek aztán, döntően a vékonybélben, felszívódnak. Végül a szervezetbe került tápanyagok felhasználódnak vagy tárolódnak.

  Ha nincs elég hasnyálmirigy enzim vagy epe, a zsírokat és más ételeket az ember nem tudja megfelelően megemészteni. Ha a betegség miatt nem tudnak a tápanyagok a bélben felszívódni, akkor ezek a széklettel kiürülve „elvesznek” a szervezet számára. Mindkét esetben – nem megfelelő emésztés vagy felszívódás esetén – az érintett személynél a felszívódási zavarhoz társuló tünetek lépnek fel, illetve, súlyos esetekben, az alultápláltság és vitaminhiány tünetei jelennek meg. Ha a betegség miatt az ételben levő zsír nem tud megemésztődni és/vagy felszívódni, a székletben túlságosan sok lesz a zsír és az illetőnél hasfájással, hasi görcsökkel, haspuffadással, gázképződéssel és fogyással járó elhúzódó hasmenés lép fel.

  A székletben a zsír a kvalitatív (minőségi) széklet zsír teszttel vizsgálható; ez általánosan kimutatja, ha a székletben túl sok zsír van jelen (vagy nincs jelen). Ez a legegyszerűbb széklet zsírt vizsgáló teszt. Úgy végzik, hogy a kezelt vagy nem kezelt székletminta-szuszpenziót egy üveglemezre teszik, zsírt kimutató festéket adnak hozzá és meghatározzák a mintában levő zsírgömböcskék számát és méretét.

  A széklet zsír kvantitatív (mennyiségi) kimutatására – bár valamelyest pontosabb eljárás – kevésbé gyakran kerül sor. Ehhez meghatározott ideig tartó székletminta-gyűjtésre és – a 72 órán át tartó széklet mintagyűjtési időszak alatt elfogyasztott zsír mennyiségének a kiszámításához – egy  táplálkozási naplóra is szükség van. A teszt egyik típusa az ún. savas szteatokrit, ami a székletben a zsír gyors, de kevésbé pontos mennyiségi meghatározására való.

 • Hogyan gyűjtik a mintát a vizsgálathoz?

  A 72 órán át tartó székletminta-gyűjtés során a gyűjtési időszak alatt az orvos által adott tartály(ok)ban kell összegyűjteni az összes ürített székletet. A székletet különböző módszerekkel, például műanyag lapra lehet gyűjteni, de ügyelni kell arra, hogy ne szennyezze vizelet, vécépapír vagy az öblítéshez használt víz. A random  gyűjtött minta esetében egyszeri székletmintát kell gyűjteni ugyanilyen módon.

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Egy másik cikk: Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban

 • A minta minőségének a biztosítása érdekében kell-e valamit tenni a vizsgálat előtt?

  A 72 órán át tartó székletminta-gyűjtés során az egészségügyi szakember utasításai és étrendi ajánlásai szerint járjon el. Ennek részeként meghatározott mennyiségű, 50-150 grammnyi zsírt tartalmazó étrendet kell tartania a székletgyűjtés időszaka előtt 2-3 nappal és az alatt. Megkérik, hogy bizonyos olajokat és zsírhelyettesítőket is kerüljön a mintagyűjtés időszaka alatt, mivel ezek megbízhatatlanná tehetik a teszt eredményét.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A széklet zsírvizsgálatot általában más típusú széklet- és vérvizsgálatokkal együtt, vagy azokat követően kérik, hogy kimutassák az idült hasmenés és a lágy, zsíros, bűzös székletek (steatorrhea) kiváltó okát.


  A széklet vizsgálatok közé tartozhat:

  •    Széklet rejtett (okkult) vérvizsgálat (FOBT) –vér kimutatása a  székletben

  •    O&P (féregpete és parazita) – élősködők (paraziták) kimutatása

  •    Széklet fehérvérsejt– fehérvérsejtek kimutatása a székletben

  •    Széklet elasztáz –a hasnyálmirigy által termelt és kiválasztott fehérjebontó enzim; ami az egyéb enzimek bontó hatásának ellenáll, így a széklettel ki tud választódni és abban meg lehet határozni a mennyiségét. Az enzim mennyisége csökken hasnyálmirigy-elégtelenség esetén.

  •    Széklet zsír, kvalitatív – általában székletminta szuszpenzió, amit tárgylemezre helyeznek és egy speciális festékkel kezelnek; ezt mikroszkóp alatt vizsgálják, hogy kimutassák a zsírcseppek jelenlétét  Vérvizsgálatokat is kérhetnek a felszívódási zavar tüneteinek a kivizsgálása érdekében. Ide tartozhatnak:

  •    Teljes vérkép (TVK) – vörös- és fehérvérsejtek vizsgálata

  •    Általános anyagcserepanel – májfunkció, fehérje- és elektrolitszintek értékelése

  •    Cöliákia antitest vizsgálatok – a cöliákia kimutatására
   

  Cisztás fibrózis kimutatására végzett vizsgálatokra is sor kerülhet:

  •    Tripszin és kimotripszin 

  •    Tripszinogén

  •    Verejték teszt

  •    CF mutációs panel

   

  Ha a kvalitatív (minőségi) széklet zsír teszt eredménye negatív, kérhetik a 72 órán át gyűjtött kvantitatív (mennyiségi) széklet zsír  tesztet. Ezzel pontosabban lehet értékelni a zsíremésztést és -felszívódást. Erre két okból szokott sor kerülni:

  •    A kvantitatív teszt esetében a vizsgálat során mérsékelten sok zsírt kell naponként fogyasztani a mintagyűjtés előtt és alatt, hogy a zsírfelszívódási képességet „próbára tegyék”

  •    A zsír a székletbe nem állandó sebességgel kerül, így a 72 órán át gyűjtött és összekevert székletminta alapján jobb képet lehet kapni az átlagos felszívódásról és kiürülésről, mint egy egyszeri minta esetében.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A széklet zsír tesztet elsősorban akkor kérik, ha valakinél felszívódási zavarra utaló jelek és tünetek észlelhetők, például:

  •    Zsíros a széklet; a széklet laza és bűzös (steatorrhea)

  •    Tartós hasmenés

  •    Hasi fájdalom, görcsök, haspuffadás és gázképződés

  •    Fogyás

  •    Növekedési elmaradás (gyermekeknél)

  A fentiek mellett esetenként egyéb tünetek is jelen lehetnek, például kimerültség, vérszegénység és/vagy specifikus étrendi hiányállapotok, például vas- vagy B12 vitaminhiány.

  A kvalitatív széklet zsír vizsgálatot szűrőtesztként kérhetik. Ha ennek eredménye alapján túl sok a székletben a zsír, akkor általában nincs szükség a kvantitatív teszt elvégzésére.


  Ha a kvalitatív teszt eredménye negatív, de a kezelőorvos szerint mégis túlságosan sok a székletben a zsír, akkor kérhetik a 72 órán át gyűjtött székletből a zsír kvantitatív meghatározását.

   

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

   

  A kvalitatív széklet zsír teszt pozitív eredménye, vagy ha a 72 órán át gyűjtött székletben a zsír mennyisége nő, arra utal, hogy a zsír valószínűleg nem szívódik fel normálisan és az illetőnek rosszabb az emésztése vagy felszívódási zavara van.

  Igen sokféle betegségben és állapotban állhat fenn felszívódási zavar. Ide tartoznak:
   

  A bélrendszert érintő betegségek, például: 

  o    Fertőzések, így parazitás, bakteriális vagy vírusos fertőzések

  o    Cöliákia

  o    Gyulladásos bélbetegség (Crohn betegség, colitis ulcerosa)

   

  Hasnyálmirigy elégtelenség, aminek az oka: 

  o    Idült hasnyálmirigy-gyulladás

  o    Hasnyálmirigyrák

  o    Cisztás fibrózis (ez a hasnyálmirigy működését is érinti)

  o    Shwachman-Diamond szindróma

   

  Epeutakat és/vagy epehólyagot érintő betegségek és állapotok 

  o    Rák

  o    A közös epeút szűkülete vagy elzáródása (ez a májból és az epehólyagból kivezető, az epét a bélrendszerbe juttató fő vezeték)

   

   

  A széklet zsírteszttel együtt általában más laboratórium vizsgálatokra is sor kerül a zsírfelszívódási zavar okának a kimutatása érdekében.

  A kvalitatív széklet zsír teszt eredménye nem zárja ki szükségszerűen a felszívódási zavart, így lehet, hogy ez után egy kvantitatív tesztre is sor kerülhet.


  A 72 órán át gyűjtött székletmintából végzett zsírkimutatás során az alacsony széklet zsírtartalom általában arra utal, hogy az illető szervezete megfelelő módon bontja le és szívja fel a zsírokat, illetve, hogy az észlelt tünetek hátterében valószínűleg más ok áll.

 • Mit kell még tudnom?

  A vizsgálat eredményét a hashajtók, beöntések, báriumos kontrasztanyag, ásványi olaj, zsírfelszívódást gátló táplálékkiegészítők, útifű rost és zsírpótló szerek befolyásolhatják.

  A gyermekek nem tudnak annyi zsírt megemészteni, mint a felnőttek. A vizsgálathoz használt étrendi bevitelt egyénileg kell meghatározni, a 72 órán át gyűjtött széklet zsír  teszt eredményeket pedig jellegzetesen százalékosan adják meg. Ennek eredménye egy olyan „együttható”, ami az elfogyasztott zsír mennyiségét a kiválasztott zsíréhoz hasonlítva adja meg a felszívott zsír mennyiségét.

  Bár a kvantitatív széklet zsír meghatározásához előírás szerint általában 72 órán át gyűjtött mintát használnak, néha az orvos 24 vagy 48 órán át gyűjtött székletmintából végezteti el a vizsgálatot.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.