Más néven
Székletvér
Hemoccult
Guajak-teszt
Fecatest
Fecatwin
Hemafecia
Humán specifikus székletvérvizsgálat
HSV székletteszt
Hivatalos név
Rejtett székletvér-vizsgálat
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A bélrendszeri vérzés – amely vastagbélrákra utaló jel lehet – szűrésére.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rutinvizsgálat részeként, 50 éves kor fölött (az Amerikai Rákbetegségek Társasága, és más szervezetek ajánlása szerint) évente, valamint amikor az orvos elrendeli

Milyen mintára van szükség?

Egy vagy több székletminta szükséges.

Előkészület szükséges-e?

A guajakos módszer alkalmazásakor a székletminta levételét megelőző néhány nap során egyes gyógyszereket nem szabad szedni és néhány étkezési korlátozást be kell vezetni. Az immunológiai eljárással történő székletvizsgálat esetén ilyen korlátozások nem szükségesek.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A rejtettszékletvér-vizsgálat azt nézi, hogy van-e vér a székletben. Normális esetben nem kerül annyi vér a béltraktusba, hogy a székletvérvizsgálat pozitív legyen vagy szemmel láthatóvá váljon, pl. véres vagy sötét, szurkos széklet formájában. Minden jelentősebb mennyiségű vért meg kell vizsgálni.

A pozitív székletvérvizsgálat azt jelenti, hogy valahol a béltraktusban vérzés fordul elő. Ezt a vérveszteséget okozhatja fekély, nyálkahártya-sérülés, vérző polip, gyulladásos bélbetegség, aranyér, orrvérzéskor vagy fogínyvérzéskor nyelt vér, továbbá okozhatja jóindulatú vagy rosszindulatú daganat is. Bármi – pl. polip vagy tumor –, ami betüremkedik a lumenbe (az emésztőrendszer üregeibe) és ki van téve a széklet dörzsölő hatásának, hajlamos időnkénti vérzésre. Sokszor ez a kis vérmennyiség az első, és néha az egyetlen tünet a vastagbélrák korai stádiumában, ezért rendkívül fontos a székletvér-szűrővizsgálat elvégzése.

 

Hogyan történik a mintavétel?
Többféle módszerrel végezhető a székletvérvizsgálat: Magyarországon a leggyakoribb a guajakos módszer alkalmazása. Az ezzel a módszerrel pozitív eredmények ellenőrzésére használják a humán-specifikus székletvér kimutatására alkalmas teszteket. A guajakos módszernél az álpozitív eredmények elkerüléséhez a mintavételt megelőzően speciális diétát kell tartani. Az orvos ismerteti a tiltott élelmiszerek és gyógyszerek listáját; előírásait feltétlenül be kell tartani. Például a vizsgálat előtt 3 napig nem szabad vörös húst fogyasztani. Téves pozitív eredményt okozhatnak olyan anyagok is, mint pl. a hal, petrezselyemgyökér, torma, illetve bizonyos gyógyszerek és vegyületek (pl. jód és bórsav). Az orvos vonatkozó utasításait feltétlenül be kell tartani!
A vizsgálathoz az orvos egy vagy több széklettartályt, vagy ún. „tesztkártyát” ad a betegnek. A páciensnek három különböző székletből, általában 3 egymást követő napon kell mintát gyűjtenie. Mindegyik székletmintát tiszta tégelybe kell gyűjteni, és nem szabad vizelettel vagy vízzel szennyezni. A tégely(ek)re vagy tesztkártyá(k)ra fel kell jegyezni a nevet és a mintavétel időpontját. A tégelyekkel a páciensnek nincs több tennivalója, a tesztkártyáknál viszont egy mellékelt pálcika segítségével kevés székletmintát kell tenni a mintaablak szűrőpapírjára. A széklet beszáradása után a minta vizsgálatra kész, stabil. Általában az egymást követő összes mintát össze kell gyűjteni, és egyszerre kell visszajuttatni az orvoshoz vagy a laboratóriumba. Szállításig a mintát hűvös helyen, hosszabb ideig (1-2 napig) tartó tárolás esetén hűtőszekrényben célszerű tartani.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A székletvérvizsgálat legfőbb szerepe, hogy korai stádiumban kimutatja a vastagbélrákot. A székletben lévő vér gyakran a rák korai stádiumának egyetlen tünete. A gyógyulás esélye sokkal nagyobb akkor, ha a rákot azelőtt észreveszik, mielőtt áttétet képezne, azaz átterjedne más területekre. A székletvérvizsgálat azonban önmagában nem alkalmas a rák diagnosztizálására; egyéb vizsgálatokra is szükség van, hogy kiderüljön a vérzés oka, mert a vér utalhat más bélrendszeri problémára is.
A székletvérvizsgálat másik szerepe az, hogy kimutassák a vérszegénység (anémia) okát, ami lehet pl. egy vérző fekély. Ha a betegnek anémiára utaló tünetei – pl. fáradtság vagy alacsony hemoglobin- és hematokritszint – vannak, és/vagy véres, sötét a széklete, akkor az orvos kérheti a székletvérvizsgálat elvégzését.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A rejtettszékletvér-vizsgálatot rutinvizsgálat részeként, 50 éves kor fölött (az Amerikai Rákbetegségek Társasága és más szervezetek ajánlása szerint) évente végzik, vagy amikor az orvos azt elrendeli. A vizsgált páciensek többnyire tünetmentesek. A vizsgálatot elsősorban a vastagbélrák korai kiszűrésére használják.

Akkor is kérheti az orvos a vizsgálatot, ha a páciensnek ismeretlen eredetű vérszegénységre utaló vagy egyéb tünetei vannak, mint pl. véres vagy sötét, szurokszerű széklet.

Mit jelent az eredmény?
A székletvérvizsgálat normális esetben negatív. A pozitív eredmény azt jelzi, hogy vagy vér, vagy pedig interferáló, a vizsgálatot zavaró anyag van a székletben. Többszöri mintavétel szükséges, hogy 1) kimutassák az időszakos vérzéseket, ill. 2) kiszűrjék a tévesen pozitív eredményeket.

Mit kell még tudnom?
A székletvérvizsgálat adhat tévesen pozitív eredményt is. Az alkalmazott módszer függvényében célszerű
1) tartózkodni olyan anyagoktól vagy helyzetektől, amelyek vérzést okozhatnak, mint pl. fogászati beavatkozást követő ínyvérzés vagy bélrendszeri vérzést okozó gyógyszerek – pl. véralvadásgátlók, aszpirin, szteroidok, nagy dózisú vaskészítmények.
2) tartózkodni más hemoglobinforrásoktól, pl. vörös húsoktól, és
3) tartózkodni olyan anyagoktól, mint pl. hal, petrezselyemgyökér, torma, illetve bizonyos oxidáló gyógyszerek és vegyszerek (pl. jód és bórsav). Az orvos kérheti a szedett gyógyszerek felfüggesztését és diéta betartását a székletvérvizsgálat előtti időszakban.
Téves negatív eredményt okozhat a nagy dózisban szedett C-vitamin, valamint ha nincs többszöri mintavétel (mert a rák és az azt megelőző polipok csak időszakonként okoznak vérzést).

Gyakori kérdések

1. A vény nélkül kapható, otthon végezhető teszt ugyanolyan jó, mint a többi módszer?
Bár a gyógyszertárakban kapható teszt ugyanolyan jó, mint a laboratóriumi, mégis azért kérheti az orvos a laboratóriumi vizsgálatot, mert ott az értékelést szakemberek végzik, akik tudják, mit kell nézni, és kiszűrik a tévesen pozitív vagy negatív eredményeket, és speciális teszt alkalmazásával azonnal megerősítő vizsgálatot is végezhetnek. Az orvos így megbízható eredményt kap, amely alapján alaposabban kivizsgálhatja a pácienst, és megbízhatóan nyomon követheti a vizsgálat és kezelés alakulását.

2. Milyen további vizsgálat várható, ha a székletvér-kimutatás eredménye pozitív?
A legegyszerűbb és leggyakoribb az ujjal végzett, tapintáson alapuló vizsgálat. Ezenkívül az alábbi vizsgálatokat kérheti az orvos:

Szigmoszkópia: A végbél és a vastagbél alsó részét egy világító műszerrel megvizsgálják, hogy van-e rendellenesség, pl. polip;
Kolonoszkópia: A végbél és teljes vastagbél mélyrehatóbb vizsgálata; és
Dupla-kontraszt báriumos beöntés: A végbél és a vastagbél sorozatos röntgenvizsgálata.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.