Más néven
PCOS
Stein-Leventhal Szindróma
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 01.12.2017.
Mi ez az elváltozás?

A Stein-Leventhal szindrómának is nevezett policisztás ovarium szindróma (PCOS) gyakori kórkép, a fogamzóképes korban lévő nők 5-10%-át érinti. A kiváltó okot nem ismerjük. Jellemző a férfi nemi hormonok (androgének, általában a tesztoszteron) túltermelődése, a peteérés és a menstruáció elmaradása és változó mértékű inzulin-rezisztencia. Az elnevezés nem fedi a korképet, hiszen a petefészekre utal, de egy összetett, több szervet érintő hormonális betegségről van szó.

 A női szervezetben férfi nemi hormonok normális esetben csak igen kis mennyiségben termelődnek a petefészkekben és a mellékvesékben. Már kismértékű túltermelés is tüneteket okoz, pl. hirsutismus (szőrnövekedés az arcon és a mellkason) és akné. Súlyos esetekben virilizáció következik be – férfiakra jellemző külső eltérések alakulnak ki (mélyebb hang, férfias típusú hajnövekedés vagy éppen kopaszság).

A hormonális egyensúly felborulása a menstruációs ciklusra is hatással van, és általában terméketlenséget okoz. A legtöbb nőnek, aki ebben a betegségben szenved, nincs normális havivérzése. Gyakran a peteérés és a menstruáció teljesen elmarad (anovuláció, amenorrhoea), esetenként a vérzések szabálytalan időközönként jelentkeznek. Mindkét petefészek megnagyobbodhat, a felszínen egy vastag, kéregszerű bevonat képződik, a normális méretének akár háromszorosára is. Az esetek 90%-ában ultrahangvizsgálattal a petefészkek felszínén ciszták (kisméretű, meg nem repedt tüszők, petesejtet tartalmazó follikulusok) mutathatók ki, melyek gyakran gyöngy formájú nyaklánchoz hasonlóan rendeződnek el. Ha a petesejt nem hagyja el a petefészket, és a menstruáció elmarad, nem termelődik elég progeszteron, és az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborul. Ennek következtében a méh nyálkahártyája jelentősen megvastagszik (endometriális hiperplázia), és növekszik a méhnyálkahártyából kiinduló rák kockázata. Ha egy PCOS-ben szenvedő nőnek mégis sikerül teherbe esnie, nagyon gyakori a vetélés.

A PCOS okai nem egészen tisztázottak, de egyesek úgy gondolják, hogy az inzulin-rezisztencia szerepe kulcsfontosságú. Az inzulin életfontos hormon a sejtek cukoranyagcseréje szempontjából; szabályozza a vércukorszintet, és szerepet játszik a szénhidrátok és a lipidek anyagcseréjében. Ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, a szervezet úgy próbál kompenzálni, hogy még többet termel. Ennek a következménye a hyperinsulinaemia, a vér inzulinszintjének emelkedése. Egyesek szerint a hyperinsulinaemia lehet az egyik oka a petefészkek kórosan fokozott férfi nemi hormon-termelésének.

A PCOS-ben szenvedő nőkben változó mértékű inzulinrezisztenciát, elhízást és károsodott zsíranyagcserét találunk. Az inzulinrezisztencia szerepe hangsúlyosabb, ha a nő elhízott és egyáltalán nincs peteérése. Ilyen esetekben nagyobb a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri elváltozások kialakulásának.

Accordion Title
A betegségről
 • Panaszok és tünetek

  A PCOS változatos megjelenésű betegség, a betegek tünetei igen sokrétűek. A nők többnyire a menstruáció rendszertelensége, a teherbeesés elmaradása és a férfi nemi hormonok túltermelődése által okozott tünetek miatt fordulnak orvoshoz.

  A tünetek:

  • rendellenes vérzés a méhből

  • acanthosis nigricans (a nyak körül, az alkarokon és a hajlatokban a bőr megvastagszik és sötéten elszíneződik, ez nem egy esetben a hyperinsulinaemia miatt alakul ki)

  • akné (pattanásos bőr)

  • a menstruáció rendszertelen, vagy elmarad (amenorrhoea)

  • kicsi emlők

  • mélyülő hang (ritkán)

  • megnagyobbodott petefészkek

  • hirsutismus (férfias szőrnövekedés; férfias típusú hajnövekedés, az arcszőrzet növekedése, férfias típusú fanszőrzet, szőrnövekedés a mellkason, a mellbimbók körül és a combok belső felszínén)

  • elhízás (elsősorban a felsőtesten)

  • anyajegyek a hónaljban és a nyakon

  • elvékonyodó haj, esetleg férfias kopaszság

 • Vizsgálatok

  A PCOS diagnózisát általában kizárásos alapon állítják fel. Jelenleg sem a felismerését elősegítő speciális vizsgálómódszer nem létezik, sem a betegség kritériumát illetően nincs egységes álláspont. A diagnózis akkor születik meg, ha a vizsgálatok alapján a peteérés és a menstruáció elmaradásának egyéb okát nem találják. Elsősorban hormonvizsgálatokat végeznek, melyek alapján kiderülhet, hogy a hormon-túltermelés hátterében PCOS, petefészek-daganat vagy mellékvese-túltengés áll-e fent. Az ultrahangvizsgálat segítségével kimutathatók a ciszták, és ellenőrizhető, hogy a petefészek belső szerkezete ép-e.

  A PCOS diagnózisának felállításához számos laboratóriumi és klinikai vizsgálat eredményének áttekintése nyújthat segítséget. Ezután sor kerülhet olyan vizsgálatokra is, mint a vérzsírok összetételének meghatározása (lipidprofil) vagy vércukorszint-mérés. Ezek alapján megbecsülhető az

  esetlegesen később fellépő cukorbetegségnek vagy szív-érrendszeri betegségeknek a kockázata.

  Laboratóriumi vizsgálatok

  • FSH (follikulus-stimuláló hormon). PCOS esetén normális vagy csökkent

  • LH (luteinizáló hormon, sárgatestképző hormon). PCOSesetén értéke emelkedett

  • LH/FSH arány. Menopauza előtt az arány normálisan 1:1 körül van, PCOS-benazonban 2:1, 3:1 arány is előfordul.

  • Prolaktin. Szintje normális vagy csökkent

  • Tesztoszteron (össz és/vagy szabad tesztoszteron. Általában emelkedett

  • DHEA-S (dehidroepiandroszteron-szulfát). A hirtelen fellépő és nagyfokú hirsutismusban szenvedő nők esetében felmerül az igény a férfihormon-termelő mellékvese-daganat kizárására, de a PCOS-ben is kissé emelkedett értéket mutat

  • 17-ketoszteroidok. A férfi nemi hormonok vizeletbe ürülő bomlástermékei; szintjük emelkedhet és csökkenhet is. Általában a mellékvese működésének megítélésére hasznos vizsgálat

  • Ösztrogének. Szintjük normális vagy emelkedett

  • Nemi hormonokat kötő fehérje (Sexhormon Binding Globulin, SHBG), szintje csökkenhet.

  • Androsztendion. Szintje emelkedhet

  • hCG (humán chorion gonadotropin). Terhesség kimutatására szolgál, PCOS-bennegatív

  • Általános anyagcsere-vizsgálati panel

  • Lipidprofil (PCOS esetén alacsony HDL, magas LDL és koleszterin, emelkedett trigliceridek)

  • Vércukor (az éhgyomri vércukorszint, vagy a terhelés utáni koncentráció emelkedett)

  • Inzulin. Nagyon gyakran emelkedett

  • TSH (thyroidea-stimuláló hormon, pajzsmirigyserkentő hormon). PCOSesetén előfordulhat pajzsmirigy-alulműködés

  Nem laboratóriumi vizsgálatok

  A megnagyobbodott petefészkek kimutatása hasi vagy hüvelyi ultrahangvizsgálattal lehetséges. PCOS-bena petefészek a normális méretének 1,5-3-szorosára is megnövekedhet, és jellemzően legalább 8 follikulus található benne, egy-egy follikulus átmérője 1 cm-nél nagyobb. A ciszták gyakran gyöngy formájú nyaklánchoz hasonlóan sorba rendezetten fordulnak elő. Az ultrahangvizsgálat eredménye még nem diagnosztikai értékű. A PCOS eseteinek 90%-ában hasonló eredményt kapunk, de a betegségben nem szenvedő nők 25%-ában is láthatunk ilyet.

  A petefészkek és a méh nyálkahártyájának pontosabb vizsgálatához akár laparotomia is szükségessé válhat, ilyen módon sebészi kezelés is végezhető.

 • Kezelés

  A PCOS nem gyógyítható. Ismertek olyan esetek, amelyekben a menstruáció spontán visszatért, de a nők többségében a tünetek a menopauzáig inkább súlyosbodnak. A betegség kezelése a tünetek enyhítésére és a szövődmények elkerülésére irányul. Cél a rendszeres peteérés biztosítása a tüszőrepedés elősegítése, a méhnyálkahártya-megvastagodás elkerülése, a férfi nemi hormonok hatásának ellensúlyozása és az inzulin-rezisztencia csökkentése. A kezelés módja a tünetektől és azok súlyosságától, valamint attól függ, hogy a nő a későbbiekben szeretne-e gyermeket.

  A hormonháztartás egyensúlyának biztosítására és az ösztrogének hatásának ellensúlyozására gyakran alkalmaznak kis dózisú szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszereket. Ezek segítségével a menstruációs ciklus néhány hónap alatt normalizálódhat, megszűnik a kóros méhvérzés és csökken a férfi nemi hormonok szintje (javul a hirsutismus és eltűnnek a pattanások).

  A hirsutismus és az akné súlyosabb eseteiben a fogamzásgátló gyógyszer mellé antiandrogének adására is szükség lehet, ilyenek a spironolakton (Aldactone), a flutamin (Eulexin) és a ciproteron (Cyprostat). A nem kívánt szőrzet eltávolítására alkalmazható a gyantázás, a borotválás és az elektromos készülékkel történő epilálás, az akné kezelésére pedig antibiotikumok vagy retinsavak is alkalmazhatók.

  Az inzulinérzékenység metforminnal (antidiabetikum) növelhető. Ez a gyógyszer a hirsutismust is javítja, és a menstruációs ciklus szabályozásában is valószínűleg szerepet játszik, azonban a terméketlenségre és más tünetekre kifejtett hatását még nem ismerjük.

  Az inzulin-rezisztencia csökkentése és a vérzsírszintek normalizálása érdekében fontos a testsúly csökkentése és a rendszeres testmozgás. Ezek a tesztoszteron-, inzulin- és LH-szintet is csökkentik.

  A PCOS kezelésében a sebészi megoldások csak kisebb szerepet játszanak, noha néha sor kerül rájuk. Az egyik lehetséges sebészi beavatkozás a petefészkek felszínéről a ciszták eltávolítása a peteérés elősegítése érdekében. Időnként a petefészekbe vezetett tű és elektromos áram segítségével a szövetben „lyukakat” alakítanak ki. Mindkét eljárás hatására átmenetileg javulhat a termékenység, de fokozódik a hegesedés és az összenövések kialakulásának kockázata is.

  Ha egy PCOS-ben szenvedő nő gyermeket szeretne, a peteérés elősegítésére általában klomifén nevű gyógyszert kap, mely mellé még gonadotropin is adható, noha ez utóbbi gyógyszer megnöveli az ikerterhesség kialakulásának valószínűségét.

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
Bradley, C. (2002 February 4). Ovarian overproduction of androgens [7 paragraphs]. MEDLINEplus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001165.htm

S4
Sadovsky, R. (2001 December 15). Androgen Deficiency in Women: Review of the Subject [6 paragraphs]. American Family Physician, Tips from Other Journals [On-line Journal, info from Miller, KA. Androgen deficiency in women. J. Clin Endrocrinol Metab 2001;86:2395-401]. Available FTP: http://www.aafp.org/afp/20011215/tips/6.html

S5
Alberta Clinical Practice Guidelines Steering Committee (2001 June, Revised). Laboratory Endocrine Testing Guidelines (pdf) [101 paragraphs]. Alberta Medical Association [On-line guidelines]. Available FTP: http://www.albertadoctors.org/resources/endocrinology.html

S6
Lobo, R. and Carmina, E. (2000 June 20). The Importance of Diagnosing the Polycystic Ovary Syndrome [23 paragraphs]. Annals of Internal Medicine [On-line Journal, Information from Ann Intern Med. 2000;132:989-993]. Available FTP: http://www.annals.org/issues/v132n12/full/200006200-00010.html

S7
Polycystic ovary syndrome (2002) [23 paragraphs]. Hendrick Health System, AccessMed Health Information Library [On-line information]. Available FTP: http://www.hendrickhealth.org/healthy/index.htm

S8
Smith Waddell, R. (2000). PCOS Frequently Asked Questions [42 paragraphs]. InterNational Council on Infertility, Information Dissemination (INCIID) [On-line information]. Available FTP: http://www.inciid.org/faq/pcos2.html

S9
Wozznicki, K. (2003 February 3). An Ovarian Link To Diabetes [16 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information [On-line Article, United Press International Science News]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_11520.html

S10
Chen, P. (2002 February 7, Updated). Stein-Leventhal syndrome [18 paragraphs]. MEDLINEplus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000369.htm

S11
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) [5 paragraphs]. The Hormone Foundation [On-line information]. Available FTP: http://www.hormone.org/learn/pcos.html

S12
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) (2001 April) [15 paragraphs]. The National Women's Health Information Center, 4Woman.gov [On-line information]. Available FTP: http://www.4woman.gov/faq/pcos.htm

S13
Hunter, M. and Sterrett, J. (2000 September 1). Polycystic Ovary Syndrome: It's Not Just Infertility [42 paragraphs]. American Family Physician [On-line journal]. Available FTP: http://www.aafp.org/afp/20000901/1079.html

S14
#2023: Polycystic Ovary Evaluation [7 paragraphs]. Specialty Laboratories Test Information [On-line information]. Available FTP: http://www.specialtylabs.com/test/details.asp?id=2023

S15
Adrenal Gland Disorders [44 paragraph]. The Merck Manual of Medical Information--Home Edition, Section 13. Hormonal Disorders, Chapter 146 [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/mrkshared/mmanual_home/sec13/146.jsp

S16
Berga, S. (2003 January 23). Weight Loss Improves Reproduction and Insulin Levels in Women With Polycystic Ovary Syndrome [9 paragraphs]. AMA Science News Media Briefings [On-line press release]. Available FTP: http://www.ama-assn.org/ama/pub/article/4197-7204.html

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok

InterNational Council on Infertility Information Dissemination (INCIID)
MEDLINEplus Health Information - Ovarian Cysts
The Hormone Foundation
Polycystic Ovarian Syndrome Association
The National Women's Health Information Center
Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS)