Hivatalos név
Leptin
A cikk utoljára módosult: 27.02.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Leptin hiány meghatározására (ami elhízáshoz vezet); magas leptin szint meghatározására; kutatási szempontból a leptin szerepének tisztázására, az elhízással való kapcsolatának felderítésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Súlyos gyermekkori elhízás esetén, amelynek hátterében ritka örökletes leptin hiány állhat; az elhízás okának tisztázására; kutatási célból.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A leptin egy adipokin, elsősorban a zsírszövet sejtjeiben (adipocitákban) termelődő hormon. Kisebb mennyiségben más szervek is termelik, pl. várandósság során a  méhlepény(placenta). A vizsgálat során a vér leptin szintjét határozzák meg.

A leptin egy olyan hormon, ami az étvágy szabályozásában játszik szerepet, jóllakottság érzést hoz létre a hipotalamusz receptorokon keresztül az agyban. Elegendő mennyiségű táplálék fogyasztását követően az éhség megszűnését jelzi a szervezet számára. Megfelelő szabályozás esetén alacsony leptin szint mellett az éhség és a táplálékfelvétel fokozódik. Ahogy a zsírsejtekből kiáramló  leptin szint emelkedik, csökken az éhségérzet és a táplálékfelvétel.

Az alacsony leptin szint tartós éhségérzetet okozhat, mivel a szervezetet védi próbálja magát az alultápláltságtól (éhezéstől). A nagyon ritka öröklött leptin hiány már kora gyermekkortól jelentkező súlyos elhízást okozhat  az állandó éhség és folyamatos táplálékfelvétel következtében. Ezen esetek némelyikében a leptin kezelés hatásosnak bizonyult.

Az elhízás a legtöbb esetben magas leptin szinttel jár. Ennek hátterében leptin rezisztencia állhat, ez hasonló az inzulin rezisztenciához, ami szintén gyakori elhízásban. Az érintett egyénekben a leptin nem hat– megfelelő mennyiségű táplálék bevitele után is fennmarad az éhségérzet. Amire a szervezet még több leptint termel. Az elhízott páciensek kb. 10%-ánál azonban valamilyen mértékű leptin hiány áll fenn.

A leptin és az elhízás kapcsolatának pontosabb megismerése nagy jelentőséggel bír. Az elhízás komoly egészségügyi problémát jelent, mivel számos betegség előfordulási gyakoriságát növeli, mint pl. magas vérnyomás, diszlipidémia (magas koleszterin és/vagy triglicerid szint), 2-es típusú cukorbetegség, ízületi problémák, alvás alatti légzéskimaradás (alvási apnoe), szív koszorúér betegség, szélütés (sztrók) és bizonyos tumoros betegségek. Az elhízás aránya az elmúlt 20 évben minden életkorban folyamatosan nőtt. Az USA-ban a felnőttek több, mint 1/3-a, a gyermekek 17%-a elhízott (a Centers for Disease Control and Prevention felmérése szerint). A felnőtt lakosság több mint fele (54%) túlsúlyos vagy elhízott volt Magyarországon egy 2014-es felmérés szerint.  Az  osztályozás a testtömeg-index (body mass index, BMI) alapján történik (lásd: Gyakori kérdések #2).

Egy a közelmúltban végzett vizsgálat szerint a leptin szint meghatározása pontosabb becslést ad az egyén zsír-többletéről, mint a BMI. Általában elmondható, hogy minél magasabb a leptin szint, annál nagyobb a zsírszövet mennyisége. Ez a vizsgálat különösen idősebb nők és nagy izomtömeggel vagy erős csontozattal rendelkező páciensek esetében jelentős, ahol a BMI értékei félrevezetőek lehetnek.

Jelenleg is zajlanak vizsgálatok a leptin pontos szerepének tisztázására, a leptin és az elhízás kapcsolatának felderítésére, illetve a leptin és a testsúlyvesztés összefüggésére vonatkozóan. Továbbra is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy az elhízott és leptin hiányos egyéneknél mennyire hatásos a leptin kezelés.

Hogyan történik a mintavétel?

A vérmintát a kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Nincs szükség előkészületre.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A leptin szint meghatározása nem rutinszerű és alkalmazása az orvosi gyakorlatban még vitatott. A legtöbb vizsgálatot kutatás részeként végzik a leptin szerepének további felderítése céljából.

  Klinikai szempontból leggyakrabban elhízott gyermekektől kérnek leptin meghatározást, különösen akkor, ha a családban előfordult kora gyermekkori elhízás. Néha akkor is kérik, ha elhízott páciens gyakori/állandó éhséget érez, ennek hátterében leptin hiány vagy túlzottan magas leptin szint is állhat.

  Alkalmanként a vizsgálat más tesztekkel is kiegészíthető, mint pl. lipid profil, pajzsmirigy panel, glükóz, inzulin és/vagy hemoglobin A1c meghatározása, az elhízott egyén egészségügyi állapotának felmérésére.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A leptin szint meghatározása elsősorban klinikai kutatások részét képezi, a hormon szerepének pontosabb megismerése céljából.

  Leptin szint meghatározásra ritkán kerül sor a klinikai gyakorlatban. Abban az esetben kérheti az orvos, ha a gyermek elhízott és családjában kora gyermekkori elhízás állt fenn. (Az osztályozás a 2. Gyakori kérdés-ben található.)

  A leptin szint mérés segít annak eldöntésében, hogy leptin hiány vagy magas leptin szint (leptin rezisztencia) áll-e az elhízás hátterében.

 • Mit jelent az eredmény?

  Elhízott páciensekben az alacsony leptin szint jelezhet bizonyos fokú leptin hiányt, míg a magas leptin szint a leptin hatástalanaságára (leptin rezisztenciára) utalhat. A legtöbb elhízott egyén leptin szintje magas, de kb. 10%-ukban valamilyen szintű leptin hiány mutatható ki.

  Nagyon ritka esetekben a jelentősen csökkent leptin szint öröklött leptin hiányt jelezhet súlyos elhízás mellett.

  A leptin szintje napi ingadozást mutat, ami azt jelenti, hogy a vérben lévő mennyisége 24 órás ritmusban változik (a szintje éjszaka magasabb, nappal alacsonyabb).

 • Mit kell még tudnom?

  A nők leptin szintje magasabb, mint a férfiaké. A leptin koncentráció terhességben is magasabb, és jelentősen megemelkedik terhességi cukorbetegség vagy terhességi mérgezés (preeklampszia) eseteiben is. Azonban nem mérnek leptin szintet ezen állapotok követése céljából.

  Az orvosi gyakorlatban a leptin mérés jelentősége (a hormon hiányának vagy túl magas szintjének meghatározása) még vitatott. Pl. ritka öröklött leptin hiány esetében a leptin kezelés hatásos lehet, de nincs elég adat arra vonatkozóan, hogy enyhébb leptin hiányban is hasznos lenne-e a kezelés.

  A leptinnel kapcsolatos egyéb kérdések, vizsgálatok:

  A leptin oki szerepe gyulladásban és érelmeszesedésben, vagy jelent-e védelmet az érelmeszesedéssel szemben?

  Magas leptin szint terhességi cukorbetegségben vagy terhességi mérgezésben (preeklampsziában).

  Szerepe a fertilitásban.

  Depresszióval, stresszel, szorongással való kapcsolata.

  Szerepe a glükóz szint fenntartásában, inzulinnal való kapcsolata.

  A leptin szint, a fogyás és az éhség kapcsolata.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Minden túlsúlyos egyénnél végeznek leptin szint meghatározást?

  A leptin szint vizsgálata nem rutinszerű és nem indokolt az emberek többségénél. Abban az esetben, ha valaki elhízott és állandó éhséget érez, vagy a kisgyermeke súlyosan elhízott, szükség lehet a vizsgálatra.

 • Hogyan történik a testtömeg osztályozása?

  Az osztályozás a testtömeg-index (body mass index, BMI) alapján történik.

  Fiatalkorban figyelembe veszik az életkort és a nemet is a BMI percentilis meghatározásakor. Túlsúlyos fiatalról akkor beszélünk, ha a BMI percentilis 85 és 94 közötti. Elhízott fiatalra 95 feletti BMI percentilis jellemző, vagy a BMI nagyobb vagy egyenlő mint 30 kg/m2

  Felnőttek esetében a BMI számítás a következő:

  BMI = testtömeg (kg-ban)/magasság (m-ben) a négyzete

  BMI Osztályozás
  18.5 alatt Alultáplált
  18.5 – 24.9 Normál testtömeg
  25.0 – 29.9 Túlsúlyos
  30 és afelett Elhízott

   

 • A leptin szint meghatározása a háziorvosnál is elvégezhető?

  Nem. A leptin meghatározás sem az orvosi rendelőben, sem a legtöbb laboratóriumban nem elérhető. A vizsgálatot valószínűleg referencia laboratóriumba kell küldeni.

 • Mit tehetek azért, hogy a leptin szintem csökkenjen vagy emelkedjen?

  A leptin szint csökken, ha az elhízott páciens fogyni kezd, és nő, ha az egyén hízik, de egyéb életmódbeli tényezők nem befolyásolják.

 • Hogyan kezelhető a leptin hiány?

  Ritka, öröklött leptin hiány esetén leptin adása hatékonylehet  az elhízás kezelésében. Azonban nincs elég adat más leptin hiányos esetek kezelésére vonatkozóan.

 • Más adipokinek is ismertek a leptinen kívül?

  Bár a leptin volt az első leírt adipocita citokin (adipokin), számos más adipokin is ismert. A két leggyakrabban vizsgált fehérje a rezisztin és az adiponektin. Az előbbi az inzulin rezisztenciát fokozza, utóbbi azt mérsékli. Elhízásban a rezisztin szintje nő, az adiponektin szintje csökken. Gyulladásban is ellentétes a szerepük: a rezisztin fokozza, míg az adiponektin csökkenti a gyulladást. 

  A visfatin a közelmúltban felfedezett adipokin, a szintje magas 2-es típusú cukorbetegségben, és szerepet játszhat az inzulin szint emelésében. Számos más gyulladás-ellenes adipokin is ismert, mint pl. aplin, chemerin, és omentin.

  http://elhizastudomany.hu/

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.