Más néven
Humán immunodeficiency virus (HIV) terhelés
HIV Viral load
Hivatalos név
HIV-terhelés vizsgálata
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat más laboratóriumi vizsgálatokkal együtt a HIV fertőzés okozta állapotnak és a betegség progressziójának a monitorozására, valamint a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére szolgál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor először diagnosztizálják a HIV fertőzést, valamint 2-8 hetente a terápia kezdetekor vagy a terápia változtatása esetén. Hosszú távú kezelés során 3-4 havonta, vagy amikor az orvos azt szükségesnek tartja. Hatékony kezelés esetén a viral load-nak 4-6 hónapon belül le kellene csökkennie.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. Általában piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben, de esetenként lila-kupakos ("EDTA-s) vért kérhetnek. A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A teszt a HIV-terhelést azaz a HIV mennyiségét méri a vérben, nyirokcsomókban, lépben és a szervezet egyéb részeiben. A magas "Viral load" (vírusterhelés) azt jelenti, hogy a HIV részecskék vagy a vírus másolatai nagy számban megjelentek a vérben.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A Viral load teszt fontos információt ad, amelyet a CD4 lymphocyta számmal együtt főképpen az alábbi esetekben használnak:

  • a HIV-betegség állapotának a monitorozására,
  • a kezelésre vonatkozó ajánlások irányítására, és
  • a HIV-betegség jövőbeli alakulásának az előrejelzésére.

A tapasztalatok szerint, ha a HIV-terhelés szintjét addig és annyira alacsonyan tartjuk, ameddig ez lehetséges, akkor ez csökkenti a HIV betegség komplikációit és meghosszabítja az életet.

Egyes irányelvek szerint a jelenleginél nagyobb figyelmet kellene fordítani a tünetmentes HIV fertőzött emberekre, akiknek a vérében a HIV-terhelés több mint 30,000 vírusrészecske milliliterenként "branched DNA" módszerrel meghatározva illetve több mint 55,000 vírusrészecske milliliterenként RT-PCR teszt alkalmazásakor.
(Több módszer van a HIV-terhelés vizsgálatára; mivel az eredmények nem cserélhetők fel egymással, így fontos, hogy a meghatározáshoz mindig azonos módszert használjunk, lehetőleg ugyanabban a laboratóriumban .

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A HIV-terhelés vizsgálatát rendszerint akkor kérik, amikor egy beteget először diagnosztizálnak HIV-re. A teszt eredménye vonatkoztatási eredményként szolgál arra vonatkozóan, hogy milyen aktívan szaporodik a vírus, és vajon szükséges-e azonnal a kezelés.

A terápia korai szakaszában az orvos körülbelül kettő és nyolc héttel a kezelés megkezdése után kéri a HIV-terhelési vizsgálatot egy CD4 lymphocyta szám meghatározásával együtt a terápia hatékonyságának becslésére. Hosszú távú kezelés monitorozására körülbelül három és hat havonta kérik a CD4 lymphocyta számmal együtt.

Mit jelent az eredmény?
A HIV-terhelés vizsgálati eredménye a HIV vírusrészecskék számát mutatja egy milliliter vérben Ha a HIV-terhelés értéke magas, ez azt jelzi, hogy a HIV szaporodik, és valószínűleg a betegség lefolyása gyorsabb lesz, mintha a HIV-terhelés értéke alacsony lenne. A magas HIV-terhelés értéke a szervezet bármely részén elérheti az 5,000-10,000 vírusrészecske/milliliter koncentrációt, de súlyosabb esetben elérheti az egymilliós értéket vagy akár ennél többet is.

A 200-500 vírusrészecske/mL alacsony HIV-terhelést jelent, de az eredmény függ a használt teszt típusától. Az ilyen értékek azt jelentik, hogy a HIV nem szaporodik aktívan, valamint azt, hogy a betegség progressziójának a kockázata alacsony.

Azok a HIV-terhelés vizsgálat eredmények, amelyekben a "nem detektálható" kifejezés olvasható nem jelenti azt, hogy a páciens biztosan gyógyult. Jelentheti viszont azt, hogy a HIV vírus szintje a vérben a detektáláshoz szükséges küszöbérték alatt van. Ilyenkor - ha mód van rá - célszerű elvégezni egy úgynevezett ultraszenzitív vizsgálatot, amellyel 1 milliliter vérben nagyon kevés, akár 20-40 vírusrészecskét  is ki lehet mutatni.

A HIV-terhelés vizsgálatával ellenőrizhető a gyógyszerszedés is. Azoknál, akik nem szedik megfelelően az orvos által előírt gyógyszert, a HIV-terhelés értéke nem csökken olyan jelentősen, mint azoknál, akik az előírás szerint szedik azt.

A változás iránya a HIV-terhelés vizsgálati eredményekben nagyon fontos információ. Az emelkedő érték egyre rosszabbá váló fertőzésre utal, míg a csökkenő tendencia javulást, a HIV-fertőzés gátlását jelenti.

Ha valaki nem HIV-fertőzött, a vére nem tartalmaz HIV-et, a HIV-terhelés vizsgálat ieredménye "negatív" vagy "nem detektálható".

Mit kell még tudnom?
A HIV-terhelés vizsgálata nem rutin eljárás, és nem használatos szűrésre. (Arra továbbra is a HIV elleni antitest vizsgálata van még alkalmazásban.)

A HIV-terhelést vizsgáló eljárások közül az egyik igen érzékeny a PCR (Polymerase Chain Reaction) vizsgálat, amely rendkívüli érzékenységénél fogva képes álpozitív értéket is adni. Ebben az esetben az eredményt más módszer alkalmazásával feltétlenül ellenőrizni kell!

Gyakori kérdések

1. Elő lehet-e segíteni a HIV-terhelés csökkenését testmozgással, táplálkozási és egyéb életmódbeli változásokkal?
Nincs közvetlen összefüggés a HIV-terhelés és a testmozgás, a táplálkozás és egyéb életmódbeli tényezők között, ezért a terheltség csökkenése nem várható ezek megváltoztatásával. Tény ugyanakkor, hogy aki megfelelően táplálkozik és egészséges életmódot folytat, annak a szervezete is erősebb.

A helyes életmódra hívja fel a figyelmet az amerikai CDC kiadványa Living with HIV  címmel. Magyarországon többek közt az Országos Epidemiológiai Központ honlapján www.oek.hu találhatók hasznos tanácsok.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.