Más néven
Vérlemezkeszám
THR
PLT
Vérkép
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Vérzéses vagy csontvelői betegségek vizsgálatára.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rendszeres kivizsgálás keretében nagyvérkép részeként, vagy csontvelői betegségek diagnosztizálására/lefolyásának követésére.

Milyen mintára van szükség?

A kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vett vérminta szükséges.
A vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó (lila kupakos) csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vérlemezkék (trombociták) vérben keringő apró sejttöredékek, amelyek a csontvelőben képződnek (megakariocitákból származnak). Mivel nagyon könnyen összetapadnak, ezért az érpálya sérülésekor először ők lépnek működésbe, és ezáltal kezdődik meg a véralvadék képződése. A trombocitaszám vizsgálatakor meghatározzuk a vérben található trombociták számát.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát a kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tű segítségével nyerik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladékminták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Vérzéses megbetegedések és csontvelői betegségek például leukémiák esetében használják, ekkor szükségessé válhat a keringő vérlemezkék számának és/vagy működőképességének vizsgálata.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A vérlemezkeszámot gyakran a rendes évi orvosi vizsgálat keretében a teljes vérkép részeként rendelik. Majdnem minden esetben elvégzik, ha a betegnek tisztázatlan eredetű zúzódásai, véraláfutásai vannak, vagy, ha kis sebekből, vágásokból is szokatlanul hosszú ideig vérzik a beteg.

Mit jelent az eredmény?
A normális tartomány felnőttek esetében nagyjából 150 000 és 400 000 vérlemezke/mikroliter vér (150400 G/l, G giga, milliárd/liter) között van.

Ha a vérlemezkeszám 20 000/mikroliter alá esik, spontán vérzések alakulhatnak ki, amit ezért életveszélyes állapotnak tekintenek. Csontvelői betegségben, például leukémiában vagy egyéb csontvelői daganatban szenvedő betegekben gyakran jelentkezik nagymértékű, súlyos vérzés a jelentősen lecsökkent vérlemezkeszám (thrombocytopenia) miatt. Alacsony vérlemezkeszám hosszan tartó vérzéssel járó betegség (például idült vérző gyomorfekély) következtében is létrejöhet, a vérlemezkekészletek kimerülése miatt. A vérlemezkék pusztulását autoimmun betegségek is okozhatják (ezekben a betegségekben a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek a saját szerveit támadják meg, ilyen például a lupus és az Immun Thrombocytopeniás Purpura [ITP]). Egyes gyógyszerek, mint a heparin, kinidin, szulfonamidok, szájon át szedhető antidiabetikumok és még akár az alkohol is a vérlemezkeszám csökkenését válthatják ki. Kemoterápia alatt ugyancsak csökkenhet a vérlemezkeszám. A várandós nők akár öt százaléka is thrombocytopeniássá válhat a terhesség végére.

Gyakrabban (a népesség akár egy százalékában is) a könnyebben kialakuló zúzódásokért, véraláfutásokért vagy vérzésért egy öröklött megbetegedés, a von Willebrand-betegség felelős. Annak ellenére, hogy a vérlemezkék száma ebben az esetben akár normális is lehet, azok mégsem képesek összetapadni a von Willebrand-faktor csökkent mennyisége miatt. (A von Willebrand-faktor egy, a véralvadás folyamatának megindulásához szükséges fehérje). Enyhe természete miatt sok esetben nem is ismerik fel a betegséget, azonban a súlyos formák drámai lefolyásúak lehetnek.

Emelkedett vérlemezkeszám (thrombocytosis) hátterében nem feltétlenül áll jelentős egészségi probléma, de a vérlemezkeszám emelkedése bekövetkezhet egy súlyosabb betegségcsoport, a mieloproliferatív betegségek (a vér alakos elemeinek kóros szaporulata) következtében is. Egyesek vérzéshajlama fokozódhat a vérlemezkék tapadási képességének hiánya miatt, míg másokban a vérlemezkék megtartják tapadósságukat. Mivel azonban számuk növekedett, hajlamosak lehetnek összetapadni, röggé állhatnak össze, ami fennakadhat az erekben, és súlyos, akár halálos károsodást okozhat (tromboembólia).

Mit kell még tudnom?
Nagy magasságban élőkben és kimerítő testedzés után emelkedhet a vérlemezkeszám.

Nőkben csökkenhet a vérlemezkeszám menstruáció előtt.

Gyógyszerek közül a fogamzásgátló tabletták és egyéb ösztrogéntartalmú készítmények növelhetik a vérlemezkeszámot.

Öröklött vérlemezke-betegségek közé tartoznak még: a Glanzmann-thrombasthenia, a BernardSoulier-betegség, a ChediakHigashi- szindróma, a WiskottAldrich-szindróma, a MayHegglin-szindróma és a Down-kór. Ezek a vérlemezkék rendellenessége vagy a vérlemezkék aktivációjához szükséges fehérjék csökkenése/hiánya miatt jönnek létre, azonban előfordulásuk viszonylagosan ritka.

Gyakori kérdések

1. Hogyan kezelik a vérzéses megbetegedéseket?
Elsőként a kiváltó okot kell felderíteni és kezelni. A keringő vérlemezkeszám emelése érdekében, vérlemezke koncentrátum beadására is sor kerülhet. Egyes esetekben kortikoszteroidok segítségével serkenthető a vérlemezke termelés.

2. Vannak az alacsony vagy magas vérlemezkeszámnak olyan tünetei, amelyekre érdemes odafigyelnem?
Minden különösebb ok nélkül kialakuló zúzódások, véraláfutások, "kékfoltok", ok nélküli orrvérzés, vérzés a szájból vagy a végbélből esetleg kis sebből származó ésszerű időn belül el nem állítható vérzés vérlemezke rendellenességet jelezhet.

3. Milyen veszélyekkel jár az alacsony vagy magas vérlemezkeszám?
Az emelkedett vérlemezkeszám érelzáródáshoz vezethet. A nagyobb veszélyt az alacsony vérlemezkeszám következtében kialakuló elállíthatatlan, vagy kórosan hosszú ideig tartó vérzés jelenti.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.