A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi is ez?
 


A vérzéses megbetegedés súlyos fokú vérzésre való hajlamot jelent, amelynek hátterében öröklött vagy szerzett tényezők állnak. Normál körülmények között a vér a keringési rendszer ereiben található. Ha a vénák vagy artériák megsérülnek, akkor vérzés következik be vagy a testfelszínre, vagy a szövetek közé. A szervezet egy komplex alvadási folyamat, a véralvadás beindításával állítja meg a további vérvesztést. A véralvadás során a sérült érfal összehúzódik, így az átfolyó vérmennyiség csökken, a vérlemezkék kitapadnak a sérült érfalhoz, összecsapzódnak, majd egy laza vérlemezke dugót alkotnak, és ezzel beindul az alvadékképződés folyamata, amit más néven alvadási kaszkádnak hívunk.
Az alvadást két úton lehet aktiválni az úgynevezett intrinsic ("belső") úton és az extrinsic ("külső") úton. A két útvonal különböző alvadási faktorokat - a vérben inaktív formában keringő fehérjéket - használ fel. Ezek az alvadási faktorok az egyik vagy másik útvonalnak megfelelően egymás után, meghatározott sorrendben aktiválódnak, majd az útvonalak végén összetalálkozva a közös útvonalon fejeződik be az alvadás folyamata. A kaszkád végén oldhatatlan fibrin szálak keletkeznek, átszövik a vérlemezke dugót, keresztkötődve fibrinhálót hoznak létre és stabilizálódnak a sérülés helyén.
A keletkezett stabil véralvadék megakadályozza a további vérvesztést és az érfal végleges gyógyulásáig ott marad. Amint az alvadékra már nincs szükség, más fehérjék aktiválódnak, amelyek feloldják és eltávolítják azt.

Vérzéses betegségek akkor alakulnak ki, amikor az alvadási folyamat nem működik megfelelően. Ha egy komponens hiányzik, csökkent, vagy nem működik kielégítően, akkor gyakori vérzés alakulhat ki. Ezek a vérzések lehetnek súlyosak, amikor a vérzéses epizódok már kisgyermekkorban kezdődnek, vagy enyhék, amelyek műtétek, fogorvosi beavatkozások, sérülések vagy trauma utáni elhúzódó vérzések formájában jelentkeznek. A vérzéses betegségek tünetei szerteágazóak, az orrvérzéstől kezdve az ínyvérzésen, zúzódásokon, súlyos menstruációs vérzésen, a véres székleten és vérvizelésen, az ízületi bevérzés okozta izületi gyulladás-szerű tüneteken és a látás elvesztésén keresztül az idült vérszegénységig.

A következő kóros eltérések fordulhatnak elő: a vérerek kóros szerkezete, egy vagy több alvadási faktor elégtelen termelődése vagy nem megfelelő működése, egy vagy több alvadási faktor elleni ellenanyag képződése, a vérlemezkék elégtelen termelődése vagy nem megfelelő működése és/vagy a véralvadék nem megfelelő összetétele és stabilitása. A veleszületett vérzéses betegségek ritkák, és általában egyetlen alvadási faktor vagy alvadási komponens hiánya vagy kóros volta okozza. A leggyakoribb a Hemophilia A (a VIII-as alvadási faktor eltérése) és a von Willebrand betegség (a von Willebrand faktor egy fehérje, ami segíti a vérlemezkék kitapadását a sérült érfalhoz.) A szerzett vérzéses betegségek igen különbözőek és jóval gyakoribbak, mint a veleszületett betegségek. Leggyakoribbak a több alvadási faktort érintő eltérések, amit májbetegség vagy K vitamin hiány okoz (a máj termeli az alvadási faktorok jó részét és néhány közülük K vitamin függő). Szintén gyakoriak még a faktor ellenes gátlótestek (különösen a VIII-as alvadási faktor ellenes gátlótest, ami tulajdonképpen egy VIII-as faktor ellenes antitest).


 

A vérerek struktúrális eltérései


Veleszületett
Haemorrhagiás teleangiectasia - a szokásosnál sérülékenyebb érfal ismétlődő vérzéses epizódokat okoz.

Ehlers-Danlos szindróma - az érfalat erősítő kollagén szokatlanul gyenge és elasztikus, ami az érfal gyengeségéhez és sérülékenységéhez vezet.

Szerzett
Allergiás purpura - a kis vérerek gyulladtak, sérülésekre érzékenyek, ami valószínűleg heveny vagy idült autóimmun folyamat következménye.


 

Vérlemezkeszám csökkenés (thrombocytopenia) vagy működési rendellenesség


Veleszületett
Sokféle egyéb, ritka öröklött tényező okozhat vérlemezke betegségeket.

Szerzett
* A csontvelő nem termel elegendő mennyiségű vérlemezkét (csontvelő betegségek).

* Idiopátiás thrombocytopéniás purpura (ITP), csökkent thrombocyta szám jellemzi, aminek az oka nem ismert, de autóimmun tényező szerepét feltételezik. Magától is meggyógyulhat.

* Egyes gyógyszerek pl.: heparin, kinin, kéntartalmú antibiotikumok és arany-sók csökkenthetik a thrombocyta számot.

* Egyes gyógyszerek pl. aspirin és nem-szteroid gyulladásgátlók kóros vérlemezke működést okozhatnak.

* Betegségekhez társultan: HIV, májbetegség, vesebetegség, leukémia, myeloma multiplex, májcirrózis és szisztémás lupus erythematosus a vérlemezke szám csökkenését okozhatják.

* Nagy mennyiségű vérátömlesztés (a vérlemezkék nem tarthatók el a vérkészítményekben).

* Szív-tüdő bypass műtét (a vérlemezkék aktiválódnak, számuk csökken és kóros működésűvé válnak)


 

Alvadási faktor elégtelenség és kóros funkcióVeleszületett
Hemophilia A (VIII-as faktor elégtelenség) --X kromoszómához kötötten öröklődő vérzéses megbetegedés, ami elsősorban férfiakban jelentkezik. Az első vérzéses tünet még újszülött korban jelentkezik valamilyen sérülés alkalmával. A VIII-as faktor elégtelenség miatt bekövetkező vérzés súlyossága a VIII-as faktor aktivitásától, vagyis működőképességétől függ. Ha ez nagyon alacsony, akkor súlyos, életveszélyt okozó vérzést okozhat. Ha a VIII-as faktor aktivitása közepes, akkor csak enyhe és közepes vérzések fordulnak elő, elsősorban műtétek és fogászati beavatkozások során okozva problémát.

A von Willebrand betegség viszonylag gyakori. A von Willebrand faktor (vWF) hibája vagy hiánya okozza. A von Willebrand faktor egy fehérje, ami a sérült érfalhoz kapcsolja a vérlemezkéket. Kötődik a VIII-as faktorhoz: ha a VIII-as faktor kóros, akkor abban a vWF is érintett lehet.

Egyéb faktor eltérések -- II, V, VII, IX, X
(Hemophilia B, más néven Christmas betegség)

Szerzett:
    * A máj nem kielégítő működése vagy betegsége
    * K vitamin hiány
    * Zsír felszívódási zavar
    * Kígyó méreg
    * Csontvelő és myeloproliferatív betegségek kezelése
    * Faktor ellenes gátlótestek (egyetlen alvadási faktor, mint pl. faktor VIII ellen irányuló antitest, ami lecsökkenti a szintjét és megnehezíti a faktor pótlását).
    * Alvadásgátló gyógyszerek: pl. kumarinok (warfarin) vagy heparin, ezeket a gyógyszereket thrombosis megelőzésére adják, de túlzott mennyiségük vérzést okozhat
    * Néhány bakteriális fertőzés
    * DIC (disszeminált intravasculáris koaguláció), vérzést és alvadást is okozhat. Általában hirtelen alakul ki, pl. egy komplikált szülés kapcsán, amikoris a méh sérülése miatt alvadást aktiváló anyag kerül a keringésbe. Előfordulhat súlyos gyulladás során felszaporodott endotoxin miatt, vagy daganatok pl. leukémia következtében is. DIC-ben testszerte apró vérrögök keletkeznek, egyre gyorsabban felhasználva az alvadási faktorokat – ami erős vérzéshez vezet. 

Laboratóriumi vizsgálatok
 


A vérzéses betegségek kivizsgálása lépésről lépésre történik. A vérzés helye, ideje és súlyossága általában nem ad felvilágosítást a vérzés okáról. Ha valakinek vérzéses tünetei vannak, az orvos rendelhet Prothrombin-idő (PI) meghatározást (a PI felvilágosítást ad az extrinsic és a közös útról), APTI meghatározást ( Aktivált Parciális tromboplsztin idő felvilágosítást ad az intrinsic és a közös útról), és egy teljes vérképet, hogy lássa, vérszegény-e a beteg, mennyi a vérlemezke száma, és melyik alvadási útvonalban van eltérés. Ha az APTI megnyúlt, az orvos további vizsgálatokat kérhet az egyes faktorok eltérésének illetve a faktor ellenes gátlótestek esetleges jelenlétének megállapítására.

Néhány elvégezhető laboratóriumi vizsgálat:

APTI (Aktivált Parciális Thromboplasztin Idő)
Alvadáshoz szükséges idő. Felvilágosítást ad az alvadási kaszkád intrinsic és  közös útjáról.
Kérhetik:
-Vérzés kivizsgálására
-Műtét előtti szűrővizsgálat a masszív vérzés kockázatának becslésére.
-Heparin alvadásgátló terápia követésére.
Kóros eredmény jelentése:
A megnyúlt APTI további vizsgálatok elvégzését indokolja.
Jelezhet:
- Alvadási faktor elégtelenséget
- Specifikus gátlótest (pl. VIII-as faktor ellenes antitest) jelenlétét
- Nem specifikus gátlótest (pl. Lupus antikoaguláns) jelenlétét
- Heparin terápián lévő beteg és/vagy a vérminta heparinnal való szennyezetttségét.

Vérzési idő
A vérlemezke funkció klasszikus vizsgálata, a beteg alkarján egy pici sebzést ejtenek, a vérzés megszűnéséhez szükséges időt mérik.
Kérhetik:
Néha műtét előtti szűrőtesztként, vagy az ismételt vérzés megbecsülésére használják.
Kóros eredmény jelentése:
A kóros vérzési idő eredmény súlyos vérzés fokozott kockázatát jelezheti. A vérzési idő meghatározást egyre inkább helyettesítik más vizsgálatok, mint pl. a vérlemezke funkció analizátorral történő vizsgálata.

Vérkép (Teljes vérsejtszám)
Vérlemezkék (thrombocyták), vörösvértestek (VVT) és fehérvérsejtek (FVS) számának, alakjának és méretének, továbbá a FVS-ek típusainak a meghatározása. Hemoglobin és hematokrit mérése.
Kérhetik:
Rutin vizsgálat az eltérések kiszűrésére.
Kóros eredmény jelentése:
A csökkent kóros működésű vérlemezkék fokozhatják a vérzés kockázatát

Alvadási faktorok aktivitása
Egyedi tesztek a specifikus alvadási faktorok funkciójának a meghatározására.
Kérhetik:
Vérzéses tünetek kivizsgálására.
Kóros eredmény jelentése:
Egy vagy több alvadási faktor csökkent aktivitása fokozhatja a vérzés kockázatát.

Alvadási faktorok mennyisége
Az egyes faktorok mennyiségi meghatározását jelenti.
Kérhetik:
Amikor a faktorok aktivitása folyamatosan alacsony.
Kóros eredmény jelentése:
Egy vagy több alvadási faktor csökkent képződése vagy fokozott felhasználása fokozhatja a vérzés kockázatát.

D-dimer
A keresztkötött fibrin egy speciális lebomlási termékének mérését jelenti.
Kérhetik:
A véralvadék képződés vizsgálatára vérzés és alvadás során.
Kóros eredmény jelentése:
Emelkedése aktuális alvadás aktivációra utal. Heveny és idült tényezők, mint például thromboembólia vagy DIC (disszeminált intravasculáris koaguláció) állhat a háttérben.
A normál (referencia értéken belüli) eredmény nagy valószínűséggel kizárja a thromboembolia bekövetkeztét.

Faktor ellenes gátlótestek
Egyedi tesztek az alvadási faktor ellenes antitestek meghatározására.
Kérhetik:
Masszív vérzés és a megnyúlt APTI okának kivizsgálására.
Kóros eredmény jelentése:
Jelenléte specifikus faktor elégtelenséget és nagyfokú vérzést okozhat.

FDP (Fibrin lebontási termékek)
Az alvadási aktivitást tükrözi.
Kérhetik:
Vérzési és alvadási zavar kivizsgálására.
Kóros eredmény jelentése:
Emelkedése nemrégiben lezajlott vérrög képződést és lebomlást jelez.

Fibrinogén
Az alvadás képességét és aktivitását tükrözi.
Kérhetik:
Vérzés és alvadás kivizsgálására.
Kóros eredmény jelentése:
Alacsony szintje csökkent képződést vagy fokozott felhasználást jelezhet. Gyulladás kapcsán is emelkedett lehet (úgynevezett akut fázis fehérje).

Vérlemezke aggregáció
A vérlemezkék összecsapzódási képességét vizsgálja.
Kérhetik:
A vérzés okának kivizsgálására, különösen normál vérlemezke szám esetében.
Kóros eredmény jelentése:
Kórossága fokozza a masszív vérzés kockázatát; jó néhány betegség, többek között von Willebrand betegség fennállására is utalhat.

Vérlemezke funkció műszeres vizsgálata
A vérlemezke funkció mérésére alkalmas automatizált módszer.
Kérhetik:
Néha műtét előtti szűrőtesztként, vagy az ismételt vérzés megbecsülésére.
Kóros eredmény jelentése:
Kóros eredmény szerzett thrombocyta betegségre vagy von Willebrand betegségre utalhat. Nagyfokú vérzés fokozott kockázatát jelzi. Ez a vizsgálat helyettesíti a vérzési idő meghatározást.

PI (prothrombin idő)
Alvadáshoz szükséges idő. Felvilágosítást ad az alvadás extrinsic és közös útjáról.
Kérhetik:
Vérzés vagy thrombotikus esemény kivizsgálására.
Műtét előtti szűrőteszt a masszív vérzés rizikójának megállapítására.
Warfarin (kumarin, syncumar) alvadásgátló terápia monitorozására (leggyakoribb alkalmazás)
Kóros eredmény jelentése:
Gyógyszerelés nélkül a megnyúlt PI további vizsgálatok elvégzését indokolja. Megnyúlhat öröklött vagy szerzett kóros állapotokban.

Risztocetin kofaktor
A von Willebrand faktor (vWF) aktivitás/funkció indirekt mérése.
Kérhetik:
Vérzéses események kivizsgálására.
Kóros eredmény jelentése:
A vWF aktivitását és a vérlemezkék sérüléshez való csökkent kitapadási képességét vizsgálja. Hátterében von Willebrand betegség állhat, vérzés fokozott kockázatára utal.

Thrombin idő (TI)
Az alvadáshoz létrejöttéhez szükséges idő; a thrombin aktiválja a fibrinogén fibrin átalakulást. A TI jelzi a folyamatot gátló inhibítorok jelenlétét.
Kérhetik:
Segít a vérzéses események kivizsgálásában, amikor  heparin szennyezés okozta APTI megnyúlásra gyanakszanak.
Kóros eredmény jelentése:
Megnyúlását a vérminta heparinnal való szennyezettsége vagy emelkedett FDP szint, ill.  nagyon alacsony fibrinogén szint vagy kóros fibrinogén jelenléte okozhatja.

von Willebrand Factor (vWF) meghatározása
A vWF mennyiségének a mérését jelenti.
Kérhetik:
Akkor határozzák meg, amikor az alvadási funkció (ezt a Risztocetin kofaktor meghatározás mutatja) csökkent. Vérzéses események kivizsgálása.
Kóros eredmény jelentése:
Csökkent értéket kapunk vérlemezke eredetű szerzett állapotban, vagy von Willebrand betegségben. Jellemző a vérzés fokozott kockázata.


 

Kezelések

A legtöbb vérzéses betegség nem gyógyítható. Jellemzően az ilyen betegségeket a vérveszteség és a további lehetséges szövődmények megelőzése érdekében azonosítják, követik nyomon és kezelik. A vérzéses betegségek kezelése az elkerülés, pótlás és megelőzés köré összpontosul. A szükséges kezelések, és azok gyakorisága a hiány vagy zavar súlyosságától, a vérzést kiváltó ingerek jelenlététől (például műtét vagy sérülés) és a folyamat időbeni lefolyásától függ.

A sérülések elkerülése (a kontakt sportoktól való tartókodás, a mindennapos sérülési lehetőségek - vágások, zúzódások - megelőzése) már elég lehet a vérzés kivédéséhez enyhe és legtöbbször még mérsékelt vérzési hajlam esetén is. Súlyos hiányállapotokban, mint például Hemofília A (VIII-as faktor hiány) és/vagy heveny vérzés felléptekor egy vagy több alvadási faktor pótlása válik szükségessé. A VIII-as faktor és néhány más alvadási faktor már rendelkezésre áll koncentrátumok formájában; ezek drága készítmények, de hatásosak. Az egyszeres vagy akár a többszörös alvadási faktor elégtelenség kezelhető friss fagyasztott plazma vagy az összes faktort tartalmazó plazma-készítmények adásával. Ezek a koncentrátumok és helyettesítő készítmények adhatóak a vérzés során, de megelőző kezelésként a szükséges műtétek, fogászati kezelések előtt is, hogy megakadályozzuk a nagymértékű vérzéseket.

Ha a vérzéses betegséget a vérlemezkék hiánya vagy funkciójának károsodása okozza, akkor vérlemezkeátömlesztésre is sor kerülhet.  von Willebrand betegség vagy enyhe Hemofília A esetén a desmopressin (DDAVP) nevű gyógyszer adásával átmenetileg csökkenthető a vérzési hajlam. Ez a gyógyszer felszabadítja a tárolt VIII és von Willebrand faktort, amely elegendő koncentrációban és ideig jelen lehet  ahhoz, hogy lehetővé tegye sebészi / fogászati beavatkozások elvégzését vérátömlesztés nélkül is.

Ha a vérzékenység oka szerzett, akkor a vérzési hajlam a kiváltó ok javulásával ill. rosszabbodásával párhuzamosan változhat. Ha például a faktor rendellenességet a K vitamin hiánya okozza, akkor vitaminpótlással a rendellenesség megszüntethető. Ha májbetegség vagy daganat áll a háttérben, akkor a véralvadási zavar súlyossága valószínűleg ezek lefolyását követi. Ha a vérzéses betegséget véralvadási faktor ellen termelődött antitest (például FVIII vagy FIX ellenes) okozza vagy vezet annak fellángolásához, akkor a faktor pótlás adagjának emelésére, más típusú készítményre és/vagy - az antitestek koncentrációjának csökkentéséhez - kortikoszteroid  vagy más immunszuppresszív gyógyszer adására lehet szükség.

Heveny állapotok (pédául: DIC - disszeminált intravaszkuláris koaguláció) azonnali kezelése életbevágóan fontos, azonban bonyolult lehet. Mivel a DIC folyamatában testszerte egyidejűleg véralvadási és vérzéses összetevők is megtalálhatóak, ezért a kezelés vérlemezke és alvadási faktor pótlást, valamint heparin vagy más alvadásgátló gyógyszer adását is magában foglalhatja.


 
 

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
Coagulation Test Panels [9 paragraphs]. Clinical and Research Laboratories, Florida Hospital Cancer Institute [On-line information]. Available FTP: http://www.fhci-labs.com/researchlabs/clinicallabs/hemostasisandthrombosis/panels.htm

S4
Ryan, D. (2003 January). Platelet Function Testing [8 paragraphs]. Strong Health Clinical Laboratories Newsletter, Vol. 28, No. 1 [On-line newsletter]. Available FTP: http://www.urmc.rochester.edu/path/newsletter103.htm

S5
Laposata, M. & Vancott, E. (2000 January). How to work up hypercoagulability [6 paragraphs]. CAP In the News [On-line Coagulation Case Study]. Available FTP: http://www.cap.org/CAPToday/casestudy/coag5.html

S6
Bleeding Disorders [75 paragraphs]. The Merck Manual of Medical Information-Home Edition, Section 14. Blood Disorders, Chapter 155 [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/mrkshared/mmanual_home/sec14/155.jsp

S7
Venomous Bites and Stings [50 paragraphs]. The Merck Manual of Medical Information-Home Edition, Section 24. Accidents and Injuries, Chapter 287 [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/mrkshared/mmanual_home/sec24/287.jsp

S8
Lee, D. (2000 July 24). Platelet Aggregometry [8 paragraphs]. Stanford Interventional Cardiology [On-line information]. Available FTP: http://cvmed.stanford.edu/interventional/aggregometry.htm

S9
Cortese Hassett, A. (2002). Platelet Function Testing [18 paragraphs]. Transfusion Medicine Update, The Institute for Transfusion Medicine, Issue #5 [On-line information]. Available FTP: http://www.itxm.org/TMU2002/Issue5.htm

S10
Menta, S. (1999 Spring). The Coagulation Cascade [148 paragraphs]. Physiology Disorders Evaluation, College of Medicine, Univ of Florida [On-line information]. Available FTP: http://www.medinfo.ufl.edu/year2/coag/title.html

S11
Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor X assay [14 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003680.htm

S12
Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor II assay [16 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003674.htm

S13
Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor II deficiency [12 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000549.htm

S14
Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor IX assay [16 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003679.htm

S15
Elstrom, R. (2001 October 6, Updated). Hemophilia B [18 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000539.htm

S16
Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor V assay [15 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003675.htm

S17
Elstrom, R. (2002 May 6, Updated). Factor V deficiency [14 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000550.htm

S18
Elstrom, R. (2001 October 28, Updated). Platelet aggregation test [19 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003669.htm

S19
Elstrom, R. (2001 November 25, Updated). Fibrinogen [11 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003650.htm

S20
Elstrom, R. (2001 November 13, Updated). Antithrombin III [14 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003661.htm

S21
Elstrom, R. (2001 October 28, Updated). Protein S [12 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003660.htm

S22
Elstrom, R. (2001 October 9, Updated). Factor VIII assay [18 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003678.htm

S23
Elstrom, R. (2001 October 14, Updated). Factor X deficiency [12 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000553.htm

S24
Elstrom, R. (2001 October 14, Updated). Factor XII (Hageman factor) deficiency [8 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000545.htm

S25
Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor XII assay [14 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003681.htm

S26
Elstrom, R. (2001 November 25, Updated). PT [18 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003652.htm

S27
Elstrom, R. (2001 October 28, Updated). Protein C [9 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003659.htm

S28
Elstrom, R. (2001 November 25, Updated). PTT [14 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003653.htm

S29
Elstrom, R. (2001 November 3, Updated). Fibrin degradation products [17 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003655.htm

S30
Elstrom, R. (2001 October 21, Updated). Bleeding disorders [10 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001304.htm

S31
Elstrom, R. (2001 November 10, Updated). Factor VII assay [15 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003676.htm

S32
Elstrom, R. (2001 October 14, Updated). Factor VII deficiency [12 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000548.htm

S33
Matsui, W. (2002 May 5, Updated). Primary or secondary fibrinolysis [4 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000577.htm

S34
Matsui, W. (2002 February 2, Updated). Congenital antithrombin III deficiency [2 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000558.htm

S35
Kovacs, B. (2001 November 26, Updated). Systemic lupus erythematosus [25 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000435.htm

S36
What is a Bleeding Disorder?, History [14 paragraphs]. National Hemophilia Foundation, Bleeding Disorders Info Center [On-line information]. Available FTP: http://www.hemophilia.org/bdi/bdi_history.htm

S37
What is a Bleeding Disorder? [10 paragraphs]. National Hemophilia Foundation, Bleeding Disorders Info Center [On-line information]. Available FTP: http://www.hemophilia.org/bdi/bdi_general.htm

S38
Hemophilia A (Factor VIII Deficiency) [24 paragraphs]. National Hemophilia Foundation, Bleeding Disorders Info Center [On-line information]. Available FTP: http://www.hemophilia.org/bdi/bdi_types1.htm

S39
Bauer, K. (2001). The Thrombophilias: Well-Defined Risk Factors with Uncertain Therapeutic Implications [20 paragraphs]. Ann Intern Med. 2001;135:367-373 [Journal]. Online at http://www.annals.org/

S40
DeLoughery, T. (1999 March 15). Tests of Hemostasis and Thrombosis [66 paragraphs]. OHSU [Online student handout]. Available FTP: http://www.ohsu.edu/som-hemonc/handouts/deloughery/printtest.html

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok: 

National Hemophilia Foundation, What is a Bleeding Disorder?

University of Illinois - Urbana/Champaign, Carle Cancer Center Hematology Resource Page, Patient Resources

Duke University Medical Center - Clinical Coagulation Laboratory

Massachusetts General Hospital, Pathology Service, Laboratory Medicine Coagulation Test Handbook

MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia, Bleeding disorders

Platelet Disorder Support Association, Low Platelet Disorders