Más néven
Protrombinidő
Pro idő
Quick idő
Hivatalos név
Protrombinidő, Nemzetközi Normalizált Ráta (INR)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?                 

Annak ellenőrzésére, hogy a véralvadásgátló gyógyszerek megfelelőek-e a vérrög képződésének megelőzésére; valamint, hogy segítsen kimutatni és diagnosztizálni a vérzési rendellenességeket.

 

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Véralvadásgátló gyógyszer szedésekor, vagy ha a kezelőorvos vérzési rendellenesség gyanúját tapasztalja.

Milyen mintára van szükség? 

A kari vénából vagy néha az ujjbegyből vett vérre.
A meghatározáshoz vérplazmára van szükség. Ez úgy nyerhető, hogy a vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért citrátot tartalmazó ("kék kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, de ha véralvadás gátló kezelésben részesül, a mintát a napi gyógyszeradag bevétele előtt kell levenni.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A protrombinidő (PI) teszt méri, hogy mennyi idő telik el, amíg a vérmintában az alvadék kialakul. A szervezetben az alvadási folyamat egymást követő kémiai reakciók sorozatát foglalja magába. Az utolsó lépések egyike a protrombinnak trombinná való átalakulása. A protrombin azoknak a véralvadási faktoroknak az egyike, amelyeket a máj termel. A PI-teszt értékeli ezeknek a faktoroknak az egységes funkcióját és a szervezet képességét arra, hogy egy megfelelő időn belül alvadékot hozzon létre. A PI-t másodpercekben mérik és egészséges egyének értékeivel hasonlítják össze. Mivel a PI teszt kivitelezésénél alkalmazott reagensek (kémiai anyagok) laboratóriumról laboratóriumra változnak (az idő múltával esetenként egy-egy laboratóriumon belül is), ezért a PI referenciaértékei nem azonosak. Az eredmények standardizálása érdekében a WHO (World Health Organization) bizottsága kifejlesztette és ajánlja az INR (International Normalized Ratio, Nemzetközi Normalizált Ráta) használatát olyan betegek esetén, akik véralvadásgátló gyógyszeres kezelést kapnak. (Magyarországon leginkább a syncumar, illetve a warfarin jön szóba.) Az INR egy számított érték, amelyet a különböző PI reagensekhez igazítanak, így lehetővé válik az egyes laboratóriumok eredményeinek összehasonlítása. A legtöbb laboratórium mind a PI-, mind az INR-értéket megadja, amikor PI-tesztet végez (PI/INR). Ugyanakkor, az INR alkalmazása nem ajánlott a PI kifejezésére olyan betegeknél, akik nem kapnak véralvadásgátló gyógyszeres kezelést.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérminta a kari vénába szúrt tűvel vagy néha az ujjbegyből  vehető.  
 
MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?       
Mivel a PI- és INR-értékekből arra lehet következtetni, hogy a véralvadási képesség megfelelő-e, ezért alkalmas mind a vérzési, mind az alvadási tendenciák vizsgálatára.  Egyik általános alkalmazása az olyan véralvadásgátló szerek hatásának nyomonkövetése,  mint  pl. az acenocoumarol (Magyarországon: Syncumar) vagy warfarin (Coumadin; Magyarországon Marfagen, Marfarin, Warfarin). Ezek a véralvadásgátló gyógyszerek segítik a vérrögök kialakulásának megakadályozását. Ezeket hosszabb távon olyan pácienseknek írják elő, akiknél ismétlődő, nem megfelelő véralvadást tapasztalnak. Ez magába foglalja azokat, akiknél szívroham, stroke és mélyvénás trombózis (MVT) fordult elő. Mint megelőző intézkedés, a véralvadásgátló terápia alkalmazható azoknál a betegeknél is, akiknek mesterséges szívbillentyűi vannak, illetve rövid távon azoknál, akiknek komoly műtétje (pl. protézisbeültetése) volt. A véralvadásgátló gyógyszer szintjét gondosan kell monitorozni, hogy fenntartsák az egyensúlyt a vérrögképződés megelőzése és a túlzott vérzékenység okozása között.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, akkor az orvosa rendszeresen ellenőrzi a PI/INR-jét, hogy megbizonyosodjon arról, vajon az előírt gyógyszer megfelelő hatású-e, azaz az INR-je és a PI-je megfelelően emelkedett-e. A vizsgálat elvégzésének nincs meghatározott gyakorisága, így a kezelőorvos olyan gyakran rendeli el, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyógyszer elérte-e a kívánt hatást. (Azaz az alvadási idő a terápiás szintre növekedett anélkül, hogy túlzott vérzékenység következne be.) A PI-teszt rendelhető olyan betegnek is, aki nem szed véralvadásgátló gyógyszert, de felmerül valamilyen vérzési rendellenesség gyanúja, vagy sebészeti beavatkozás előtt, hogy megbizonyosodjanak az alvadási képességről.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A PI-teszt eredménye függ az alkalmazott módszertől. A másodpercben mért eredményeket összehasonlítják az egészséges emberek átlagértékével.  A legtöbb laboratórium olyan PI-eredményt ad meg, amelyet a Nemzetközi Normalizált Rátával  (INR) fejeznek ki. A véralvadásgátló gyógyszerrel kezelt betegek INR-jének általában 2,03,0 között kell lennie; ekkor tekinthető megfelelőnek a véralvadásgátló beállítása. Némely betegnél, akinek magas alvadási kockázata van, az INR-nek magasabbnak kell lennie (kb. 2,53,5 között). Az orvos az INR-t fogja alkalmazni, hogy a gyógyszerelést úgy állítsa be, hogy a PI-je a megfelelő tartományban legyen. A megnyúlt vagy megnövekedett protrombinidő (azaz a magas vagy megnövekedett INR-érték) azt jelenti, hogy a vérnek túl hosszú időre van szüksége az alvadáshoz. Ha valaki nem szed véralvadásgátló gyógyszert és a PI-je mégis megnyúlt (az INR-je emelkedett), akkor az ok megállapításához további vizsgálatra van szükség.

Mit kell még tudnom?
Számos táplálék, vegyület (pl. az alkohol) befolyásolhatja a PI/INR vizsgálat eredményét. Általában az antibiotikumok, az aszpirin megnövelik a  PI/INR-t. Az altatószerek, az orális fogamzásgátlók, a hormonpótló terápia (HRT), és különösen a K-vitamin  akár multivitaminban, akár táplálékkiegészítőkben csökkentheti a PI/INR-t. Bizonyos táplálékok (marha- és sertésmáj, zöldtea, brokkoli, csicseriborsó, kelkáposzta, fehérrépa zöldje és szójababtemékek) nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaznak és megváltoztathatják a PI-eredményeket. Ahhoz, hogy a laboratóriumi eredményeket megfelelően értelmezni lehessen, ismerni kell a bevett gyógyszereket és az elfogyasztott táplálékokat.

Gyakori kérdések

1. Van-e olyan eljárás, amellyel otthon is elvégezhető a vizsgálat?
Igen, léteznek olyan készülékek, amelyekkel a páciens maga ellenőrizheti a PI/INR-értékeit. Az otthoni mérést azonban az otthoni koagulációs kezelési programon belül kell elvégezni, amely magában foglalja a páciens képzését és bizonyos ismereteket a kezelési protokollokat illetően. Az otthoni mérések mellett időszakonként szükség van a laboratóriumi ellenőrzésre is.

2. Mindig ugyanabban az időpontban kell elvégezni a vizsgálatot?
Általában nem szükséges a  PI/INR-t a nap egy konkrét időpontjában mérni, de a táplálékban lévő befolyásoló anyagok hatása miatt az éhgyomorra végzett vizsgálat megkönnyíti a kiértékelést. Ugyanakkor fontos, hogy a páciens a véralvadásgátló gyógyszerét mindennap ugyanabban az időben vegye be, hogy fenntartsa a folyamatos szintet. Ha a kezelőorvos növeli vagy csökkenti a gyógyszer dózisát, akkor esetleg akár egy napon belül is újra ellenőriztetheti a dózis változtatásának hatását a PI/INR-re (ez nem azonnali hatás).

3. A PI/INR eredményem változik néha, az orvosom mégsem változtatja meg az adagolást. Miért?
A fent említett bármelyik gyógyszer megváltoztathatja az eredményét, mint ahogy a vízhajtók és az allergiaellenes szerek hatása, és bizonyos betegségek vagy az allergia rohamai. Bizonyos élelmiszerek, mint pl. marha- és sertésmáj, zöldtea, brokkoli, csicseriborsó, kelkáposzta, fehérrépa zöldje és szójababtemékek nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaznak és megváltoztathatják a PI- eredményeket. A vérvételi technika és vérvételi nehézségek szintén befolyásolhatják a teszteredményt. Ha a kezelőorvosnak kétsége van a PI/INR stabilitását illetően, akkor gyakrabban ellenőriztetheti a vérét.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.