Más néven
Thyreoidea autoantitestek
Antithyreoidea antitestek
Antimicrosomal antitest
Thyreoidea microsomalis antitest
Thyreoperoxidas
Hivatalos név
Thyreoidea peroxidase antitest (ATPO, TPOAb), Thyreoglobulin antitest (TgAb) és Thyreoidea stimuláló hormon receptor antitest
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálatokhoz többféle antitest meghatározása tartozik. A vizsgálati eredmények az autoimmun pajzsmirigy betegségek diagnózisát és követését, e kórképek megkülönböztetését egyéb formájú thyreoiditisektől, valamint a kezelésre vonatkozó döntések meghozatalát segítik.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha megnagyobbodott a pajzsmirigy (struma) és/vagy más pajzsmirigy vizsgálatok (mint például, a T3 (FT3), T4 (FT4) és TSH) eredményei pajzsmirigy betegségre utalnak. A meghatározásokat - thyreoglobulin vizsgálattal kiegészítve - adott pajzsmirigy betegség követésére használják. A pajzsmirigy betegség időszakos ellenőrzésére használják azoknál is, akiknek ismert autoimmun pajzsmirigy betegségük van.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálatok specifikus thyreoidea autoantitestek (a pajzsmirigy egyes molekulái ellen termelt antitestek) jelenlétét és azok mennyiségét mutatják ki. Ezek az antitestek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer a pajzsmirigy komponenseit idegenként ismeri fel, és ennek következtében idült thyreoiditis (pajzsmirigy gyulladás), szövetkárosodás és pajzsmirigy működési zavar lép fel.

A pajzsmirigy egy pillangó-alakú mirigy, amely a légcsővön fekszik. Az elsődlegesen termelt hormonjai (thyroxin (T4) és triiodothyronin (T3)) létfontosságúak a szervezet energiafelhasználási és anyagcsere folyamatainak szabályozásában. Az állandó pajzsmirigy hormonszint fenntartását a szervezet egy feedback szabályozó rendszerrel biztosítja, amely a vérben keringő thyroxin koncentrációjától függően ki-bekapcsolja a hypophysisben a thyreoidea stimuláló hormon (TSH) termelését. Amikor a a threoidea antitestek megzavarják ezt a folyamatot, idült hypo- vagy hyperthyreosissal összefüggő kórképek alakulhatnak ki. A hypothyreosisra jellemző tünetek a testsúlygyarapodás, a fáradékonyság, a struma (megnagyobbodott pajzsmirigy), a száraz bőr, a hajhullás, a csökkent hideg tűrőképesség és a székrekedés. A hyperthyreosisra jellemző tünetek az izzadás, a szapora szívverés, a szorongás, a remegés, az alvászavar, a gyors testsúlyvesztés és a kidülledő szemek.

 

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A thyreoidea autoantitestek vizsgálata elsősorban az autoimmun eredetű pajzsmirigy betegség diagnózisához nyújt segítséget. Ezen kívül az eredmények alapján lehetőség nyílik az autoimmun eredetű pajzsmirigy betegségeknek a többi formájú thyreoiditistől való megkülönböztetésére.. Kérhetik a megnagyobbodott pajzsmirigy (struma) okának kiderítésére és/vagy amikor a többi pajzsmirigy működéssel kapcsolatos vizsgálati eredmény (mint például T3, T4 és/vagy TSH) kóros pajzsmirigy működésre utal.
Akkor is kérhetik egy vagy több pajzsmirigy antitest vizsgálatát, ha a vizsgált személy ismert, a pajzsmirigyhez alapvetően nem kapcsolható autoimmun betegségben szenved (mint például systemás lupus erythematodes, rheumatoid arthritis vagy anaemia perniciosa), ugyanakkor pajzsmirigy betegségre utaló tünetek (is) jelentkeznek. Fontos tudni, hogy autoimmun kórképek mellett bármikor jelenkezhetnek pajzsmirigy rendellenességre utaló tünetek is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
 

Thyreoidea Antitest

Rövidítés

Jelen van:

Mikor kérik:

Egyéb tudnivaló

Thyreoidea peroxidase antitest

ATPO, TPOAb

Hashimoto thyreoiditis; Basedow-kór

Amikor a beteg hypothyreosisra jellemző tüneteket mutat; amikor a kezelőorvos litium, amidaron, interferon alpha vagy interleukin-2 kezelés indítására gondol, amelyek ATPO (TPOAb) jelenlétében hypothyreosisra jellemző tüneteket okozhatnak.

Kapcsolatba hozták reproduktív nehézségekkel, mint például a vetélés, prae-eclampsia, koraszülés és a mesterséges megtermékenyítés sikertelensége.

Thyreoglobulin antitest

TgAb

Thyreoidea tumor; Hashimoto thyreoiditis

Bármikor, amikor thyreoglobulin vizsgálat történik annak kiderítésére, hogy jelen van-e az antitest, illetve befolyásolja-e a vizsgálati eredményt. Mivel a thyreoglobulin vizsgálatot időszakosan kérik thyreoidea tumor kezelés után, így időszakosan a TgAb vizsgálatot is kérik.

 

Thyreoidea stimuláló hormon receptor antitest

TRAb

Basedow-kór

Amikor a beteg hyperthyreosisra jellemző tüneteket mutat; az anti-thyreoidea kezelés hatékonyságának megítélésére.

 

Különösen fontos lehet a thyreoidea antitestek meghatározása terhes nőknél, ezért ha egy terhes nő ismert autoimmun pajzsmirigy betegségben (mint például a Hashimoto thyreoditis vagy Basedow-kór) vagy egyéb autoimmunbetegségben szenved, és gyanú van pajzsmirigy érintettségre, akkor egy vagy több thyreoidea antitest vizsgálatot kérhetnek akár a terhesség korai akár késői szakaszában. Ezen vizsgálatok segíthetnek a kezelőorvosnak annak megállapításában, hogy fennáll-e a veszélye valamilyen pajzsimirigybetegségnek a magzatnál, ugyanis a pajzsmirigy antitestek átjuthatnak a méhlepényen, és hypo- vagy hyperthyreosist okozhatnak.

Kérhetik a pajzsmirigy antitestek vizsgálatát akkor is, amikor egyéb autoimmunbetegségben szenvedő személy pajzsmirigy működési zavarra jellemző tüneteket mutat és/vagy reproduktív nehézségekkel (pl. nehéz teherbe esés, spontán vetélés) küszködik, amelyeknél nem zárható ki az autoantitestek szerepe.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A normálhoz képest enyhe vagy közepes fokú pajzsmirigy antitestszint emelkedés a pajzsmirigy betegségen (pl. pajzsmirigyrákon) kívül előfordul más autoimmun betegségek esetében is (pl. I-es típusú diabetes mellitus, rheumatoid arthritis, aneamia perniciosa és autoimmun kollagén érbetegségek.)
Jelentősen emelkedett antitest szintek gyakran pajzsmirigy autoimmunbetegséget jeleznek, mint például Hashimoto thyreoditis illetve Basedow-kór. Általában: minél magasabb az antitestszint, annál nagyobb a pajzsmirigy érintettség valószínűsége. Az antitestszint mellett fontos az időbeli változás is, mivel pl. az emelkedés autoimmun aktivitást jelez.
Bármely típusú antitest, ha jelen van az anyában, növelheti a hypo- vagy hyperthyreosis kockázatát az újszülöttben.

Előfordul, hogy teljesen egészséges személynél is akár többféle pajzsmirigy antitestet is ki lehet mutatni. Ennek a jelenségnek az előfordulási gyakorisága nagyobb nőkben mint férfiakban, és nő az életkorral. Ha egy látszólag pajzsmirigybetegségben nem szenvedő személynél pajzsmirigy antitesteket találnak, a kezelőorvos időszakonként ellenőriztetheti a pajzsmirigy működésre jellemző egyéb hormonokat (TSH, FT4, FT3) is. Ezeknél a személyeknél legtöbbször soha nem alakul ki pajzsmirigy működési zavar, de néhányukban az életük során igen.

Mit kell még tudnom?
A pajzsmirigy antitest vizsgálatok klinikai specificitása és szenzitivitása egyre jobb, de még mindig kivánni valót hagynak maguk után. Az idők során az összes antitest vizsgálat megváltozott. Ez az egyik oka annak, hogy gyakran több név illetve rövidítés alatt is futnak. meghatározásukra számos módszer létezik, és mindegyik egy kicsit különbözik a referencia tartományban és abban, hogy mit mér. Ha sorozat vizsgálatra kerül sor (mint például követés céljából), fontos, hogy ugyanazon laboratórium ugyazon módszer szerint végezze el a vizsgálatokat. Továbbá a pajzsmirigy antitestek nem homogének. A kifejlesztett vizsgálatok különböző mértékben mutatják ki a vérben az egyes komponenseket, elsősorban ez magyarázza a szenzitivitásban meglévő - alkalmanként jelentős - különbségeket.

Gyakori kérdések

1. Mit lehet tenni a pajzsmirigy antitestek kialakulásának megelőzésére, csökkentésére vagy gyógyítására?
Nincs életmódbeli tanács vagy gyógymód arra, hogy megelőzni vagy eltüntetni lehessen a pajzsmirigy antitesteket. Fontos, hogy tudomása legyen a kezelőorvosnak és a betegnek a jelentétükről, és időben észleljék a pajzsmirigy működésére kifejtett hatásukat, így időben elkezdődhessen a kezelés.


2. A pajzsmirigy antitest vizsgálat része a rutin vizsgálatnak?
Nem. Csak akkor kérik a vizsgálatot, ha a betegnek megnagyobbodott pajzsmirigye vagy a pajzsmirigy működési zavarra utaló gyanú van. A rutin pajzsmirigy kivizsgálás részét a TSH és a T4 (FT4) vizsgálatok képezik.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.