A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi ez a betegség?

A Hashimoto-thyreoiditis a pajzsmirigy gyulladásos betegsége, mely gyakran a pajzsmirigy elégtelen működéséhez vezet.

A betegség leggyakrabban középkorú nőkben fordul elő. Oka az immunrendszer ((T-limfociták hibás működése) kóros működése, melynek során megtámadja a pajzsmirigyet. Gyakran fordul elő olyanokban, akiknek családjában már volt pajzsmirigybetegség, vagy egyéb autoimmun betegség, legfőképpen 1-es típusú cukorbetegség vagy mellékvese-elégtelenség. Nők gyakrabban betegszenek meg, mint a férfiak. A tünetek a pajzsmirigy alulműködéséből következnek: súlygyarapodás, fáradtság, a hidegtűrő képesség csökkenése. A pajzsmirigy az esetek többségében megnagyobbidik, olyannyira, hogy a szabad szemmel is jól látható golyva alakul ki. A kórkép évente nagyjából tízezerből egy embert érint.

 

Vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok a pajzsmirigy-működés (TSH, tiroxin, trijódtironin) vizsgálatán kívül:

  • Pajzsmirigy peroxidáz elleni antitest. Ezek az antitestek egy, a pajzsmirigy sejtjeiben található fehérje ellen termelődnek. Normális esetben nincsenek jelen. Ha kimutathatóak, az nagy valószínűséggel pajzsmirigy-károsodást (Hashimoto-thyreoiditis vagy Basedow-kór) jelent, s a pajzsmirigy pusztulása is bekövetkezik.

     

Kezelés

A betegség gyakran enyhe lefolyású, ezekben az esetekben kezelés nem szükséges. Időnként szükség lehet a pajzsmirigyhormonok pótlására (L-Thyroxin adása).

 

Felhasznált forrásmunkák

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=94784 címen.

Idegennyelvű adatbázisok:

The National Library of Medicine Medlineplus article on Hashimoto's thyroiditis
American Autoimmune Related Diseases Association