Más néven
Totál T4 (TT4) és Szabad T4 (Free T4, FT4)
Hivatalos név
Thyroxin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A pajzsmirigy működésének ellenőrzésére, hypothyreosis vagy hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez; újszülöttkori hypothyreosis szűrésére.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Akkor, amikor TSH vizsgálat eredménye kóros, vagy hypo- vagy hyperthyreosisra jellemző tünetek jelentkeznek a betegnél, illetve újszülöttkorban a hypothyreosis szűrésére.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
 

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Nincs speciális teendő; azonban bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a szabad T4 teszt eredményét ezért közölje orvosával, hogy milyen gyógyszereket szed. Ha pajzsmirigy hormonterápiában részesül, a vérmintát a napi gyógyszeradag bevétele előtt kell levenni.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálattal a vér thyroxin (T4) szintje határozható meg. A T4 a pajzsmirigy által termelt két hormon közül az egyik (a másik hormon a trijódthyronin (T3)).
A pajzsmirigy egy pillangó-alakú mirigy, amely a légcsövön fekszik. A mirigy hormonjai elsősorban a szervezet energiafelhasználásának irányításában játszanak szerepet. Termelésüket egy feedback rendszer szabályozza: Amikor a vér pajzsmirigy hormonszintjei csökkennek, az agyban található hypothalamus thyreotropin releasing hormont választ el, amely a hypophysist stimulálja és thyreoidea stimuláló hormon (TSH) termelésére készteti. A TSH viszont a pajzsmirigyet készteti hormontermelésre és/vagy elválasztásra. A pajzsmirigyben főleg T4 termelődik. Ez a hormon viszonylag inaktív, de a májban és más szövetekben aktív T3-má konvertálódik. Ahogy a vér T4 szintje emelkedik, úgy csökken a TSH kiválasztása.

A vérben a pajzsmirigy hormonok jelentős részét a T4 képezi, a T3 csak kb. 10%-ban fordul elő. A T4 a pajzsmirigyben termelődik és egy thyreoglobulin elnevezésű fehérjével kötött formában raktározódik. Amikor a szervezet pajzsmirigy hormont igényel, a pajzsmirigy elkezdi termelni és kiválasztani az elraktározódott T4-t a keringésbe. A vérben a T4 szabad (nem kötött) és fehérjéhez (elsődlegesen thyroxinkötő globulinhoz) kötött formában van jelen. A szabad T4 (Free T4, FT4) mennyisége a totál T4 szintjének csak 0,1%-a, de ez a forma a thyroxin aktív formája. A T4 hatása nem közvetlenül érvényesül, hanem csak akkor, amikor T3-má konvertálódik a májban vagy más szövetekben.

Ha a pajzsmirigy nem termel kellő mennyiségű T4-et (a pajzsmirigy kóros működése vagy elégtelen TSH miatt), akkor a beteg hypothyreosisra jellemző tüneteket mutat, mint például a testsúly gyarapodása, száraz bőr, csökkent hidegtűrőképesség, fáradékonyság, a nőknél rendszertelen menstruatió.
Ha a pajzsmirigy túl sok T4-et termel, a beteg anyagcseréje fokozódik, és hyperthyreosisra jellemző tünetek jelentkeznek, mint például szapora szívverés, szorongás, testsúlyvesztés, alvási zavarok, kézremegés és kidülledt, száraz, érzékeny szemek.

A pajzsmirigy kóros működésének általában valamilyen autoimmunbetegség a leggyakoribb oka. A Basedow-kór hyperthyreosist, a Hashimoto thyreoiditis hypothyreosist okoz.
Az autoimmunbetegségeken kívül hyper- és hypothyreosist okozhatnak még a thyreoditis (pajzsmirigy gyulladás) egyéb formái, a meglehetősen ritka pajzsmirigyrák, és a TSH elégtelen vagy túlságos termelése, amely a hypothalamus-hypophysis rendszer betegségére utalhat. Ezen kórképek hatással vannak a pajzsmirigy hormon termelésére, így a totál vagy szabad T4 (TT4 illetve FT4) meghatározása révén - más hormonmeghatározások eredményeivel együtt - mód nyílik a megfelelő diagnózis elkészítésére.

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz. A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A totál T4 (TT4) vagy a szabad T4 (Free T4, FT4) vérben mérhető koncentrációjának ismerete nyújt segítséget a pajzsmirigy működésének megítéléséhez. A totál T4 meghatározása viszonylag könnyebb metodika, ezért már régóta használják a hyper- és hypothyreosis diagnosztizálásában. Hátránya, hogy a vér fehérjéinek (amellyel kötődik a hormon) mennyisége befolyásolhatja a T4 szintjét, ezért célszerűbb a nem kötött formának, a szabad T4-nek (FT4-nek) a mennyiségét mérni, amelyet nem befolyásol a vér fehérjeszintje. Mivel ráadásul a szabad T4 a thyroxin aktív formája, és általános a vélemény, hogy ez pontosabban tükrözi a pajzsmirigy működési állapotát, ezért a totál T4 meghatározását felváltotta az FT4 vizsgálata. Azonban bármilyen thyroxin vizsgálatot kérjenek is, azt általában a TSH vizsgálattal együtt kérik. A két eredmény jól segíti a kezelőorvost annak megítélésében, hogy a pajzsmirigy hormon feedback szabályozó rendszere megfelelően működik-e, és a vizsgálati eredmény segít megkülönböztetni a hyper- és hypothyreosis különböző okait is. További diagnosztikai információ megszerzéséhez kérhetik a T3 (FT3) mennyiségének meghatározását is.
A T4 (FT4) és TSH vizsgálatot kérhetik megnagyobbodott pajzsmirigy (struma) kivizsgálása céljából, valamint a női meddőség okának diagnosztizálásához is.
Ha a kezelőorvos arra gyanakszik, hogy a háttérben autoimmunbetegség van, kérheti pajzsmirigy-antitestek vizsgálatát is a T4-gyel együtt.
Ismert kóros pajzsmirigy működésű betegeknél a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére kérhetik a T4 és/vagy a TSH vizsgálatkat.
Pajzsmirigy betegségben szenvedő terhes nőkben kérhetik ezeket a vizsgálatokat annak megállapítására, hogy az újszülött milyen eséllyel születik hypo- vagy hyperthyreosissal.
Újabban az úszülötteknél is gyakran kérik a T4 (FT4) és TSH vizsgálatot a veleszületett hypothyreosis kivizsgálására. Ez a betegség szellemi fogyatékosságot okozhat, ha nem kezelik.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A totál vagy szabad T4 vizsgálatot elsősorban akkor kérik, ha kóros a TSH vizsgálat eredménye. Gyakran a T4-et a TSH vizsgálattal együtt kérik, hogy a kezelőorvos egy teljesebb képet kapjon a pajzsmirigy hormon feedback szabályozó rendszer működéséről. Előfordul, hogy egyéb rutin vérvizsgálattal együtt szűrővizsgálatként kérik, ezen alkalmazás diagnosztikai értéke azonban kétséges, ezért a szakmai szervezetek nem ajánlják. Sokkal fontosabb a vizsgálat alkalmazása az ismert pajzsmirigy betegségben szenvedőknél, ahol az időszakosan kért TSH és T4 (FT4) vizsgálatok eredményei jól tükrözik az alkalmazott kezelés hatékonyságát. Pajzsmirigy betegségben szenvedő terhes nőknél a kezelőorvos nagy valószínűséggel a terhesség korai és késői szakaszában, valamint a szülést követő időszakban kéri a pajzsmirigy hormon vizsgálatát az anya illetve az újszülött állapotának követésére. A pajzsmirigy hormon vizsgálatok általánosan részét képezik az újszülöttkori szűrési vizsgálatoknak.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Általában az emelkedett szabad vagy totál T4 eredmény pajzsmirigy túlműködést (hyperthyreosis), a csökkent szabad vagy totál T4 eredmény pajzsmirigy alulműködést (hypothyreosis) jelez. Az eredmény önmagában nem diagnosztikai értékű, de arra ösztönözheti a kezelőorvost, hogy további vizsgálatokat kérjen a túl- vagy alulműködés okának kiderítésére. A csökkent vagy emelkedett T4 eredmény összefügghet számos átmeneti vagy idült pajzsmirigy betegséggel. A csökkent T4 és TSH, valamint az emelkedett T4 és TSH hypophysis betegséget jelezhetnek.
Az alábbi táblázat összesíti a vizsgálati eredményeket és azok leggyakoribb okait.

T4 (FT4)

TSH

T3 (FT3)

Értelmezés

Normál

Emelkedett

Normál

Enyhe hypothyreosis

Csökkent

Emelkedett

Csökkent vagy normál

Hypothyreosis

Normál

Csökkent

Normál

Enyhe hyperthyreosis

Emelkedett vagy normál

Csökkent

Emelkedett vagy normál

Hyperthyreosis

Csökkent vagy normál

Csökkent

Csökkent vagy normál

Ritka hypophysis (secundaer) Hypothyreosis


Mit kell még tudnom?
Számos gyógyszer – beleértve az ösztrogéneket, néhány fajta fogamzásgátlót és nagy dózisú aspirint – befolyásolhatja a totál T4 meghatározását, így a vizsgálati eredményt is, tehát célszerű a kezelőorvost tajékoztatni ezen gyógyszerek szedéséről. A szabad T4-nál (FT4) nem ez a helyzet: általában ezek a gyógyszerek nem befolyásolják a szabad T4 meghatározását.

Gyakori kérdések

A terhesség hogyan befolyásolja a pajzsmirigy hormonszinteket?

A terhesség alatt emelkedhet a totál T4 szint, de ez nem jelenti a pajzsmirigy betegség kialakulását.
Ezzel kapcsolatban további - idegen nyelvű - információ nyerhető az alábbi adatbázisból: Thyroid Problems During and After Pregnancy - Are You At Risk?.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.