Más néven
Totál T3 (TT3) és szabad T3 (FT3)
Hivatalos név
Trijódthyronin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálatot a pajzsmirigyműködés megítélésére használják.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták elvégezni, ha a pajzsmirigyműködésre jellemző másik két hormon (TSH és/vagy T4) eredménye kóros, illetve a páciensnek pajzsmirigybetegségre jellemző tünetei vannak.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Nincs speciális teendő; azonban bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a szabad T3 és az össz-T3 teszt eredményét, ezért közölje orvosával, hogy milyen gyógyszereket szed.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálattal a vér trijódthyronin (T3) szintjét lehet meghatározni. A T3 a pajzsmirigy által termelt két hormon közül az egyik (a másik hormon a thyroxin (T4)).
A pajzsmirigy egy pillangó-alakú mirigy, amely a légcsövön fekszik. A mirigy hormonjai elsősorban a szervezet energiafelhasználásának irányításában játszanak szerepet. Termelésüket egy feedback rendszer szabályozza: Amikor a vér pajzsmirigy hormonszintjei csökkennek, az agyban található hypothalamus thyreotropin releasing hormont választ el, amely a hypophysist stimulálja és thyreoidea stimuláló hormon (TSH) termelésére készteti. A TSH viszont a pajzsmirigyet készteti hormontermelésre és/vagy elválasztásra. A pajzsmirigyben főleg T4 termelődik. Ez a hormon viszonylag inaktív, de a májban és más szövetekben aktív T3-má konvertálódik.
Ha a pajzsmirigy valamilyen okból túl sok T4-t illetve T3-t termel, akkor a beteg hyperthyreosisra jellemző tüneteket mutathat. Ilyen tünetek például az idegesség, a kézremegés, a testsúlyvesztés, az álmatlanság és a kidülledő, száraz, irritábilis szemek. Ilyenkor a beteg nem képes a szokványos szemmozgásokra, máskor úgy tűnhet, mintha a beteg szeme kidudorodna.

Ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor a beteg hypothyreosisra, a lelassult anyagcserére jellemző tüneteket mutathat. Ilyen tünetek pédául a testsúlygyarapodás, a száraz bőr, a fáradékonyság és a székrekedés.

A vér emelkedett vagy csökkent hormonszintjét alapvetően vagy a pajzsmirigy vagy a hypophysis kóros (elégtelen vagy túlzott) működése okozza.

A vérben található T3 nagy része (99,7%-a) fehérjéhez (elsősorban a thyroxin-kötő globulinhoz, de több más fehérjéhez is) kötötten fordul elő, a többi pedig szabad formában (nem-kötötten). Eltérő vizsgálatok alkalmazhatók a vér totál (kötött + nem-kötött) és szabad (nem-kötött) T3 hormonszintjének meghatározására.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz. A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A T3 (illetve FT3) vizsgálat annak megállapításában segít, hogy megfelelően működik-e a pajzsmirigy. Elsődlegesen a hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez, valamint az ismert pajzsmirigybeteg állapotának követésére alkalmazzák a vizsgálatot. Általában a T3 vizsgálatkérést egy kóros TSH vagy T4 eredmény előzi meg. Kérhetik a totál vagy szabad T3 vizsgálatot. Mivel a legtöbb T3 fehérjéhez kötött, így a a totál T3 szint a fehérjeszinttől és a fehérje kötési képességétől is függ, míg a szabad T3 (FT3) szintet ezen tényezők nem befolyásolják. Kérhetik a T3 meghatározást thyreoid antitestek vizsgálatával együtt a Basedow-kór diagnózisára, amely egy autoimmun eredetű betegség és a hyperthyreosis leggyakoribb oka.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A totál vagy szabad T3 vizsgálatot akkor kérik, amikor a beteg TSH és/vagy T4 eredménye kóros. Hyperthyreosisra jellemző tüneteket mutató betegnél része lehet egy részletesebb kivizsgálásnak. Ismert pajzsmirigybetegségben szenvedőknél az időszakos vizsgálatok részét képezheti, hasonlóképpen a kezelés hatékonyságának vizsgálatára hyperthyreosisban.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Az emelkedett vagy csökkent pajzsmirigy-hormonszint arra enged következtetni, hogy a szervezet hormonszükséglete és a rendelkezésre álló hormon mennyisége között egyensúlyzavar van. A vizsgálat önmagában viszont nem jelzi, hogy mi okozza az elégtelenséget vagy a túltermelést. Az alábbi táblázat összegzi a vizsgálati eredményeket és azok leggyakoribb okait.

T3 (FT3)

T4 (FT4)

TSH

Interpretáció

Normál

Normál

Emelkedett

Enyhe hypothyreosis

Csökkent vagy normál

Csökkent

Emelkedett

Hypothyreosis

Normál

Normál

Csökkent

Enyhe hyperthyreosis

 

Emelkedett vagy normál

Emelkedett vagy normál

Csökkent

Hyperthyreosis

Csökkent vagy normál

Csökkent vagy normál

Csökkent

Ritka hypophysis (secundaer) hypothyreosis


Ha a beteg hyperthyreosis miatt pajzsmirigy működést csökkentő terápiában részesül és a T3 (vagy gyakrabban a T4 vagy TSH) szintje normál, akkor nagy valószínűséggel a kezelés megfelelő. Ha a T3 (vagy T4) szintje emelkedett, akkor a terápia nem megfelelő a kór kezelésére és a beteg hyperthyreosisra jellemző tüneteket mutathat.

Mit kell még tudnom?
Számos gyógyszer – beleértve az ösztrogéneket, néhány fajta fogamzásgátlót és nagy dózisú aspirint – befolyásolhatja a totál T3 meghatározását, így a vizsgálati eredményt is, tehát célszerű a kezelőorvost tajékoztatni ezen gyógyszerek szedéséről. A szabad T3-nál (FT3) nem ez a helyzet: általában ezek a gyógyszerek nem befolyásolják a szabad T3 meghatározását.
Ha valaki beteg, akkor a szervezete általában kevesebb T3-t alakít át T4-ből, mint az az egészségeseknél tapasztalható. Ezért nem ritka, hogy a tartós kórházi kezelésben részesülő betegeknél csökkent totál- vagy szabad T3 szintet mérnek, így a vizsgálatnak nincs megfelelő diagnosztikai értéke. Emiatt a T3 (FT3) vizsgálatot nem kérik rutinszerűen a pajzsmirigy vizsgálat részeként kórházban fekvő betegektől.

Gyakori kérdések

1. A terhesség hogyan befolyásolja a pajzsmirigy hormonszinteket?
A terhesség alatt emelkedhet a totál T3 szint, de ez nem jelenti a pajzsmirigy betegség kialakulását.
Ezzel kapcsolatban további - idegen nyelvű - információ nyerhető az alábbi adatbázisból: Thyroid Problems During and After Pregnancy - Are You At Risk?.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.