A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

       Mi ez a betegség?     

A Basedow-kór a pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis) leggyakoribb oka. Autoimmun betegség, melyet a thyreoida-stimuláló immunglobulin (TSI) vált ki azáltal, hogy a pajzsmirigy működést serkentő hormonhoz (tireotróp hormon, TSH: Thyreoid Stimulating Hormone) hasonló hatást fejt ki. Leggyakrabban a 20 év feletti nőkben fordul elő.

A Basedow-kórra jellemző eltérések: nagy és kidülledt szemek (jellegzetes az arckifejezésük, mert a szemük a szemgolyó mögötti kötőszöveti ödéma miatt erőteljesen kidülled, s a sclera a szivárványhártya felett jól látható, ez a Graefe-jel), fogyás, fokozott étvágy, idegesség. A betegek szívverése gyorsult, és a pajzsmirigyük 2-3 szorosára megnagyobbodik (golyva).

 

Vizsgálatok

A pajzsmirigy-működés vizsgálatain kívül (TSH, tiroxin, trijód-trionin) egyéb vizsgálatok is segíthetnek a diagnózis felállításában: 

  • Radioaktív jódfelvétel (fokozott). Ennek során ismert mennyiségű radioaktív jódot kapa beteg szájon keresztül. A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. A pajzsmirigyben felhalmozódik; ha a mirigy túlműködik, több halmozódik fel. Meghatározott idő eltelte után a Geiger-Müller számlálóhoz hasonló eszközzel megmérik a mirigy radioaktivitását, és összehasonlítják a beadott jódéval.

  • Thyroidea Stimuláló Immunglobulin (TSI, kimutatható). Ez az immunglobulin tulajdonképpen autoantitest, mely a pajzsmirigyserkentő hormonhoz hasonlóan viselkedik, a pajzsmirigyet megnövekedett mennyiségű hormon termelésére utasítja.

  • Pajzsmirigy peroxidáz-ellenes antitest (kimutatható). Ez az antitest mind a Basedow-kórban, mind Hashimoto-thyreoiditis esetén kimutatható.

     

 Kezelés

A kezelés célja a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyiségének csökkentése. A mirigy megnövekedett aktivitásának következtében fellépő gyorsult szívverést, izzadást, idegességet béta-blokkolók (pl. propranolol) enyhíthetik. A kezelést általában a hormontermelést gátló gyógyszerekkel kezdik. Ezután gyakran kerül sor nagy mennyiségű radioaktív jód adására, mely a túlműködő mirigy nagy részét elpusztítja, és a tüneteket megszünteti. A megnagyobbodott pajzsmirigyet olykor sebészi úton távolítják el. Szövődménye lehet az, hogy a beavatkozás közben megsérülhetnek a mellékpajzsmirígyek, illetve a nervus laryngeus recurrens. A szemészeti problémák nagy része is megszűnik a hormonszintek csökkenésével.  

 

Idegennyelvű adatbázisok:

The National Library of Medicine Medlineplus article on Graves' Disease
The National Graves' Disease Foundation

American Autoimmune Related Diseases Association