Más néven
HTSH
Thyreotropin
Hivatalos név
Thyreoidea-Stimuláló Hormon supersensitiv meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A pajzsmirigybetegségek szűrésére és kórmeghatározására, valamint a hypothyreosis és hyperthyreosis kezelésének ellenőrzésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Szűréskor: nincs egyetértés abban, hogy felnőtteknél hány éves korban kell a szűrést elvégezni, valamint egyáltalán szükséges-e, azonban az újszülöttkori szűrés ajánlott.

A kezelés követésére: ahogy a kezelőorvos előírja.

Egyébként: amikor a beteg hypo- vagy hyperthyreosisra jellemző tünetekkel és/vagy megnagyobbodott pajzsmiriggyel jelentkezik.

Milyen mintára van szükség?

Felnőttektől a kar vénájából vett vérminta, csecsemőktől saroktűszúrással vett vérminta szükséges. (Vénás vér esetén piros [„natív”] vagy sárga kupakos [„géles”] csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Nincs speciális teendő; azonban bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a TSH teszt eredményét ezért közölje orvosával, hogy milyen gyógyszereket szed. Ha pajzsmirigy hormonterápiában részesül, a vérmintát a napi gyógyszeradag bevétele előtt kell levenni.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat a thyreoidea-stimuláló hormon (TSH) szintjét határozza meg. A TSH a hypophysisben termelődik, amely egy kis szerv az agyunk alatt és a sinus-üregek mögött. A TSH a szervezetünk visszajelző rendszerének része és felelős a pajzsmirigy thyroxin (T4) és triiodothyroxin (T3) termelésének szabályozásáért. A pajzsmirigyhormonok szabályozzák a szervezetünk energiafelhasználási fokát, vagyis amikor a vérszintje csökken, a hypothalamus (az agyban) termeli a thyreotropin-releasing hormont (TRH). A TRH serkenti a hypophysis TSH termelését, a TSH pedig serkenti a pajzsmirigy T4 és T3 termelését. A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, amely a légcső előtt található. Amikor mindhárom szerv jól működik, akkor a pajzsmirigy-termelődés be- és kikapcsolódik, s ily módon szabályozás alatt van a pajzsmirigyhormonok szintje a vérben.

Ha kóros a hypophysis működése, akkor a TSH szintje emelkedhet vagy csökkenhet. Ha emelkedett a TSH-szint, a pajzsmirigy a T4 és a T3 hormont nem megfelelő mennyiségben termeli és nem megfelelő a vérkeringésbe bocsátása sem, így a beteg különböző hyperthyreosisra jellemző tünetet mutathat, mint például szapora szívverés, fogyás, idegesség, kézremegés, vérbő conjunctiva és alvási nehézség. Ha csökkent a pajzsmirigyhormonok szintje (hypothyreosis), akkor a beteg testsúlynövekedést, száraz bőrt, székrekedést, fáradékonyságot és csökkent hidegtűrést tapasztalhat. A hypophysis szabálytalan működésén kívül a hyper- vagy hypothyreosis akkor is előfordulhat, ha a hypothalamussal (csökkent vagy fokozott TRH) van a baj. Ez más pajzsmirigyhormon-termelődésre hatással lévő pajzsmirigybetegségben is előfordulhat, függetlenül a vér TSH-szintjétől.

Hogyan történik a mintavétel?

Felnőtteknél a kar vénájából veszik a vérmintát, csecsemőknél saroktűszúrással történik a vérminta vétele.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

A TSH-vizsgálatot a pajzsmirigy működésének és/vagy a hyper- vagy a hypothyreosis tüneteinek a kivizsgálására végeztetik el. Gyakran kérik a T4 vizsgálatával együtt vagy azt megelőzően. Ezzel a vizsgálattal együtt vagy ha kóros a TSH-eredmény, más pajzsmirigyvizsgálatokat is kérhetnek, beleértve a T3 és a pajzsmirigyantitestek (ha autoimmun pajzsmirigybetegség gyanúja merül fel) vizsgálatát.

A TSH-vizsgálatot használják:

· tünetekkel rendelkező betegeknél a pajzsmirigybetegség kórmeghatározására,

· újszülöttkorban csökkent pajzsmirigyműködés szűrésére,

· pajzsmirigyhormon-pótló kezelés követésére hypothyreosisban szenvedőknél,

· női meddőség kivizsgálására, illetve követésére,

· alkalomszerűen a hypophysis működésének a kivizsgálására, és

· a felnőttek pajzsmirigybetegség-szűrésére, néhány orvosi társaság ajánlása szerint, mint például az Amerikai Pajzsmirigy Társaság.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

A kezelőorvos kérheti a TSH-vizsgálatot, amikor valaki hypo- vagy hyperthyreosisra jellemző tünetekkel és/vagy megnagyobbodott pajzsmiriggyel jelentkezik. Továbbá időszakosan kérhetik a vizsgálatot ismert pajzsmirigybetegséggel kezelt betegeknél a kezelés hatékonyságának vizsgálatára.

Az Egyesült Államokban rutinszerűen végzik az újszülötteknél a TSH-szűrést, ez része az újszülöttszűrési programnak. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság ajánlása szerint ötévente minden 35 évesnél idősebb felnőttet szűrni kell pajzsmirigybetegségre TSH-szint-meghatározással, bár más társaságok, mint például a US Preventive Services Task Force nem ért ezzel egyet. Több társaság azonban ajánlja az 50 év felettiek, tünetmentes 60 év felettiek, valamint pajzsmirigybetegségre magas kockázattal rendelkezők, mint például a terhesek és a posztpartum nők szűrését.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A magas TSH-eredmény gyakran pajzsmirigy-alulműködést tükröz, valamilyen heveny vagy idült pajzsmirigybetegség következtében, amely nem reagál megfelelő módon a TSH-stimulációra. Ritkán a magas TSH-eredmény tükrözheti a hypophysis kóros működését is, mint például egy szabályozatlan módon TSH-t termelő tumor esetében, az ily módon előidézett pajzsmirigy-túlműködést másodlagos hyperthyreosisnak nevezik. Akkor is előfordulhat emelkedett TSH-szint, ha egy ismert pajzsmirigybeteg (vagy akinek a pajzsmirigyét sebészetileg eltávolították) alulkezelt.

Az alacsony TSH-szint jelezhet pajzsmirigy-túlműködést (hyperthyreosis), valamint sebészeti eltávolítás után vagy pajzsmirigy-alulműködés miatt hormonkezelt betegek túladagolását. Ritkán az alacsony TSH-eredmény hypophysis-károsodást jelezhet, amely gátolja a hypophysis megfelelő TSH-termelését.

Akár magas, akár alacsony a TSH, kórosan magas vagy alacsony pajzsmirigyhormonszintet tükröz, azonban az okra nem lehet ebből következtetni. Egy kóros TSH-eredményt gyakran több kiegészítő vizsgálat követ az ok kiderítésére.

Az alábbi táblázat összesíti a vizsgálati eredményeket és azok lehetséges értelmezését.

 

 

 

TSH

T4

T3

értelmezés

Magas

Megfelelő

Megfelelő

Enyhe (szubklinikus) hypothyreosis

Magas

Alacsony

Alacsony vagy Megfelelő

Hypothyreosis

Alacsony

Megfelelő

Megfelelő

Enyhe (szubklinikus) hyperthyreosis

Alacsony

Magas vagy Megfelelő

Magas vagy Megfelelő

Hyperthyreosis

Alacsony

Alacsony vagy Megfelelő

Alacsony vagy Megfelelő

Ritka hypophysis (másodlagos) hypothyreosis


 

Mit kell még tudnom?

Néhány gyógyszer – beleértve az aszpirin- és a pajzsmirigyhormon-pótló kezelést – befolyásolhatja a pajzsmirigyvizsgálatok eredményét, tehát célszerű a kezelőorvost a gyógykezelésekről tájékoztatni.

Amikor a kezelőorvos a pajzsmirigyhormon-pótlás adagját állítja be, érdemes legalább egy vagy két hónapot várni egy újabb TSH-vizsgálat előtt, azért, hogy az új adagolásnak legyen ideje kifejteni a hatását.

Túlzott stressz és heveny megbetegedés is hatással lehet a TSH-eredményre, és alacsony szintek mérhetők a terhesség első harmadában.

Gyakori kérdések

1. Szoktak-e terhesség alatt az orvosok TSH-szintet meghatároztatni?

Általában az orvosok nem szoktak tünetmentes terheseknél vizsgálatokat kérni, de ha tünetek jelentkeznek és/vagy ismert a pajzsmirigybetegség, akkor időszakosan az orvosok kérhetik a vizsgálatot a hyper- vagy hypothyreosis kórmeghatározására, vagy ennek a terhes nőre és a magzatra kifejtett hatásának a megítélésére, a terhesség alatt és után.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.