Más néven
Mikrotápanyagok
Mikro-ásványi anyagok
Esszenciális ásványi anyagok
Hivatalos név
Nyomelemek
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Áttekintés
Miért kerül sor a vizsgálatra?

Egy adott ásványi anyag hiányának vagy felhalmozódásának a kimutatására és nyomon követésére; néha a tápláltsági állapot kivizsgálása érdekében.

Mikor kerül sor a vizsgálatra?

Egy adott ásványi anyag hiányára vagy felhalmozódására utaló tünetek vagy kórjelek állnak fenn; az orvos akkor kéri, ha az ásványi anyagok felszívódását, hasznosítását vagy tárolását befolyásoló betegsége van.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre; néha 24 órán át gyűjtött vizelet mintára; ritkán hajmintára, szövetmintára vagy egyéb testfolyadékra.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Kérdezze meg orvosát, hogy szabad-e a mintavétel előtt ennie.

Accordion Title
Vizsgált minta
 • Mit vizsgálunk?

  A nyomelemvizsgálat specifikus ásványi anyagok szintjét határozza meg vér-, vizelet-, egyéb testfolyadék mintában vagy szövetben. Ezekre az ásványi anyagokra a szervezetnek nagyon kicsi mennyiségben, de rendszeresen szüksége van ahhoz, hogy normálisan működjön. A táplálékból szívódnak fel, enzimek és hormonok termelése során, a vércukor szabályozásakor, valamint a csontok, fogazat, izomzat, kötőszövet, valamint a vér sejtjeinek az előállításához használja fel őket a szervezet. Az ásványi anyagok részt vesznek a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében, elősegítik a sebgyógyulást, illetve elengedhetetlenek a szervezetben az oxigénszállításhoz.

  A nyomelemek a mikrotápanyagok és az eszenciális ásványi anyagok egyik alcsoportja. Ide tartoznak:

  • Króm
  • Réz
  • Fuorid (csak ritkán mérik)
  • Jód
  • Vas
  • Mangán
  • Molibdén
  • Szelén
  • Cink

  Nyomelemhiány elégtelen táplálkozás, egysíkú étrend esetén fordul elő és/vagy akkor, ha az a termőföld, ahol az étrendhez az alapanyagot előállították, nem tartalmazza az  adott ásványi anyagot megfelelő mértékben. Az Egészségügyi Világszervezet a globális egészségi állapot tekintetében legfontosabb mikrotápanyagnak a jódot, a vasat és az A-vitamint tekinti. Az Egyesült Államokban (és Magyarországon is) kevésbé gyakori a nyomelem-hiány és –túladagolás, bár a vashiány továbbra is jelentős probléma. Hiányállapot fordulhat elő:

  • Elégtelen bevitel – például alultápláltság vagy fogyókúra esetén. Néha akkor is bekövetkezik, ha valakit kizárólag intravénásan táplálnak.
  • Elégtelen felszívódás – különböző idült állapotokban, például felszívódási zavarral járó cöliákia betegség esetén fordul elő, vagy olyan műtétek után, amikor eltávolítják a gyomor vagy a bélrendszer egy részét.
  • Képtelen hasznosítani – egyesek szervezete nem képes megfelelően hasznosítani egy vagy több nyomelemet.
  • Fokozott felhasználás/igény – várandós nők, gyermekek, valamint a betegségből felépülő vagy sérülés után lábadozók fokozott tápanyagbevitelre szorulhatnak.
  • Fokozott vesztés – erre példa a heveny vagy idült vérzés miatt elvesztett vörösvérsejtek miatt bekövetkező vasvesztés.
  • Kölcsönhatás – erre példa a rézszint csökkenése fokozott cinkbevitel esetén.

  Felhalmozódott nyomelem-szint észlelhető:

  • Túl sok bevitel – ez lehet idült vagy heveny, és bekövetkezhet kiegészítők szedése, véletlenszerű vagy munkahelyi expozíció miatt.
  • Csökkent vesztés – olyan állapotokban, mint a vese- és májbetegség a szervezetből nem ürülnek a normális ütemben nyomelemek. Egyes öröklött állapotokban a szervezetben ásványi anyagok rakódnak le a szövetekbe és a szervekbe és ott károsodást okozhatnak. Ide tartozik például a fokozott réztárolás, ami Wilson-kórban észlelhető.
  •  
 • Hogyan veszik le a mintát a vizsgálatra?

  A nyomelemszint vizsgálata általában vérmintából történik; ehhez a vért a kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik. Néha 24 órás vizeletminta  gyűjtésére is sor kerül. Speciális, fémmentes vérvételi csövet vagy savval átmosott vizelettartályt használnak azért, hogy minimálisra csökkentsék annak a kockázatát, hogy külső forrásból ásványi anyagok kerüljenek a mintába.

  A vér és a vizelet minta tükrözi legjobban a közelmúltbeli ásványi anyag ellátottságot. Ritkán hajmintát is kérhetnek, vagy szövetminta-vételre is sor kerülhet ahhoz, hogy értékeljék a hosszabb idő alatt kialakult ásványi anyagok hiányt, felhalmozódást és lerakódást.

   

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Egy másik cikk: Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban

 • A minta minőségének a biztosítása érdekében kell-e valamit tenni a vizsgálat előtt?

  Beszéljen kezelőorvosával; egyes vizsgálatoknál éhgyomri mintavétel javasolt.

Accordion Title
A vizsgálat
 • Hogyan használják fel az eredményt?

  A nyomelem vizsgálatokat általában egyedileg kérik, hogy az ásványi anyagok hiányát vagy felhalmozódását a szervezetben kimutassák, értékeljék vagy figyelemmel kísérjék. A kezelőorvos a beteg tünetei vagy alapbetegsége alapján egy vagy több vizsgálatot kérhet.

  Néha egy adott hiányállapot vagy mérgezés kimutatására több tesztet is kérhet a kezelőorvos; például a réz és a cöruloplazmin meghatározását együtt, annak érdekében, hogy a szervezetben levő réz mennyiségét értékelje; vagy, ha vashiányt feltételeznek a vérszegénység okaként, a teljes vérkép (TVK) mellett többféle vasanyagcsere vizsgálatot (vas, teljes vaskötő kapacitás és ferritin) rendelhetnek.

  Ha valaki alultáplált vagy felszívódási zavarral járó betegségben szenved, az orvos kezdeti kivizsgálásként többféle nyomelemszint-mérést kérhet; ezt követően az illető tápláltsági állapotának az ellenőrzésére és/vagy a kezelés hatásosságának a figyelemmel követésére rendszeres időközönként csak néhány tesztre kerül sor.

  Ha valaki olyan öröklött betegségben szenved, ami egy adott ásványi anyag felhalmozódásához vezet, vagy valaki mérgező szinteknek volt kitéve, akkor ennek az adott ásványi anyagnak a kimutatását kérhetik, hogy segítsen felismerni és diagnosztizálni a betegséget. Rendszeres időközönként további vizsgálatokat kérhetnek, hogy így ellenőrizzék az illető állapotát.

 • Mikor kérik a vizsgálatot?

  A vasanyagcsre vizsgálat kivételével a nyomelemek meghatározását nem kérik rutinszerűen, csak akkor, amikor az illetőnél a kórtörténet vagy a kórjelek és tünetek alapján felvetődik az ásványi anyag hiánya vagy felhalmozódása.

  A nyomelem-hiány különböző tüneteket okozhat, attól függően, hogy mely ásványi anyag(ok) hiányoznak. Ide tartozhat:

  Gyermekeknél a hiány fejlődési rendellenességet, lassabb növekedést okozhat, befolyásolja az értelmi fejlődést és a nemi érést.

  A nyomelemek heveny és idült túladagolása enyhe – súlyos mértékű mérgezést okozhat. Ilyen esetben bekövetkezhet:

  • Bőrkiütés vagy pigmentáció
  • Hajhullás
  • Görcsrohamok
  • Perifériás idegbántalom
  • Súlyos esetben vese- vagy májelégtelenség, sokk, kóma, vagy a tüdőrák fokozott kockázata

  Azoknál, akiknél felszívódási zavar vagy egy nyomelem nagymértékű felhalmozódását okozó betegség áll fenn, rendszeresen egy vagy több vizsgálatra kerülhet sor az állapot figyelemmel kísérése érdekében.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Általában az alacsony ásványi anyag szint hiányra, a magas szint pedig túlzott bevitelre utal. A hiány sikeres kezelése esetén az ásványi anyag szintek nőnek, a tünetek pedig enyhülnek. Ásványi anyag okozta mérgezés kezelése során az ásványi anyag szint csökken, egyben a tünetek is enyhülnek.


  A nyomelem vizsgálati eredményeket azonban fokozott körültekintéssel kell értékelni. Például egyes gyógyszerek, melyeket ásványi anyagok túladagolása esetén adnak, átmenetileg emelhetik a vérben és a vizeletben az ásványi anyagok szintjét. Egyes ásványi anyagok, például a réz és a cink szintje átmenetileg emelkedhet fertőzés, gyulladás, terhesség, vagy különböző betegségek és állapotok esetén. A kezelőorvos az eredményeket az illető tünetei és kórtörténetének fényében fogja értékelni.

 • Mivel kell még tisztában legyek?

  A nyomelemek eltérő mennyiségben vannak jelen a különböző ételekben. Az ásványi anyagok bizonyos formái biológiailag jobban hozzáférhetők (vagy jobban felszívódnak) állati, mint növényi eredetű forrásból; ilyen például a húsban található hem-vas, szemben a zöldségekben, magvakban, babban található nem-hem vassal. Ásványi anyagokkal dúsíthatnak ételeket is és így láthatják el a szervezetet velük; ilyen például a „dúsított” liszt, a fluorozott víz és a jódozott só.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mindenkinél meg kell vizsgálni a nyomelemek szintjét? 

  Általában nem szükséges. Magyarországon a vegyes étrendet tartó emberek többsége a táplálékból megfelelő mennyiségű nyomelemhez jut.

 • Mennyi ideig tart, amíg elkészülnek az eredmények?

  A nyomelemek vizsgálatát, a vas vizsgálatát leszámítva, nem végzik rutinszerűen. Ezeket gyakran egy referencia laboratóriumban mérik, így az eredményekre valószínűleg több napot kell várni.

 • Kell-e szednem ásványi anyag kiegészítőket?

  Beszéljen kezelőorvosával, kell-e kiegészítőt szednie. Hiányállapot esetén a kiegészítés hasznos lehet, azonban nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ezek az átlagos emberek számára is előnyösek-e; ráadásul fokozhatják a mérgezés kockázatát is. A túl sok cinket fogyasztók szervezete nem tudja a rezet hasznosítani.  Azoknak, akiknek a szervezete túl sok vasat vagy rezet tárol, korlátoznia kell, illetve figyelemmel kell követnie ezen ásványi anyagok bevitelét, mivel a lerakódás károsíthatja a szöveteket és a szerveket. 

 • A szervezetemnek milyen egyéb ásványi anyagokra van szüksége?

  Azok a makro ásványi anyagok, amelyekre a nyomelemeknél nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek. Ide tartozik a nátrium, a kálium, a kalcium, magnézium, a klorid és a foszfor. A kén is ebbe a kategóriába tartozik.

 • A szervezetemnek milyen más mikrotápanyagokra van szüksége?

  A mikrotápanyagok közé tartoznak a nyomelemek, a zsíroldékony A, D, E, és K vitaminok és a vízoldékony C-vitamin és B-vitamin komplex (biotin, folsav, niacin, pantoténsav, riboflavin, tiamin, B6 és B12 vitamin).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.