Más néven
PTH
Intact PTH
Parathormon
Hivatalos név
Parathyreoid hormon
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat annak megállapítására szolgál, hogy a parathormon (PTH) megfelelően válaszol-e a vér kalciumszint változására. A vizsgálat felhasználható még a kalcium-egyensúlyzavarok okainak az elkülönítésére, és a mellékpajzsmirigy működésének az értékelésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor célszerű elvégezni, amikor a kalcium vérszintje eltér a normáltól (magasabb, vagy alacsonyabb), és az orvos szeretné meghatározni, hogy jól működik-e a páciens mellékpajzsmirigye.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) Kifejezetten ajánlott az éhomi vérvétel.
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A jelenlegi gyakorlat szerint éhezésre nincs szükség. A PTH szint az alvás ideje alatt a legmagasabb, a délelőtti és a késő délutáni órák között a legalacsonyabbak, azaz amikor a mintavételek többsége történik. A PTH évszaki ingadozásokat mutathat, mivel szintje fordítottan arányos a D vitaminéval. Orvosával beszélje meg a mintavétel időzítését.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A mellékpajzsmirigy-hormon (PTH) segíti a szervezetet a kalcium állandó vérszintjének a fenntartásában. A hormon egy visszacsatolási körnek ("feed-back" mechanizmus) a része, amelyhez hozzátartozik a kalcium, PTH, D-vitamin, és bizonyos mértékben a foszfor és a magnézium is. Azok az állapotok és kórképek, amelyek megzavarják vagy megszakítják ezt a visszacsatolási rendszert, hozzájárulnak a kalcium és a PTH szintben bekövetkező kóros emelkedésekhez vagy csökkenésekhez, amely a hypercalcaemia (emelkedett vér kalciumszint) vagy a hypocalcaemia (csökkent vér kalciumszint) kialakulásához vezet, annak tüneteivel együtt.

A PTH-t négy mellékpajzsmirigy termeli, amelyek a nyakon, a pajzsmirigy mellett helyezkednek el. Normálisan ezek a mirigyek a vér alacsony kalciumszintjére adott válaszként PTH-t választanak ki a véráramba. A mellékpajzsmirigy-hormon háromféle módon képes megemelni normális szintre a vér kalciumszintjét. Mobilizálja a kalciumot a csontokból, stimulálja a D-vitamin aktivitását a vesében (mely viszont fokozza a kalcium felszívódását a belekből), és gátolja a vizeleten keresztül történő kalciumkiürülést (míg a foszfor kiürülését serkenti). Amint a kalcium szintje kezd emelkedni a vérben, normális esetben a PTH kezd csökkenni.

Hogyan történik a mintavétel?

A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A PTH meghatározását akkor kérik, ha a vér kalcium szintje eltér a normálistól (alacsonyabb vagy magasabb), és az orvos szeretné kideríteni az eltérés okát.
A magas vér kalciumszint (melyet hypercalcaemianak hívnak) oka lehet egy hyperparathyreoidismusnak nevezett állapot, amely során a  mellékpajzsmirigyek túl sok PTH-t termelnek. A hyperparathyreoidismus esetében megkülönböztetik a primer, a szekunder és a tercier hyperparathyreoidismust. A primer hyperparathyreoidismus leggyakrabban a mellékpajzsmirigy tumora miatt jön létre (általában jóindulatú, de nagyon ritkán rákos elfajulást mutat), amelyben a mirigy a PTH-t visszacsatolási ellenőrzés nélkül szekretálja, azaz a PTH termelése egy állandó "bekapcsolási pozícióba" kerül. Ez az állapot hypercalcaemiat okozhat, és vesekövek kialakulásához, a kalciumnak a szervekben történő lerakódásához, valamint  a csontok dekalcifikációjához vezethet. A primer hyperparathyreoidismusos pácienseknek általában mind a kalcium, mind a PTH szintjük magas.

A szekunder hyperparathyreoidismus általában veseelégtelenség miatt jön létre. A vesebetegekben és/vagy a veseelégtelenség során a foszfor nem képes megfelelő mértékben kiürülni, megbontva ezzel a kalciummal való egyensúlyát. A vesebetegség még előidézheti azt is, hogy a páciens szervezete nem képes aktív D-vitamint előállítani, ez viszont azt jelenti, hogy nem képes megfelelő mértékben kalciumot felszívni a tápanyagból. Amint a foszforszint megemelkedik és a kalciumszint leesik, a PTH szekretálódik.
A szekunder hyperparathyreoidismusos pácienseknek általában magas a PTH szintjük és alacsony vagy normál a kalciumszintjük.

Az alacsony vér kalciumszintet (hypocalcaemianak hívják) néha hypoparathyreoidismus okozhatja, amely során a mellékpajzsmirigy PTH termelése nem éri el a kívánatos mértéket. Ezt az állapotot a PTH mérése segíthet diagnosztizálni.
A PTH szinteket hosszab ideig is figyelhetik (monitorozzák) azoknál, akiknek krónikusan kalcium egyensúlyzavarral járó állapotuk illetve betegségük van, vagy akiknek a mellékpajzsmirigy-daganatukat sebészileg vagy egyéb eljárással kezelték.

A kalcium és a parathormon koncentrációját a vérben azonos időben (egy vérvételből) célszerű ellenőrizni, mivel a két komponensnek nem csak a vérszintje fontos, hanem a köztük lévő egyensúly, és a mellékpajzsmirigynek a kalciumszint változására adott válasza is.
A kalciumháztartásban bekövetkező egyensúlyzavar nem tekinthető banális problémának, általában orvosi beavatkozást igényel. A tartós egyensúlyzavar hátterében komolyabb problémák lehetnek.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot ?
A PTH vizsgálatot általában akkor kéri az orvos, amikor egy előzetes kalcium-meghatározás kóros eredményt ad, azaz a páciens kalciumszintje magas (hypercalcaemia) vagy alacsony (hypocalcaemia). A hypercalcaemia leggyakoribb tünetei: fáradtság, hányinger, hasi fájdalom, szomjúság. A hypocalcaemia leggyakoribb tünetei: hasi fájdalom, izomgörcsök, ujjbizsergés.
A PTH meghatározását a kalciummal - és más vizsgálatokkal - együtt olyan állapotok, kórképek monitorozására is kérhetik, amelyek érintik a kalciumháztartás szabályozását. Ide sorolható a mellékpajzsmirigy-daganat eltávolítását, vagy olyan krónikus állapotot, mint a vesebetegség.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Ha a PTH- és a kalciumszint is normális, akkor valószínűleg a szervezet kalciumszabályozása megfelelően működik.

Alacsony PTH szint kialakulhat hypercalcaemiát okozó állapotok miatt, vagy hypoparathyreoidismus során létrejött abnormális PTH termelés következtében. Fokozott PTH szekréciót idézhet elő a hyperparathyreoidismus, amelynek a leggyakoribb oka a jóindulatú mellékpajzsmirigy-daganat.

Kalcium-PTH összefüggés

  • Ha a kalciumszint alacsony és a PTH szint magas, akkor a mellékpajzsmirigy úgy válaszol, ahogy kellene. A hypocalcaemia mértékétől függően az orvos vizsgálhatja az alacsony kalciumszint mellett a D-vitamin, a foszfor, és a magnéziumszinteket is.
  • Ha a kalciumszint alacsony és a PTH szint normál vagy alacsony, akkor a mellékpajzsmirigy nem megfelelően válaszol, és valószínűleg hypoparathyreoidismusról van szó.
  • Ha a kalciumszint és a PTH szint egyaránt magas, akkor a mellékpajzsmirigy nem megfelelő mennyiségű PTH-t termel. Ilyenkor az orvos általában röntgenvizsgálatot vagy egyéb képalkotó vizsgálatot kér a hyperparathyreoidismus okának és súlyosságának a kivizsgálására.
  • Ha a kalciumszint magas és a PTH szint alacsony, akkor a kalcium szabályozási rendszere normálisan működik, de további vizsgálatok szükségesek a nem mellékpajzsmirigy eredetű emelkedett kalciumszint kivizsgálására.

Kalcium

PTH

Magyarázat

Normál

Normál

A kalcium szabályozási rendszere jól működik

Alacsony

Magas

A PTH megfelelően válaszol; egy másik tesztet lehet futtatni a hypocalcaemia vizsgálatára

Alacsony

Normál

Alacsony

A PTH nem válaszol megfelelően; valószínűleg hypoparathyreoidismus van szó

Magas

Magas

A mellékpajzsmirigy túl sok PTH-t termel; a hyperparathyreoidismus vizsgálatára képalkotó eljárást lehet elvégezni

Magas

Alacsony

A PTH megfelelően válaszol; egyéb teszteket lehet elvégezni a nem mellékpajzsmirigy eredetű emelkedett kalciumszint vizsgálatára


Mit kell még tudnom?
A PTH az anyagcserében három molekuláris fragmensre bomlik: egy N-terminálisra, egy C-terminálisra és egy középső szakaszt tartalmazó töredékre. Ezek közül bármelyik fragmens meghatározása információval szolgálhat az orvos számára a kalciumszabályozást illetően, méréstechnikai okokból azonban az intakt PTH meghatározása a leggyakrabban elterjedt, ráadásul ez a fő, biológiailag aktív forma is.
Fontos tudni, hogy a vérben mérhető PTH szint kifejezett napszaki ingadozást mutat, amelynek a csúcsa hajnali 2 óra körül van. A mintákat célszerű reggel, éhgyomorra levennei. Monitorozás esetén fontos, hogy a mintavétel lehetőleg azonos időpontban történjen.

A PTH szintet többféle vegyület illetve gyógyszer befolyásolhatja.  Ilyenek pl. foszfátok, görcsoldók, szteroidok, isoniazid, lítium és rifampin.

Gyakori kérdések

1. Lehet-e valakinek tünetek nélkül kóros a PTH szintje?
Igen. Ha a kalciumszint lassan változik, előfordulhat, hogy nem alakulnak ki szemmel látható tünetek. Ebben az esetben az egyensúlyzavart feltehetően egy szokásos orvosi ellenőrzéskor történő kóros kalcium érték alapján fogják megtalálni, amelyet később a PTH szint ellenőrzése követ.

2. Milyen kapcsolatban van a D-vitamin a PTH-val?
Ha nincs elég D-vitamin, akkor a szervezet nem képes megfelelő mértékben kalciumot felszívni. A D-vitamin szabályozza a bélben történő kalciumfelszívódást, míg a PTH a D-vitamin aktivációjának a regulálását végzi. A túl sok illetve túl kevés D-vitamin kibillentheti a kalcium-anyagcsere egyensúlyát.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.