Más néven
Vaskötő kapacitás
IBC
Szérum Vaskötő kapacitás
Sziderofillin
TIBC
UIBC
Hivatalos név
Teljes vaskötő kapacitás; Telítetlen vaskötő kapacitás; Transzferrin; Transzferrin Szaturáció
A cikk utoljára módosult: 12.06.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat? 

A szervezetben a vér vasszállító képességének a vizsgálata.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor az orvos feltételezi, hogy az Ön testében túl sok, vagy túl kevés vas van. Ennek számos oka lehet. A májfunkció monitorozása és a táplálkozás vizsgálata során is kérhetik.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vizsgálat előtt 12 órás éhezést írhatnak elő; ebben az esetben csak a vízfogyasztás megengedett.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A transzferrin a vérben található fő vaskötő fehérje, amely az egész szervezetben szállítja a vasat. A transzferrin mennyiségét, amely a vas megkötésére és szállítására rendelkezésre áll a teljes vaskötő kapacitás (TIBC), a telítetlen vaskötő kapacitás (UIBC), vagy a transzferrin szaturáció mérése tükrözik.

  A vas a táplálékból jut be és transzferrin segítségével szállítódik a szervezetben, amelyet a máj termel. A vas 70%-a a csontvelőbe szállítódik és a vörösvérsejtekben levő hemoglobinba épül be. A fennmaradó mennyiség a szövetekben ferritin és hemosziderin formájában tárolódik. A vérben a transzferrin mennyisége a máj működésétől és a tápláltsági állapottól függ. Normál vasellátottság mellett a kötőhelyek harmada telített vassal. Ez azt jelenti, hogy a transzferrin mennyiségének kétharmada részéig képes még vasat kötni; ezt hívják vaskötő kapacitásnak.

   

  A transzferrin, a TIBC, UIBC és a transzferrin szaturáció a szervezet vaskötő és -szállító képességét mutatja és tükrözi a vasraktárakat.

   

  • A TIBC azt a teljes vas mennyiséget adja meg, amely a vér fehérjéihez kötődhet. Mivel a transzferrin a fő vaskötő fehérje, a TIBC vizsgálat közvetve a transzferrin mennyiségét jelzi.
  • Az UIBC vizsgálat a transzferrin tartalék vaskötő kapacitását méri, azaz a transzferrin azon hányadát, amely még nem telített vassal. Az UIBC közvetlenül is mérhető, de számítható is: TIBC-vasszint=UIBC
  • A szérum vas szint a vérben található teljes vas mennyiségét méri. Ez szinte teljes mértékben transzferrinhez kötött. A TIBC vagy UIBC számításához szükséges az ismerete.
  • A transzferrin szaturáció (telítettség) egy számított érték, amely a vas, a TIBC vagy az UIBC alapján azt mutatja, hogy vérben a transzferrin hány százalékához kötődik a vas.

   

   

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A kar vénájából vett vérminta szükséges.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  A vizsgálat előtt 12 órás éhezést írhatnak elő; ebben az esetben csak a víz ivása megengedett. A reggeli miintát részesítjük előnyben.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mire való a vizsgálat?

  A teljes vaskötő kapacitást (TIBC) gyakran a szérum vas vizsgálattal együtt végzik azoknál, akiknél felmerül a vashiány vagy a túlzott vasterhelés lehetősége. Ezt a két vizsgálatot használják a transzferrin szaturáció kiszámításához, amely jobban mutatja a vasellátottságot, mint önmagában a vas, vagy a TIBC. Egészséges egyéneknél a transzferrin kötőhelyeinek kb. 20-40%-a érhető el a vas szállítására.

   

  Vashiányos állapotban a vas szintje alacsony, de a TIBC emelkedett, így a transzferrin csak nagyon kis mértékben telített. A túlzott vasterhelés esetében, amilyen pl. a hemochromatosis, a vas szintje magas és a TIBC alacsony, vagy normális lesz, ami miatt a transzferrin szaturáció emelkedik. Az UIBC vizsgálatot a TIBC alternatívájaként is kérhetik.

   

  Amikor valakinek tápláltsági állapotát vagy a májfunkciókat vizsgálják, akkor szokásos módon transzferrin vizsgálatot is végezhetnek (a TIBC vagy UIBC helyett). Mivel a máj termeli, ezért a transzferrin szintje alacsony a májbetegeknél. A transzferrin érték szintén alacsony fehérjehhiányos étrend mellett, ezért használható a táplálkozás minőségének a figyelemmel követésére is használhatják.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A TIBC vagy UIBC a szérum vassal együtt rendelhető, amikor felmerül, hogy az érintett személy vashiányos, vagy túl sok a szervezetében a vas. Egy vagy több vizsgálatot kérhetnek, ha vérszegénységre utaló tünetek állnak fenn; például, ha a teljes vérkép (CBC) vizsgálat elvégzésekor a vörösvérsejtek kisebbek (mikrociterek) és kevésbé festődnek (hipokróm), és alacsony a hemoglobin és hematokrit értéke.

   

  A vérszegénység (anemia) leggyakoribb tünetei:

  • krónikus kimerültség/fáradtság
  • szédülés
  • gyengeség
  • fejfájás
  • sápadt bőr (pallor)
  •  

  Amikor az orvos valakinél túlzott vasterhelésre gyanakszik, vagy a családban hemochromatosis fordul elő, akkor vas, TIBC és ferritin vizsgálat elvégzését kérheti. A túlzott vasbevitel tünetei személyről személyre változhatnak és általában az idő múlásával súlyosbodnak. Ilyen tünetek lehetnek:

   

  • Ízületi fájdalom
  • Kimerültség, gyengeség
  • Fogyás
  • Energia hiánya
  • Hasi fájdalom
  • Nemi vágy hiánya
  • Hajhullás
  • Szív problémák, ilyen pl. a pangásos szívelégtelenség (CHF)

   

  Azonban tudni kell, hogy sok embernél nincsenek kezdeti panaszok.

   

  A vas és TIBC vizsgálatot akkor is kérhetik, ha fennáll a vasmérgezés gyanúja. Ez leggyakoribb gyermekeknél, akik véletlenül túl sok vitamint vagy egyéb, vastartalmú táplálék kiegészítőt vettek be.

   

  Transzferrin szint mérést kérhetnek egyéb vizsgálatok, pl. a prealbumin vizsgálata mellett akkor, amikor az orvos a betege tápláltsági állapotát akarja értékelni, vagy figyelemmel követni.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A transzferrin, TIBC, vagy UIBC vizsgálat eredményeit általában egyéb, a vasháztartást vizsgáló tesztekkel együtt értékelik. A vasháztartás vizsgálatok eredményeit különböző betegségekben az alábbi táblázat foglalja össze.

  Betegség Vas  TIBC/Transzferrin UIBC

  %Transzferrin 

  Szaturáció

  Ferritin
  Vashiány Alacsony Magas HighMagas Alacsony Alacsony
  Hemochromatosis/Hemosiderosis Magas Alacsony Alacsony Magas Magas
  Krónikus betegség Alacsony Alacsony /Normál  Alacsony /Normál  Alacsony /Normál  Normál/ Magas
  Hemolitikus Anemia  Magas Alacsony /Normál  Alacsony /Normál  Magas Magas
  Szideroblasztos Anemia  Normál/ Magas Alacsony /Normál  Alacsony /Normál  Magas Magas
  Iron PoisoningVasmérgezés Magas Normal Alacsony Magas Normal

   

  A magas TIBC, UIBC vagy transzferrin érték általában vashiányra utal, de terhességben, vagy fogamzásgátló tabletták szedése mellett is emelkedhetnek az  értékek.

   

  Alacsony TIBC, UIBC vagy transzferrin szintek a jellemzőek, ha valakinél az alábbiak állnak fenn:

  • Hemochromatosis
  • Olyan vérszegénység-típusok, melyek hátterében vas felhalmozódás áll
  • Alultápláltság
  • Gyulladás
  • Májbetegség
  • Nefrózis-szindróma; ez vesebetegség, ahol a fehérjevesztés történik a vizeleten keresztül

  A transzferrin szaturáció (telítettség) csökkent vashiány esetén, és emelkedett, amikor túlzott mennyiségben van jelen a vas, pl. túlzott vasbevitel vagy –mérgezés során.

 • Mit kell még tudnom?

  Ha nemrégiben vért kapott, az hatással lehet a vizsgálat eredményeire. Ha valaki több alkalommal kap vért, annál néha vastúlterhelés következhet be.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.