Más néven
Thyroglobulin
Hivatalos név
Tireoglobulin (Tg)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Néhány pajzsmirigy eredetű daganat kezelésének követésére, valamint a daganat kiújulásának vizsgálatára használják a vizsgálatot. Ritkábban  a fokozott pajzsmirigyműködés (hyperthyreosis) okának kiderítéséhez is alkalmazhatják.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor a pajzsmirigydaganat kezelése befejeződik, a rádioaktívjód-kezelés előtt és azt követően, valamint meghatározott időszakonként a daganat kiújulásának ellenőrzésére.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Előkészület általában nem szükséges, de a thyreoglobulin mérésére használt laboratóriumi módszertől függően, bizonyos táplálék kiegészítőket, például multivitaminokat vagy B7 vitaminnal (biotin) dúsított táplálék kiegészítőket a vizsgálatot megelőző 12 órában nem szabad fogyasztani annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a hamis eredményekhez vezető kölcsönhatás. A laboratórium információi alapján orvosa fogja önt tájékoztatni a szükséges előkészületekről.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A pajzsmirigy döntően nagyon apró, labda alakú szerkezetekből áll, amelyeket follikulusoknak neveznek. A pajzsmirigy follikulus sejtek termelik és tárolják a pajzsmirigyhormonokat, a T4-et vagy tiroxint és a T3-at vagy trijódtironint. Ez utóbbiak részét képezik egy tireoglobulin elnevezésű fehérjének, amely a follikulus belsejének nagy részét kitölti. Amikor szükséges, a tireoglobulin lebontásra kerül, és ezáltal szabaddá válnak a pajzsmirigyhormonok. Semelyik más szerv nem termeli ezt a fehérjét.

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A tireoglobulinvizsgálatot főként tumormarkerként használják, a pajzsmirigydaganat-kezelés hatékonyságának és a daganat kiújulásának vizsgálatában. Mivel normális körülmények között tireoglobulintermelés csak a pajzsmirigyben történik, ezért annak szintje nagyon alacsony vagy mérhetetlen lesz azokban a betegekben, akiknél a teljes pajzsmirigyet eltávolították a daganat kezelése során. Többféle pajzsmirigydaganat ismeretes, de csak a leggyakoribb típusúak (papilláris és follikuláris pajzsmirigydaganatok) azok, amelyek a follikulus sejtekből indulnak ki és tireoglobulint termelnek. Használhatják a vizsgálatot a fokozott pajzsmirigyműködés okának kiderítésére is.

A tireoglobulinvizsgálat eredménye alapján a kezelőorvos kérhet egy radioaktív jód felvételi vizsgálatot (a jód szükséges a pajzsmirigyhormonok képzéséhez) és/vagy radioaktív jód kezelést a megmaradt normális pajzsmirigyszövet vagy pajzsmirigydaganat felderítésére és/vagy elpusztítására. Néhány héttel vagy hónappal később ismét kérhetik a tireoglobulinszint meghatározását a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Kérhetik a tireoglobulinszint-meghatározást a pajzsmirigydaganatok sebészeti eltávolítása után, hogy kiderüljön, vajon a műtét után maradt-e vissza ép vagy daganatos szövet. Gyakran kérik a vizsgálatot időszakonként sebészeti beavatkozás után, még tünetmentes esetekben is, annak ellenőrzésére, hogy a daganat nem újult-e ki vagy nem terjedt-e tovább.

Kérhetik a vizsgálatot azokban az esetekben is, ha a kezelőorvos arra gyanakszik, hogy a betegnek a pajzsmirigyműködése fokozott (Basedow-kór), a mirigy gyulladására (thyreoiditis) utaló jelek vannak jelen, vagy a mirigy megnagyobbodott.

 

Mit jelent az eredmény?
Thyreoidectomia (a pajzsmirigy sebészeti eltávolítása) után, valamint radioaktív jód kezelést követően a tireoglobulinnak mérhetetlen vagy nagyon alacsony szintűnek kell lennie. Ha mégis mérhető szint található, akkor még mindig jelen van normális vagy daganatos pajzsmirigyszövet a szervezetben.

Ha a szint alacsony néhány héttel vagy hónappal a sebészeti beavatkozást követően, és idővel emelkedést mutat, akkor valószínűleg a daganat visszatért.

 

Mit kell még tudnom?
Emelkedett tireoglobulinszint önmagában nem jelent rossz prognózist. A daganat visszatérésének ellenőrzésében az időbeli változások fontosabbak, mint az egy időpontban mért tireoglobulinszint.

Fontos, hogy az egymást követő tireoglobulinszint-meghatározások ugyanazon laboratóriumban történjenek, mivel a különböző laboratóriumokban használt vizsgálati módszerek eltérő eredményeket adhatnak.

A pajzsmirigydaganatban szenvedő betegek 15-20%-ában jelen vannak a tireoglobulinellenes antitestek, az úgynevezett tireoglobulin-antitestek vagy tireoglobulin-autoantitestek. Ezek az antitestek befolyásolhatják a tireoglobulinvizsgálatot, és tévesen alacsony vagy magas eredményeket adhatnak az alkalmazott módszertől függően. Éppen ezért, több laboratóriumban egy időben megtörténik az antitireoglobulin-antitestek meghatározása is a tireoglobulinvizsgálattal együtt.

Gyakori kérdések

1. A pajzsmirigy eltávolítása előtt a kezelőorvosom miért nem kért tireoglobulinszint-meghatározást?
Rutinszerűen nem végzik el a tireoglobulin szint meghatározását a daganat kezelése előtt, mivel a fehérjét az egészséges pajzsmirigyszövet és a pajzsmirigydaganat egyaránt termeli. Az emelkedett szint nem jelenti azt, hogy önnek pajzsmirigy daganata van, másrészt az emelkedés mértéke és a daganat nagysága között nincs szoros összefüggés.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.