A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mit kell tudni erről a betegségről?

A nagyjából másfél méter hosszú vastagbél (colon) a tápcsatorna része, mely a vékonybél és a végbél (rectum) között helyezkedik el. A vastagbélben szívódik fel a víz, a vitaminok (jelentős a vastagbél baktériumainak vitaminszintézise, pl. K-vitamin) és az oldott sók, és itt alakul ki az emészthetetlen anyagokból a széklet.

A vastag- és végbélrákokat gyakran együtt emlegetik colorectalis tumor néven. A colorectalis daganatok, az iparilag fejlett országokban a felnőtt lakosság körében a második leggyakoribb ráktípusa , enyhe férfi túlsúllyal, előfordulási maximuma 70-75 év között van,és a rákos eredetű halálozások 11%-áért felelősek. Hazánkban az elmúlt négy évtizedben megháromszorozódott a colorectális daganatok száma, 2006-ban 9022 új beteget diagnosztizáltak, s a halálozás kb. 60%-os volt.A vastag- és végbélrákok többsége jóindulatú polipok (ujjszerű szövetszaporulatok, melyek a bél üregébe nyúlnak) megjelenésével kezdődik. Az ötven év felettiekben igen gyakoriak az ilyen jóindulatú polipok. Később azonban rosszindulatúan elfajulhatnak, és az immár rákos sejtek szétszóródhatnak a vastagbélben és az egész szervezetben (áttét, metastasis). A daganat bélelzáródást okozhat, melynek következtében a salakanyagok nem tudnak kiürülni. Az Egyesült Államokban évente nagyjából ötvenezer ember halálát okozza vastag- és végbélrák, és közel 132 ezer új esetet diagnosztizálnak.

A vastag- és végbélrák pontos oka nem ismert, de bizonyos genetikai, táplálkozási és életmódbeli sajátságok fokozott kockázatot képeznek. Akinek a családjában már előfordult ilyen betegség vagy polipok, ugyanúgy veszélyeztetettebb, mint az, akinek valamilyen gyulladásos bélbetegsége (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) vagy immunredszeri működés zavara van. Egy ritka, örökletes kórállapotban, melyet familiáris adenomatosisnak vagy familiáris polyposisnak neveznek, a jóindulatú polipok már gyermekkorban megjelennek, és gyakorlatilag minden érintett személynél vastagbélrák alakul ki a későbbiekben, hacsak a vastagbelet idejekorán el nem távolítják. A kockázat az életkor előrehaladtával és a test más részein fellépő rákos elváltozásokkal is növekszik. A sok zsírt és vöröshúst, valamint kevés gyümölcsöt, zöldséget és rostot tartalmazó étrend szintén növeli a kialakulás valószínűségét, csakúgy, mint a dohányzás, az elhízás és a mozgásszegény életmód.

 

Tünetek

A vastag- és végbélrákok a korai stádiumban alig okoznak panaszokat. A lehetséges tünetek:

 • hasmenés, székrekedés, a székelési szokások megváltozása, mely legalább 10 napja fennáll

 • véres széklet (lehet friss piros és emésztett vér is, ez utóbbitól a széklet fekete színű lesz)

 • ismeretlen eredetű vérszegénység

 • hasi fájdalom, alhasi érzékenység

 • hasi diszkomfort (puffadás, teltségérzés, hascsikarás)

 • bélelzáródás

 • ismeretlen okú fogyás

 • a szokásosnál vékonyabbra formált széklet

 • állandó fáradtság

A tüneteket okozhatja rák, de sok egyéb más tényező is. Fontos ezeket megbeszélni az orvossal, és gondolni kell a vastagbélrák lehetőségére is. Ha a jóindulatú polipokat idejében eltávolítják, a rák kialakulása az esetek nagy részében megelőzhető. Ha a vastagbélrákot idejében felismerik, 90%-ban gyógyítható.

 

Vizsgálatok

Javasolt, hogy minden ötven év feletti egyén rendszeresen vegyen részt vastagbélrák-szűrésen (Magyarországon ez még csak tervezet). Hogy pontosan melyik szűrővizsgálati módszer a legalkalmasabb, az attól függ, hogy az illető egyén mennyire veszélyeztetett. Ha a páciensnek elsőfokú rokona szenved(ett) vastagbélrákban, a szűrést tíz évvel azelőtt kell elkezdeni, hogy a páciens annyi idős lenne, mint az illető rokon a diagnóziskor. Így a potenciálisan rákossá fajuló polipok még idejében megtalálhatók és eltávolíthatók. Az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség ajánlásában négyféle szűrővizsgálati módszer szerepel:

Székletvér kimutatása

A vizsgálat a szabad szemmel nem látható vért mutatja ki a székletben.

Javasolt vizsgálati gyakoriság: Évente.

Előnye: Olcsó, könnyen elvégezhető.

Hátránya: Néhány esetben negatív, ill. nem rákos eredetű vérzés esetén is pozitív

Sigmoidoscopia

A végbél és a vastagbél alsóbb szakaszának tükrözéses vizsgálata.

Javasolt vizsgálati gyakoriság: Ötévente.

Előnye: A teljes vastagbéltükrözésnél egyszerűbb, és kevesebb előkészületet igényel.

Hátránya: Néhány eset felismerés nélkül marad.

Beöntéses bárium-kettőskontraszt

A vastag- és végbélről röntgenfelvételek készülnek; a beöntésben található bárium kirajzolja a bélfalat a röntgenképen.

Javasolt vizsgálati gyakoriság: 5-10 évente.

Előnye: Bódítás nem szükséges.

Hátránya: A vastagbéltükrözéshez hasonló előkészítés szükséges.

Vastagbéltükrözés (colonoscopia)

A végbél és a teljes vastagbél vizsgálata hajlékony, fényforrással ellátott eszközzel.

Javasolt vizsgálati gyakoriság: Tízévente.

Előnye: A legtöbb információt adó vizsgálat.

Hátránya: Gondos előkészítést és bódítást is igényel, a felsoroltak közül a leginkább megterhelő

Speciális terület: Virtuális colonoscopia.

A végbél és a teljes vastagbél vizsgálata computer-tomographia segítségével.

A vizsgálat gyakoriságához még további tanulmányok szükségesek.

Előnye: Nem szükséges sem előkészítés, sem bódítás.

Hátránya: Speciális kezelés szükséges.

Ezek mellett az orvos valószínűleg manuális végbélvizsgálatot is végezni fog (rectalis digitális vizsgálat, RDV), melynek során a végbélben növekedő tumor esetleg tapintható. A legtöbb vastag- és végbélrák azonban ujjal nem érhető el, és panaszokat sem igen okoz; gyakran az egyetlen figyelmeztető jel a székletben szabad szemmel nem látható vér kimutatása.

 

Kezelés

Ha az orvos vastagbélrákra gyanús elváltozást talál, először biopsziára kerül sor, mely apró szövetminta vételét és mikroszkópos vizsgálatát jelenti. Ha a patológus ennek alapján rákot diagnosztizál, meg kell határozni a betegség stádiumát. Ez annak alapján történik, hogy a kiindulási helytől milyen messze jutottak már el a rákos sejtek. A vastagbélráknak világszerte többféle stádium besorolási módja ismert, egyes esetekben a számok helyett betűket használnak. A colorectalis rák egyik használatos stádium beosztásának ismertetése:

 • 0. stádium: nagyon korai rák, mely még csak a bélfal legbelső rétegét érinti

 • I. stádium: a rák a vastagbél falának belső rétegét érinti

 • II. stádium: a rák a vastagbél teljes falvastagságát és/vagy a környező szöveteket is érinti

 • III. stádium: a rák már megjelent a nyirokcsomókban

 • IV. stádium: a rák már egyéb távoli szervekbe is áttétet adott

A kezelés a betegség bármely stádiumában leggyakrabban a rákos szövet (és a környező szövetek egy részének) sebészi eltávolításával kezdődik. A II. és III. stádiumban kemoterápiára és/vagy sugárterápiára is sor kerül a rákos sejtek maradéktalan kiirtás érdekében. A kemo- és sugárterápia a IV. stádiumban is szóbajön a tünetek enyhítésére és az élet meghosszabbítására. Egyes esetekben biológiai terápiát vagy immunterápiát is alkalmaznak; ez utóbbival azt próbálják elérni, hogy a beteg saját immunrendszere ismerje fel és pusztítsa el a rákos sejteket.

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót

 

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/253/a-vastagbelrak-es-tunetei címeb.

.

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
AGA (2001). The Facts About Colorectal Cancer [7 paragraphs]. The American Gastroenterological Association [On-line information]. Available FTP: http://www.gastro.org/phys-sci/fact-cc.html

S4
AGA (2001). Clinical Practice Recommendations -- People at Average Risk [15 paragraphs]. The American Gastroenterological Association [On-line information]. Available FTP: http://www.gastro.org/phys-sci/colcancer/average-risk.html

S5
CDC (2001, March 9). CDC says colorectal cancer screening rates remain low [12 paragraphs]. Centers for Disease Control [Press Release]. Available FTP: http://www.cdc.gov/od/oc/media/pressrel/r010309.htm

S6
DHHS (1996). “Screening for Colorectal Cancer” in Guide to Clinical Preventative Services, 2nd Edition, Report of the U.S. Preventative Services Task Force, U.S. Department of Health and Human Services, Office of Public Health and Science, Office of Disease Prevention and Health Promotion [Total 35 pages]. [On-line information]. Available FTP: http://odphp.osophs.dhhs.gov/pubs/GUIDECPS/text/CH08.txt

S7
MedlinePLUS (Page updated 2002, January 2) Fecal occult blood test (FOBT) [14 paragraphs]. MedlinePLUS Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007008.htm

S8
National Digestive Diseases Information Clearinghouse: Virtual Colonoscopy. Available FTP: http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/virtualcolonoscopy/

S9
American Cancer Society. Colorectal Cancer: Early Detection. Available online

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok:

Personal Colon Cancer Test Scheduling Reminder
The American Gastroenterological Association: Facts about Colorectal Cancer

The American Gastroenterological Association: Clinical Practice Recommendations - People at Average Risk

National Cancer Institute: Cancer Facts

American Cancer Society: Colorectal Cancer: Early Detection

National Digestive Diseases Information Clearinghouse: Virtual Colonoscopy