Más néven
Plasma totál homocystein
Hivatalos név
Homocystein
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A homocystein vizsgálatot több esetben is alkalmazzák. Segít annak meghatározására, hogy valaki fokozottan hajlamos-e szívrohamra vagy stroke-ra. Segítséget jelenthet a folsav-hiány vagy B12- vitamin hiány miatt bekövetkező vérszegénység diagnosztizálásában. A vizsgálat hozzájárulhat a homocysteinurea (egy ritka, öröklődő) betegség felismeréséhez.


 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinek már volt szívrohama vagy stroke-ja és az újabb roham vagy szívbetegség kockázatát akarják megbecsülni, vagy amikor a kezelőorvos folsav-hiányra vagy B12- hiányra gyanakszik, továbbá amikor újszülötteknél vagy fiatal korban homocystinuria gyanúja merül fel.

Milyen mintára van szükség?

A kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vett vérminta szükséges. A meghatározáshoz vérplazmát alkalmaznak, ehhez meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó (lila kupakos) csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért alaposan azonnal át kell forgatni, (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön! A levett vért azonnal olvadó jégbe kell helyezni, és a plazmát 1 órán belül el kell választani a sejtes állománytól (le kell centrifugálni). A vérvételkor a páciensnek éhgyomorra kell lennie.
Néha a vérmintával együtt egy vizeletmintát is kérnek a pácienstől.

 

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy a mintavétel előtt 10-12 órán át éheznie kell.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat segítségével a vér vagy vizelet homocystein szintjét lehet meghatározni.
A homocystein egy ként tartalmazó aminosav, mely normális esetben nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezet sejtjeiben. A homocystein a methionin anyagcsereterméke. A methionin a tizenegy „essentialis” (csak készen, a táplálékkal felvehető) aminosav egyike, amelyet a szervezet nem képes előállítani. Az egészséges sejtekben a homocystein gyorsan átalakul más termékekké. Mivel a homocystein átalakulásához B6- és B12 vitamin, valamint a folsav is szükséges, azoknál a betegeknél, akiknél ezekből a vitaminokból kevés van, magas lehet a homocysteinszint.

Az utóbbi évek felismerése, hogy a normálnál magasabb homocyteinszinttel rendelkezőknél magasabb a szívroham és stroke előfordulási gyakorisága. Ennek az az oka, hogy a kórosan magas homocysteinszint fokozott vérrögképződéssel jár, ez pedig vérér elzáródást, szívrohamot, stroke-ot eredményezhet.

A ritka, öröklődő homocystinuria betegségben szenvedőkben a vér és vizelet homocysteinszintje jelentősen emelkedett. Ezt a rendellenességet különböző gének egyikének változása okozza. Emiatt a szervezetben halmozódni kezd a homocystein és a methionin. Az ebben a betegségben szenvedő gyermek születéskor kinézetre nem különbözik az egészségesektől, de egy pár év elteltével jellegzetes tünetek lépnek fel, mint pl. a szemlencse dislocatiója, vékony testalkat, hosszú vékony ujjak, "csontváz betegség", osteoporosis, és jelentősen megnövekedett thromboembolia- (arteria és véna vérrögképződés) és atherosclerosis kockázat, amely korai szívérrendszeri betegséget okozhat. A halmozódás progresszív szellemi fogyatékosságot, viselkedési zavarokat és epilepsziás rohamokat is okozhat.

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta, néha egy vizeletminta szükséges. A mintavételkor a páciensnek éhgyomorra kell lennie. (A vízen kívül a mintavételt megelőző 10-12 órával semmit nem fogyaszthat.)

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A homocystein vizsgálatot a szívrohamra vagy stroke-ra hajlamos személyeknél szűrővizsgálatként alkalmazzák. Kérhetik olyan pácienseknél is, akiknek a családjában coronaria arteria betegség fordult elő, ők maguk azonban más kockázati tényezőtől mentesek. Ebben az esetben a vizsgálat klinikai hasznossága még kérdéses, mivel nem bizonyított egyértelműen az összefüggés a homocystein és a cardiovascularis betegség (CVD) kialakulása között. Ezzel magyarázható, hogy rutin szűrésre (mint amilyen pl. a koleszterin meghatározás) a vizsgálat nem ajánlatott.
Kérhetik a homocystein vizsgálatot B12 vitamin- illetve folsavhiány megállapítására is. A vizsgálat ebben az esetben azért lehet hasznos, mert a homocysteinszint már azelőtt emelkedett lehet, mielőtt a B12 és a folsav értékek kóros eredményeket mutatnának.
Esetenként alultápláltaknál, időseknél (akiknek bélrendszeréből gyakran kevesebb B12 vitamin szívódik fel), kábítószer- vagy alkoholfüggőknél is kérhetik a homocystein meghatározását.

Újszülötteknél a vér mellett kérhetik a vizeletből történő homocystein meghatározást is, ha a kezelőorvos öröklött homocystinuriára gyanakszik. (A fejlett országokban az újszülöttek szűrővizsgálataként meghatározzák a methioninszintet, és ha az újszülött vizsgálati eredménye pozitív, akkor elvégzik a vizelet és vér homocystein meghatározását is a leletek megerősítésére.)

Időszakosan kérhetik a vizelet és/vagy vér homocysteinszint meghatározást magas homocysteinszint miatt kezelteknél a terápia hatékonyságának vizsgálatára.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A homocysteinszint meghatározást a szívbetegség kockázatbecslésére - a beteg korától és egyéb kockázati tényezőitől függően - kérhetik. Ugyancsak kérhetik szívroham vagy stroke után a kezelési döntés meghozatalához, valamint B12 vitamin- illetve folsavhiány megállapítására. Újszülötteknél a homocystinuriára jellemző tünetek jelentkezésekor vizsgálják.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Az utóbbi évek megfigyelései azt sugallják, hogy emelkedett homocysteinszinttel rendelkezőknél magasabb a szívroham vagy stroke kockázata, mint a normálokénál. (A coronaria arteria elzáródása a szívroham előzménye, s átlagosan kétszer nagyobb gyakorisággal következik be azokban, akik homocysteinszintje a felső 25%-ába tartozik, mint az alsó 25%-ában.) Bár erős kapcsolat van a homocysteinszint és a szívroham/stroke túlélési ráta között, a megfigyelést még nem sikerült széleskörűen elvégzett, tudományos bizonyítékon alapuló eredményekkel alátámasztani.
Mivel viszonylag új vizsgálatról van szó, még nincs kellő tapasztalat és egységes álláspont az eredmények klinikai hasznáról sem. Leginkább a homocysteinszintnek a folsav, B12- és B6-vitamin pótlásával történő csökkentéséhez használhatók az eredmények. Az idősek különösen érintettek lehetnek ebben az esetben, mivel nekik gyakran szükségük lehet ezen vitaminok pótlására.

Újszülötteknél a magas vizelet- és vér homocysteinszint felveti a gyanúját annak, hogy az újszülött homocystinuriában szenved. Ekkor további megerősítő vizsgálatok elvégzése szükséges.

Mit kell még tudnom?
Ha a vizsgálati eredmények homocystinuriára utalnak, akkor máj- és bőrbiopsziát vehetnek annak meghatározására, hogy jelen van-e a cystathionin-beta-synthase enzim. Ezen enzim hiánya a homocystinuria leggyakoribb oka. Genetikai vizsgálatokat is kérhetnek ennek a leggyakoribb génmutációnak a vizsgálatára. Ha a beteg családi anamnézisében korai atherosclerosis vagy diagnosztizált homocystinuriában szenvedő rokon van, akkor célszerű elvégezni a betegből ugyanazon génmutáció vizsgálatát, mint amelyik a rokonban is megtalálható.
A homocysteinszintek emelkedhetnek az életkorral, dohányzással és bizonyos gyógyszerek szedésével. (Ilyen gyógyszer például a carbamazepin, a methotrexat és a phenytoin.)
Mivel a homocystein meghatározás nem tartozik a rutin vizsgálatok közés, ezért nem minden laboratóriumban végzik. A vizsgálat kérésekor célszerű tájékozódni a vizsgálatot végző laboratóriumról és az általa igényelt mintavételi követelményekről!

Gyakori kérdések

1. Mik a jó folsav-, B6- és B12 vitamin források?
A folsav legfontosabb természetes forrását a gabonafélék képezik. A természetes forrás mellett az Amerikai Táplálkozási és Gyógyszerészeti Hatóság (Food and Drug Administration) megköveteli országukban a gabonakészítmények folsavval való további dúsítását. A gyümölcsök és zöldségek  a legfontosabb B6 vitamin források, míg B12 vitamin a vöröshúsokban, halfélékben és más tengeri gyümölcsökben található. Magas homocysteinnel rendelkezőkre kedvező hatással lehet a multivitaminpótlás.

2. Van-e különbség a nők és a férfiak kockázata között?
Nőkben a homocystein szint menopausaban megemelkedik, valószínűleg a csökkent ösztrogén termelés miatt. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy nőkben a kockázat nem emelkedik az átlagnál jobban..


3. Lehet-e bármilyen általam szedett gyógyszernek hatása a homocysteinszintemre?
Igen. Számos gyógyszer emelheti vagy csökkentheti a homocystein szintet. Fontos, hogy mindig tájékoztassa a kezelőorvosát, valamint a gyógyszerészét a szedett hagyományos gyógyszerekről vagy gyógynövény eredetű szerekről, mivel azok befolyásolhatják a vizsgálati eredményt.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.