Más néven
sTfR
Transzferrin Receptor
TfR
Szérum Transzferrin Receptorok
Hivatalos név
Szolubilis Transzferrin Receptor
A cikk utoljára módosult: 19.06.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vashiányos vérszegénység (anémia) kimutatására, illetve a krónikus betegség, vagy gyulladás által kiváltott anémia elkülönítésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor vashiányos anémiára van gyanú.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A szolubilis (oldott) transzferrin receptorok a vérben található fehérjék, amelyek vashiányban emelkedett szintet mutathatnak. A vizsgálat a szolubilis transzferrin receptorok mennyiségét méri, így segíti a vashiány kimutatását, értékelését és a vashiányos vérszegénység diagnózisának felállítását.

A vas a táplálékból felszívódó létfontosságú tápanyag. A transzferrin a vérben található fehérje, amely megköti a vasat és a test szöveteihez, sejtjeihez szállítja. A vas mintegy 80%-a csontvelőbe jut, ahol a vörösvérsejtek hemoglobinjába épül, a maradék pedig egyéb sejtekben és szövetekben tárolódik ferritin és hemosziderin formájában.

A vashoz kapcsolódó transzferrin komplexet képez vele. Ezek a komplexek a sejtek felszínén található transzferrin receptorokhoz kötődnek, majd a vas a sejtekbe transzportálódik. A transzferrin receptorok elhagyva a sejtek felszínét a véráramba lépnek, így alkotják a szolubilis transzferrin receptorokat (sTfR).

A sejtek felszínén található transzferrin receptorok száma összefüggést mutat a sejten belül található vas mennyiségével. Amikor a vas szintje csökken, a sejt több transzferrin receptort termel. A fokozottan termelődő receptorokkal arányosan egyre több receptor hagyja el a sejt felszínét és lép a véráramba, ezzel növeli a szolubilis transzferrin receptorok számát. A sTfR mérése ennél fogva a testben rendelkezésre álló vas mennyiségének értékelésére ad lehetőséget.

A vörösvérsejt élettartama kb. 120 nap. Emiatt a csontvelő folyamatosan termeli a vörösvérsejteket. Ha elégtelen a diétával bevitt vas mennyisége, vagy fokozott a vasvesztés (pl. vérzés), akkor a szervezetben tárolt vas mennyisége csökken. Idővel ez vashiányhoz vezet, mivel a tárolt vas mennyisége kimerül és a vas iránti szükséglet meghaladja az utánpótlást. Ennek eredményeképpen kevesebb vörösvérsejt termelődik és ezek az újabb sejtek kisebbek (mikrociták) és kevesebb hemoglobint tartalmaznak. Ezt az állapotot vashiányos anémiának nevezzük.

Általában a ferritin vizsgálat használatos a szervezet vas tartalékának a meghatározására, amely segítséget jelent a vashiányos anémia diagnózisában. Azonban a ferritin szint emelkedhet az egyénben gyulladás, vagy krónikus megbetegedés hatására, mint amilyen az autoimmun megbetegedés, vagy számos daganatos betegség. Ezekben az állapotokban a ferritin vizsgálat nem hasznos, helyette a szolubilis transzferrin receptor meghatározást rendelheti az orvos.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A kar könyökhajlati vénájába szúrt tűnkeresztül vett vérminta szükséges.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Előkészületekre nincs szükség.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A szolubilis transzferrin receptor meghatározást elsősorban a vashiányos anémia és a gyulladás, vagy krónikus betegség (un. krónikus betegséghez vagy gyulladáshoz társuló anémia) elkülönítésére alkalmazzák. Nem rutin vizsgálat, akkor kérik, amikor más vizsgálatok, amelyekkel a testben található vas mennyiségét vizsgálják, nem biztosítanak egyértelmű információt.

   

  Általában a vasháztartás tesztjeit kérik, ha egy személy vérszegény és/vagy vashiányra van gyanú. Ezek a vizsgálatok a vas, transzferrin, TIBC (teljes vaskötő kapacitás, amelyet mérnek, vagy a transzferrin szintjéből számítanak ki), transzferrin szaturáció (a vas és TIBC értékekből számítják), és a ferritin.

  A ferritin általában a preferált vizsgálat a tárolt vas meghatározására, de mivel akut fázis fehérje, ami azt jelenti, hogy emelkedett lehet gyulladásban vagy krónikus betegségekben, pl. autoimmun betegségben, több daganatos betegségben és krónikus fertősésekben. Ezekben az esetekben a ferritin nem megfelelően jelzi a tárolt vas mennyiségét. Mivel a sTfR nem akut fázis fehérje, a ferritin alternatívájaként rendelhető, ha krónikus betegség áll fenn, vagy arra van gyanú.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A szolubilis transzferrin receptor vizsgálat nem rutin meghatározás, de egyéb vas vizsgálatokkal együtt, vagy azokat követően végezhető, amikor egy személynek vérszegénységgel összefüggő tünetei vannak. Ilyenek:

  • gyengeség, kimerültség
  • energiahiány
  • sápadtság

  Ezt a vizsgálatot kérhetik, ha a teljes vérkép vizsgálat (CBC) csökkent hemoglobin szintet és kisméretű vörösvérsejteket (alacsony MCV) mutat.

   

  Elrendelhető a vizsgálat, amikor egy személynél normál ferritin szintet találnak, azonban továbbra is felmerül a vashiány gyanúja. A ferritin alternatívájaként rendelhető, amikor egy személy krónikus betegséggel és/vagy gyulladással rendelkezik, vagy ez gyanítható.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A szolubilis transzferrin receptor szintje (sTfR) emelkedett vashiányban. Ha a sTfR szint emelkedett valakinél, aki vérszegénységben szenved, akkor valószínűleg az illetőnek vashiányos anémiája van. Ha az érték a referencia tartományban található, akkor valószínűbb, hogy az illető anémiája más okból alakult ki, pl. krónikus betegség, vagy gyulladás miatt.

  Csökkenő sTfR szint a vasraktár növekedését jelzi annál a személynél, akit vaspótlásban részesítenek. Alacsony sTfR érték látható hemokromatózisban (túlzott vasterheléssel társuló állapot), de ennek az állapotnak a monitorozására általában nem alkalmazzák ezt a vizsgálatot.

 • Mit kell még tudnom?

  Az afro-amerikaik mérsékelten emelkedett sTfR szinttel rendelkezhetnek, ahogy a magasabban fekvő területeken élők is.

   

  A vizsgálat nem megbízható azoknál, akik a hemoglobin termelésének vagy működésének olyan örökletes betegségeiben szenvednek, mint a talasszémia, vagy a sarlósejtes vérszegénység. A vizsgálat magas szinteket adhat a vörösvérsejtek szétesése esetén (hemolízis) vagy friss vérvesztéskor, továbbá az eredmény nem pontos azoknál sem, akik nemrég részesültek vérátömlesztésben (transzfúzióban).

   

  Az emelkedett sTfR érték nem annyira specifikus vashiány kimutatására, mint például a ferritin nagyon alacsony szintje.

   

  Amikor egy személy nem vashiányos, a vér sTfR szintje a csontvelő vörösvérsejt termelését jelzi. A szolubilis transzferrin receptor meghatározás azonban nem rutin vizsgálat erre a célra.

 • Miért nem rendel az orvosom egyszerűen vas vizsgálatot?

  A vas meghatározása nem ad teljes képet egy személy vasraktáráról és az elérhető vas mennyiségéről. Általában azért szükséges a vas vizsgálata, mert együtt kell értékelni több vele összefüggő vizsgálattal. A raktározott vas értékelésére a ferritin a megfelelő vizsgálat, de ez egy akut fázis fehérje, azaz emelkedett lehet gyulladásban, vagy krónikus betegségekben is. Ezekben az esetekben a ferritin nem megbízható jelzője a tárolt vas mennyiségének Az sTfR vizsgálat nem rutinszerűen elvégzett teszt, de mivel nem akut fázis fehérje, a ferritin alternatívájaként kérhető a tárolt vas mennyiségének meghatározására, abban az esetben, amikor krónikus betegség áll fenn, vagy gyanítható a jelenléte.

 • Lehet akkor is vashiányom, ha jól érzem magam?

  Igen. A korai hiány általában nem okoz panaszokat és amikor kezdenek kialakulni a panaszok, azok enyhék, vagy jellegtelenek lehetnek – pl. kimerültség – melyek más betegségnek is tulajdoníthatók.

 • Az sTfR vizsgálatom az orvosi rendelőben is elvégezhető?

  Nem. A vizsgálat speciális eszközöket igényel, amellyel nem rendelkezik minden laboratórium. A vizsgálatot valószínűleg referencia laboratóriumba küldik.

 • Miért szeretne az orvosom egy második sTfR vizsgálatot kérni ugyanattól a laboratóriumtól, ahová az első vizsgálatot küldte?

  Az sTfR vizsgálati módszerek és referencia tartományok enyhe eltérést mutathatnak az egyes laboratóriumok között. Az Ön kezelőorvosa előnyben részesítheti azt a megoldást, hogy a mintákat ugyanazon laboratóriumba küldi, azért, hogy az eredmények közvetlenül összehasonlíthatóak legyenek.

 • Egyszerűen csak szedjek vasat táplálék kiegészítőkkel?

  Először konzultáljon a kezelőorvosával. Ha vérszegény és/vagy kockázattal rendelkezik vérszegénységre nézve, akkor a vaspótlás valóban hasznos lehet. A túlzott vasbevitel azonban egészségügyi problémákat okozhat.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2015 review performed by Christina P. Nickel, MHA, MLS(ASCP)cm, Laboratory Quality Manager, Bryan Medical Center.

Centers for Disease Control and Prevention. Normal Iron Absorption and Storage. Available online at http://www.cdc.gov/ncbddd/hemochromatosis/training/pathophysiology/iron_cycle_popup.htm through http://www.cdc.gov. Accessed on 9/16/15.

Mayo Medical Laboratories. Soluble Transferrin Receptor (sTfR), Serum. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/84283 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed on 9/16/15.

(July 2009) Gupta, S. Uppal, B., and Pawar, B. Is soluble transferrin receptor a good marker of iron deficiency anemia in chronic kidney disease patients? PubMed. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859486/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed 9/16/15.

(Mar 2013) Bableshwar, RS., Roy, M., Bali, A., Patil, PV., Inumella, S. Intensive method of assessment and classification of the bone marrow iron status: a study of 80 patients. PubMed. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23924552 through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed 9/16/15.

(2012) Infusino, I., Braga, F., Dolci, A., Panteghini, M. Soluble Transferrin Receptor (sTfR) and sTfR/log Ferritin Index for the Diagnosis of Iron-Deficiency Anemia A Meta-Analysis. American Journal of Clinical Pathology. Available online at http://ajcp.ascpjournals.org/content/138/5/642.full through http://ajcp.ascpjournals.org. Accessed 9/16/15.

Korábbi áttekintések során használt források

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 972-973.

(© 1995-2011). Unit Code 84283: Soluble Transferrin Receptor (sTfR), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/84283 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed September 2011.

Lehman, C. and Roberts, W. (Updated 2011 April). Anemia. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Anemia.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed September 2011.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 1066-1067.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Pp 407-408.

Conrad, M. (Updated 2011 May 26). Iron Deficiency Anemia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/202333-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2011.

González-Costello, J. and Comín-Colet, J. (2010 December 30). Iron Deficiency and Anaemia in Heart Failure: Understanding the FAIR-HF Trial. Medscape Today News from Eur J Heart Fail. 2010;12(11):1159-1162. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/734494 through http://www.medscape.com. Accessed September 2011.

Wish, J. (2006 September). Assessing Iron Status: Beyond Serum Ferritin and Transferrin Saturation. Clin J Am Soc Nephrol 1: S4–S8, 2006. [On-line information]. Available online at http://cjasn.asnjournals.org/content/1/Supplement_1/S4.full.pdf+html through http://cjasn.asnjournals.org. Accessed September 2011.

Chen, Y. (Updated 2011 February 28). Iron deficiency anemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000584.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed September 2011.

World Health Organization, Centers for Disease Control and Prevention (2007) Accessing the Iron Status of Populations. World Health Organization [On-line information]. Available online at http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/anaemia_iron_deficiency/9789241596107/en/ through http://www.who.int. Accessed October 2011.

Harmening D. Clinical Hematology and Fundamentals of Hemostasis, Fifth Edition, F.A. Davis Company, Philadelphia, 2009, Pp 120-130.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.