Más néven
RF
Hivatalos név
Reuma faktor
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 21.09.2022.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálatot a rheumatoid arthritis (RA) és a Sjögren-szindróma diagnosztizálására használják.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha felmerül a rheumatoid arthritis vagy a Sjögren-szindróma gyanúja.

 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Mit vizsgálunk?

A vizsgálattal a rheuma faktort (Rf) mutatják ki. Az Rf az autoantitestek egyik fajtája. Az antitestek a vérben található védőfehérjék, amelyek a szervezetbe került idegen anyagok ellen jönnek létre. Az idegen anyagok - amelyeket általában antigéneknek hívunk - rendszerint maguk is fehérjék. Az autoantitestek, az előzővel szemben, nem külső eredetű anyagok - pl. baktériumok fehérjéi - ellen, hanem a szervezet saját fehérjéi ellen termelődnek. A rheuma faktorok a gyulladásos állapotokban megemelkedett immunoglobulinok IgG-nek nevezett csoportja ellen termelődnek. A rheuma faktor szintje majdnem minden gyulladásban lévő páciensnél megemelkedik, ezért elég érzékeny vizsgálatnak számít a rheumatoid arthritisszel járó gyulladások monitorozására. Ugyanakkor, alacsony specifitása miatt, önmagában nem tekinthető diagnosztikus vizsgálatnak. Az Rf kialakulásának folyamata még a szakemberek előtt  sem pontosan ismert, közismert azonban az ízületi károsodásokban betöltött szerepük. Feltételezik, hogy az Rf a  rheumatoid arthritisre jellemző károsodást nem közvetlenül, hanem a gyulladásos folyamatok serkentése révén, közvetve idézi elő.

Hogyan történik a mintavétel?A vizsgálathoz az alsókar vénájából vett natív vérre van szükség.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A rheuma faktor (Rf) szintjének meghatározása a rheumatoid arthritis (RA) diagnosztizálását segíti.. A vizsgálat felhasználható az arthritishez kapcsolódó Sjögren-szindrómának nevezett betegség diagnosztizálására is, ugyanis az ebben a betegségben szenvedők 80-90 %-ának vérében is magas Rf szint mérhető.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az Rf szint meghatározását akkor kéri az orvos, ha felmerül a rheumatoid arthritis gyanúja. A tünetek közé tartozik az ízületek hosszan tartó reggeli merevsége, duzzadások, csomók megjelenése a bőr alatt, röntgen vizsgálattal kimutatható ízületi lerakódások, a porcos és csontos állományok elváltozásai a betegség előrehaladtával.

  Ha a rheumatoid arthritis tünetei jelentkeznek, de az első Rf  kimutatási eredmény negatív, a vizsgálatot később meg kell ismételni. Előfordulhat ugyanis, hogy a betegség éppen inaktív fázisban vagy remisszióban van, és mivel az Rf szintje a tünetek illetve a gyulladás súlyosságával arányosan változik, ilyenkor a rheuma faktor nem kimutatható.

  Az Rf kimutatását a Sjögren-szindróma diagnosztizálásához is kérheti az orvos. A Sjögren szindróma tünetei közé tartozik a száj és a szem, valamint a bőr nagyfokú, szárazsága, az ízületek és izmok fájdalma. Számos kötőszöveti rendellenesség autoimmun eredetű.  A Sjögren szindrómás páciensek között a rheumatoid arthritis mellett gyakran megfigyelhetők más autoimmun betegségek is, mint pl. a Raynaud szindróma, a scleroderma, a pajzsmirigy autoimmun eredetű rendellenességei, és a szisztémás lupus erythematosus (SLE).

 • Mit jelent az eredmény?

  A Rheuma faktor jelenléte rheumatoid arthritisre (RA) utal; a rheumatoid arthritises esetek többségében az Rf eredmény pozitív. A magas Rf szinttel rendelkező páciensek több mint felénél , és számos rheumatoid arthritisessel diagnosztizált páciensnél megfigyelhető a Sjögren szindróma. (Mindkét esetben elsősorban a nők érintettek: kb. két-háromszor több arthritises nő van, mint férfi, és mintegy 90%-uk Sjögren szindrómás.)

  Az Rf nem csak Sjögren szindrómában, de más betegségekben is lehet pozitív. Ilyen betegségek pl.  az endocarditis, a szisztémás lupus erythematosus (lupus), a tuberculosis (TBC), a syphilis, a sarcoidosis,és többféle tumor. Pozitív lehet az Rf  vírus-fertőzés, a máj, a tüdő vagy a vese megbetegedése esetén, vagy szervátültetést követően is.

  Negatív Rf eredmény esetén sem zárható ki a rheumatoid arthritis. Előfordulhat, hogy a betegség remisszióban, vagy még túl korai fázisban van ahhoz, hogy kimutatható legyen az Rf. A rheumatoid arthritis vagy a Sjögren szindróma megjelenésekor, illetve a tünetek erősödésekor az orvos ismét kérheti az Rf kimutatását.

 • Mit kell még tudnom?

  Az Rf kimutatások során viszonylag gyakran jelentkeznek álpozitív eredmények. Ezért az Rf vizsgálati eredményeket mindig a páciens tüneteivel és kórelőzményével együtt kell értékelni ahhoz, hogy kimondható legyen a rheumatoid arthritis, a Sjögren szindróma, vagy más diagnózis.

  Az Rf kimutathatóságát számos tényező befolyásolhatja. Nehezíti a kimutatást pl. a többszöri oltás (vakcináció), a lipémia (nagymennyiségű zsírféleség a vérben), vagy a nem megfelelő mintaelőkészítés. Érdekes módon a Methyldopa (vérnyomáscsökkentő szer) viszont növeli az Rf kimutathatóságát.

 • Az Rf magas szintje mindig súlyos arthtritist jelent?

  Nem feltétlenül. Igaz, az autoantitestek ezen csoportja leginkább a súlyos, aktív rheumatoid arthtritises pácienseknél fordul elő nagy mennyiségben, de magas szint figyelhető meg Sjögren szindrómában, és egyéb, gyulladással járó betegségekben is. Ilyen betegség pl. az endocarditis, a szisztémás lupus erythematosus (lupus), a tuberculosis (TBC), a syphilis, a sarcoidosis, és bizonyos tumorféleségek. Pozitív lehet az Rf  vírus-fertőzés, a máj, a tüdő vagy a vese megbetegedése esetén, vagy szervátültetést követően is.

 • A rheumatoid arthritis mindig csak súlyosbodhat?

  Nem feltétlenül. Némelyeknél a rheumatoid arthritis csak néhány hónapig, esetleg 1-2 évig tart, majd minden komolyabb következmény nélkül elmúlik. Másoknál enyhe lefolyású, elviselhető fájdalommal járó betegséget okoz, amelyeknél a tünetek időszakonként súlyosbodhatnak, majd enyhülhetnek. Gyakran előfordul azonban a betegség súlyos változata, amikoris a tünetek szinte sohasem szűnnek meg, és a betegség előrehaladtával súlyos ízületi deformálódások alakulnak ki.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.