A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi jellemző a szifiliszre?

A szifilisz szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, amelyet a Treponema pallidum nevű baktérium okoz. Az infekció direkt kontaktussal terjed a fertőzött egyénről nemi érintkezés során, így megkülönböztethető a szerzett és a vele született szifilisz. A prostitúcióval, turizmussal és bevándorlással összefüggésben a szifiliszes esetek előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedben Magyarországon ismét emelkedőben van.

A betegség (szerzett szifilisz) lefolyása stádiumokra osztható. A fertőzéstől az első tünetek jelentkezéséig több hét telhet el. Az primer stádiumban fájdalmatlan fekély (kemény sankér) jön létre, a nemi érintkezés módjától függően a szeméremtest, hüvely, pénisz, szájnyálkahártya vagy végbél területén. Ez az elváltozás magától elmúlik, a fertőzött egyén azonban hosszú ideig fertőzőképes marad.

A második stádiumban, amely a primer fekély gyógyulását hetekkel követi, bőrkiütések, fekélyek, a nyálkahártyák határán lapos szemölcsszerű kiemelkedések, nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, étvágytalanság, hajhullás jelentkezhetnek. Mivel az elváltozások a kórokozót nagy számban tartalmazhatják, a beteg a fertőzést ebben a stádiumban is továbbadhatja. Ezek a tünetek is elmúlnak, de kezelés nélkül a betegség tünetmentes periódust követően (latens szifilisz), évek-évtizedek múlva súlyos belső szervi károsodásokkal járó késői stádium felé továbbhalad. A betegség késői szakaszának tünetei rendkívül sokrétűek, többek között érinthetik a bőrt, szív-érrendszert, idegrendszert. A szervezetben megjelennek a vérbaj fajlagos elváltozásai, a gummák (borsószemnyi/tyúktojásnyi, kezdetben tömött majd később gumiszerűen rugalmas képződmény).Évekkel a fertőzést követően kialakulhatnak bénulások, demencia, fokozatos vakság,

Fertőzött terhes nő magzatát a méhben és a szülés során megfertőzheti (konnatalis szifilisz). A fertőzés következménye lehet a magzat elhalása a méhben, az esetlegeskoraszülés.. A betegség tünetei a születést követően nem feltétlenül jelentkeznek azonnal. Amennyiben azonban a fertőzésre nem derül fény, kezeletlen esetben a gyermeknél súlyos károsodások alakulnak ki.

A betegség gyanúja esetén, a korai szakaszban az orvos a fekélyből/bőrelváltozásból vett váladékot sötétlátóteres mikroszkóppal vizsgálja és további laboratóriumi tesztekhez vért vesz. A szűrővizsgálat eredménye bizonyos állapotokban tévesen pozitív lehet, ezért az eredményt a kórokozó elleni specifikus ellenanyagok kimutatására alkalmas, ún.specifikus tesztekkel meg kell erősíteni. A későbbi stádiumokban a diagnózis a jellemző tünetek, valamint a vér, illetve agy-gerincvelői folyadékban (likvorban) található specifikus ellenanyagok kimutatásán alapul.

A szifilisz antibiotikumokkal (általában penicillinnel) gyógyítható, kezelés nélkül azonban a betegség az évek során a szervezetben továbbterjed, és súlyos szervi károsodásokat okozhat. A kezelést követően azonban védettség nem alakul ki, a betegség újból elkapható. A kemoterápia első sikerei – Salvarsan nevű gyógyszer e kórokozóval kapcsolatos.

A fertőzés kockázatát gyakori partnercsere növeli, a fertőzés esélye óvszer használatával jelentősen csökkenthető, a kórokozó azonban a szájnyálkahártya sérülésein keresztül is fertőz. Más születésszabályozó eszközök (például fogamzásgátló tabletta, pesszárium) a szifilisz és egyéb nemi úton terjedő betegségek ellen nem nyújtanak védelmet.

Leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek

Ha valaki szifiliszre nézve pozitív, valamennyi szexuális partnerét is szűrni és kezelni kell. Számolnia kell azzal is, hogy szifiliszfertőzést kísérő nyílt bőr- és nyálkahártya-elváltozások jelenléte jelentősen megnöveli más (több, mint 20 féle) nemi úton terjedő betegségek (például HIV-fertőzés) terjedésének kockázatát. Ezért, a fertőzött egyént egyéb nemi úton terjedő betegségekre is vizsgálni kell.

A leggyakoribb egyéb szexuális úton terjedő betegségek a következők:

  • Gonorrhoea: Szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, korai tünetként enyhe váladékozást/folyást okozhat a hüvelyből, hímvesszőből vagy a végbélből. Nők esetében jelentkezhet sárga vagy véres hüvelyi folyás, közösüléssel összefüggő vérzés, vagy csípő/égető érzés vizeléskor; férfiak esetében a hímvessző gennyes váladékozása, vagy vizeléskor jelentkező égető érzés. A gonorrhoea a fertőzött nők 50%-ánál és a férfiak 10%-ánál azonban nem jár nyilvánvaló tünetekkel. Amennyiben a fertőzés kezeletlen marad, meddőséghez és egyéb komplikációkhoz vezethet. A gonorrhoea antibiotikumokkal teljesen meggyógyítható.

  • Chlamydia: A Chlamydia trachomatis fertőzést gyakran „néma járványnak”nevezik, mivel - bár a fertőzés gyakori -, sok ember nincs tudatában fertőzöttségének. Négy fertőzött egyénből csupán egynél jelentkeznek tünetek, például mérsékelt folyás vagy vizeletürítéskor égető érzés. A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Antibiotikumokkal jól kezelhető, kezelés nélkül azonban súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

  • Trichomonas: A Trichomonas vaginalis mikroszkopikus méretű parazita, amely, ha a fertőzés tünetekkel jár, híg, kellemetlen szagú folyást és vizeletürítés során égető érzést okozhat. A betegség antibiotikumokkal kezelhető.

  • Humán papillomavírus (HPV): Az egyik leggyakoribb STD. Ez a vírus a genitális régiót fertőzheti, a nemi szervek környékén szemölcsök („kondilomák”) kialakulását okozva. A vírus egyes típusait a méhnyakrák kialakulásában alapvető szerepet játszanak. Korai kimutatással csökkenthető a rák kockázata.

  • Genitális herpesz: Ez a vírus időszakonként visszatérő fekélyek kialakulásához vezet a genitális régióban. A vírus az egész élet során a szervezetben marad de a gerincvelői idegdúcokban. Rendelkezésre állnak azonban vírusellenes terápiák, amelyekkel segíthető a tünetek gyorsabb megszűnése.

  • Hepatitis B és Hepatitis C: Ezek a vírusfertőzések, szexuális kontaktus útján terjedhetnek. A hepatitis B és C a májat fertőzi meg, azt súlyosan károsíthatja. A betegség interferonnal kezelhető, de az ilyen gyógyszeres kezelésnek súlyos mellék­hatásai is lehetnek.

  • Humán Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS betegség okozója. A vírus bizonyos, az immun­rendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejt típusokat (segítő, „helper” T-limfociták) támad meg, és azok pusztulását okozza. Ahogy a fenti sejtek száma csökken, romlik a szervezet azon képessége, hogy a fertőzéseket leküzdje. Ez a folyamat végső soron halálhoz vezet. Bár a betegség gyógyítása egyelőre nem lehetséges, a korai felismerés lehetővé teszi a kezelést antivirális gyógyszerekkel, amelyek segítségével az élet meghosszabbítható.

 

Szexuális úton terjedő betegség gyanúja estén jelentkezhet bármely Bőr és Nemibeteg-gondozó szakrendelésen, ahol szűrővizsgálaton eshet át, és szükség esetén megfelelő kezelésben részesülhet.

Nagyon fontos, hogy amennyiben a fenti betegségek valamelyikében szenved, erről szexuális partnerét (vagy partnereit) feltétlenül tájékoztassa annak érdekében, hogy szintén kezelésben részesülhessen(ek). 

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/510/a-szifilisz oldalon.

Idegen nyelvű adatbázisok:

National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Statistics on STDs

American Social Health Association

Planned Parenthood