A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi ez a betegség? 
 

A Sjögren-szindróma az egész szervezetet érintő (szisztémás) gyulladásos (autoimmun) betegség, mely elsősorban a nyálkahártyák szárazságát okozza. Jellemző tünet a szájszárazság, illetve a könnytermelés csökkenése miatti szemviszketés, az ízérzékelés csökkenése, nyelési nehézség. A betegség kiváltó oka ismeretlen. Főként 50 évesnél idősebb nőkben jelentkezik. A nyálkahártyák szárazságához sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) és egyéb kötőszöveti betegségek is társulhatnak, ilyenkor ízületi fájdalom és a mandulák duzzanata is megjelenik. A beteg állandó fáradtságról panaszkodhat, illetve lázas lehet. A Sjögren-szindrómás betegekben nagyobb valószínűséggel alakul ki nyirokmirigy-daganat (lymphoma).

Laboratóriumi vizsgálatok 

A Sjögren-szindrómában alkalmazott laboratóriumi vizsgálatok:

 

 • Antinukleáris (sejtmag-alkotók elleni) antitestek (pozitív)

 • Rheumafaktor (RF) (gyakran pozitív)

 • Sjögren-szindrómára (SS) specifikus antitestek: anti-SS-A és anti-SS-B; az anti-SS-A-t Ro-nak, az anti-SS-B-t La-nak is nevezik (általában pozitív)

 

 • Kezelések

 • Tüneti kezelés: a szemszárazság műkönnyel, a könnytermelést serkentő szerrel, a szemet nedvesen tartó anyagokkal kezelhető. A szájszáradás miatt javasolt sokszor inni kis mennyiségű (1-2 korty) vizet, de a nyáltermelés serkentése révén segíthet a rágógumizás is. Az ízületi panaszokra rendszerint nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményeket (aszpirin, acetaminofen, stb.) rendel az orvos.

   

   

  Felhasznált forrásmunkák

  MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

  A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

   

  Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/autoimmun_betegseg/348/a-sjogren-szindroma címen.

  Idegen nyelvű adatbázisok: 

  Sjogren's Syndrome Foundation
  American College of Rheumatology: Sjogren's Syndrome

  National Institute of Neurological Disorders and Stroke, Sjogren's syndrome information page

  The National Library of Medicine Medlineplus article on Sjogren's syndrome

  American Autoimmune Related Diseases Association