Hivatalos név
Pajzsmirigy funkciós panel
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Pajzsmirigy működésének értékelése és a pajzsmirigy betegségek diagnosztizálása

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor a pajzsmirigy alulműködésére (hipotireózis) vagy túlműködésére (hipertireózis) utaló klinikai jelek és tünetek állnak fenn.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nem szükséges. Azonban bizonyos gyógyszerek interferálhatnak a panelben szereplő vizsgálatokkal, ezért tájékoztassa  kezelőorvosát az Ön által szedett gyógyszerről.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mit vizsgálunk?

  A pajzsmirigy panel a pajzsmirigy tesztek olyan csoportja, amelyeket együtt kérhetnek a pajzsmirigy működésének értékeléséhez és a pajzsmirigy betegségek diagnosztizálásához. A pajzsmirigy panelben szereplő vizsgálatok mérik pajzsmirigy hormonok mennyiségét a vérben. Ezek a hormonok olyan vegyületek, amelyek a vérben szállítódnak és szabályozzák a szervezet  anyagcseréjét – hogyan működjön és használjon fel energiát .

  A pajzsmirigy panel általában tartalmazza:

  TSH (tireoidea = pajzsmirigy stimuláló hormon) – a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködésének vizsgálatára, valamint a pajzsmirigybetegségek gyógyszeres terápiájának monitorozására.

  Szabad T4 (Tiroxin) - pajzsmirigy alul-, illetve túlműködésének vizsgálatára, valamint a kezelés monitorozására is alkalmazható.

  Szabad T3 vagy össz T3 (Trijódtironin) - pajzsmirigy túlműködés vizsgálatára, esetlegesen a kezelés monitorozására is alkalmazható. Bizonyos esetekben a T3-gyanta felvétel (T3RU) vizsgálatot is tartalmaz a T4 érték mellett a szabad tiroxin index (FTI) kiszámításához, ez egy másik módszer a pajzsmirigy funkció kiértékelésére, ami korrigálja bizonyos fehérjék változásait, amelyek hatással lehetnek az össz T4 szintre.

  A TSH (tireoidea = pajzsmirigy stimuláló hormon) az agyalapi mirigy által termelt hormon és része annak a negatív visszacsatoló körnek, mely biztosítja a pajzsmirigy hormonok (T3 és T4) stabil szintjét a keringésben. Amikor a pajzsmirigy hormonok szintje csökken, az agyalapi mirigy elválasztja a TSH-t, ami viszont serkenti a T3 és T4 termelését és felszabadulását a pajzsmirigyben. Amikor a rendszer normálisan működik, a pajzsmirigy termelés be- és kikapcsol, hogy állandó pajzsmirigy hormonszintet tartson fenn a vérben.

  A T3 és T4 a pajzsmirigy által termelt két fő hormon. A pajzsmirigy egy kis pillangó alakú szerv,  amely a légcsövet két oldalról öleli körül. A két hormon együtt segít a szervezet energiafelhasználás mértékének ellenőrzésében. A T3 és T4 túlnyomó többsége a vérben fehérjéhez kötve kering. Azt a kis mennyiséget, ami nem fehérjéhez kötött nevezzük „szabad” hormonoknak, ezek a biológiailag aktív hormon formák. Különböző tesztek mérik a szabad T3-t és T4-t, valamint a össz (totál) T3-t és T4-t (fehérjéhez kötött és nem kötött hormon összesége) a vérben.

  A totál T3 és T4 értékeket évekig alkalmazták a pajzsmirigyfunkció jellemzésére, azonban szintjüket befolyásolja a hormonkötő fehérje mennyisége. A szabad T3 és szabad T4 szintet azonban nem befolyásolja a kötőfehérje mennyisége, ezért sokak szerint a pajzsmirigy hormon funkciót  pontosabban tükrözik. Legtöbb esetben a szabad T4 kiváltja a totál T4 tesztet. Azonban néhány szakmai irányelv javasolja a totál T3 mérést, így mind a totál, mind a szabad T3 teszt alkalmazható a pajzsmirigy funkció értékelésére.

 • Milyen mintára van szükség?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik

   

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Nem szükséges. Azonban bizonyos gyógyszerek interferálhatnak a panelben szereplő vizsgálatokkal, ezért tájékoztassa  kezelőorvosát az Ön által szedett gyógyszerről.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A pajzsmirigy panelt a pajzsmirigy működésének értékelésére és/vagy a pajzsmirigy betegségek okozta alul (hipotireózis) és túlműködésének (hipertireózis)diagnosztizálására használják. A panelben megtalálható tesztek:

   

  • TSH (tireoidea = pajzsmirigy stimuláló hormon)
  • szabad T4
  • totál vagy szabad T3

   

  A T4 és T3 a pajzsmirigy által termelt hormonok, amelyek segítenek annak ellenőrzésében, hogy a szervezet milyen mértékben használja fel az energiát és egy visszacsatolási rendszer által szabályozottak. Az agyalapi mirigy által elválasztott TSH serkenti a pajzsmirigy T4 (elsődlegesen) és T3 termelését. AT3 és T4 túlnyomó többsége a vérben fehérjéhez kötve kering. Egy kis százalék azonban „szabad” (fehérjéhez nem kötött), amelyek a biológiailag aktív hormonok.

   

  A laboratóriumi vizsgálatok mérhetik a totál (össz, fehérjéhez kötött és nem kötött) és a szabad hormon szinteket. Sokak szerint a szabad T4 pontosabban tükrözi a pajzsmirigy hormon funkciót, és a legtöbb esetben alkalmazása kiváltotta a totál T4-et. Azonban, egyes szakmai irányelvek még mindig ajánlják a totál T3 tesztet, így a kezelőorvos mind a totál, mind a szabad T3 vizsgálatot kérheti.

   

  Általában a pajzsmirigy betegségek kivizsgálásakor először TSH tesztet kérnek. Amennyiben a TSH kóros, ezt szabad T4 meghatározás követi. Egyes esetekben totál vagy szabad T3 tesztet is kérnek. Gyakran a laboratóriumok automatikusan elvégzik a pajzsmirigy hormon meghatározásokat. Ezt reflex tesztnek nevezik, ami a kezelőorvosnak időt takarít meg, hiszen nincs szükség várakozásra a kóros TSH mérést követően. A reflex teszteket (szabad T4, szabad vagy totál T3) ugyanazon mintából végzik, mint amiből az eredeti a TSH meghatározás történt..

  Alternatívaként a kezelőorvos kérheti a pajzsmirigy panelt is. Ekkor mindhárom (TSH, szabad T4 és totál/szabad T3) vizsgálatot egyidejűleg elvégzi a laboratórium, mely így teljes képet nyújt a pajzsmirigy funkcióról.

   

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A pajzsmirigy panelt akkor kérhetik, amikor a klinikai tünetek a pajzsmirigy alulműködésére (hipotireózis) vagy túlműködésére (hipertireózis) utalnak.

  Pajzsmirigy alulműködésre (hipotireózis) utaló jelek és tünetek:

  • súlygyarapodás
  • száraz bőr
  • székrekedés
  • hideg intolerancia
  • ödéma
  • hajhullás
  • fáradtság
  • szabálytalan menstruációs ciklus

   

  Pajzsmirigy túlműködésre (hipertireózis) utaló jelek és tünetek:

  • magas pulzus
  • nyugtalanság, idegesség
  • fogyás
  • álmatlanság
  • kézremegés
  • gyengeség
  • hasmenés
  • szemkörüli ödéma, szemszárazság, szemirritáció, kidülledő szemek
 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Ha a pajzsmirigy nem megfelelően működik különböző eredetű betegségek miatt, az a  visszacsatolási rendszeren keresztül emelkedett vagy csökkent hormonszinteket eredményezhet.

  Amennyiben a TSH koncentráció emelkedett, ennek hatására a pajzsmirigy fokozott mennyiségű T4-t és T3-t termel és a beteg a pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) jeleit fogja mutatni. Ha csökkent mennyiségű pajzsmirigy hormon kerül elválasztásra az pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis) jeleihez vezet.

   

  A következő táblázat bemutat néhány példát jellegzetes pajzsmirigyhormon eltérésekről és azok jelentéséről.

   

  TSH

  T4

  T3

  Értékelés

  Magas

  Normál

  Normál

  Enyhe (szubklinikai) hipotireózis

  Magas

  Alacsony

  Alacsony vagy normál

  Hipotireózis

  Alacsony

  Normál

  Normál

  Enyhe (szubklinikai) hipertireózis

  Alacsony

  Magas vagy normál

  Magas vagy normál

  Hipertireózis

  Alacsony

  Alacsony vagy normál

  Alacsony vagy normál

  Nem pajzsmirigy eredetű betegség; agyalapi mirigy (szekunder) hipotireózis

  Normál

  Magas

  Magas

  Pajzsmirigy hormon rezisztencia szindróma (pajzsmirigy hormon receptorban található mutáció következtében csökkent pajzsmirigy hormon hatás)

   

   

  A fenti vizsgálati eredmények önmagukban nem diagnosztikusak, de irányt mutathatnak a kezelőorvosnak, hogy további vizsgálatokat  kérjen, a a túl-, vagy alulműködés és egyéb pajzsmirigy betegségek okainak kivizsgálására. Például a pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) mögött álló leggyakoribb ok a Graves kór, a pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis) hátterében pedig leggyakrabban a Hashimoto tireoiditisz (pajzsmirigy gyulladás) áll. (lásd a Pajzsmirigy betegségek című cikket az Állapotok címszó alatt)

   

 • Mit kell még tudnom?

   

   

  Korábban gyakran kértek teszt paneleket. Újabban azonban, egyre inkább terjed az a gyakorlat, hogyelőször egy szűrőtesztet kérnek, majd szükség esetén kiegészítik további vizsgálatokkal, csökkentve ezzel a feleslegesen elvégzett tesztek számát. A pajzsmirigy vizsgálatoknál a stratégia, hogy szűrésre a TSH tesztet kérik , majd további vizsgálatokra kerül sor, ha az eredmény kóros vagy a klinikai gyanú ezt indokolja.

  Fontos megjegyezni, hogy a pajzsmirigy tesztek pillanatfelvételt nyújtanak egy dinamikus rendszerről. Egy egyén totál T4, szabad T4, totál T3, szabad T3 és TSH szintjét befolyásolhatja:

   

  • T3 és T4 kötő fehérjék szintjének változása (öröklött vagy szerzett okokból)
  • terhesség
  • ösztrogén és egyéb gyógszeres terápia
  • májbetegség
  • szisztémás megbetegedés
  • pajzsmirigy hormon rezisztencia
  • agyalapi mirigy működési zavar (diszfunkció)

   

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Milyen állapotok társulnak pajzsmirigy alul és túlműködéshez?

  A pajzsmirigy funkciózavarainak hátterében leggyakrabban autoimmun okok állnak. Pajzsmirigy túlműködést (hipertireózis) leggyakrabban a Graves kór, alulműködést (hipotireózis) pedig a Hashimoto tireoiditisz (pajzsmirigy gyulladás) okoz. Mind hipo- mind hipertireózist okozhat pajzsmirigy gyulladás, pajzsmirigy daganat vagy a TSH fokozott vagy csökkent elválasztása

   

 • 2. Milyen egyéb laboratóriumi teszt rendelhető a pajzsmirigy panel mellett?

  Pajzsmirigy panelt kiegészítő vizsgálatok lehetnek:

   

  • Pajzsmirigy ellenes antitestek – segítenek megkülönböztetni a pajzsmirigy gyulladások típusait valamint igazolni az autoimmun eredetet
  • Calcitonin – fokozott mennyisége C-sejt hiperpláziára és medulláris pajzsmirigy daganatra utal
  • Tiroglobulin – pajzsmirigydaganat kezelésének monitorozásához
  • Tiroxin kötő globulin (TBG) – segít vizsgálni a kóros T3 és T4 hátterében álló okokat

   

 • 3. Mi a reverz T3?

  A reverz T3 (rT3) a T3 biológiailag inaktív formája. Miután a T4 átalakul T3-má a T3 egy kis része tovább alakul rT3-má. Amikor a szervezetet stressz éri (például súlyos, elhúzódó betegség) a pajzsmirigy hormonok kóros értékeket mutathatnak annak ellenére, hogy nincs szó pajzsmirigy betegségről. A rT3 emelkedett lehet ún. nem pajzsmirigy eredetű betegségekben. Ezért a pajzsmirigy funkció vizsgálata kórházban kezelt betegekben, valamint súlyos betegségből való felépülés alatt nem ajánlott. A rT3 alkalmazása vitatott, nem alkalmazzák széles körben.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.