Más néven
MTX
Hivatalos név
Metotrexát
A cikk utoljára módosult: 01.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A metotrexát koncentrációjának ellenőrzésére, a toxikus koncentráció kimutatására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Meghatározott időközönként nagy dózisú metotrexát adását követően, a metotrexát  vérszintjének ellenőrzésére és a kezelés irányítására, illetve bármikor, ha a tünetek metotrexát mérgezésre utalnak. 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára. 

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nem szükséges előkészület, de a mintavétel időzítése fontos; vérvételkor mondja el a laboratóriumi dolgozónak, mikor vette be a legutóbbi adag metotrexátot.

Mit vizsgálunk?

A metotrexát egy olyan gyógyszer, amelyet az 1960-as évek óta használnak a gyermekkori akut limfocitás leukémia, limfóma, továbbá tüdő-, fej-, nyak- és emlődaganatok kezelésére. Ez a teszt méri a metotrexát mennyiségét a vérben.

 

A metotrexát gátolja, hogy a sejtek a folsavat fel tudják használni DNS és RNS képzéshez, ami lassítja az új daganatsejtek képződését. Mivel a metotrexát a bőr sejtjeinek újdonképződését is gátolja, a pikkelysömör kezelésére is használják. A gyógyszer az immunrendszer számos enzimét is blokkolja, ezáltal képes minimalizálni a reumatoid artritisz (RA) okozta ízületi károsodásokat.

 

A metotrexát szintet gondosan követni kell. Még akkor is, ha megfelelően használják, mivel jelentős mellékhatásokat okozhat. A magasabb koncentrációk toxikusak lehetnek, amely károsíthatja a májat, a veséket, a tüdőt, és csökkentheti a sejtképzést a csontvelőben.

 

A metotrexát adagolása a kezelt állapottól függ. A metotrexát szintje a vérben jellemzően emelkedik egy adag bevitele után, majd fokozatosan csökken. A metotrexát a veséken keresztül ürül ki a szervezetből, így bármely állapot, amely csökkenti a veseműködést, vagy befolyásolja a gyógyszer kiválasztását, a koncentráció növekedését eredményezheti a vérben.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a könyökhajlati vénába vezetett tűn keresztül veszik. 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület, de a mintavétel időzítése fontos, és az orvos meghatározhatja a mintavétel időpontját a metotrexát bevételét követően.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A nagy dózisú metotrexát terápia követésére rendszeres időközönként egy metotrexát adag bevitelét követően. A vizsgálat kimutatja a metotrexát toxikus koncentrációját ezen időpontokban. A leucovorin nevű gyógyszer (folsav) "mentő" kezelésként adható, hogy megvédje a beteget a metotrexát mérgező hatásaitól. A metotrexát sorozatvizsgálat azonosítja a leucovorin szükségességét, és irányítja a beadás időzítését és mennyiségét.

   

  Az alacsony dózisú metotrexát terápiát ritkán követik metotrexát teszttel. Általában a vesefunkció, a májfunkció és a csontvelő sejttermelésének értékelése által követik. A vizsgálat tartalmazhat teljes vérképet a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék számának mérésére; karbamid és kreatinin mérést a vesefunkció értékeléséhez; és májpanelt (vagy annak egy vagy több összetevőjének vizsgálatát) a májfunkció értékeléséhez.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A metotrexát tesztet jellemzően rendszeres időközönként (például 24, 48, 72 óra elteltével) a nagy dózisú metotrexát beadása után. A vérsejtek számának, valamint a vese- és májműködés vizsgálatát szintén rendszeres időközönként rendelik a metotrexát terápia során.


  A metotrexát teszt bármikor rendelhető, ha egy betegnek olyan tünetei vagy panaszai vannak, amelyek metotrexát mérgezésre utalnak. Ritkán rendelik alacsony dózisú metotrexát terápia kapcsán. 


  A metotrexát alkalmazásával összefüggő gyakori mellékhatások (amelyek a metotrexát toxikus koncentrációja nélkül jelentkezhetnek) a következők:

   

  Hányinger

  Hajhullás

  Szájsebek

  Fáradtság

  Hasmenés

  Napfény érzékenység

  Fejfájás

  Alvászavar

  Alacsony vérsejtszám

   

  A metotrexát mérgezés esetén észlelt súlyosabb tünetek és panaszok a következők:

   

  Sötét széklet vagy vizelet

  Bevérző zúzódások, vérzések

  Gyógyszer-indukált májgyulladás

  Köhögés

  Láz és hidegrázás

  Légszomj

  Mellkasi fájdalom

  Hasi fájdalom

  Bakteriális szepszis

  Súlyos bőrkiütés

  Görcsrohamok

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A terápiás gyógyszerszint ellenőrzés során jellemzően létezik egy "terápiás tartomány", amelynek alsó határértéke a hatékonysággal, felső határértéke az elfogadhatatlan mellékhatásokkal és toxicitással áll összefüggésben. A nagy dózisú metotrexát kezelés esetében az elsődleges fókusz a felső határértéken – toxicitáson, a gyógyszer vesére, májra, vérsejtszámra gyakorolt ​​hatásán, valamint a nem elfogadható mellékhatásokon van. 

   

  A vizsgálati eredményeket felhasználják a leucovorin (folsav), mint "mentő" kezelés mennyiségének és időzítésének meghatározásához. 


  Az alacsony dózisú metotrexát kezelést ritkán követik metotrexát teszttel. A gyógyszer terápiás koncentrációja függ a vérvétel időzítésétől és körülményeitől. 

   

  Habár a mellékhatások és a szervi károsodások kockázata a metotrexát szintjének emelkedésével együtt nő, a beteg észlelhet a metotrexát alkalmazásából adódó mellékhatásokat a gyógyszer magas vérszintje nélkül is. 

 • Mit kell még tudnom?

  Különféle vényköteles és vény nélküli gyógyszerek és kiegészítő szerek befolyásolhatják a metotrexátot vagy kölcsönhatásba léphetnek vele, mint például az aszpirin, ibuprofen és más nem szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID), fenitoin, retinol, teofillin, digoxin, szulfadiazin, warfarin, bizonyos antibiotikumok, és az E-vitamin. Ezeket az anyagokat el kell kerülni, vagy szükséges lehet a metotrexát és a többi gyógyszer adagjának módosítása.

   

  A túlzott alkoholfogyasztás növelheti a metotrexáttal összefüggő májkárosodás kockázatát.

   

  A metotrexát sterilitást okozhat.

  A metotrexátot tilos szedni, mialatt egy nő terhes vagy szoptat.

  Mondja el orvosának, ha fennáll vagy volt korábban olyan állapota, ami kizárhatja a gyógyszer alkalmazását vagy óvatosságot indokol:

   

  Túlzott alkoholfogyasztás

  Vérszegénység

  Alacsony fehérvérsejtszám

  Májbetegség

  Alacsony vérlemezkeszám

  Gyengült immunrendszer (immunhiányos)

  Aszcitesz (hasi folyadékgyülem)

  Vesebetegség

  Pleurális (mellűri) folyadékgyülem

  Cukorbetegség

  Elhízottság

  Peptikus fekélyek

  Ulceratív kolitisz (a vastagbél gyulladása)

  Múltbeli sugár- vagy kemoterápia

  Bakteriális, gombás vagy vírusfertőzés

  A metotrexát érzékenység és a mellékhatások​​ fokozódnak az életkorral, míg a metotrexát terápiára adott egyéni válaszok eltérőek. A hatékonyság és atoxicitás különbözősége részben a genetikai változatoknak tulajdonítható. Jelenleg kutatók vizsgálják ezt az elképzelést, amely végső soron egy vagy több genetikai vizsgálat klinikai alkalmazásához vezethet, amelyek segíthetnek megjósolni egy beteg metotrexátra adott válaszát.

 • Miért javasolja az orvos a folsavpótlást, ha metotrexátot szedek?

  A metotrexát alkalmazásával összefüggő mellékhatások egy részét ​​a csökkent folsavszint okozza. Az orvosok ajánlhatják a folsavpótlást a tünetek csökkentése érdekében.

 • Közölnöm kell az orvosaimmal, ha metotrexátot szedek?

  Igen, ez fontos információ minden orvosa számára, beleértve a fogorvost is. Ennek okai a gyógyszerkölcsönhatások lehetősége, és amiért a metotrexát korlátozza az immunrendszer működését.

 • Mi másra használható még a metotrexát?

  Bár a leggyakrabban daganatok és a reumatoid artritisz kezelésére alkalmazzák, a metotrexátot néha a méhen kívüli terhességek kezelésére is használják, és adhatják olyan betegségek esetén is, mint a szklerózis multiplex, a Crohn-betegség, az asztma és a szisztémás lupusz eritematózus.

 • Miért kell kerülni az élő vakcinákat, ha metotrexátot szedek?

  Az élő vakcinák olyan gyengített mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek célja egy páciens immunrendszerének stimulálása, hogy ellenanyagokat hozzon létre egy adott fertőzés elleni védelemhez. Mivel a metotrexát korlátozza az immunrendszer működését, a szervezet immunrendszere kevésbé képes megfelelően reagálni.

   

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2018 review completed by Mahesheema Ali, Ph.D.

(April 16, 2016) Methotrexate Blood Test, DoveMed. Available online at https://www.dovemed.com/common-procedures/procedures-laboratory/methotrexate-blood-test/?reload. Accessed on 04/08/2018.

MedlinePlus Drug Information, Methotrexate. Available online at https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682019.html. Accessed on 04/08/2018.

(March 2018) Methotrexate, Uptodate. Available online at https://www.uptodate.com/contents/use-of-methotrexate-in-the-treatment-of-rheumatoid-arthritis. Accessed on 4/08/2018.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 23nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2017.

Korábbi áttekintések során használt források

(Revised 2009 April 1). Methotrexate. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682019.html. Accessed April 2010.

(Reviewed 2008 September 1). Methotrexate Injection. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682018.html. Accessed April 2010.

(Revised 2009 July). Patient Education, METHOTREXATE – ORAL. Medscape [On-line information]. Available online through http://www.medscape.com. Accessed April 2010.

Rotondo, N. (2008 August 13). When Is it Appropriate to Use Methotrexate for Ectopic Pregnancy in the Emergency Department? Medscape Today [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/576935. Accessed April 2010.

Ranganathan, P. (2008 July 14). An Update on Methotrexate Pharmacogenetics in Rheumatoid Arthritis. Medscape Today from Pharmacogenomics. 2008;9(4):439-451. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/576224. Accessed April 2010.

(Updated 2009 November 1). Methotrexate (Oral Route, Injection Route). MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/drug-information/DR600919. Accessed April 2010.

Brauna, J. and Rau, R. (2009 July 29). An Update on Methotrexate. Medscape from Curr Opin Rheumatol. 2009;21(3):216-223.[On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/706105. Accessed April 2010.

Cannon, M. (Updated 2009 August). Methotrexate (Rheumatrex, Trexall). American College of Rhematology [On-line information]. PDF available for download at http://www.rheumatology.org/practice/clinical/patients/medications/methotrexate.pdf. Accessed April 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 361-364.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 462-463.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 1400-1403.

Methotrexate. American Cancer Society. Available online at http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/guidetocancerdrugs/methotrexate. Last revised December 29, 2011. Accessed January 10, 2014.

Methotrexate (Rheumatrex, Trexall). American College of Rheumatology. Available online at http://www.rheumatology.org/Practice/Clinical/Patients/Medications/Methotrexate_(Rheumatrex,_Trexall)/. Last updated May 2012. Accessed January 10, 2014.

Methotrexate for psoriasis. WebMd. Available online at http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/methotrexate-for-psoriasis. Last updated November 9, 2010. Accessed January 10, 2014.

Methotrexate (Injection Route, Subcutaneous Route). Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/methotrexate-injection-route-subcutaneous-route/description/DRG-20064776. Last updated December 1, 2013. Accessed January 10, 2014.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.