Hivatalos név
Lipáz meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 01.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) vagy egyéb hasnyálmirigy-betegségek felismerésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Hasnyálmirigy-rendellenességre utaló tünetek esetén (pl. súlyos hasi fájdalom, láz, étvágytalanság vagy hányinger).

Milyen mintára van szükség?

Könyökhajlati vénából vett vérminta szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A lipáz egy enzim, amely elsődlegesen a hasnyálmirigyben termelődik. Az emésztőrendszerbe kerülve segíti a zsíros ételek emésztését. Fontos szerepe van továbbá a sejtmebránok szelektív áteresztő képességének fenntartásában; azaz elősegíti, hogy a sejthártyán keresztül a tápanyagok könnyen bejuthassanak, a salakanyagok pedig kiáramolhassanak.

Hogyan történik a mintavétel?
A könyökhajlati vénából tűvel vérmintát vesznek.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A vérben lévő lipáz vizsgálata elsősorban a pancreatitis (a hasnyálmirigy gyulladása) és egyéb hasnyálmirigy-betegségek diagnosztizálásához nyújt segítséget. Bizonyos fokig alkalmazzák továbbá cisztás fibrózis, lisztérzékenység és Crohn-betegség diagnosztizálására, ellenőrzésére is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az orvos lipázvizsgálatot kérhet, ha a páciensnek hasnyálmirigy-rendellenességre utaló tünetei vannak, mint pl. súlyos hasi fájdalom, láz, étvágytalanság vagy hányinger.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A normál lipázértékek az alkalmazott vizsgálattól függenek. Akut hasnyálmirigy-gyulladás esetén a lipázszintek nagyon magasak, gyakran elérik a normál érték 2-5-szörösét is. A lipázértékek enyhén megemelkedhetnek egyéb esetekben is, mint pl. vesebetegségnél, nyálmirigygyulladáskor vagy gyomorfekélynél. Bizonyos esetekben a magas lipázszintet tumor (rák) okozza. A vérben található lipázszint rendszerint a heveny gyulladás fellépését követően már pár órával erőteljesen megemelkedik, majd körülbelül 4 nap után csökken. A vér lipázszintjének ilyen változása a heveny hasnyálmirigy-gyulladást valószínűsíti.

Mit kell még tudnom?
Akut pancreatitis esetén az emelkedett lipázszintekkel párhuzamosan egy másik enzim, az ún. amiláz szintje is megemelkedik, és hosszabb ideig (5-7 nap) úgy is marad. Az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásához együtt szokták kérni a lipáz- és az amilázvizsgálatokat. Mindkét vizsgálattal ellenőrizhető a krónikus pancreatitis is: mindkét enzim szintje enyhén emelkedett lehet krónikus pancreatitis esetén, és/vagy a szintek csökkenhetnek, ha a hasnyálmirigyben lévő amilázt és lipázt termelő sejtek károsodnak vagy elpusztulnak.
Alacsony lipázszint gyakran fordul elő cukorbetegeknél. (Ilyenkor a szervezet nem tudja megemészteni a zsírt, ez a körülmény gátolja az inzulin-anyagcserét és ezáltal a sejtek glükózellátását).
Lipázhiányos embereknél gyakran fordul elő magas koleszterinszint és/vagy magas trigliceridszint. Jellemző a magas vérnyomás, súlyvesztési nehézség, visszér. A megfelelő lipázszintek fenntartását gátolhatják bizonyos gyógyszerek is, mint pl. a kodein, indomethacin, morfin, illetve a hidroklorid molekulacsoportot tartalmazó gyógyszerek.

Gyakori kérdések

1. Milyen módon kezelhető a hasnyálmirigy-gyulladás?
A kezelés módja a tünetektől függ. Tünetmentesség vagy enyhe tünetek esetén elmaradhat a kezelés. Súlyosabb tünetek esetén az orvos a „hasnyálmirigy kímélését” javasolhatja, amelynek több módja van, pl. a szilárd táplálék elhagyása vagy az intravénás folyadékpótlással kombinált koplalás pár napig vagy hétig (kórházi befekvéssel). Súlyos tünetekkel rendelkező pácienseknél mérlegelni szokták a gyógyszeres kezelés vagy a műtét lehetőségét is. Szükség lehet fájdalomcsillapítók alkalmazására is. Megfelelő táplálkozással – pl. alacsony zsírtartalmú diétával és gyakori, kis adagok fogyasztásával – a tünetek enyhíthetők. Választható megoldás továbbá a szájon át történő hasnyálmirigyenzim pótlása is.

2. Milyen hosszú távú következményekkel jár a hasnyálmirigy-gyulladás?
Akut hasnyálmirigy-gyulladásnál általában nincs hosszú távú károsodás, és legtöbbször nem alakulnak ki problémák. A krónikus pancreatitis – amely elhúzódó betegséget okozó sorozatos akut gyulladások következményeként alakulhat ki – okozhat folyamatos hasnyálmirigy-károsodást. Mivel a hasnyálmirigy egyre nagyobb területen sérül, cukorbetegség alakulhat ki, és/vagy a szervezet képtelenné válik az étel, elsősorban a zsírok megemésztésére. A normális hasnyálmirigyenzimek hiánya miatt az emésztés és kiválasztás összhangja megbomlik, és ez hasi fájdalmat, zsíros székletet és a hasnyálmirigyben kőképződést okozhat. Ha a betegséget kezelik is, a kialakult károsodás gyakran visszafordíthatatlan. A betegség súlyosbodása halálhoz is vezethet.

3. Az emelkedett lipázszintek hasnyálmirigy-betegségre utalnak?
Az akut hasnyálmirigy-gyulladáskor a lipáz gyorsan emelkedik, de kb. 4 nap után csökkenni kezd. Nem akut esetben az emelkedés nem olyan nagy, de a szint hosszú ideig emelkedett maradhat. Egyéb vizsgálati adatok birtokában az orvos állapítja meg, hogy az emelkedett szint hasnyálmirigy-rendellenesség miatt van-e. A diagnózis felállításakor figyelembe veszik a tüneteket, a kórtörténetet és a vizsgálatok eredményeit is.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.