Más néven
Széklet tripszin
Hivatalos név
Széklet tripszin-kimotripszin aktivitás
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat a hasnyálmirigy működésének vizsgálatára és a cisztás fibrózis (mukoviszcidózis) szűrésére szolgál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot elsősorban újszülötteknél vagy csecsemőknél, ritkábban felnőtteknél szokták elvégezni akkor, ha elégtelen hasnyálmirigy-működésre gyanakszanak, vagy cisztás fibrózis tüneteit tapasztalják. Ilyen tünetek lehetnek például tartós hasmenés, bűzös, nagy tömegű, zsíros széklet, alultápláltság és vitaminhiány.

.

Milyen mintára van szükség?

A vizsgálathoz friss, vizelettel nem szennyezett székletre van szükség.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ha pankreász enzimkészítményeket szed, előírhatják, hogy a székletminta levételét megelőző 5 napon keresztül függessze fel e gyógyszerek szedését.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A tripszin és kimotripszin proteolitikus enzimek. Feladatuk a proteinek emésztése a vékonybélben. Normális körülmények között prekurzoraik (inaktív formáik: tripszinogén és kimotripszinogén) a hasnyálmirigyben termelődnek, majd a vékonybélbe jutnak. A vékonybélben a bélnyálkahártya egyik enzime révén a tripszinogén aktiválódik, tripszinné alakul, a tripszin pedig a kimotripszinogént kimotripszinné aktiválja. Együttesen igen aktív vegyületeket képeznek, amelyek felelősek a táplálékban található proteinek (fehérjék) kisebb, peptideknek nevezett alegységekre történő lebontásáért. Ha a hasnyálmirigy normálisan működik, a tripszin és a kimotripszin kimutatható a vékonybélben és a székletben.

 

Cisztás fibrózisban szenvedőknél a vékonybélbe vezető hasnyálmirigy-vezetékeket nyákdugók zárhatják el, megakadályozva azt, hogy a tripszinogén és kimotripszin a bélbe jusson. Ezek a nyákdugók a tüdő kisebb hörgőit is eltömíthetik, ezáltal a beteg fogékonyabbá válik a légúti fertőzésekre és a krónikus tüdőbetegségekre. Általában a cisztás fibrózis légúti szövődményei azok, amelyek az ilyen betegek számára végzetesnek bizonyulnak.

 

Hasnyálmirigy-elégtelenségben szenvedő betegekben alapvetően kétféle probléma merülhet fel: szövetkárosodás és/vagy a mirigy kivezető csatornájának eldugulása. A szövetkárosodás miatt a tripszinogént és kimotripszinogént termelő sejtek nem működnek megfelelő hatékonysággal, vagy a sejtek károsodása olyan mértékű, hogy el is pusztulnak. Ez gyakran tapasztalható például krónikus hasnyálmirigy-gyulladás vagy hasnyálmirigyrák esetén. Ilyenkor a nagyfokú sejtkárosodás hasnyálmirigy-elégtelenséghez vezet, amikoris a vékonybélbe jutott enzimek mennyisége nem elegendő a tápanyagok megfelelő emésztéséhez. 

Hogyan történik a mintavétel?

A vizsgálathoz friss, vizelettel nem szennyezett székletminta szükséges. Csecsemő esetében öntapadós szélű, a baba bőréhez tapasztható vizeletgyűjtő tasakot, valamint műanyaggal szegett pelenkát alkalmazunk, amely egyrészt távol tartja a vizeletet a széklettől, másrészt megakadályozza, hogy a széklet beivódjon a pelenkába.


MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

A vizsgálatot cisztás fibrózis tüneteit mutató újszülöttek és csecsemők szűrésére használják. Alkalmazzák még hasnyálmirigy-elégtelenség kimutatására is mind gyermekeknél, mind felnőtteknél.

 

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

A tripszin/kimotripszin kimutatása viszonylag egyszerűen elvégezhető, és a mintagyűjtés nem igényel invazív bevatakozást. Szűrővizsgálatként alkalmazzák cisztás fibrózis gyanúja esetén és a hasnyálmirigy-funkció ellenőrzésére. Akkor kéri az orvos a vizsgálatot, ha az újszülöttnél vagy csecsemőnél cisztás fibrózis tünetei észlelhetők, például tartós hasmenés, bűzös, nagy tömegű, zsíros széklet, alultápláltság és/vagy vitaminhiány. A vizsgálatot mind gyermekeknél, mind felnőtteknél kérhetik a hasnyálmirigy-elégtelenség diagnózisának alátámasztására.

 

Mit jelent az eredmény?

Ennél a vizsgálatnál a pozitív eredmény a normális, mivel azt mutatja, hogy a székletben van elegendő tripszin (és kimotripszin). A negatív eredmény nem diagnosztikus értékű, de arra utal, hogy további vizsgálatokra van szükség cisztás fibrózis vagy hasnyálmirigy-elégtelenség diagnózisának irányában. Egyéb hasnyálmirigy működési zavar, például akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén is negatív eredmény kaphatunk.

 

Mit kell még tudnom?

Ha a hasnyálmirigy nem működik kielégítően, rendszeres ellenőrzésre van szükség. A tünetek enyhítésére és a tápanyagellátás javítására jó szolgálatot tehetnek az orvos által javasolt, szájon át szedhető enzimek és vitamin-kiegészítők.

Gyakori kérdések

1. Milyen egyéb laboratóriumi vizsgálatok vannak a cisztás fibrózis diagnózisának alátámasztására?

A kezelőorvos kérhet újszülöttkori immunreaktív tripszin tesztet (IRT), verejték-klorid (elektrolit) meghatározást és/vagy CF génmutációs vizsgálatot.

 

2. Milyen egyéb laboratóriumi vizsgálatokat kérhetnek, ha a saját vagy gyermekem tripszin-tesztje negatív lett?

Az orvos kérheti zsír vagy tripszin/kimotripszin kimutatását székletből, amiláz vagy lipáz kimutatását vérből. Ezekkel a  vizsgálatokkal a hasnyálmirigy-működés és emésztőfunkciók más oldalról is ellenőrizhetők.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.