Más néven
VLDL
VLDL-C
Hivatalos név
Nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin
A cikk utoljára módosult: 13.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A kialakuló szívbetegség kockázatának értékelésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Általános orvosi vizsgálat során a lipidprofil részeként (felnőtteknél legalább 4-6 évente egyszer; gyerekeknél legalább egyszer 9 és 11 éves kor között, majd újra 17 és 21 éves kor között); gyakrabban ha szívbetegség kockázati tényezői állnak fenn.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vagy ujjbegyből vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A jelenlegi ajánlások szerint éhgyomri állapotban kell végezni a vizsgálatot. A mintavétel előtt 12 órás éhezés szükséges, csak víz fogyasztható. Továbbá a mintavétel előtt 24 órán keresztül ne igyon alkoholt. Az orvos dönthet úgy, hogy nem éhgyomri állapotban kéri a vizsgálatot. Kövesse a kapott utasításokat és közölje a mintavételt végző személlyel, hogy éhgyomorral érkezett-e vagy sem.

Mit vizsgálunk?

A nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (VLDL) a négy fő lipoprotein részecske egyike. A másik három a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a kilomikronok. Mindegyik részecske tartalmaz koleszterint, trigliceridet és fehérjét, de különböző mennyiségben, minden részecske típusra nézve eltérő arányban. Az LDL a legnagyobb mennyiségben koleszterint tartalmaz. A HDL a legnagyobb mennyiségben fehérjét tartalmaz. A VLDL és a kilomikronok a legnagyobb mennyiségben trigliceridet tartalmaznak.

A VLDL részecskék a májból kerülnek a vérbe, a véráramban keringve végül LDL-lé alakulnak, miközben trigliceridet veszítenek, amit a test más részeire szállítódik. Az USA Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézetének, a Nem zeti Koleszterin Okatási Program ATP III szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a VLDL fontos szerepet játszik az aterogenezisben, amely során plakkok alakulnak ki az artériák belső falain, szűkítve az ereket és korlátozva a véráramlást, ami szívbetegséghez vezethet és növelheti a szélütés (stroke) kockázatát.

Jelenleg a VLDL-koleszterin (VLDL-C) közvetlen mérése speciális tesztet igényel. Mivel azonban a VLDL-C tartalmazza a keringő triglicerid nagy részét (éhgyomri állapotban), és mivel a különböző részecskék összetétele viszonylag állandó, a VLDL-C mennyisége a trigliceridérték alapján becsülhető. A VLDL-C becsléséhez ossza el a triglicerid értékét 5-tel, ha az érték mg/dl-ben van megadva, vagy 2,2-del ossza el, ha az érték mmol/l-ben van megadva. A legtöbb esetben ezzel a formulával jól megbecsülhető a VLDL-C értéke.

Azonban ez a formula kevésbé pontos emelkedett triglicerid szint esetén, ha például nem éhgyomri állapotban történik a mintavétel. A számítás nem érvényes, ha a trigliceridszint nagyobb, mint 4,5 mmol/L (400 mg/dl), mert más lipoproteinek is jelen vannak. Ebben az esetben a VLDL-C közvetlenül mérhető speciális teszttel.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (VLDL-C) megadható a lipidprofil részeként, amely a vizsgálatok egy csoportját jelenti.  Ezeket a teszteket gyakran együtt rendelik a koszorúér-betegség kockázatának meghatározására, és amely fontos részét képezi a szív-érrendszeri kockázat értékelésének.

  Az emelkedett VLDL-C szintekről azt tartják, hogy tükrözik a lipoprotein maradványok jelenlétét, amelyek köztes részecskék a VLDL LDL-lé való átalakulásának útján. Magas VLDL szintek esetén a VLDL LDL-lé történő átalakulása lelassul és a köztes részecskék felhalmozódása vélhetően hozzájárul az érelmeszesedés és a koszorúér-betegség kialakulásához.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A VLDL-C-t általában nem különálló vizsgálatként rendelik. Megadható a lipidprofil eredményeivel együtt, ha az orvos a szívbetegség kockázatát akarja meghatározni.

  Lipidprofil vizsgálat egészséges felnőtteknél 4-6 évente ajánlott a szívbetegség kockázatának értékelésére. Gyerekeknél is javasolt a lipidprofil szűrése legalább egyszer 9 és 11 éves kor között, majd újra 17 és 21 éves kor között.

  A vizsgálat gyakrabban is rendelhető a kezelés követésére olyan pácienseknél, akik szívbetegségekre nézve valamilyen kockázati tényezővel rendelkeznek. A kockázati tényezők közé tartozik a szívbetegségek családi előfordulása, cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az emelkedett VLDL koleszterinszintet (>0,77 mmol/l vagy >30 mg/dl) ugyanúgy, mint az emelkedett LDL koleszterinszintet a szívbetegségek és a szélütés (stroke) kockázati tényezőjének tekintik. A magas LDL szint mellett fennálló magas VLDL szint befolyásolhatja a terápiás döntéseket.

  Az alacsony VLDL koleszterinszintnek általában nincs jelentősége.

 • Mit kell még tudnom?

  A VLDL koleszterin koncentrációja, mint minden lipoprotein-frakció, közvetlenül mérhető olyan módszerekkel, mint a lipoprotein-elektroforézis és az ultracentrifugálás. Ezek a módszerek azonban bonyolultak és drágák, és a klinikai laboratóriumokban általában nem végzik. Ezeket a vizsgálatokat speciális laboratóriumokban mérik, leggyakrabban kutatási célból.

 • Hogyan csökkenthetem a VLDL-C szintemet?

  A VLDL és a trigliceridek közötti kapcsolat miatt a VLDL koleszterin szintjét úgy csökkentheti, ha lépéseket tesz a triglicerid szintjének csökkentése felé. Ilyenek például az egészséges életmódbeli változtatások, például a túlsúly csökkentése és a rendszeres testmozgás. Továbbá javasolt a cukros ételek és az alkohol kerülése, különösen mivel ezek erőteljes hatással vannak a trigliceridekre. Koleszterinszint csökkentő gyógyszerek is ajánlottak lehetnek. Beszéljen orvosával arról, hogy mi a megfelelő az Ön számára.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Chen, M. (2017 August 2 Updated). VLDL test. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003494.htm. Accessed May 2018.

Lopez-Jimenez, F. (2015 May 14). What is VLDL cholesterol? Can it be harmful? Mayo Clinic. Available online at https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/vldl-cholesterol/faq-20058275. Accessed on May 2018.

Sweeney, M. (2017 March 29 Updated). Hypertriglyceridemia. Medscape Drugs & Diseases. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/126568-overview. Accessed on May 2018.

Driver, S. et al. (2016). Fasting or Nonfasting Lipid Measurements It Depends on the Question. J Am Coll Cardiol. 2016;67(10):1227-1234. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/860269. Accessed May 2018.

Korábbi áttekintések során használt források

MedlinePlus Medical Encyclopedia: VLDL Test. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003494.htm. Accessed May 2010.

National Heart, Lung and Blood Institute. National Cholesterol Education Program Guidelines, Cholesterol, ATP III. Pp 31-34. PDF available for download at http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/cholesterol/atp3full.pdf. Accessed May 2010.

OhioHealthOnline. VLDL cholesterol: What is it? Available online at http://www.ohiohealth.com/bodymayo.cfm?xyzpdqabc=0&id=6&action=detail&ref=2755. Accessed May 2010.

MayoClinic.com. VLDL cholesterol: Is it harmful? Available online at http://www.mayoclinic.com/health/vldl-cholesterol/AN01335. Accessed September 2013.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. VLDL test. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003494.htm. Accessed September 2013.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.