Más néven
Tuberkulin-bőrpróba
PPD (tisztított fehérjekivonat) Mantoux próba
Latens tbc-fertőzés-teszt
Hivatalos név
Tuberculin próba, Mantoux
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat annak megállapítására szolgál, hogy Ön találkozhatott-e és fertőződött-e Mycobacterium tuberculosis (tbc) baktériumokkal.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha olyan betegségben vagy állapotban szenved, amely immunrendszerét gyengíti, ezáltal növeli aktív tuberkulózis megbetegedés kockázatát. Ha közeli kontaktusba került valakivel, akinél aktív tuberkulózist diagnosztizáltak vagy magas kockázatúnak számító környezetben dolgozik vagy él, esetleg egy ideig olyan idegen országban élt, ahol a tbc előfordulása gyakoribb. Néha, iskolakezdést vagy munkavállalást (például tanárként, napközis nevelőként vagy egészségügyi dolgozóként) megelőző kivizsgálás részeként is kérhetik.

Milyen mintára van szükség?

Mintára nincs szükség. Kis mennyiségű tisztított proteinkivonat (PPD) oldatát injektálják a bőr legfelső rétege alá, alkarja belső oldalán.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A tuberkulózis (tbc) bakteriális fertőzés okozta betegség. A fertőzés számos szervet érinthet, de elsődlegesen a tüdőket támadja meg. A valamikor tüdővésznek is nevezett állapot, a tuberkulózis, amelyet a Mycobacterium tuberculosis okoz, évezredekig gyakran halálos kimenetelű betegségnek számított.

A tbc okozhat latens fertőzést vagy aktív, progresszív betegséget. A tbc-vel fertőződött egyének mintegy 90%-a képesnek bizonyul a kórokozó szaporodásának visszaszorítására úgy, hogy bennük a tbc-s fertőzés a szervezet néhány sejtjére korlátozódik. A baktériumok ezekben a sejtekben inaktívak, de még élnek. A páciens nem beteg, nincsenek tünetei, és nem fertőz, azonban „latens tbc-fertőzése van”. Amennyiben később az egyén immunvédekezése valamilyen okból legyengül, a latensen jelen lévő tbc-baktériumok szaporodása újra megindulhat, és aktív tuberkulózis betegséghez vezethet. Az aktív tbc a páciensben betegségtüneteket vált ki, és légúti váladékokkal, például köpettel (nyállal vagy nyálkával) köhögés, tüsszentés, nevetés vagy lélegzés során a levegőbe kerülő permettel (aeroszolokkal) másokra is ráterjedhet.

Amennyiben a próba pozitív, további vizsgálatokat végeznek aktív tuberkulózis jeleinek kimutatására.

Hogyan történik a mintavétel?

Nincs szükség mintavételre, a próbát a páciens bőrén végzik. Tbc-vel potenciálisan fertőződött egyéneknél tbc-baktériumokból származó antigéneket – de élő baktériumokat nem – tartalmazó tisztított fehérjekivonatot (PPD) alkalmaznak hiperszenzitivitási bőrreakció (vörös, kiemelkedő dudor) kiváltására.

Az egészségügyi személyzet egy tagja alkarja belső oldalát alkohollal letörli, és a bőrt száradni hagyja. Ezután 1 cm3-es fecskendővel és vékony tűvel kis mennyiségű PPD-oldatot injektál közvetlenül bőrének legfelső rétege alá. Helyesen kivitelezve, az injektálás helyén kis, folyadékkal telt göb képződik, amely hólyagra emlékeztet. Az injektálás helyét szabadon kell hagyni, és nem szabad megnyomni. Ezt a helyet az egészségügyi személyzet egy tagja 48 és/vagy 72 óra múlva meg fogja vizsgálni annak megállapítására, hogy ott megfigyelhető-e helyi reakció.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

A tuberkulin-bőrpróba nem általánosan alkalmazott szűrőteszt, azt csak bizonyos csoportok szűrésére alkalmazzák, ilyenek például:

· Az immunrendszert gyengítő betegségekben vagy állapotokban szenvedő egyének, például HIV-fertőzöttek vagy AIDS-betegek, akik tbc-fertőzéssel szemben sokkal sebezhetőbbek.

· Zsúfolt környezetben élők, például otthonokban, iskolákban és büntetésvégrehajtó intézményekben.

· Egészségügyi dolgozók és mások, akik foglalkozásuk révén szoros kontaktusba kerülhetnek aktív tbc-ben szenvedő betegekkel.

· Akik szoros kapcsolatba kerültek valakivel, aki aktív tbc-ben szenved.

· Akik idegen országból jöttek vagy egy ideig olyan országban éltek, ahol a tbc előfordulása jóval gyakoribb lehet.

A tuberkulin-bőrpróbát esetenként annak megítélésére is használják, hogy az egyén immunrendszere mennyire jól működik, továbbá rutinvizsgálatként iskolakezdéskor vagy munkába álláskor.

Mivel az anya a tbc-t magzatának átadhatja, időnként a terhes nőket is szűrik, de ennek némi kockázata van, amelyet az orvossal meg kell beszélni.

A tuberkulin-bőrpróba segítséget nyújt a latens tbc-s fertőzés diagnosztizálására, mielőtt az aktív betegségbe megy át. Ha orvosa azt gyanítja, hogy Önnek aktív tuberkulózisa van, további vizsgálatokat, például mellkasi röntgenátvilágítást és AFB (saválló bacillusok) tenyésztését tarthatja szükségesnek a diagnózis megerősítésére.

A tuberkulin-bőrpróbát alkalmazzák különösen veszélyeztetett páciensek monitorozására (általában éves rendszerességgel). Amennyiben pozitív reakciót kapnak, aktív betegség jeleinek kimutatására egyéb vizsgálatok, például mellkasi röntgenátvilágítás elvégzésére is sor kerül náluk.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

Az orvos akkor kéri a tuberkulin-bőrpróba elvégzését, ha betegét latens tbc-fertőzésre kívánja szűrni. Magas kockázati csoportba tartozó egyéneknél évente kérhetik a vizsgálatot – vagy azért, mert maguk az immunrendszerüket gyengítő betegségben szenvednek, vagy magas kockázati csoportba tartozó egyén közelében dolgoznak vagy élnek.

A tuberkulin- (Mantoux) bőrpróbát nem alkalmazzák az általános populáció szűrésére (mivel a tbc viszonylag ritka), de gyakran végzik olyan egyéneknél, akik veszélyeztetett csoportokhoz csatlakoznak, például kollégiumba mennek vagy tanárok, vagy egészségügyi dolgozók lesznek.

Mivel a tbc légúti kórokozó, és légúti váladékokkal terjed, a bőrpróbát kérhetik akkor, ha az egyén olyan pácienssel került szoros kontaktusba, akinél aktív tbc-t diagnosztizáltak (bár rendszerint körülbelül 6 hétnek kell eltelnie a beteggel való érintkezéstől és a fertőzés kezdetétől számítva, hogy a teszt pozitív eredményt adjon), vagy ha idegen országban tartózkodott, ahol a tbc előfordulása gyakori.

A tuberkulinpróbát nem szabad olyan egyénnél elvégezni, akinél előzőleg pozitív reakciót kaptak, mivel sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy súlyos helyi reakció alakul ki náluk.

Mit jelent az eredmény?

Az eredményt rendszerint 48 vagy 72 óra múlva egy egészségügyi dolgozó értékeli oly módon, hogy alkarján megnézi az injektálás helyét. Pozitív az eredmény, ha vörös, kiemelkedő körkörös terület figyelhető meg az injektálás helyén. A duzzadt, kör alakú, felszínből kiemelkedő („indurált”) terület mérete (átmérője) határozza meg, hogy az elváltozás szignifikáns-e vagy sem, és tulajdonítható-e latens tbc-fertőzésnek. Az a méret, amit már pozitívnak ítélnek, az egyén egészségi állapotától és életkorától függően változik. Gyermekek, idősek, és súlyosan immunkompromittált (például AIDS-es) betegek esetében a bőrpróba kisebb, késleltetett reakciót adhat, vagy akár negatív lehet.

Negatív eredmény jelentheti azt, hogy még nem találkozott tbc-vel, vagy túl korán végezték a próbát; mintegy 6 hetet vesz igénybe, amíg a teszt a fertőzést követően pozitívvá válik. Amennyiben orvosa a negatív eredményt meg kívánja erősíteni, a tuberkulinpróbát megismételhetik.

Pozitív eredmény oka lehet latens vagy aktív tbc-fertőzés, vagy ritkán előfordul, hogy a próba tévesen pozitív.

Pozitív eredményt kaphatunk azoknál, akik BCG oltásban részesültek (Calmette–Guerin bacillus). (Ezt a vakcinát az Egyesült Államokban nem alkalmazzák, más országokban azonban, ahol a tbc előfordulása gyakoribb, gyakran rutinszerűen beadják.)

A pozitív eredményeket más vizsgálatoknak kell követniük, például mellkasi röntgennek, hogy az esetleges aktív tbc-fertőzésre fény derüljön. Amennyiben az orvos aktív tbc-fertőzést gyanít, AFB- (saválló baktérium) tenyésztést kérhet a diagnózis megerősítésére.

Mit kell még tudnom?

Amennyiben bőrpróbája pozitív lett, azt Önnél nem kell többé elvégezni. A pozitív reakció pozitív marad, és az ismételt bőrpróbára adott reakció nagy valószínűséggel egyre súlyosabb lesz – addig a pontig, amíg az orvosi ellátást igényel. Még a negatív reakció is járhat mérsékelt fájdalommal, viszketéssel vagy bőrpírral. Ha azonban a vizsgálatot nem a szakma szabályainak megfelelően végezték, meg kell ismételni.

Elmaradhat a tuberkulin- (Mantoux) próbára adott reakció, ha Ön a közelmúltban vírusfertőzésen esett át; vagy „élő” vakcinával oltották például kanyaró, mumpsz, bárányhimlő vagy influenza ellen; vagy előrehaladott aktív tuberkulózisa, vagy más bakteriális fertőzése van; vagy immunszuppresszív szerrel, például kortikoszteroidokkal kezelik.

Gyakori kérdések

1. Mi az a többszörös tűszúrásos tuberkulinteszt?

A próbát több elágazással/tűvel rendelkező eszközzel végezték, amelyet vagy tuberkulinoldatba mártottak, majd a bőrt megszúrták vele, vagy a bőrfelszínre egy csepp tuberkulinoldatot tettek, és ezen keresztül szúrták át a bőrt. Ezt a tesztet nem tartották elég megbízhatónak, mivel a bejuttatott mennyiség nem volt pontosan szabályozható. Az esetleges pozitív próbát a szabályos tuberkulin/PPD próbának kellett követnie.

2. Elvégezhetik nálam a tuberkulinpróbát, ha terhes vagyok?

Kizárólag orvosa felügyelete mellett, amennyiben szükséges. Nincs elég adatunk arra, hogy a PPD-oldat biztonságosságát terhességben egyértelműen igazoltnak tekintsük. Másrészt, mivel az anya terhessége alatt a tbc-t az amnion folyadékon keresztül magzatának átadhatja, amennyiben Ön különösen veszélyeztetett tbc szempontjából, orvosa szükségesnek tarthatja a tuberkulinpróba elvégzését.

3. Van más módja a latens tbc-fertőzés kimutatásának?

Igen, az FDA nemrégiben engedélyezte az ún. QFT vértesztet (QuantiFERON – tbc-teszt). Klinikai alkalmazhatóságának értéke még bizonyításra vár, de tuberkulin-bőrpróbával együtt alkalmazva hasznos lehet a latens tbc-fertőzés gyanújának alátámasztására vagy kizárására. A teszt a gyakorlatban még nem hozzáférhető, és mivel a vérminta csak körülbelül 12 órán belül használható, elterjedése inkább a nem túl távoli jövőben várható.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.