Más néven
SHBG
Tesztoszteron-ösztrogén kötőfehérje
Hivatalos név
Nemi hormon kötőfehérje
A cikk utoljára módosult: 20.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Férfiakban leggyakrabban az alacsony tesztoszteron (androgén hiány) kivizsgálása során mérik, de szintén gyakran használatos az olyan nők kivizsgálásában, akik férfi nemi hormon (androgének) túlprodukció jeleit és tüneteit mutatják. 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor Önnek emelkedett vagy csökkent tesztoszteron szintre jellemző tünetei vannak és a total (össz) tesztoszteron mérés eredménye nincs összhangban az Ön tüneteivel.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A nemi hormon kötőfehérje (SHBG) egy máj által termelt fehérje, ami szorosan képes kötni a tesztoszteron, dihidro-tesztoszteron (DHT) és az ösztradiol (ez egy ösztrogén) hormonokat. Ebben a kötött állapotban az SHBG szállítja ezeket a hormonokat a vérben, biológiailag hatástalan formában. Ez a teszt az SHBG koncentrációját méri a vérben és leggyakrabban arra használható, hogy segítse a tesztoszteron felesleg vagy hiány kivizsgálását.

 

Férfiakban normális körülmények között a tesztoszteron kb. 45-65%-a a vérben az SHBG-hez kötötten kering, a maradék gyengén és reverzibilisen kötődik az albuminhoz (a vér fő fehérjéje komponense). A tesztoszteronnak csak mintegy 2-3%-a érhető el a szövetek számára közvetlenül, szabad tesztoszteron formájában, de az albuminhoz gyengén kötött tesztoszteronnak is van biológiai hatása és szintén felvehető a szervezet szövetei számára.

 

Nőkben, valamivel nagyobb mennyiségű tesztoszteron (66-78%) található SHBG-hez kötött állapotban a férfiakhoz képest. A nőkben az SHBG-nek központi szerepe van a szervezetben keringő, biológiailag aktív férfi nemi hormon (androgének) és ösztrogének szintjének szabályozásában. Az SHBG nagyobb affinitással köti az androgéneket (tesztoszteron, DHT), emiatt alacsony SHBG szint mellett a nőknek lehetnek olyan tünetei, amelyek az androgén felesleggel állhatnak összefüggésben.

 

A total (össz) tesztoszteron teszt nem tesz különbséget a kötött és a szabad tesztoszteron között, de meghatározza az összes tesztoszteron mennyiségét. Sok esetben ez elegendő, hogy vizsgálhassuk a feleslegben vagy kis mennyiségben termelődő tesztoszteront. Ha azonban az egyén SHBG szintje nem normális, az össz tesztoszteron nem elég pontosan jelzi annak a tesztoszteronnak a mennyiségét, ami a szövetek számára rendelkezésre áll. Az SHBG tesztet akkor érdemes elvégezni, ha a vizsgált személy klinikai jelei és tünetei nem mutatnak összefüggést a total tesztoszteron teszt eredményével.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A kar könyökhajlati. vénájába vezetett tűn keresztül.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Nem szükséges előkészület.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A nemi hormon kötőfehérje (SHBG) teszt arra használható, hogy kivizsgáljuk a férfiakat, akiknek alacsony a tesztoszteron szintjük és nőket, akiknek viszont túlzott a tesztoszteron termelésük. Rendelhető más tesztekkel együtt is, hogy vizsgálni lehessen a nemi hormonok állapotát.

   

  Az SHBG egy fehérje, ami szorosan képes kötni a tesztoszteront, dihidro-tesztoszteront (DHT) és az ösztradiolt (ez egy ösztrogén). Ebben a kötött állapotban az SHBG szállítja ezeket a hormonokat a vérben, biológiailag inaktív formában. Az SHBG koncentrációjának változása a vérben hatással van arra a hormon mennyiségre, ami a szervezet szövetei számára rendelkezésre áll.

   

  Az albumin és egy vagy több nemi hormon szintjének meghatározása, mint például a prolaktin, ösztradiol és az LH (luteinizáló hormon), szintén elvégezhető, hogy vizsgálni lehessen a páciens hormonális egyensúlyát.

   

  SHBG a férfiakban

  Az SHBG és az össz-tesztoszteron teszt rendelhető férfiakban, hogy segítse meghatározni a nemzőképtelenség, csökkent szexuális aktivitás vagy merevedési zavar okait. Az SHBG mérése a tesztoszteronnal együttesen különösen nagy segítséget nyújt abban az esetben, ha az össz tesztoszteron eredmény nincs összhangban a klinikai tünetekkel.

   

  Az össz tesztoszteron mérése a vérben nem különbözteti meg a kötött és szabad (biológiailag hatékony) tesztoszteront, de ahogyan a neve is utal rá, a teljes tesztoszteron mennyiségét adja meg a vérben. Sok esetben ez elegendő a feleslegben vagy elégtelenül termelődő tesztoszteron vizsgálatához. Azonban, ha a vizsgált személy SHBG szintje nem normális, akkor az össz tesztoszteron nem reprezentálja kellőképpen azt a tesztoszteron mennyiséget, ami a szervezet szövetei számára rendelkezésére áll. 

   

  Az SHBG mérés segíti a kezelőorvost, hogy megbecsülje a biológiailag hatékony tesztoszteron mennyiségét egy egyszerű össz tesztoszteron méréssel együttesen. Az emelkedett SHBG szint férfiakban összefüggést mutathat az alacsony tesztoszteronnal összefüggő tünetekkel (hipogonadizmus), mivel kevesebb biológiailag aktív tesztoszteron áll a szövetek rendelkezésére.

   

  Az Endokrin Társaság ajánlásai azt javasolják, hogy elegendő az össz tesztoszteron mérése a tesztoszteron hiány kezdeti szűrőtesztjeként. Ha ez nem normális, a tesztet másnap megismétlik. Ha az ismételt teszt eredménye a referencia tartomány alsó határán van és/vagy az SHBG szint nem megfelelő, az alábbiak egyikét javasolt elvégezni:

  • Meg kell határozni a biológiailag hasznos tesztoszteron szintet (ammónium szulfát kicsapással vagy SHBG méréssel)
  • Ki kell számítani a szabad tesztoszteron koncentrációt az össz tesztoszteronból és az SHBG-ből
  • Meg kell mérni a szabad tesztoszteron szintet (úgynevezett equilibrium dialízissel) 

   

  Az SHBG nőkben

  Nőkben az ováriumok és a mellékvesék termelnek kis mennyiségben tesztoszteront. Egészen minimális emelkedés a tesztoszteron szintézisben felboríthatja a hormonális egyensúlyt és olyan tüneteket okozhat, mint a rendszertelen vagy elmaradó menstruációs ciklus, infertilitás, pattanások megjelenése valamint túlzott szőrnövekedés az arcon és testszerte (hirzutizmus). Ezek és más tünetek gyakran előfordulnak policisztás ovárium szindrómában (PCOS), ami a fokozott férfi hormon (androgének) termelésével jellemezhető állapot. Az SHBG és tesztoszteron meghatározás jól használható segítség a tesztoszteron túltermelés és/vagy csökkent SHBG koncentráció igazolására és vizsgálatára PCOS gyanújával vizsgált nők esetében.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Jelenleg az SHBG teszt nem túl gyakori vizsgálat és nem végzik rutinszerűen. Sok esetben a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy az össz tesztoszteron és esetleg a szabad tesztoszteron (equilibrium dialízissel meghatározva) elegendő információt nyújt. Az SHBG meghatározást elsősorban akkor kérik, ha az össz tesztoszteron eredmény nem áll összhangban a klinikai képpel és a tünetekkel, mint például infertilitás, csökkent szexuális vágy és merevedési zavar férfiakban, illetve infertilitás, rendszertelen menstruációs ciklus és fokozott szőrnövekedés az arcon illetve testszerte nők esetében.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A magas SHBG szint azt jelzi, hogy valószínűleg kevesebb szabad tesztoszteron áll a szövetek rendelkezésére annál, mint ami az össz tesztoszteron szint alapján várható lenne. Az alacsony SHBG szint azt jelzi, hogy az össz tesztoszteron nagyobb hányada a biológiailag hasznos tesztoszteron, ami nem kötődik az SHBG-hez. Ennek az információnak nagy jelentősége lehet a páciens általános kivizsgálásában akkor, ha az androgén felesleggel vagy hiányal összefüggő állapot tüneteit, jeleit mutatja.

   

  Emelkedett SHBG szintet találhatunk:

  • Májbetegségben
  • Pajzsmirigy túlműködésben (hipertireózis)
  • Táplálkozási zavarokban (anorexia nervosa)
  • Kortikoszteroid és ösztrogén tartalmú készítmények szedése esetében (hormonpótló kezelés, orális fogamzásgátlók)
  • Csökkent nemi hormon termelés (hipogonadizmus)
  • Terhesség

  Csökkent SHBG szintet találhatunk:

  • Elhízás esetén
  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
  • Pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis)
  • Androgén (szteroid) tartalmú készítmények szedése esetében 
  • Cushing betegség esetében
 • Mit kell még tudnom?

  Az SHBG koncentrációk általában magasak gyermekekben mindkét nem esetében. Pubertást követően az SHBG szint a fiúk esetében sokkal gyorsabban csökken, mint a lányoknál. Az SHBG szint normálisan stabil felnőttekben, majd emelkedni kezd a kor előrehaladtával férfiakban egyidőben az össz tesztoszteron szint csökkenésének kezdetével. Változókorban levő nők esetében az SHBG, tesztoszteron és az ösztrogén koncentrációk csökkennek, mivel az ováriumok hormon termelése leáll.

 • Van-e más felhasználása az SHBG tesztnek?

  Jelenleg nincs, de a kutatások folynak olyan betegségekkel kapcsolatosan, amelyek az SHBG szint változásával járnak, hogy lássák, lehetne-e további klinikai hasznossága a tesztnek. Friss tanulmányok igazolták az összefüggést az SHBG szintek és az inzulin rezisztencia között 2-es típusú diabéteszben. 

 • Mi az a szabad androgén index (FAI)?

  A szabad androgén index (FAI) egy matematikai számítás, ami információt szolgáltat az SHBG-hez nem kötődő tesztoszteron mennyiségéről, vagyis a biológiailag hasznosítható mennyiségről. Az össz tesztroszteron teszt eredménye és az SHBG szükséges a számításhoz: FAI=Össz tesztoszteron / SHBG. A FAI olyan esetekben nagyon hasznos, amikor a szabad tesztoszteron vagy biológiailag hasznosuló tesztoszteron meghatározás nem áll rendelkezésre. Használható alternatívája a biológiailag hasznosuló tesztoszteron koncentráció meghatározásának olyan esetekben, amikor az SHBG szint a referencia tartományon belül van.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Reviewer May 2015: Nicole V. Tolan, PhD, DABCC, Associate Director of Chemistry and POCT, BIDMC and Harvard Medical School.

Isbell TS, Jungheim E, Gronowski AM. Reproductive endocrinology and related disorders. In: Burtis CA, Ashwood ER, Burns DE, eds. Tietz textbook of clinical chemistry and molecular diagnostics, Vol. 5th ed: Elsevier, 2012.

Pugeat M, Crave JC, Tourniaire J, Forest MG. Clinical utility of sex hormone-binding globulin measurement. Horm Res 1996;45:148-55.

Wheeler MJ. The determination of bio-available testosterone. Ann Clin Biochem 1995;32:345-57.

Ly LP, Sartorius G, Hull L, Leung A, Swerdloff RS, Wang C, Handelsman DJ. Original article: Accuracy of calculated free testosterone formulae in men. Clinical Endocrinology 2010;73:382-

Korábbi áttekintések során használt források 

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

(© 2004). Sex Hormone Binding Globulin. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_193b.jsp#1147406 through http://www.arup-lab.com.

(© 2004). Testosterone, Bioavailable and Sex Hormone Binding Globulin. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_225b.jsp#1148913 through http://www.arup-lab.com.

Camillo, P. (2004 January 27). How Should I Handle Complaints of Decreased Libido in Female Patients? Medscape, Ask the Experts about Women's Health for Advanced Practice Nurses [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/466490?src=search through http://www.medscape.com.

Dennerstein, L. (2003 February 12). Depressed Libido in the Postmenopausal Woman. Medscape, Ask the Experts about Menopause [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/448554 through http://www.medscape.com.

Reuters Health (2004 February 4). Postmenopausal Endogenous Hormones Influence Endometrial Cancer Risk. National Cancer Institute [On-line News]. Available online at http://ctep.info.nih.gov/resources/gcig/news020404.html through http://ctep.info.nih.gov.

Tenover, J. (2001). Male Hormone Replacement Therapy Including "Andropause."  WellMax.org [On-line News, Essays & Articles]. Available online at http://www.wellmax.org/NewsPub/Stories/2001/05/07/9892607709.html through http://www.wellmax.org.

Patient's Guide to Low Testosterone, 2003 Edition. Medem Medical Library [On-line information by The Hormone Foundation and Endocrine Society]. Available online at http://www.medem.com/medlb/article_detaillb.cfm?article_ID=ZZZO7PDVDLC&sub_cat=57 through http://www.medem.com.

Snyder, P. (2003 September 9). Testes and Testicular Disorders. Medscape, from WebMD Scientific American® Medicine 2003, What's New in Medicine [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/461007 through http://www.medscape.com.

Allan, C. and McLachlan, R. (2004 June 3). Age-Related Changes in Testosterone and the Role of Replacement Therapy in Older Men. Medscape, from Clin Endocrinol 60(6): 653-670, 2004 [On-line journal article]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/479523?src=search through http://www.medscape.com.

Matsumoto, A. (2008 June 27). Diagnosis and Evaluation of Male Hypogonadism CME. Medscape Today, Selection from: Men's Sexual Health Consult Collection: Testosterone Replacement Therapy in the VA Setting [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/575491 through http://www.medscape.com. Accessed on 7-30-08.

Chang, R. (2007 September 14). The Reproductive Phenotype in Polycystic Ovary Syndrome CME. Medscape From Nature Clinical Practice Endocrinology & Metabolism [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/562712 through http://www.medscape.com. Accessed on 7-30-08.

Sabatini, L. (2007 May 29, Updated). Androgen Excess. emedicine [On-line information]. Available online at http://www.emedicine.com/med/TOPIC3489.HTM through http://www.emedicine.com. Accessed on 7-30-08.

Anawalt, B. (2007 June Reviewed). Male Reproductive Endocrinology, Introduction. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec17/ch227/ch227a.html?qt=SHBG&alt=sh through http://www.merck.com. Accessed on 7-30-08.

Anawalt, B. (Revised 2010 January). Male Reproductive Endocrinology. The Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed January 2012.

Dandona, P and Rosenberg, M. (2010 May 10). A Practical Guide to Male Hypogonadism in The Primary Care Setting: Clinical Presentation and Diagnosis. Medscape Today News from Int J Clin Pract. 2010;64(6):682-696 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/721069_4 through http://www.medscape.com. Accessed January 2012.

Peter, A. et. al. (2010 December 16). Relationships of Circulating Sex Hormone–Binding Globulin with Metabolic Traits in Humans. Medscape Today News from Diabetes. 2010;59 (12) [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/733605 through http://www.medscape.com. Accessed January 2012.

(Updated © 1995-2012). Test ID: SHBG9285 Sex Hormone-Binding Globulin (SHBG), Serum Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9285 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed January 2012.

(Updated 2011 July). Hypogonadism, Male. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/HypogonadismMale.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed January 2012.

Lucidi, R. et. al. (Updated 2011 October 25). Polycystic Ovarian Syndrome. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/256806-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed January 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby’s Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 928-930.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, 2011-2012.

Maggio M, et al. Sex hormone binding globulin levels across the adult lifespan in women - The role of body mass index and fasting insulin. J Endocrinol Invest. 2008 July; 31(7): 597–601. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2648802/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. Accessed February 2012.

Kelly JA, Vankrieeken L. Sex hormone binding globulin and the assessment of androgen status. Available online through http://www.medical.siemens.com. Accessed February 2012.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.