Más néven
Mg
Hivatalos név
Magnézium
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 18.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vérben a magnézium koncentrációjának meghatározására, valamint hogy segítse a kóros magnézium-, kalcium és/vagy káliumszint okának kiderítését.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha olyan tünetei vannak, mint gyengeség, ingerlékenység, szívritmus zavar, hányinger és/vagy hasmenés, ami a túl sok vagy túl kevés magnézium miatt lehetséges; illetve ha kóros kalcium vagy kálium szintje van.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára; néha gyűjtött vizeletre, ami általában 24 órás vizeletgyűjtést jelent.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Vérminta esetén egy éjszakán át (12 óra) történő éhezés szükséges; kövesse a kapott utasításokat.

Mit vizsgálunk?

A magnézium ásványi anyag, ami elengedhetetlen az energiaképzéshez, az izom összehúzódáshoz, az idegi funkciókhoz és a csontok egészségének megtartásához. Étkezés során visszük be a szervezetünkbe és a vékony- illetve a vastagbélen keresztül szívódik fel. A magnézium a csontokban, sejtekben és szövetekben tárolódik. Általában a szervezet egész magnéziumkészletének csak 1%-a van a vérben, ami nehézzé teszi az összmagnézium tartalom pontos meghatározását egyedül a vérvizsgálatból. Azonban ez a vizsgálat mindenképpen hasznos egy személy magnézium státuszának meghatározásához.

Élelmiszerek széles skálája tartalmaz kis mennyiségű magnéziumot, főleg a zöld színű zöldségek (pl. a spenót), a teljes kiőrlésű gabona vagy a magvak. Az élelmi rostot tartalmazó ételek is általában magnéziumforrások. A szervezet úgy tartja fenn a magnéziumszintet, hogy szabályozza mennyi szívódik fel, és a vesékben mennyi választódik ki vagy szívódik vissza.

A magnéziumhiány (hipomagnezémia) előfordulhat alultápláltság esetén, olyan betegségek kapcsán, amelyek felszívódási zavart (malabszorpciót) okoznak, illetve a vesén keresztüli nagyfokú magnézium ürítés esetén is. A magnéziumtöbblet (hipermagnezémia) magnézium-tartalmú gyomorsavcsökkentők szedésekor észlelhető és a vesék magnéziumürítésének csökkent kapacitásakor.

Ha valakinek enyhe vagy közepes magnéziumhiánya van, annak nincs, vagy kevés nem specifikus tünete lehet. Az állandó vagy súlyos hiány hányingert, étvágycsökkenést, ájulást, zavarodottságot, izomgörcsöt, rohamokat, a szívritmus változását és zsibbadást vagy bizsergést okozhat. Befolyásolhatja a kalcium metabolizmust és súlyosbíthatja a kalcium-hiányt. A magnézium-többlet tünetei hasonlóak a hiány tüneteihez, vagyis hányinger, izomgyengeség, étvágycsökkenés és szabálytalan szívritmus.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a kar könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik. Néha gyűjtött vizeletre van szükség, ami 24 órás vizeletgyűjtést jelent.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Egy éjszakán át történő (12 órás) éhezés lehet szükséges a vérvétel előtt; kövesse a kapott utasításokat.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A magnézium vizsgálat a vér (vagy néha a vizelet) magnézium-szintjének meghatározására szolgál. A kóros magnézium-szint leggyakrabban olyan kórállapotokban vagy betegségekben fordul elő, amelyek a magnézium nem megfelelő, vagy túlzott mértékű vesén keresztüli vagy a belekből történő nem megfelelő felszívódását okozzák. Magnézium-szintet ellenőrizhetnek a veseproblémák súlyosságának és/vagy kontrollálatlan cukorbetegség kivizsgálása részeként és segíthet a gyomor-bélrendszeri (gasztrointesztinális) betegségek diagnózisában.

  Mivel az alacsony vér magnézium-szint idővel folyamatosan alacsony kalcium és kálium szintet eredményezhet, ellenőrizni kell a kalciummal, káliummal, foszforral és/vagy parathormonnal – a kalcium háztartás többi alkotóelemével kapcsolatos problémák diagnózisának segítéséhez.

  A magnézium-szintet gyakran mérik a szájon keresztüli vagy intravénás (iv) magnéziumpótlás eredményességének monitorozásakor, és kérhetik a kalcium és foszfor vizsgálattal együtt a kalciumpótlás monitorozásakor is.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Magnézium vizsgálatot kérhetnek a vér krónikusan alacsony kalcium és kálium szintje esetén is. Akkor is kérhetik, ha valakinek olyan tünetei vannak, amelyek magnéziumhiányra utalnak, mint például az izomgyengeség, rángatózás, görcsölés, zavartság, szívritmus zavar, és rohamok.

  A kezelőorvos kérheti a magnéziumhiány ellenőrzését a felszívódási zavar (malabszorpció), alultápláltság, hasmenés, vagy alkoholizmus kivizsgálásakor. Akkor is elvégzik a vizsgálatot, ha valaki olyan gyógyszert szed, ami a vese magnéziumürítését fokozza. Ha magnézium- és/vagy kalciumpótlásra van szükség, időnként ellenőrizni kell a magnéziumszintet a kezelés hatásosságának megállapításához.

  Ha valakinek vesebetegsége vagy ellenőrizetlen cukorbetegsége van, bizonyos időközönként kérik a magnézium vizsgálat elvégzését, olyan vesefunkciós vizsgálatokkal, mint a karbamid és kreatinin, hogy a veseműködés ellenőrzését segítsék és megbizonyosodjanak arról, hogy az adott személy nem választ-e ki és nem is tart-e vissza nagy mennyiségű magnéziumot.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A magnézium alacsony vérszintje azt jelezheti, hogy az adott személy nem fogyaszt elég magnéziumot vagy nem szívódik fel elég, vagy túl sok választódik ki. A magnéziumhiány tipikusan a következő esetekben jelenik meg:

  • Kevés bevitel a táplálékkal (főleg idősekben, alultápláltakban, és alkoholistákban
  • Gyomor-bélrendszeri betegségek (mint pl. Crohn-betegség) 
  • Ellenőrizetlen cukorbetegség 
  • Mellékpajzsmirigy alulműködés (Hipoparatireózis)
  • Hosszútávú vízhajtó alkalmazás 
  • Elhúzódó hasmenés 
  • Műtétet követően 
  • Súlyos égés 
  • Terhességi toxémia

  A magas magnézium szint a vérben ritkán származik a táplálékból, általában a vese kiválasztási problémája vagy a túlzott magnéziumpótlás eredményeképp fordul elő. Megnövekedett magnéziumszint fordul elő: 

  • Veseelégtelenség
  • Mellékpajzsmirigy túlműködés (Hiperparatireózis)
  • Pajzsmirigy alulműködés (Hipotireózis) 
  • Kiszáradás
  • Diabéteszes acidózis (amikor először tapasztalják)
  • Addison betegség
  • Magnézium-tartalmú gyomorsavcsökkentők vagy hashajtók alkalmazásakor
 • Mit kell még tudnom?

  Mivel a magnézium egy elektrolit, a magnézium vizsgálatot más elektrolitokkal, pl. nátrium, kálium, klorid, bikarbonát (vagy totál CO2), kalcium és foszforral kérhetik együtt, hogy az adott személy elektrolit egyensúlyát értékeljék. Ha a magnézium szint alacsony, akkor nem meglepő, ha a kálium szint is alacsony.

  A terhesség második vagy harmadik trimeszterében csökkenhet a magnézium szintje a vérben.

  A normál magnéziumszint nem feltétlenül tükrözi a szervezet összmagnézium készletét. A szervezet próbálja a vér magnézium szintjét viszonylag stabilan tartani, ezért a csontokból és szövetekből szabadít fel ehhez magnéziumot. Tehát, a vér magnézium szintje a magnéziumhiány kezdeti szakaszában normál lehet.

  Gyógyszerek, amelyek növelik a magnézium szintet: lítium, aszpirin, pajzsmirigy gyógyszerek, néhány antibiotikum, és a magnéziumot tartalmazó készítmények.

  Gyógyszerek, amelyek csökkentik a magnézium szintet: digoxin, ciklosporin, vízhajtók, inzulin, néhány antibiotikum, hashajtók és fenitoin.

 • Mindenkinél ellenőrzik a magnéziumot?

  A magnéziumot nem monitorozzák olyan gyakran, mint más ásványi anyagokat. Akkor is kérhetik, ha valakinek kóros kalcium szintje van, és ha olyan tünetei vannak, amelyek magnéziumhiányra vagy többletre utalnak.

 • Kell szednem magnéziumpótló készítményeket? Ha igen, mennyit?

  Az emberekben különböző sebességgel szívódik fel, hat és választódik ki a magnézium és szedhetnek még olyan gyógyszereket, amelyek befolyásolják a magnézium szintet. Beszélje meg a kezelőorvosával, hogy az Ön esetében mi a megfelelő.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2017 review performed by Jagadish K. Boppisetti, PhD, Senior Scientist.

(Updated: February 11, 2016) Magnesium Fact Sheet for Health Professionals. Office of Dietary Supplements (ODS), National Institutes of Health. Available online at https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/. Accessed June 2017.

Rude RK. Magnesium. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, Mass: Lippincott Williams & Wilkins; 2012:159-175.

Guerra M, et al. Therapeutic Uses of Magnesium. Am Fam Physician. 2009 Jul 15;80(2):157-162. Available online at http://www.aafp.org/afp/2009/0715/p157.html. Accessed on 06/29/2017.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

NIH (2001 August 7, Updated). Magnesium. NIH Clinical Center, National Institutes of Health, Facts About Dietary Supplements [On-line information]. Available online at http://www.cc.nih.gov/ccc/supplements/magn.html.

Rude, R. [Reviewed] (2001 February 05, Updated). Magnesium. Linus Pauling Institute [On-line information]. Available online at http://www.orst.edu/dept/lpi/infocenter/minerals/magnesium/.

Zangwill, M. [Updated] (2001 February 01, Updated). Magnesium in diet. MedlinePlus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002423.htm.

Angelo, S. [Updated] (2001 November 05, Updated). Serum magnesium test. MedlinePlus Health Information [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003487.htm.

Merck. Magnesium Metabolism. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/pubs/mmanual/section2/chapter12/12f.htm.

Spengler, R. (2001 June 25, Updated). Magnesium (Mg). WebMDHealth [On-line information]. Available online at http://my.webmd.com/encyclopedia/article/4118.278.

(Updated 2009 July 13). Magnesium. NIH, Office of Dietary Supplements [On-line information]. Available online at http://ods.od.nih.gov/factsheets/magnesium.asp. Accessed March 2010.

Vorvick, L. (Updated 2009 March 9). Magnesium in Diet. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002423.htm. Accessed March 2010.

(2005 January). U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans, 2005. 6th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office. Chapter 2 Adequate Nutrients Within Calorie Needs [On-line information]. Available online at http://www.health.gov/dietaryguidelines/. Accessed March 2010.

Novello, N. and Blumstein, H. (Updated 2009 August 18). Hypomagnesemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/767546-overview. Accessed March 2010.

Ferry, R. (Updated 2010 January 8). Hypermagnesemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/921382-overview. Accessed March 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 640-641.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 706-709.

Magnesium, 24 Hour, Urine. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8595. Accessed October 2013.

Elin, R.J. Assessment of magnesium status for diagnosis and therapy. National Center for Biotechnology Information PubMed Database. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20736141?dopt=Abstract. Accessed October 2013.

Dietary Supplement Fact Sheet: Magnesium. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Available online at http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/. Accessed October 2013.

Serum magnesium. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003487.htm. Accessed December 2013.

Magnesium measurement, urine. MUSC Health. Available online at http://www.muschealth.com/lab/content.aspx?id=150515. Accessed December 2013.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.