Más néven
C3
C4
Totál komplement aktivitás (CH50 vagy CH100)
Hivatalos név
Komplement fehérjék szintje
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 27.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével meghatározható, hogy egy fertőzés kialakulásában vagy egy autoimmun folyamat fellángolásában milyen szerepe van a komplemet fehérjéknek. A meghatározással kimutatható a komplementfehérjék esetleges hiánya vagy rendellenes működése.
A a vizsgálat az autoimmun betegségek aktivitásának a monitorozására is használható.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták kérni, ha valakinek ismeretlen okból gyulladása, ödémája, visszatérő bakteriális fertőzése van, vagy ha autoimmun betegségre jellemző tünetei vannak. Segítségével a komplement rendszert érintő akut vagy egy krónikus állapotot lehet ellenőrizni.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség? 

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles"), vagy lila-kupakos ("vérképes" EDTA-s) csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A komplement rendszer a szervezet veleszületett immunrendszerének a része, a keringő vérfehérjék egy csoportja, amely a gyulladásos válasz mediátoraként szerepel. Főleg az idegen anyagok, a baktériumok és a vírusok elpusztításában vesz részt. Az antitestektől eltérően működéséhez nem szükséges előzetes találkozás egy támadó mikroorganizmussal vagy anyaggal szemben, ugyanakkor nem tartja meg a korábbi találkozások "emlékét" sem. A komplement rendszer felismeri az antigén-antitest komplexeket (immunkomplexeket), valamint a mikroorganizmusok és más testidegen sejtek külső membránján (sejthártyáján) található molekulákat, elsősorban a poliszaharidokat illetve azok komplexeit.
A komplement aktiváció kezdetét követően a komplement fehérjék egymást követően aktiválódnak két különböző úton, a klasszikus vagy az alternatív út egyikén keresztül. A folyamat végül a membránkárosító komplex (membrán attack complex - MAC) kialakulásával ér véget. A komplement aktiváció eredménye az alábbi lehet: 
- Elpusztít számos mikroorganizmust a membránkárosító komplex (MAC) aktiválásán keresztül. Ez a C5-től C9-ig aktiválódott komplement fehérjék révén történik, amelyek sérülést (lyukat) hoznak létre a mikrobiális membránon, ezáltal a sejtek szétesnek.
- Fokozzódik a vérerek átresztő képesség, így lehetővé válik, hogy a fehérvérsejtek kijussanak a véráramból a szövetek közé.
- A komplement fehérjék a károsodás helyére vonzzák a fehérvérsejteket.
- Stimulálják a fagocitózist, azt a folyamatot, amelyben a makrofágok és a neutrofil granulocyták elnyelik és elpusztítják a mikroorganizmusokat.
- Az aktiváció eredményeként fokozódik az immunkomplexek oldhatósága elősegítve ezzel a szérum megtisztulását tőlük.
 
A komplement rendszernek egy legfontosabb alkotóeleme mindemellet a  membránkárosító komplexe (MAC). Egy MAC képződik minden mikroorganizmus vagy testidegen sejt felszínén, amely ki van jelölve a megsemmisítésre (lysisre). A kezdeti komplexhez újabb újabbak csatlakoznak mindaddig, amíg a sejt felszínén egy lyuk (sérülés) nem képződik. Ezt követően a sejt belső tartalma - egy vízzel telt ballon kiszúrásához hasonlóan - kiáramlik a sejtből, így a sejt elpusztul. 

A komplementek kialakulásának és aktivitásának a szabályozása fontos része az immunrendszernek. Amíg az antitesteknek időre van szükségük a képződésükhöz, addig a komplement azonnal rendelkezésre áll, és segít riasztani az immunrendszer más részeit is. Így érthető, hogy az egy vagy több komplement komponensnek az öröklött és/vagy szerzett hiánya kedvezőtlenül befolyásolja az immunrendszernek az integritását és funkcióját. 

A C3 és a C4 a leggyakrabban mért komplement alkotóelem. A totál komplement aktivitást (CH50 vagy CH100) abban az esetben vizsgálják, amikor az orvos olyan hiányra gyanakszik, amelyet a C3 és a C4 mérésével nem lehet kimutatni. A CH50 méri a teljes klasszikus komplement út működését, C1-C9-ig. Ha ez a mérési eredmény kívül esik a normál tartományon, akkor mind a 9 komplementszintet egyenként meg lehet határozni az öröklött vagy a szerzett hiány megállapítására.


Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A C3-at és a C4-et meghatározásából következtetni lehet arra, hogy mennyire lehet számítani egy gyulladásos betegségben lévő páciensnél a szervezet védekezésében a komplement rendszerre. A totál komplement aktivitást (CH50 vagy CH100) kérhetik a teljes klasszikus komplement út integritásának a vizsgálatára. Egyéb komplement komponenseknek a vizsgálatára akkor van szükség, amikor az örökletes hiányt keresik.

Diagnosztikai segítségként kérhetik a komplement vizsgálatot visszatérő mikrobiális fertőzések, ödemák, csalánkiütések és egyéb gyulladások okának kiderítésére. Alkalmazni lehet még akut vagy krónikus autoimmun betegségek (pl. szisztémás lupus erythematosus /SLE/) aktivitásának a diagnosztizálására és monitorozására. Mivel a komplement segíti az immunkomplexek eltávolítását a vérből, segítségével vizsgálni és monitorozni lehet az immunkomplexhez társult betegségeket és állapotok is, mint pl. a glomerulonephritist, rheumatoid arthritist és vasculitist.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A komplement vizsgálatot akkor kérik, ha valakinek ismeretlen okból gyulladása, ödemája van, vagy egy autoimmun betegségnek (pl. SLE-nek) a tünetei jelentkeznek nála. Akkor is kérhetik, amikor az orvos immunkomplexhez társult betegségre gyanakszik, és ellenőrizni akarja a komplement rendszer állapotát.
A C3 és a C4 szintet kérik a leggyakrabban, a többit (pl. C1-et)csak akkor, ha konkrétan azok hiányára gyanakodnak. Ugyancsak az egyenkénti komplement komponensek meghatározását kérik, amikor a totál komplement aktivitás kóros, és szeretnék megállapítani, hogy melyik komponens hiánya vagy kóros működése következett be.

A komplement szintekből következtetni lehet a páciens állapotának súlyosságára is, azzal a feltevéssel, hogy a súlyosság összefügg a komplementszint csökkenésével. A komplementszint többé-kevésbé jól jelzi a páciens állapotában bekövetkezett változást is.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A komplementszint csökkenhet öröklött hiány (aránylag ritkán) vagy fokozott felhasználás következtében. A komplement fehérjék egyikének az öröklött hiánya általában visszatérő mikrobiális fertőzésekhez vagy autoimmun betegséghez vezet. Ha a hiány nem öröklött tényezők, hanem egy akut vagy egy krónikus állapot következtében jön létre, akkor a komplementszint általában visszatér a normális értékre akkor, amikor az elváltozás alapjául szolgáló állapot rendeződik.
Csökkent komplementszinteket találhatunk az alábbi esetekben:

- Visszatérő mikrobiális fertőzések (általában bakteriális)
- Autoimmun betegség, idesorolva az SLE-t és a vasculitist
- Herediter angioödema (öröklött)
- Szerzett angioödema
- A vesebetegség különböző típusai, idesorolva: a glomerulonephritist, lupus nephritist, membranosusos nephritist, IgA nephropathiát
- Malnutritio
- Szeptikémia
- Szérumbetegség (immunkomplex betegség)

Az akut és a krónikus gyulladás során a komplement fehérjék szintje általában más - akut fázis fehérjének hívott - fehérjékkel (pl. CRP) együtt emelkedik. A gyulladásos állapot megszűnésével ezek mindegyike visszatér a normális szintre. Az ilyen nyilvánvaló gyulladások esetén a komplement fehérjéket ritkábban mérik, mint a többi akut fázis fehérjét (elsősorban a CRP-t), mivel a komplementek mérésének a fontossága ezekben a helyzetekben nem számottevő.

Mit kell még tudnom?
Az emelkedett vagy csökkent komplementszint értékekből nem lehet következtetni a gyulladásos betegség eredetére, csak arra, hogy az immunrendszere érintett vagy nem. Gyulladás során a komplementszintek egyéb markerekhez - vörösvértestsüllyedéshez, C-reaktív fehérjéhez (CRP-hez) - hasonlóan emelkednek, de ez az emelkedés általában már a többi marker előtt megfigyelhető.

Gyakori kérdések

1. Melyek az öröklött immunrendszernek az egyéb részei?
Az öröklött immunrendszer egyéb összetevői az alábbiak:

- A fagocita rendszer (makrofágok, neutrofil granulocyták, monocyták) - amelyeknek a működése során a támadó mikroorganizmusok bekebeleződnek és megemésztődnek
- Gyulladásos mediátorok, amelyeket különféle sejtek termelnek, idesorolva a basophil granulocytákat, mastocytákat és az eosinohil granulocytákat
- Natural killer (NK) sejtek (amelyek elpusztítanak egyes daganatsejteket, mikoorganizmusokat és vírusok által fertőzött sejteket)
- Akut fázis fehérjék és Cytokinek (az oldható fehérjék egy csoportja, amelyek képesek változásokat okozni sok sejt növekedésében, beleértve a fehérvérsejteket, amelyek termelik őket).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.