Más néven
Hg
Hivatalos név
Higany (vizeletben és vérben)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Túlzott higanyszennyezés kimutatására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Higanymérgezésre utaló jelek esetén, ismert higanyszennyezés mértékének meghatározására, vagy a munkavégzés során elszenvedett higanyszennyeződés ellenőrzésére.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

A könyökhajlati vénából vett vérminta, és/vagy 24 órás gyűjtött vizeletminta, esetleg hajminta szükséges. (Hajmintánál 1 cm megfelel kb. 1 hónap expozíciónak.
Vérmintához speciális, fémmentes cső szükséges. A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat során a vérben, vizeletben vagy (ritkán) a hajban található higany mennyiségét mérik, hogy meghatározhassák az akut vagy krónikus higanyszennyezést. A higany három formában létező elem: előfordul szabad fémként (folyékony vagy légnemű állapotban), szervetlen vegyületként (higanysó), és különböző szerves vegyületekben (amelyek közül leggyakoribb a metil higany).
A higany kis mennyiségben mindenhol előfordul a környezetben; keletkezhet a talaj és kőzet ásványainak lebomlásakor vagy emberi tevékenység során, pl. fosszilis tüzelőanyag vagy hulladék égetésekor. A belélegzett levegővel, a bőrön át vagy pedig az elfogyasztott táplálékkal kerülhet a szervezetbe. Az emberek zömének nem okoz egészségi problémát a kis higanymennyiség, amellyel érintkezik.
Egyes emberek azonban veszélyes mennyiségű higannyal kerülnek állandó kapcsolatba (pl. ilyen lehet egy veszélyeshulladék-feldolgozó üzem), vagy tartósan nagy mennyiségű higany van a környezetükben (pl. akik „nehézfémekkel” dolgoznak). A szervezetben felszívódott higany mennyisége, ill. annak egészségre gyakorolt hatása függ a higany típusától, koncentrációjától és az anyaggal való érintkezés időtartamától. Az amerikai ATSDR (Toxikus Anyagok és Betegségek Ellenőrző Hivatala) szerint pl. a szervezetből rendkívül kis mennyiségű (0,01%-nál kevesebb) fém higany szívódik fel, még akkor is, ha azt valaki lenyeli. Ha viszont ugyanezt a higanymennyiséget gőzként belélegzik, annak kb. 80%-a bekerül a véráramba, sőt a metil-higanynak (amely elsősorban a halakban és a tenger gyümölcseiben feldúsulhat) kb. 95%-a felszívódik a bélrendszerben. Ezért nagyon veszélyes a szennyezett vizekből származó halak fogyasztása.
A felszívódott higany bejuthat különböző szervekbe, pl. a vesékbe és az agyba. A szervezet a higanyt a vizelettel és széklettel lassan kiüríti magából, de ha túl nagy mennyiség került be, akkor az károsíthatja a veséket, az idegrendszert és az agyat. Terhes nőknél a túlzott higanymennyiség károsíthatja a magzatot is, gátolva annak fejlődését, illetve a magzat agyának, veséinek és idegeinek kialakulását. Szülés után a higany anyatejjel is bekerülhet a csecsemő szervezetébe.

Hogyan történik a mintavétel?
A könyökhajlati vénából tűvel vért vesznek, esetleg véletlenszerű vagy 24-órás vizeletmintát kell összegyűjteni. Kivételes esetben egyéb mintát, mint pl. hajszálat, anyatejet vagy körmöt is vizsgálhatnak.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Higanyvizsgálat során túlzott higanymennyiség jelenlétét keresik. A vizsgálattal megállapítható, hogy valaki intenzíven vagy tartósan nagy mennyiségű higanyszennyezésnek volt-e kitéve. Kérhetik a vizsgálatot azért is, hogy ellenőrizzék azokat, akik a munkahelyükön higanyszennyezésnek vannak kitéve.
Kérhetnek és vizsgálhatnak egynél több mintát is.

A vérmintában elsősorban a metil-higany jelenlétét vizsgálják. A higany más formában is kimutatható a vérből, de az ATSDR szerint annak mennyisége kb. háromnaponként felével csökken, ahogy a higany más szervekbe vándorol.
A fém, illetve szervetlen formában előforduló higanyt a vizeletben nézik, de ez a vizsgálat nem alkalmas a metil-higany kimutatására.
A haj vizsgálatával lehetőség van a hónapokkal korábban történt metil-higany-szennyeződés kimutatására is, de mivel a hajvizsgálat meglehetősen bonyolult, ezért nem használják túl gyakran.
Mintaként ugyan nem használják rutinszerűen, de a higany kimutatható a körömből, anyatejből, székletből és a kilégzett levegőből is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Higanyvizsgálatot akkor szoktak kérni, ha a páciens tünetei túlzott higanyszennyeződésre utalnak. Akut tünetek lehetnek pl.: égő érzés a szájban és a tüdőben, csökkent vizeletürítés, hányinger, hányás, hasmenés és szapora pulzus. A tartós higanyszennyeződésnek kitett páciensek nem specifikus tüneteket tapasztalhatnak, amelyek elsősorban a tüdőt, veséket és az idegrendszert érintik. Akkor is kérhetik a vizsgálatot, ha ismert, hogy a páciens kapcsolatba került higannyal, mert így megállapítható a szennyeződés mértéke. Rendszeres higanyvizsgálattal ellenőrizhetik azokat a pácienseket, akik higanyt felhasználó iparágban dolgoznak, valamint kérhetik a vizsgálatot – az ólom- és/vagy egyéb nehézfémvizsgálatokkal együtt – azoknál is, akik különféle veszélyes anyagokkal dolgoznak.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A megemelkedett higanyszintek higanyexpozícióra utalhatnak, bár ebből nem derül ki, hogy miként és mekkora mennyiségű higannyal került valaki kapcsolatba. Ha a vérben található higanyszint emelkedett, akkor valószínűleg a közelmúltban történt az expozíció, míg a 24-órás gyűjtött vizelet inkább a múltbeli fém- vagy szervetlen higannyal történt szennyeződések átlagát mutatja. Ha a vérben és a vizeletben lévő higanyszint normális, akkor valószínűleg nem történt higanyszennyeződés, legalábbis nem a vizsgált időszak alatt.

A hajban lévő emelkedett higanyszint azt jelentheti, hogy a páciens nagy mennyiségű metil-higannyal került kapcsolatba. Hajmintát azonban igen ritkán vizsgálnak, mert az eljárás meglehetősen bonyolult, a standardizáció nehézkes, és az eredmény erősen függ a haj különféle úgynevezett preanalitikai változóitól is (pl. hajfesték, őszülés, sampon stb.)

Mit kell még tudnom?
Az elmúlt években intézkedések történtek, hogy az embereket érő higanymennyiséget ellenőrizzék és csökkentsék. A szigorúbb szabályok és ajánlások miatt csökkent a levegőben, vízben, talajban, élelmiszerekben és munkahelyeken megengedhető higanymennyiség.

Gyakori kérdések

1. Mi az a thimerosal?
A thimerosal (más néven thiomersal) a higany szerves vegyülete, amelyet kis mennyiségben bizonyos oltások tartósítószereként használtak. Bár általában veszélytelennek tartják, mostanában fokozatosan kezdik megszüntetni az alkalmazását.

2. Az amalgámtömés tartalmaz higanyt?
Igen. A fogtömésre használt amalgám kb. 50%-a fém higanyt tartalmaz. Egyesek szerint az a kis mennyiségű higanygőz, amely rágás során keletkezik, ártalmas lehet, de a legtöbb nemzetközi egészségügyi szervezet szerint az amalgámtömés biztonságos. Egyes országok viszont elővigyázatosságból korlátozni kezdték az amalgámtömések használatát.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?