Más néven
Terhességi teszt
Terhességi vizsgálat
Kvalitatív hCG
Kvantitatív hCG
Béta-hCG
Hivatalos név
Human Chorio-Gonadotropin meghatározása szérumban, 24333 Szabad Humán Chorio-Gonadrotropin béta lánc meghatározása szérumban
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat a terhesség diagnózisának megerősítésére, a terhesség monitorozására, illetve a petefészek vagy here, valamint a trophoblast (csírahólyag) betegségének diagnosztizálásához alkalmazható. Fontos tudni, hogy a hCG minden terhes nőben megjelenik, tehát nem jelent betegséget!

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A menstruáció elmaradását követő 10. naptól kezdve. (Néhány módszerrel még ennél is korábban, akár egy héttel a fogamzást követően ki lehet mutatni a hCG-t.) A vizsgálatot akkor is célszerű elvégezni, ha az orvos a tünetek alapján méhen kívüli vagy mola terhességre, vagy a petefészek, illetve here, valamint a trophoblast betegségére gyanakszik.

Milyen mintára van szükség?

Reggeli első vizeletre, vagy az alkar vénájából vett natív vérre. (Vér esetén piros (natív) vagy sárga kupakos (géles) csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Ne igyon nagy mennyiségű folyadékot a terhességi vizeletteszt elvégzése előtt, mert az erősen felhígult vizelet következtében az eredmény ál-negatív lehet. Vérből történő vizsgálat esetén nincs szükség előkészületre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A hCG a terhes nő méhlepényében termelődő, hormon tulajdonságú fehérje. A terhességi teszt egy olyan speciális teszt, amellyel vérből vagy vizeletből ki lehet mutatni a hCG hormont, megerősítve ezáltal a terhesség tényét. A hormont kb. a menstruáció elmaradását követő 10. naptól kezdve lehet kimutatni, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a nő méhébe. Néhány módszerrel, illetve teszttel még ennél is korábban, akár egy héttel a fogamzást követően ki lehet mutatni a hCG-t.
A terhesség első heteiben a hCG-nek fontos szerepe van a sárgatest funkciójának fenntartásában. A sárgatest corpus luteum az érett petesejtből képződő sejttömeg. A hCG-termelődés a terhesség első harmadában (első trimeszterében, azaz a 810. hétig) állandóan növekszik, és kb. az utolsó menstruációtól számított 10. héten éri el maximumát. Ezt követően a hCG-szint fokozatosan csökken a terhesség alatt, a szülést követően mennyisége néhány hét alatt a kimutathatósági szint alá csökken.
A terhességen kívül hCG-szint-emelkedés figyelhető meg a petefészek, illetve férfiaknál a here egyes tumorféleségeinél, valamint a trophoblast rendellenessége esetén is.

Hogyan történik a mintavétel?
A hCG-t általában a vizeletből mutatják ki. A legalkalmasabb erre a célra a reggeli első vizelet: A hCG kimutatható vérből is, ehhez az alkar vénájából vett natív vér alkalmazható.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A kvalitatív ("pozitív" vagy "negatív" eredményt adó) hCG-teszteket rutinszerűen használják a terhesség diagnózisának megerősítésére. A kvantitatív (számszerű adatot adó) hCG-teszteket a vérben található (gyakran béta-hCG-nek is nevezett) hCG mennyiségi meghatározására használják. Az orvos kérheti a vizsgálatot méhen kívüli vagy mola terhesség diagnózisának felállításához, illetve monitorozásához. Ezenkívül kvantitatív hCG-tesztet kérhet az orvos a petefészek, férfiaknál a here tumorának gyanúja esetén. Tumoroknál a rendszeres időközönként végzett meghatározással követhető a kezelés hatékonysága, és észlelhető a tumor ismételt megjelenése is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A vizeletből vagy vérből végzett kvalitatív hCG-tesztet akkor kéri az orvos, ha egy nő meg akar győződni arról, hogy terhes. A teszt a menstruáció elmaradását követő 10. naptól kezdve alkalmazható. (Néhány módszerrel még ennél is korábban, akár már egy héttel a fogamzást követően ki lehet mutatni a hCG-t.) Egyes pácienseknél több napon keresztül kéri az orvos a kvantitatív hCG-tesztet annak érdekében, hogy kizárják a méhen kívüli terhességet, vagy pedig megfigyeljék a magzatát elvesztő nőt. Az orvos akkor is kérheti a kvantitatív hCG-tesztet, ha a petefészektumor, trophoblast-rendellenesség gyanúja merül fel.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

Nem terhes nőknél a hCG-szint általában a kimutathatósági határ alatt van. A terhesség korai szakaszában a hCG-szint gyorsan nő: a vér hCG-szintje 2-3 naponta megduplázódik. Méhen kívüli terhesség esetén a duplázódási idő megnyúlik. Ugyancsak megnyúlik a duplázódási idő mola terhesség esetén, sőt ekkor a hCG koncentrációja akár csökkenhet is. A hCG koncentrációja hirtelen lecsökken a magzat elvesztését követően is. Ha ekkor a hCG koncentrációja nem csökken a kimutathatósági határ alá, ez azt jelzi, hogy hCG-t termelő szövet maradt a méhben, amit el kell távolítani.
A hCG meghatározását használják a trophoblasttumor követésére, valamint a befejezett kezelések után kiújuló betegségek megfigyelésére is. Terápia alatt a csökkenő hCG-szint általában azt jelzi, hogy a tumor megfelelően reagál a kezelésre, ezzel szemben a hCG-szint emelkedése arra utal, hogy a tumor nem reagál a kezelésre. A terápiát követő hCG-szint-emelkedés a betegség kiújulására utalhat.

Mit kell még tudnom?
A terhesség túl korai szakaszában elvégzett teszt, amikor még nincs kimutatható hCG-szint, álnegatív eredményt adhat. Viszont a vizeletben megjelenő vér vagy fehérje álpozitív eredményhez vezethet. A túl híg vizelet is adhat álnegatív hCG-eredményt, ezért a páciensnek nem szabad túl sok folyadékot innia, mielőtt vizeletet gyűjt a terhességi teszthez.

Bizonyos gyógyszerek, pl. vizelethajtók és a prometazin (egy antihisztamin) szintén álnegatív vizeleteredményhez vezethetnek. Más gyógyszerek, pl. görcsoldók, Parkinson-kór elleni szerek és nyugtatók is álpozitív eredményt adhatnak.

Vannak adatok arra vonatkozólag, hogy egyes vegyületek, amelyek nem tartoznak a gyógyszerek közé, zavarják a szérumból történő hCG-meghatározást. Ilyenek lehetnek pl. az egyes páciensekben meglévő speciális antitestek, amelyek megkötik a hCG-molekulákat. Általában: ha egy eredmény bizonytalan, más módszert alkalmazva a meghatározáshoz az eredmény ellenőrizhető.

Gyakori kérdések

1. Az otthon végzett teszt eredménye hogyan vethető össze a laboratóriumban végzettével?
Az otthoni terhességi tesztek nagyon hasonlók azokhoz a kvalitatív vizelet-hCG-tesztekhez, amelyeket a laboratóriumok használnak, de az alkalmazás körülményeit tekintve vannak olyan tényezők, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni.

Az első: Az otthoni felhasználásra szánt tesztek nagyon részletes útmutatást tartalmaznak, amelyeket az alkalmazás során szigorúan követni kell. Ha ön otthoni tesztet használ, mindent az útmutatóban leírtak szerint végezzen.

A második: Az otthoni terhességi tesztet gyakran túl korán alkalmazzák ahhoz, hogy pozitív eredményt adjon. Ne felejtse: a fogamzást követően kb. 10 nap szükséges ahhoz, hogy a vizeletben a teszttel kimutatható mennyiségű hCG jelenjen meg. Ezért van az, hogy az otthoni terhességi teszt gyakran negatív eredményt ad, míg az orvosi teszt, amelyet rendszerint néhány nappal később végeznek, pozitív lesz. Ekkorra ugyanis már kimutatható mennyiségű hCG jelenik meg a vizeletben.

Amennyiben lehetséges, minden kvalitatív hCG-tesztet (azaz terhességi tesztet) reggeli első vizeletből kell elvégezni. Ezt követően a folyadékbevitel (kávé, gyümölcslé, víz stb.) miatt a vizelet felhígul, ezért a hCG-koncentráció túlságosan alacsonnyá válik ahhoz, hogy a teszt pozitív eredményt adjon. Általában elmondható, hogy ha az otthoni tesztet megfelelően használják, ugyanazt az eredményt adja, mint az orvosnál elvégzett teszt. A vérből történő kvalitatív hCG-kimutatás általában érzékenyebb, mint a vizeletből történő, így előfordul, hogy a vérből végzett vizsgálat már terhességet jelez, amikor a vizeletből történő még nem. A kvantitatív hCG-tesztet mindig vérmintából, laboratóriumban kell elvégezni.

2. Mi a méhen kívüli terhesség?
A méhen kívüli terhesség az az állapot, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhben, hanem valahol máshol tapad meg. Ez egy súlyos állapot, amely azonnali beavatkozást igényel. A méhen kívüli terhességet viselők gyakran panaszkodnak alhasi fájdalmakra és a méhből eredő vérzésre. Általában a méhen kívüli terheseknél a hCG-szint emelkedése lassúbb ütemű, mint a normál terheseknél.

3. Mikor kéri az orvos a vizelet helyett a vérből történő hCG-meghatározást?
Míg a vérből történő meghatározással ténylegesen megmérik a hCG vérben lévő mennyiségét; addig a vizeletből történő kimutatással csak a hCG jelenlétét detektálják. Mivel a nem terhes nőknél normál körülmények között a vizeletből nem mutatható ki hCG, ezért a vizeletből végzett hCG-teszt pozitivitása elegendő a terhesség megerősítéséhez. Méhen kívüli terhesség gyanújakor vagy a magzat elvesztését követő megfigyelés alkalmával fontos tudni, hogy mennyi hCG van jelen, ezért ilyenkor az orvos a vérből történő hCG-meghatározást kéri.

4. A magzat elvesztését követően hány nap szükséges ahhoz, hogy a vizeletből végzett terhességi teszt negatív eredményt mutasson?
A magzat elvesztését követően a vizelet-hCG a szérum-hCG-hez hasonló ütemben tűnik el. Ehhez 9-35 nap, mediánértékkel számolva 19 nap szükséges. A negatív hCG-eredményhez szükséges idő azonban függ attól is, hogy mekkora volt a hCG-szint a magzat elvesztésekor. A magzatát elvesztő nő monitorozásához rendszerint a kvantitatív, vérből történő hCG-meghatározást használják. Ha a hCG-szint nem csökken a kimutathatósági szint alá, ez azt jelzi, hogy hCG-t termelő szövet maradt vissza, amit el kell távolítani.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.