Más néven
Trombin alvadási idő
TI
Hivatalos név
Trombin idő
A cikk utoljára módosult: 13.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A fokozott vérzés vagy a kóros vérrögképződés (trombózis) kivizsgálásának részeként, kifejezetten a fibrinogén szintjének és működésének értékelésére; a heparin szennyeződés kimutatására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Vérzés, trombózisos epizódok, vagy ismétlődő vetélések esetén; ha a protrombin idő (PI) és/vagy az aktivált parciális tromboplasztin idő (APTI) megnyúlt, különös tekintettel az abnormális fibrinogén szintre, vagy funkcióra; ha a vérminták heparin-szennyeződésére gyanakodnak.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nem szükséges előkészület.

Mit vizsgálunk?

A trombin egy vérben lévő enzim, amely a fibrinogénre - mint alvadási faktorra – hatást gyakorolva fibrint képez, ami elősegíti a véralvadást. A trombin idő (TI) a fibrinogén aktivitását jellemzi.

Amikor sérülés következik be, és elindul a vérzés, a szervezet elkezd vérrögöt képezni a sérülés helyén, hogy megállítsa a vérzést. A vérlemezkék a sérülés helyén kitapadnak, majd összecsapzódnak és aktiválódnak. Ezzel egy időben az alvadási kaszkád beindul, és aktiválódnak a véralvadási faktoroknak nevezett fehérjék, beleértve a fibrinogént is. Ezután a trombin a fibrinogént oldhatatlan szálakká (fibrinszálakká) alakítja át, amelyek egymással keresztkötve fibrinhálót képeznek, ami pedig kitapad a sérülés helyére. A fibrinháló a kitapadó vérlemezkékkel együtt stabil vérrögöt képez, ezzel megakadályozza a további vérvesztést, és helyben marad, amíg a sérülés meg nem gyógyul.

A stabil vérrög kialakulásához elegendő mennyiségű, normálisan működő vérlemezke és alvadási faktorok szükségesek. Ha az alvadási faktorok, vagy a vérlemezkék nem megfelelően működnek, vagy túl kevés van belőlük, az vérzéses epizódokhoz és/vagy fokozott véralvadáshoz (trombózishoz) vezethet.

A trombin idő a véralvadási folyamatnak azt a részét jellemzi, amikor az oldott fibrinogén fibrin szálakká alakul. Azt az időt mérjük, ami szükséges a fibrin alvadék kialakulásához azt követően, hogy standard mennyiségű trombint adtunk a plazmához. A trombin időt befolyásolja a fibrinogén szintje és/vagy funkciója, valamint gátló anyagok (inhibitorok, pl. heparin, fibrinogén/fibrin lebomlási termékek, direkt trombin gátlók) jelenléte. A trombin idő a trombin reagensnek a vérmintához adásával a fibrinogén funkciójára összpontosít, nem ad információt a többi alvadási faktorról.

Az eddigiekből érthető lehet, hogy a véralvadási tesztek azon alapulnak, ami a mesterségesen létrehozott vizsgálati környezetben (in vitro) zajlik, ezért nem feltétlenül tükrözik, ami ténylegesen lejátszódik a szervezetben (in vivo). Ugyanakkor többféle laboratóriumi teszt használatos a véralvadási rendszer specifikus komponenseinek vizsgálatára (lásd még: koagulációs kaszkád).

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a könyökhajlati vénába vezetett tűn keresztül veszik.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A trombin idő egy lehetséges vérzési rendellenesség vagy túlzott vérrögképződés (trombózis) kivizsgálásának részeként alkalmazható, kifejezetten a fibrinogén szintjének és működésének értékelésére.

  Az alvadás alapú funkcionális fibrinogén teszt már rutinszerűen rendelkezésre áll a klinikai laboratóriumokban, és nagyrészt kiváltotta a trombin idő szükségességét a fibrinogén vizsgálatában.

  Ez a vizsgálat nagyon érzékeny az alvadásgátló hatású heparinra. Emiatt alkalmazzák a nem frakcionált heparin terápia ellenőrzésére és a vérminta heparin szennyeződésének kimutatására.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A trombin idő önmagában, vagy más tesztekkel kombinálva is kérhető vérzés, trombózisok, ismétlődő vetélések esetén, vagy ha az elsődleges véralvadási vizsgálatok (pl. protrombin idő, aktivált parciális tromboplasztin idő) megmagyarázatlan megnyúlt eredményt mutatnak.

  Ez a vizsgálat akkor is rendelhető, ha a kezelőorvos azt gyanítja, hogy a páciensnek a fibrinogén csökkent szintjével vagy nem megfelelő funkciójával járó rendellenessége van. Azonban, amint azt korábban említettük, a funkcionális fibrinogén teszt (fibrinogén antigén teszttel vagy anélkül) nagyrészt felváltotta a trombin időt a fibrinogén vizsgálatát illetően.

  A trombin idő esetleg rendelhető még, ha a minta heparin-szennyeződésére gyanakodnak, vagy ha a páciens heparin terápiában részesül, habár ezen felhasználások gyakorisága csökken.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A jelentősen megnyúlt trombin idő előfordulásának leggyakoribb okai: a vérminta heparin szennyeződése, a direkt trombin gátók, továbbá okozhatják heparin-szerű anyagok és inhibitorok (pl. fibrinogén/fibrin lebomlási termékek). A szennyeződés akkor fordulhat elő, amikor a páciens heparin terápiában részesül és/vagy amikor periodikusan heparint alkalmaznak a vénás kanülök átmosására, hogy megakadályozzák bennük az alvadást.

  A megnyúlt trombin idő jelezhet csökkent fibrinogén szintet (hipofibrinogenémia = csökkent fibrinogén vagy afibrinogenémia = fibrinogén hiány) és/vagy abnormális fibrinogén funkciót (diszfibrinogenémia). Az olyan állapotok, mint a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) vagy a túlzott fibrinolízis gátolják a fibrinképződést, és ugyanúgy megnyúlt trombin időhöz vezetnek, mint a végstádiumú májbetegségek vagy a kóros tápláltsági állapot  (malnutríció).

  Ha a trombin idő megnyúlt, további vizsgálatok elvégzésére lehet szükség: fibrinogén aktivitás vizsgálat (amely rutinszerűen rendelkezésre áll a klinikai laboratóriumokban), fibrinogén antigén vizsgálat, májfunkciós tesztek.

 • Mit kell még tudnom?

  A trombin idő csak egyike a vérzéses vagy trombózisos rendellenesség kivizsgálásához szükséges teszteknek.

  A csökkent fibrinogén szint vagy a fibrinogén rendellenes működése (diszfunkciója) a betegek jelentős hányadánál nem, vagy csak enyhe tüneteket okoz, és csak akkor diagnosztizálható, ha más vizsgálatok kapcsán felfedezik, vagy ha váratlan vagy hosszan tartó vérzés lép fel sebészeti beavatkozás vagy trauma során.

  A fibrinogén az akut fázis fehérjék egyike. A fibrinogén szintje más akut fázis fehérjékkel együtt hirtelen emelkedik akut gyulladással vagy szövetkárosodással járó állapotokban.

  Molekuláris genetikai vizsgálatot végezhetnek öröklött diszfibrinogenémia, hipofibrinogenémia vagy afibrinogenémia esetén a felelős genetikai mutáció azonosítására. A mutáció vizsgálata elvégezhető más családtagokon is.

  Az ismétlődő vetélések egy részéről azt tartják, hogy összefügg a méhlepény vérereiben bekövetkező rendellenes vérrögképződéssel.

 • Lehetséges a thrombin idő vizsgálat elvégzése a háziorvosi rendelőben?

  A protrombin idő kivételével a véralvadási vizsgálatok - beleértve a trombin időt is - speciális felszerelést és reagenseket igényelnek, és jellemzően laboratóriumban végzik.

 • Lehetséges, hogy csökkent vagy abnormális a fibrinogénem, és nem tudok róla?

  Igen. Sok embernél az alvadási folyamat viszonylag normálisan működik akkor is, ha a fibrinogén koncentrációja és/vagy aktivitása csökkent. Az állapot nem azonosítható, hacsak a műtét előtti szűrés nem azonosít egy potenciális problémát, vagy ha a vártnál hosszabb vérzés lép fel sebészi beavatkozás vagy trauma során.

 • Létezik kezelés a csökkent fibrinogén szintre vagy a fibrinogén diszfunkcióra?

  A legtöbb esetben nem szükséges a kezelés, de jelentősebb vérzés esetén rövidtávon adható fibrinogén pótlás krioprecipitátum vagy friss fagyasztott plazma formájában. Ismétlődő trombózisok esetén szükség lehet alvadásgátló kezelésre alvadásgátló szerekkel, ilyen például a warfarin, szinkumár tabletta vagy a bőr alá adható heparin injekció.

 • Mi a reptiláz idő (RI) és mire használják?

  Ha a megnyúlt trombin idő hátterében heparin jelenlétére gyanakodnak, a reptiláz idő (RI) használható a heparin jelenlétének igazolására. A reptiláz idő azt az időt méri, ami az alvadékképződéshez szükséges, miután reptilázt adtunk a plazmához. A trombin idő rendelhető reptiláz idővel együtt megnyúlt alvadási idő kivizsgálásához. Mivel a heparin a trombin időt befolyásolja, de a reptiláz időt nem, a trombin idő és a reptiláz idő együttes megnyúlása jelzi a csökkent fibrinogén szintet vagy az abnormális fibrinogén funkciót. Ha a trombin idő megnyúlt, de a reptiláz idő normális, heparin szennyeződés valószínűsíthető. Az alvadás alapú funkcionális fibrinogén teszt rutinszerűen elérhető a klinikai laboratóriumokban, és nagyrészt felváltotta a trombin idő és a reptiláz idő szükségességét a fibrinogén vizsgálatában.

 • Alkalmazható-e a thrombin idő a dabigatran terápia követésére?

  A dabigatran egy direkt thrombin gátló, az újonnan bevezetett szájon át szedhető (orális) véralvadásgátlók (antikoagulánsok) egyike. Ennél a gyógyszernél a rutinszerű terápia követésére nincs szükség, azonban bizonyos állapotokban szükséges lehet a vizsgálata. A trombin idő vagy a hígított trombin idő javasolt a dabigatran terápia igazolására, illetve ellenőrzésére, de a legtöbb laboratóriumban nem elérhető a hígított trombin idő vizsgálat. A dabigatran szint közvetlen mérése is végezhető, ha a követés indokolt.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Teruya, J., et al (Updated 2014 January 30). Thrombin Time. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2086278-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

Burgess, R. et. al. (Updated 2012 January 10). Dysfibrinogenemia. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/199723-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

(© 1995–2014). Unit Code 9059: Thrombin Time (Bovine), Plasma. Mayo Clinic, MayoMedical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9059 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed April 2014.

Basala, V. (Updated 2012 May 6). Inherited Abnormalities of Fibrinogen. eMedicine. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/960677-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

Wilczynski, C. et al. (Updated 2014 February 12). Fibrinogen. Medscape. http://emedicine.medscape.com/article/2085501-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed April 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2013). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 11th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 445-446.

(© 2014). Thrombic Risk Reflexive Panel. ARUP Laboratories. Available online at http://ltd.aruplab.com/Tests/Pub/0030268 through http://ltd.aruplab.com/. Accessed April 2014.

(© 1995–2014). Reptilase Time, Plasma. Mayo Clinic, MayoMedical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9078 through http://www.mayomedicallaboratories.com/. Accessed April 2014.

Korábbi áttekintések során használt források

Brick, W. et. al. (Updated 2009 November 17). Dysfibrinogenemia. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/199723-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2010.

(© 1995–2010). Unit Code 9059: Thrombin Time (Bovine), Plasma. Mayo Clinic, MayoMedical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/9059 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed July 2010.

Israels, S. (Updated 2009 February 12. Inherited Abnormalities of Fibrinogen. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/960677-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2010.

(Updated 2009 September 18). Thrombin Time [CO004600]. Massachusetts General Hospital, Pathology Service [On-line information]. Available online at http://www2.massgeneral.org/pathology/coagbook/CO004600.htm through http://www2.massgeneral.org. Accessed July 2010.

Dugdale, D. (Updated 2009 March 2). Congenital afibrinogenemia. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001313.htm. Accessed July 2010.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 1028-1029.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 227-238.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007 Pp 729-731, 736.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.