Más néven
Ízületi folyadék analízis
Hivatalos név
Szinoviális folyadék analízis
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segíti az ízületi gyulladás, fájdalom és/vagy duzzanat okának diagnosztizálását.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor egy vagy több ízület környékén jelentkezik duzzanat, pirosság és/vagy fájdalom

Milyen mintára van szükség?

A szinoviális folyadék minta a csont és az ízület közötti térből nyerhető egy tű segítségével

Szükség van-e minta előkészítésre?

Konzultáljon az orvosával, hogy éhgyomorra kell-e lenni a vizsgálat előtt.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A szinoviális folyadék egy sűrű váladék, amely a test legfőbb ízületeinek síkosítását szolgálja. Kis mennyiségben az ízületek közötti résekben található, ahol a folyadék képződik, majd a szinoviális membránok között tárolódik. A szinoviális folyadék párnaként szolgál a csontok végződésénél, csökkentve a súrlódást az ízületek mozgatásakor a térd, váll, csípő, kéz és láb ízületeiben.

  A szinoviális folyadék elemzése egy vizsgálat sorozatból áll, ezek a szinoviális folyadék összetételében beállt változásokat mutatják ki, amelyek az ízület struktúrájára és működésére ható betegségekre utalhatnak. Az analízis általában néhány, alapvető vizsgálattal indul, melyek eredménye alapján, a beteg tüneteivel és a kezelőorvos által feltételezett okokkal együtt meghatározza a következő lépcsőben alkalmazott teszteket.

  A tesztek a következőképpen csoportosíthatóak:

  • Fizikai jellemzők: - a folyadék küllemének értékelése

  • Kémiai vizsgálatok: A folyadék összetételében beálló kémiai változásokat mutatja ki

  • Mikroszkópos vizsgálat: a mikroszkóppal történő vizsgálat során a jelenlévő sejtek és kristályok típusonként kerülnek beazonosításra és megszámolásra

  • Fertőzés kimutatása: az esetlegesen jelenlévő mikrobák kimutatását és azonosítását szolgálja

 • Hogy történik a mintavétel?

  A szinoviális folyadék mintát az érintett ízületből egy fecskendő és tű segítségével veszik le. A műveletet artrocentézisnek nevezik.

   

  MEGJEGYZÉS:  Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: 

  A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Az előkészületeket illetően konzultáljon kezelőorvosával. A szinoviális folyadék vétele történhet éhgyomorra vagy  napszaktól függetlenül.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A szinoviális folyadék analízise segít az ízületi gyulladás, fájdalom, duzzanat és folyadék felhalmozódás okainak feltárásában. Az egy vagy több ízületet és szinoviális folyadékot érintő betegségek és állapotok négy csoportba sorolhatóak:

   

  Fertőző betegségek: Baktérium, gomba vagy vírus okozta betegségek, amelyek kialakulhatnak az ízületben, vagy a test egyéb részeiről is átterjedhetnek. Ezen betegségek közé tartozik az akut és krónikus szeptikus ízületi gyulladás.

  Vérzés: vérzési rendellenességek és/vagy ízületi sérülések eredményeként vér kerülhet a szinoviális folyadékba. Ez leggyakrabban kezeletlen véralvadási rendellenesség, hemofília vagy a von Willebrand szindróma esetében fordul elő.

   

  Gyulladásos betegségek:

  Betegségek, amelyek kristály képződéshez vezetnek, például a köszvény (tű-szerű húgysav kristályok) vagy álköszvény (kalcium-pirofoszfát-dihidrát kristályok). Ezek többnyire a lábfejet és a lábat érintik.

  Betegségek amelyek ízületi gyulladással járnak: szinovitisz (az ízületi hártya gyulladása), vagy egyéb immunreakciók. Ebbe a csoportba tartoznak az autoimmun betegségek, mint a reumatoid artritisz vagy a lupusz (SLE).

  Degeneratív betegségek: például oszteoartritisz

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A szinoviális folyadék elemzésére akkor van szükség ha egy vagy több ízületre kiterjedő betegség gyanúja merül fel. Akkor kérhetik, ha valakinél az alábbi tünetek kombinációja jelentkezik:

  • Ízületi fájdalom

  • Pirosság az ízületek körül

  • Ízületi gyulladás vagy duzzanat

  • Szinoviális folyadék felhalmozódása

  Továbbá bizonyos esetekben ismert ízületi betegség nyomon követésére (monitorozására) is kérhetik.

 • Mi az artrocentézis, és hogyan végzik?

  Artrocentézisnek nevezzük a szinoviális folyadék ízületből, tű és fecskendő segítségével történő nyerését.A tűt helyi érzéstelenítést követően a csontok közötti résbe vezetik és mintát vesznek a szinoviális folyadékból.

 • Lehet más indok az artrocentézis végrehajtására?

  Igen, esetenként artrocentézisre lehet szükség a felgyülemlett szinoviális folyadék lecsapolására. Ez enyhítheti az ízületekre helyeződő nyomást és elősegítheti a fertőzés gyógyulását. Időnként bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok közvetlenül az ízületbe történő beadása elősegítheti a gyulladás és a fájdalom csökkenését.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.