Más néven
Vizelet mioglobin
Szérum mioglobin
Hivatalos név
Mioglobin
A cikk utoljára módosult: 30.07.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Izomsérülés megállapítására; izomkárosodással járó kórképek diagnózisának felállításához segítségül; magas vizelet mioglobinszint – ami vesekárosodáshoz vezethet kiterjedt izomkárosodást követően – kimutatására; esetenként szívroham (szívinfarktus) meghatározására, bár erre a célra elsősorban a troponin tesztet használják.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Izomgyengeség, izomfájdalom és/vagy sötét színű vizelet észlelése esetén, amennyiben orvosa izomkárosodásra gyanakszik; súlyos vázizomsérülés esetén.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre vagy random vizeletmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vizsgálat nem igényel speciális előkészületeket.

Mit vizsgálunk?

A mioglobin kicsi, oxigén-kötő fehérje, amely a szív- és a vázizmokban található. Az izomsejteken belül tartja az oxigént lehetővé téve a sejtek számára az izomösszehúzódáshoz szükséges energia termelését. Amikor a szív- vagy a vázizmok megsérülnek, mioglobin kerül a vérbe. A sérülést követően néhány órán belül kimutatható az emelkedett mioglobin szint.

 

A mioglobint a vese szűri ki a vérből és a vizeletbe juttatja. Nagy mennyiségű mioglobin mérgező a vesékre. Ha jelentős mennyiségű mioglobin kerül a véráramba, ami súlyos izomsérülés vagy trauma következtében fordulhat elő, vesekárosodás, sőt, akár veseelégtelenség alakulhat ki. A mioglobin vizeletből történő mérése az ilyen kórállapot felismerését segíti.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a kar egy könyökhajlati vénájába vezetett tűn keresztül veszik le. Vizelet esetén a minta tetszőleges időpontban (random) adható.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

A vizsgálathoz nincs szükség különleges előkészületre.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A mioglobin vérből történő mérése az izomkárosodás kimutatására használható. A mioglobin kicsi, oxigén-kötő fehérje, amely a szív- és a vázizmokban található. Szív- vagy vázizomsérülés esetén mioglobin jut a vérbe. Súlyos izomkárosodáskor a mioglobin szintje nagyon gyorsan emelkedik a vérben, a sérülést követően néhány órán belül mérhető a növekedés.

   

  A mioglobint a vese szűri ki a vérből és a vizeletbe juttatja. Kiterjedt vázizomsérülést (rabdomiolízis) követően vizeletből is mérhetik a mioglobin mennyiségét. A vizelet mioglobin szint az izomkárosodás fokának, és így a vesekárosodás kockázatának mértékét tükrözi (mivel a mioglobin mérgező a vesékre).

   

  Néha a vér mioglobin vizsgálatát troponin méréssel együtt végzik szív biomarkerként a szívroham (szívinfarktus) korai kimutatására, de a mioglobin mérése egyre kevésbé jellemző.

   

  A szívrohamot vagy egyéb izomkárosodást követően a mioglobin szintje a vérben 2-3 órán belül emelkedni kezd, legmagasabb 8-12 óra múlva, 1 napon belül pedig rendszerint visszatér a normál tartományba. A mioglobin emelkedése egyidőben történik a troponinéval, azonban a mioglobin nem annyira specifikus szívizom-károsodásra és nem is marad olyan hosszú ideig emelkedett, mint a troponin.

   

  Habár a negatív mioglobin mérési eredmény kizárja a szívinfarktust, a pozitív eredményt troponin méréssel kell megerősíteni.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az orvos rendszerint pl. trauma által okozott, vagy izomdisztrófiában kialakult izomkárosodás esetén kéri a vizsgálatot.

   

  A mioglobint szívroham (szívinfarktus) diagnózisának felállítására többnyire nem használják, mivel e téren felváltotta a troponin vizsgálat, ami sokkal specifikusabb. Amennyiben a mioglobin teszt elérhető, elvégezhető a mellkasi fájdalommal jelentkező betegek esetén, akiknél szívroham gyanúja merül fel. A sürgősségi ellátóhelyeken mellkasi fájdalommal jelentkező betegektől többször is vérmintát vesznek, néhány óra különbséggel, különböző vizsgálatok elvégzése céljából.

   

  Kiterjedt vázizomsérülést követően a mioglobin szintjét vizeletből is meg lehet mérni, mivel az izomsérülést követő gyors izomlebomlás vesekárosodást okozhat.    

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A vérből mért emelkedett mioglobin szint azt jelenti, hogy az izomszöveteket friss sérülés érte. Magasabb értékek például az alábbi esetekben fordulhatnak elő:

  • izomsérüléssel is járó balesetek
  • epilepsziás roham
  • műtét
  • izombetegségek, például az izomdisztrófia
  • a vázizmok gyulladása (miozitisz)
  • szívroham (szívinfarktus).

  A rabdomiolízis jelentősen emelkedett mioglobin szinthez vezethet.

   

  A vizeletben a mioglobin szintje normál esetben nagyon alacsony vagy ki sem mutatható. A magas vizelet mioglobin szint vesekárosodás és következményes veseelégtelenség fokozott kockázatát jelzi. Ilyenkor a vesefunkció követésére egyéb vizsgálatokat is végeznek, mint karbamid és kreatinin mérést a vérből, illetve további vizeletvizsgálatokat.

   

  Szív biomarkerként alkalmazva a vér mioglobin szintjének emelkedése jelezhet frissen bekövetkezett szívinfarktust, de mivel mioglobin a vázizomban is található, ezt troponin teszttel kell megerősíteni. Ha a mellkasi fájdalom jelentkezését követően 12 órán belül nem emelkedik a mioglobin, a szívinfarktus fennállásának valószínűsége nagyon kicsi.   

 • Mit kell még tudnom?

  Emelkedett mioglobin szint izomba adott injekció vagy erőteljes testmozgás következtében is létrejöhet. Mivel a mioglobint a vérből a vese távolítja el, a mioglobin szint veseelégtelenségben is magasabb lehet. Nagyfokú alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek is okozhatnak izomkárosodást, ezáltal növelve a mioglobinszintet a vérben.

   

  Vizelet tesztcsík vizsgálat során a hemoglobin érték pozitív lehet, ha mioglobin van jelen a mintában. Ha a hemoglobin vizelet tesztcsíkkal pozitív, és felmerül, hogy a pozitivitás hátterében a mioglobin áll, akkor célszerű a mioglobint specifikusabb tesztekkel ellenőrizni.

 • Mi a rabdomiolízis?

  A rabdomiolízis az izomszövet gyors lebomlása, amit különböző okokból bekövetkező, súlyos izomkárosodás válthat ki. Ilyenek például:

  • balesetek, zúzódásos sérülések, pl. autóbaleset
  • elektromos áramütés magasfeszültségtől
  • súlyos és/vagy kiterjedt égési sérülések
  • véralvadék (trombózis), ami elzárja a vér áramlásának útját a szövetekbe és szervekbe
  • mérgezések (pl. nehézfém, kígyóméreg, szén-monoxid)
  • fertőzések, pl. HIV, influenza, Streptococcus (ez utóbbi inkább gyermekeknél, s kevésbé felnőtteknél fordul elő)
  • az izmokat érintő genetikai vagy anyagcsere betegségek
  • izombetegségek, mint az izomdisztrófia, vagy egyéb kórállapotok, pl. egyensúlyban nem tartott cukorbetegség, pajzsmirigy alul- vagy túlműködés
  • számos (gyógy)szer.

  Ha az izomkárosodást követően az izomsejtek beltartalma hirtelen a véráramba jut, szövődmények léphetnek fel: akut vesekárosodás, illetve disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) alakulhat ki. Ha valakinél rabdomiolízist diagnosztizálnak, a súlyosságától függően vénába adott (intravénás) folyadékokkal történő és egyéb (intenzív) támogató kezelésekre lehet szükség. További eljárások is szükségessé válhatnak a szervek védelme érdekében: például dialízis kezelés a vesekárosodás megelőzése és/vagy csökkentése céljából.   

 • Milyen szerek okozhatnak rabdomiolízist?

  Például az alábbiak:

  • alkohol (etanol), kábítószerek pl. heroin és kokain
  • antibiotikumok (ampicillin)
  • gomba ellenes szerek (amfotericin B)
  • altatószerek
  • antidepresszánsok
  • antihisztaminok
  • aszpirin (szalicilátok)
  • kortikoszteroidok
  • lidokain
  • lítium
  • sztatinok (koleszterinszint csökkentők)
  • teofillin
 • Mindenkinek ellenőrizni kéne a mioglobin szintjét, akinek izomfájdalma és izomgyengesége van?

  Az általános, rutin mioglobinszint mérés rendszerint nem szükséges. Az izomfájdalom és az izomgyengeség átmenetileg számos olyan állapotban előfordulhat, amelyek különösebb kezelés nélkül elmúlnak. Ha azonban valaki olyan gyógyszert szed, vagy olyan szert fogyasztott, ami potenciálisan izomkárosodást okozhat, akkor a mioglobin vizsgálat indokolt lehet.

 • Ha mellkasi fájdalmat érzek, az azt jelenti, hogy szívrohamom van?

  Számos más probléma is állhat a mellkasi fájdalom hátterében. A mellkasi fájdalom jellege alapján nem mindig lehet eldönteni, hogy azt szívroham (szívinfarktus) okozza-e vagy sem. A mellkasi fájdalmat sokszor a mellkasi izmok túlerőltetése, nyelőcső vagy gyomorproblémák (gyomorégés) vagy tüdőbetegség okozzák. A mellkasi fájdalom a szív ereinek megkeményedését is jelezheti (szív koronária betegség).

   

  Anginának nevezzük az olyan mellkasi fájdalmat, ami testmozgás, nehéz fizikai munka vagy stresszhatás alatt lép fel, néhány percig tart, és pihenés hatására elmúlik. Amennyiben a fájdalom néhány percnél tovább tart, és különösen, ha nyugalomban is fennáll, azonnal forduljon orvoshoz!

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

(August 24, 2015) Schreiber D. Cardiac Markers. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/811905-overview#a4. Accessed February 2016.

(©2016) Mayo Medical Laboratories. Myoglobin, Serum. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/35110. Accessed February 2016.

(©2016) Mayo Medical Laboratories. Myoglobin, Urine. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/35109. Accessed February 2016.

Bethel, C. (Updated December 27, 2015) Myopathies. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/759487-overview. Accessed February 2016.

Eyal Muscal, E (Updated June 22 2015). Rhabdomyolysis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1007814-overview. Accessed February 2016.

Korábbi áttekintések során használt források

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006. Pp 815-817.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007. Pp 404-405.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006. pp 376-377.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Dugdale, D. (Updated 2011 February 21). Myoglobin – serum. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003663.htm. Accessed September 2011.

Dugdale, D. (Updated 2011 February 21). Myoglobin – urine. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003664.htm. Accessed September 2011.

Schreiber, D. and Miller, S. (Updated 2011 March 29). Use of Cardiac Markers in the Emergency Department. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/811905-overview. Accessed September 2011.

(© 1995-2011). Unit Code 9035: Myoglobin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9035. Accessed September 2011.

(Updated 2011 May). Inflammatory Myopathies. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/InflammatoryMyopathies.html?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed September 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby’s Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 688-689.

(Jan 4, 2010) Davarajan P. Myoglobinuria. Medscape Review article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/982711-overview. Accessed October 2011.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.