Más néven
TnI
TnT
cTnI
nTnT
Hivatalos név
Szívspecifikus Troponin I és Troponin T
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.03.2020.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Annak vizsgálatára, hogy volt-e szívrohama vagy szívizom károsodása, illetve, hogy az anginája (szívproblémák miatti mellkasfájdalom) súlyosbodik-e.

​​​​​​​Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valószínűleg szívroham okozta tünetei vannak, mint például fájdalom a mellkas, a váll, a nyak, az állkapocs területén és/vagy légszomj, ha súlyosbodik az anginája, különösen, ha nyugalomban nem enyhül, rögtön el kell végezni a troponin vizsgálatot, majd néhány órán belül további troponin vizsgálatokra van szükség.

Milyen mintára van szükség?

A kar egyik könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A troponinok olyan fehérjék a váz- és szívizomrostokban, amelyek izomösszehúzódást hoznak létre. A troponin vizsgálatok a szívspecifikus troponin koncentrációját mérik a vérben a szívkárosodás meghatározására.

Három különböző troponin létezik: troponin C, troponin T, troponin I. A troponin C indítja el az összehúzódást, azzal, hogy kalciumot köt és a troponin I-t magához húzza. Így a két fehérje, amely az izomrostot megrövidíti, kapcsolódni tud. A troponin T köti ki a troponin komplexet az izomrosthoz. A váz- és szívizomrostok troponin C-je között egyáltalán nem, vagy csak kis különbség van. Azonban a szívspecifikus troponin I és troponin T eltér a vázizom troponin I-től éd T-től. A szívspecifikus troponin T vagy troponin I mennyiségének meghatározása segíthet azon egyének diagnosztizálásában, akiknek szívkárosodásuk volt.

A troponin általában csekély vagy nem detektálható mennyiségben van a vérben. Ha a szívizomsejtek károsodnak, troponin kerül a vérbe. Minél nagyobb a károsodás mértéke, annál nagyobb a troponin koncetrációja a vérben. Először a troponin vizsgálatokat arra használták, hogy meghatározzák, vajon a betegnek volt-e szívinfarktusa. Hasznosak lehetnek a beteg másfajta szívkárosodásának megítélésében is.

Ha valakinek szívinfarktusa van, a szívspecifikus troponin I és T szintje megnövekedhet a vérben a károsodást követő 3-4 órában és 10-14 napig emelkedett lehet.

Hogyan történik a mintavétel?

A vérmintát az alkar egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Nincs szükség előkészületre.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A troponin vizsgálatokat főleg azért kérik, hogy a szívinfarktus diagnosztizálását segítse és kizárjon más, hasonló tünetekkel járó betegségeket. Vagy a troponin I, vagy a troponin T vizsgálatot végzi a laboratórium. A koncentrációk különböznek, de alapvetően ugyanazon információt szolgáltatják.

  A troponin I és a troponin T fehérjék, amelyek a szívizomban találhatók a szívet ért károsodás esetén a vérbe kerülnek.

  A troponin vizsgálatokat akkor is alkalmazzák, ha szívinfarktuson kívüli egyéb ok miatti szívkárosodás miatt vizsgálják a betegeket, hogy elkülönítsék a tüneteket (pl. mellkasi fájdalom), amelyeknek más oka is lehet. A vizsgálatot akkor is elvégezhetik, ha az anginás betegnek rosszabbodnak a tünetei.

  A troponin vizsgálatokat néha más kardiális biomarker vizsgálatokkal együtt kérik: CK–MB vagy mioglobin. Azonban a troponin a legmegfelelőbb vizsgálat szívinfarktus gyanújakor, mert jóval specifikusabb a szívkárosodásra, mint más tesztek (amelyek megnövekedhetnek a vérben vázizomsérüléskor is) és hosszabb ideig emelkedett marad.

  A nagy érzékenységű troponinnak (hs-troponin) nevezett vizsgálat ugyanazt a fehérjét detektálja, mint a standard teszt, csak jóval alacsonyabb koncentrációt is képes kimutatni. És mivel a vizsgálat e fajtája jóval érzékenyebb, hamarabb lesz pozitív és segíthet a standard tesztnél hamarabb detektálni a szívkárosodást és az akut koronária szindrómát. A hs-troponin vizsgálat pozitív lehet azok esetében is, akiknek stabil anginájuk van, illetve azoknál, akiknek nincsenek tünetei. Ha emelkedett ezekben az egyénekben a hs-troponin, jövőbeni szívproblémákat, például szívinfarktust jelez előre. Jelenleg ezt a vizsgálatot kardiális biomarkerként rutinszerűen alkalmazzák a klinikai gyakorlatban (Magyarországon is).

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

   A troponin vizsgálatot akkor kéri a kezelőorvos, ha a beteg szívinfarktus gyanújával először érkezik be a sürgősségi osztályra. A troponin vizsgálatot néhány óra múlva ismételt troponin vizsgálat követ.

  A következőkben felsorolt panaszok és tünetek jelentkezésekor szívinfarktus gyanítható és a vizsgálatot el kell végezni. Fontos, hogy nem mindenki tapasztal mellkasi fájdalmat, és a nők a férfiaknál nagyobb eséllyel tapasztalnak nem tipikus tüneteket.

  • Mellkasfájdalom, kellemetlen érzés és/vagy nyomásérzés (leggyakoribb)
  • Gyors szívritmus, „kimarad egy szívdobbanás”
  • Légszomj és/vagy nehézlégzés
  • Kimerülés
  • Hányinger, hányás
  • Hideg verejtékezés
  • Szédülékenység
  • Indokolatlan fáradtság
  • Fájdalom egyéb helyeken: hát, kar, állkapocs, nyak, has

  A stabil anginában szenvedő betegek esetén akkor kérik a troponin vizsgálatot, ha:

  • Tünetek súlyosbodnak
  • A tünetek, akkor lépnek fel, amikor a beteg nyugalmi állapotban van
  • A tünetek kezeléssel nem enyhíthetők

  Ezek a jelek mind arra utalnak, hogy az angina instabillá alakult, ami növeli a szívinfarktus vagy egyéb súlyos szívproblémák kockázatát a jövőben.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A magas troponin koncentráció, de még a kismértékű emelkedés is valamilyen fokú szívkárosodást jelezhet. Ha egy betegnél jelentős troponin koncentráció emelkedést tapasztalnak, főleg, ha ez a néhány órával később megismételve tovább emelkedik, akkor valószínű, hogy a betegnek szívinfarktusa, vagy valamilyen más szívkárosodása volt. A troponin szint megnövekedhet a vérben a károsodást követő 3-4 órában és 10-14 napig emelkedett maradhat.

  Az anginás betegek esetében az emelkedett troponin azt jelezheti, hogy az állapotuk rosszabbodik és a szívinfarktus kialakulásának magasabb a kockázata.

  A troponin szintek emelkedettek lehetnek más szívbetegségek, például miokarditisz (szívizom gyulladás), szívizomelfajulás (kardiomiopátia) vagy pangásos szívelégtelenség és a szívhez nem kapcsolódó betegségek, mint például a súlyos fertőzések és vesebetegség esetén.

  Ha egymás után néhány órával megismételt több mérés alkalmával normál troponin értékeket mérnek, nem valószínű, hogy a betegnek szívbetegsége lenne. A tünetek megjelenése valószínűleg nem szíveredetű.

  Mivel a troponin vizsgálatok szívspecifikus troponint határoznak meg, a vizsgálatot nem befolyásolja a vázizmot ért sérülés, így nem befolyásolják a kardiális troponin szintet az injekciók, a balesetek, és a gyógyszerek, amelyek a vázizmot károsítják. A troponin megemelkedhet megerőltető testmozgás során, habár szívbetegség tünetei nélkül általában nincs orvosi jelentősége.

 • Mit kell még tudnom?

  Az emelkedett troponin szint önmagában nem alkalmas a szívinfarktus diagnosztizálására vagy kizárására. A fizikális vizsgálat, az anamnézis felvétel és az EKG szintén fontosak. A kezelőorvosnak azt is szükséges látnia, hogy vizsgálatok sorozata alkalmával a troponin stabilan emelkedett marad-e vagy néhány óra múlva tovább emelkedik.

  Nagyon ritkán előfordul, hogy normál troponin koncentrációja van annak a betegnek, akinek szívinfarktusa van, viszont vannak, akiknek emelkedett troponin koncentráció mellett nincs szívbetegségük.

   

 • Mit jelent a szívinfarktus?

   A szívinfarktus azt jelenti, hogy a szívizomszövet egy része súlyosan sérült vagy elhalt. Az orvosi szakkifejezés a szívizom elhalásra a miokardiális infarktus. Mivel nem mindig lehetséges meghatározni, hogy csak súlyos sérülésről vagy infarktusról van-e szó, a kórállapotra az általános kifejezés az akut koronária szindróma (ACS).

  A szívinfarktus leggyakrabban erős mellkasi nyomásérzéssel kezdődik, gyakran kisugárzik a nyakba vagy a bal karba. A beteg nehezen lélegzik, vagy gyengének érezheti magát és hideg verejtékezése lehet.

  A szívinfarktus általában akkor fordul elő, amikor az egyik ér (koszorúér), ami a szív vérellátásáért felel, elzáródik. Ez általában akkor történik, amikor a már részben elzáródott érben vérrög keletkezik. A részleges elzáródás általában az ateroszklerózis (gyakran érelmeszesedésként emlegetik) miatt alakul ki. Az elzáródás fokozatosan, évek alatt alakul ki, ahogyan a lipidplakkok az érfalra rakódnak. Ezek a plakkok szűkítik és keménnyé teszik az artériákat és váratlanul elrepedhetnek, elzárva az érintett artériát.

 • Ha mellkasi fájdalmam van, azt jelenti, hogy szívinfarktusom van?

  Több más oka lehet a mellkasi fájdalomnak, és nem lehetséges a mellkasi fájdalom típusából megmondani, vajon szívinfarktusról van-e szó. Sokaknak azért van mellkasi fájdalmuk, mert meghúzták a mellkasi izmukat, vagy gyomorégés, vagy más, a gyomrot és nyelőcsövet érintő betegségben szenvednek. Érzelmi stressz és a tüdővel kapcsolatos problémák is okozhatják a mellkasfájdalmat. A fizikai megterhelés, kemény munka, vagy stresszes időszak alatt jelentkező mellkasfájdalmat, ami néhány percig tart és nyugalomban megszűnik, gyakran angina okozza. A mellkasfájdalom egy relatív ritka típusa az átmeneti anginának nevezett átmeneti szívgörcs. Ezek a görcsök általában éjjel jelentkeznek, nyugalomban és súlyos, de átmeneti fájdalmat okozhatnak.

  Ha a mellkasi fájdalom néhány percnél tovább tart, azonnali orvosi segítséget kell hívni, különösen, ha nyugalomban jelentkezik.

 • Mi történik, ha nem vagyok benne biztos, hogy szívinfarktusom van?

  Sokan nem biztosak benne, hogy szívinfarktusuk van-e. Ha bizonytalan, ne várjon, inkább hívjon segítséget. Azonnal hívjon orvosi segítséget, ha fájdalmat érez a felsőtestében: a mellkasában, a vállában, karjában, nyakában vagy állkapcsában, vagy a gyomra felső részében. Valamint, ha korábban diagnosztizáltak Önnél anginát és a felírt gyógyszerei nem enyhítik a fájdalmat. További tünetek a nehézlégzés, hányinger, izzadás és szédülés. Az azonnali segítség segíthet a túlélésben és a szívinfarktus után közvetlenül adott kezelés csökkentheti a szívkárosodást.

 • Mi az a nagy érzékenységű troponin teszt (hs-troponin)?

  A nagy érzékenységű troponin (hs-troponin) vizsgálat ugyanazt a fehérjét detektálja a vérben, mint a standard teszt, csak jóval alacsonyabb koncentrációt is képes kimutatni. Mivel ezek az újgenerációs tesztek jóval érzékenyebbek, mint a standard tesztek, hamarabb kimutatják a pozitivitást, ezzel segítik az akut koronária szindróma korábbi detektálását. A hs-troponin vizsgálat pozitív lehet azok esetében is, akiknek stabil anginájuk van, illetve azoknál, akiknek nincsenek tünetei. Ha emelkedett ezekben az egyénekben, jövőbeni szívproblémákat, pl. szívinfarktust jelez előre.

Egészségügyi szakembereknek - LOINC

LOINCA LOINC Logikai Megfigyelési Azonosítók, Nevek és Kódok (LOINC® Observation Identifiers Names and Codes) az egészségügyi mérések, megfigyelések és dokumentumok azonosítására szolgáló nemzetközi szabvány. Közös nyelvet biztosít a mérhető vagy megfigyelt dolgok egyértelmű azonosításához, amely lehetővé teszi a klinikai eredmények cseréjét és összesítését az ellátáshoz, az eredmények kezeléséhez és a kutatáshoz.

Az alábbi táblázat felsorolja a LOINC kódokat, amely a LOINC oldalára mutat. Felhívjuk figyelmét, hogy amikor rákattint a hiperhivatkozási kódra, elhagyja a Lab Tests Online szolgáltatást, és belép a Loinc.org oldalba.

LOINC KÓD LOINC NÉV
16255-2 Troponin I.cardiac Qn
89578-9 Troponin I.cardiac High sensitivity method Ql [Interp]
42757-5 Troponin I.cardiac (Bld) [Mass/Vol]
10839-9 Troponin I.cardiac [Mass/Vol]
49563-0 Troponin I.cardiac DL <= 0.01 ng/mL [Mass/Vol]
89579-7 Troponin I.cardiac High sensitivity method [Mass/Vol]
76399-5 Troponin I.cardiac IA.rapid Ql (S/P/Bld)
89575-5 Troponin T.cardiac High sensitivity method Ql [Interp]
48425-3 Troponin T.cardiac (Bld) [Mass/Vol]
6597-9 Troponin T.cardiac (BldV) [Mass/Vol]
6598-7 Troponin T.cardiac [Mass/Vol]
67151-1 Troponin T.cardiac DL <= 5 ng/L [Mass/Vol]
48426-1 Troponin T.cardiac Ql (Bld)33204-9
33204-9 Troponin T.cardiac Ql

 

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

(February 2018) Efficacy of High-Sensitivity Troponin T in Identifying Very-Low-Risk Patients with Possible Acute Coronary Syndrome. JAMA Cardiology. Available online at https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2666121. Accessed on 9/13/18.

(October 17, 2017) Troponin Test. MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/007452.htm. Accessed on 9/13/18.

Troponin I, Serum. Mayo Medical Laboratories. Available online at https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81767. Accessed on 9/13/18.

(October 17, 2017) Troponin Test. MedlinePlus. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/007452.htm. Accessed on 10/3/18.

(January 14, 2015) Troponins. Medscape. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/2073935-overview. Accessed on 10/3/18.

Korábbi áttekintések során használt források

Mangla, A. and Gupta, S. (2015 January 14, Updated). Troponins. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2073935-overview. Accessed on 4/05/15.

Schreiber, D. and Miller, S. (2014 December 18, Updated). Cardiac Markers. Medscape Drugs and Diseases. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/811905-overview. Accessed on 4/05/15.

Chen, M. (2014 January 17, Updated). Troponin test. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007452.htm. Accessed on 4/05/15.

(2015 February 3, Updated).Warning Signs of a Heart Attack. American Heart Association. Available online at http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/WarningSignsofaHeartAttack/Warning-Signs-of-a-Heart-Attack_UCM_002039_Article.jsp. Accessed on 4/05/15.

(2014 December 5, Updated). Heart Attack Symptoms in Women. American Heart Association. Available online at http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/WarningSignsofaHeartAttack/Heart-Attack-Symptoms-in-Women_UCM_436448_Article.jsp. Accessed on 4/05/15.

(2015 March 31, Updated). Symptoms and Diagnosis of a Heart Attack. American Heart Association. Available online at http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/SymptomsDiagnosisofHeartAttack/Symptoms-and-Diagnosis-of-Heart-Attack_UCM_002041_Article.jsp. Accessed on 4/05/15.

Amsterdam, E. et. al. (2014 September 23). AHA/ACC Guideline, 2014 AHA/ACC Guideline for the Management of Patients With Non–ST-Elevation Acute Coronary Syndromes, A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation. 2014; 130: e344-e426. Available online at http://circ.ahajournals.org/content/130/25/e344. Accessed on 4/05/15.

Pagana, K. D., Pagana, T. J., and Pagana, T. N. (© 2015). Mosby's Diagnostic & Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 931-932.

(April 1, 2013) Thomas S, et. al. Cardiac Troponin: Clinical Considerations for High-Sensitivity Assays. Clinical Laboratory News. Available online at https://www.aacc.org/publications/cln/articles/2013/april/troponin. Accessed April 2015.

Sherwood M, Newby L. High‐Sensitivity Troponin Assays: Evidence, Indications, and Reasonable Use. J Am Heart Assoc. 2014; 3: e000403. Originally published January 27, 2014. Available online at http://jaha.ahajournals.org/content/3/1/e000403.full. Accessed April 2015.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Adams, J. & Apple, F. (2004). New Blood Tests for Detecting Heart Disease. American Heart Association, from Circulation 2004;109:e12-e14. PDF available for download at http://circ.ahajournals.org/cgi/reprint/109/3/e12.pdf.

Achar, S. et. al. (2005 July 1). Diagnosis of Acute Coronary Syndrome. American Family Physician. Available online at http://www.aafp.org/afp/20050701/119.html.

(2000). Cardiac Troponin-I Assay. UCLA Diagnostic Module-2000. PDF available for download at http://www.med.ucla.edu/champ/Troponin%20Guidelines.PDF#search='intitle:Troponin'.

Jeremias, A. and Gibson, C. M. (2005 May 3). Narrative Review: Alternative Causes for Elevated Cardiac Troponin Levels when Acute Coronary Syndromes Are Excluded. Annals of Internal Medicine v 142 (9).

Check, W. (2001 July). Troponin triple crown: diagnosis, risk, Rx. College of American Pathologists, CAP Today. Available online at http://www.cap.org/apps/docs/cap_today/feature_stories/feat_0701.html.

Parham, S. (2005 February). Clearing a path for new cardiac markers. College of American Pathologists, CAP Today. Available online at http://www.cap.org/apps/docs/cap_today/feature_stories/0205Cardiac.html.

American Family Physician: Diagnosis of Acute Coronary Syndrome. Available online at http://www.aafp.org/afp/20050701/119.html.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC, p. 264.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006, pp 522-525.

Mehta S, Bautista RM, Adams BD. Role of first-drawn indeterminate troponin-I levels in the Emergency Department. Int J Cardiol 2008 Mar 18.

Michielsen Etienne C H J, Wodzig Will K W H, Van Dieijen-Visser Marja P. Cardiac troponin T release after prolonged strenuous exercise.
 Sports medicine (Auckland, N.Z.) 2008; 38(5):425-35.

Lippi G, Schena F, Salvagno GL, Montagnana M, Gelati M, Tarperi C, Banfi G, Guidi GC. Influence of a half-marathon run on NT-proBNP and troponin T. Clin Lab. 2008; 54(7-8):251-4.

Zieve, D. (Updated 2010 March 15). Troponin Test. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007452.htm. Accessed September 2011.

(2011 March 1). What Is a Heart Attack? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/heartattack/. Accessed September 2011.

Mayo Clinic staff (2010 November 12). Heart attack. MayoClinic.com [On-line information]. Available online http://www.mayoclinic.com/print/heart-attack/DS00094/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed September 2011.

Zafari, A. M. and Afonso, L. (Updated 2011 September 14). Myocardial Infarction. Medscape Reference [On-line information]. Available online http://emedicine.medscape.com/article/155919-overview. Accessed September 2011.

Grenache, D. et. al. (Updated 2011 January). Ischemic Heart Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online http://www.arupconsult.com/Topics/IHD.html?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed September 2011.

(© 1995-2011). Unit Code 82428: Troponin T, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/82428. Accessed September 2011.

Beavers, C. (2010 February 1). Update on Cardiac Markers—Diagnosing AMI Using Troponin. CAP NewsPath [On-line information]. Available online. Accessed September 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 978-980.

Morrow D, Antman E. Evaluation of High-Sensitivity Assays for Cardiac Troponin. Clinical Chemistry. 2009;55:5-8. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/full/55/1/5. Accessed November 2011.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.