Más néven
IGF-1
Szomatomedin C
Hivatalos név
Inzulinszerű Növekedési Faktor-1
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Arra, hogy segítse a növekedési hormon (GH) hiány, illetve a kevésbé gyakori túltermelés diagnózisának felállítását; hogy vizsgálni lehessen az agyalapi mirigy működését; hogy követni lehessen a GH kezelés hatékonyságát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a gyermek a lassú növekedés tüneteit mutatja, alacsony termetű, és visszamaradt testi fejlődésű, vagy ha a felnőttnek alacsony a csontsűrűsége, csökkent az izomereje és magasak a lipid szintjei, ami GH és IGF-1 elégtelen termelődésére utal; ha egy gyermek a gigantizmus vagy egy felnőtt az akromegália tüneteit mutatja, ami fokozott GH és IGF-1 termelésből eredhet; ha az agyalapi mirigy működési zavara gyanítható.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Általában nincs szükség külön felkészülésre, legfeljebb éhgyomri vérvétel szükséges.

Mit vizsgálunk?

Az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) egy olyan hormon, ami a növekedési hormonnal (GH) együtt segíti a normális csont és szöveti (test) növekedést és fejlődést. A teszt az IGF-1 koncentrációját méri a vérben.

 

Az IGF-1-et a máj és a harántcsíkolt izmok, valamint számos más szövet termeli a GH serkentő hatására. Az IGF-1 számos GH által kiváltott hatás közvetítésében szerepet játszik, serkenti a csont és más szövetek növekedését és elősegíti a simaizom tömeg termelését. Mivel a GH pulzatórikusan kerül a véráramba a nap folyamán, nehéz értékelni az egyszeri GH meghatározás eredményét. Az IGF-1 tükrözi a GH felesleget vagy hiányt, de ellentétben a GH-val, szintje stabil a nap folyamán. Mindez az IGF-1-et az átlagos GH szintek használható indikátorává teszi. Az IGF-1 tesztet ezért gyakran használják a GH hiány vagy túltermelés kivizsgálásában.

 

Az IGF-1 szint, a GH-hoz hasonlóan, normálisan alacsony a korai gyermekkorban, és fokozatosan emelkedik a gyermekkor alatt, elérve csúcskoncentrációját a pubertásban, amelyet csökkenés követ a felnőtt élet során. A GH és IGF-1 hiányt a rendellenesen működő hipofízis okozhatja, aminek csökkent hipofízis hormon szintézis a következménye (hipofízis elégtelenség), vagy olyan nem-GH termelő daganat, ami károsítja a hormontermelő sejteket. IGF-1 hiány állhat elő akkor is, ha a szervezet nem képes reagálni a GH-ra. Az érzékenység hiányának lehetnek elsődleges (genetikai) okai, vagy másodlagosan okozhatja alultápláltság, hipotireózis, nemi hormon elégtelenség és krónikus betegségek. A genetikai eredetű GH érzéketlenség (GH rezisztencia) nagyon ritka betegség.

 

Az IGF-1 hiány oka a korai gyermekkorban általában a GH hiány eredménye, ami képes csökkenteni a csontnövekedést és általában a fejlődést, és a normális testmérethez képest alacsonyabb termetet eredményezhet. Felnőttekben a csökkent termelés alacsony csontsűrűséghez, kisebb izomtömeghez és eltérő lipid szintekhez vezethet. Azonban az IGF-1 hiány vagy a GH hiány vizsgálata nem tartozik a rutin feladatok közé azon felnőttek esetében, akiknek csökkent a csontsűrűsége és/vagy izomereje, vagy magasabbak a lipid szintjei. A GH hiány és ennek következményeként az IGF-1 hiány csak nagyon ritkán okozza az említett rendellenességeket.

 

A GH és IGF-1 túltermelődés a csontváz rendellenes növekedését és más ritka betegségek (gigantizmus és akromegália) jeleit és tüneteit okozhatja. Gyermekekben a gigantizmus a csontok hosszának növekedését okozza, ami nagyon magas testalkatot eredményez nagy lábakkal és kezekkel. Felnőttekben az akromegália vastag csontokat eredményez és a lágy szövet, mint például az orr duzzanatát okozhatja. Mindkét betegség a szervek megnagyobbodásához (például a szív) és olyan más komplikációkhoz vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, fokozott kardiovaszkuláris rizikó, magas vérnyomás, artritisz és rövidebb élettartam.

 

A leggyakoribb ok, ami miatt az agyalapi mirigy nagy mennyiségű GH-t termel, egy általában jóindulatú GH-termelő hipofízis daganat. Az esetek többségében a daganat műtéti úton eltávolítható és/vagy gyógyszeresen, vagy sugárkezeléssel gyógyítható. A legtöbb esetben ez a GH és IGF-1 szintek normál szintre történő csökkenését eredményezi.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a kar könyökhajlati vénájába vezetett tűn keresztül veszik.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Általában nem szükséges előkészület, mivel azonban a tesztet más vizsgálatokkal végezhetik, 12 órás éhezés szükséges lehet a mintavételt megelőzően.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Hogyan használjuk a tesztet?

  Az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) meghatározás használható, hogy segítse:

  • az azonosítását a növekedési hormon (GH) hiánynak; önmagában nem lehet vele diagnosztizálni a GH hiányt, de együtt rendelhető a GH stimulációs teszttel, hogy további információkat szolgáltasson.
  • a követését más hormon tesztek rendellenes eredményeinek.
  • a hipofízis funkció vizsgálatát.

  Ritkábban az IGF-1 teszt használható lehet a növekedési hormon túltermelés kimutatására, és hogy segítse két ritka kórkép, az akromegália és a gigantizmus diagnózisának felállítását és a kezelés követését.

   

  Az IGF-1 egy hormon, ami a növekedési hormonnal együtt elősegíti a normális csont és szöveti növekedést és fejlődést. Az IGF-1 tesztet gyakran rendelik együtt a GH meghatározással. Az IGF-1 teszt tükrözi a GH túltermelést vagy hiányt, de a vérszintje stabil a nap folyamán, ami az átlagos GH szintek jól használható indikátorává teszi.

   

  Az IGF-1 teszt más hipofízis hormon tesztekkel együtt is rendelhető (pl. prolaktin, FSH, LH), hogy segítse az anyalapi mirigy működési zavarainak és csökkent hormon termelésének diagnosztizálását (hipopituitarizmus).

   

  Az IGF-1 teszt és a GH-gátló teszt használható együttesen a GH-termelő hipofízis daganat kimutatására és a kezelés hatékonyságának követésére. A hipofízis (agyalapi mirigy) elülső lebenyének daganata jellemzően képalkotó diagnosztikával igazolható, ami segíti a daganat azonosítását és helyének pontos meghatározását. Ha műtét szükséges, a GH és IGF-1 szinteket meghatározzák a daganat eltávolítását követően, hogy megállapítsák, hogy a teljes tumorszövet sikeresen eltávolításra került-e. Gyógyszeres és/vagy sugárterápia szükséges lehet a műtéti eljárás mellett vagy néhány esetben a műtét helyett, hogy megpróbálják csökkenteni a GH termelést és visszaállítsák az IGF-1 szintet a normális, vagy az ahhoz közeli szintre. Az IGF-1 teszt rendszeres időközönként éveken át rendelhető, hogy követni lehessen a kezelés hatékonyságát, majd ezt követően a GH termelés ellenőrzésére és a daganat kiújulásának igazolására.

   

  Az IGF-1 szintek és a GH meghatározás információt szolgáltathat a GH érzéketlenségről is. A tényleges GH teszt elvégzése előtt, ha az IGF-1 szint megfelel az életkornak és a nemnek, akkor a GH hiány kizárható és a tényleges GH teszt már nem szükséges.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az IGF-1 teszt rendelhető a GH stimulációs teszttel együtt, ha:

  • a gyermeknek a GH hiányra utaló tünetei vannak, mint például lelassult növekedési ütem és alacsony termet.
  • a felnőttnek olyan tünetei vannak, amiről a kezelőorvos azt gyanítja, hogy a GH hiány következménye, mint például csökkent csontsűrűség, gyengeség, a lipid szintek rossz irányba történő változása és intenzív testmozgás közbeni gyors kimerülés. Azonban az IGF-1 hiány vizsgálata nem tartozik a mindennapos vizsgálatok közé felnőttekben, akik az említett tüneteket mutatják. A GH és IGF-1 hiány csak nagyon ritkán áll ezeknek a tüneteknek a hátterében.

  Az IGF-1 teszt rendelhető akkor is, ha a kezelőorvos azt gyanítja, hogy a betegének alulműködik az agyalapi mirigye és időközönként olyankor is, amikor a GH kezelésben részesülők terápiájának követése szükséges.

   

  Ritkábban az IGF-1 tesztet akkor is rendelik a GH gátlási teszttel együtt, amikor egy gyermek a gigantizmus vagy ha egy felnőtt az akromegália tüneteit mutatja.

   

  Ha egy GH-termelő hipofízis daganat felfedezésre kerül, GH és az IGF-1 tesztet rendelnek a daganat műtéti eltávolítását követően, hogy megállapítsák, hogy a teljes tumorszövet eltávolításra került-e. Az IGF-1-et akkor is rendelik rendszeres időközönként, ha valakit gyógyszeres és/vagy sugárterápiában részesítenek, ami gyakran követője a műtéti beavatkozásnak.

   

  Az IGF-1 rendelhető rendszeres időközönként éveken át, hogy kövessék a beteg GH termelését és figyeljék a hipofízis daganat kiújulását.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A normális IGF-1 eredményt összefüggéseiben kell értékelni. Néhány betegnek lehet GH hiánya akkor is, hogy közben az IGF-1 szintjük normális.

   

  Alacsony (csökkent) IGF-1

  Ha az IGF-1 szint alacsony, valószínű, hogy GH hiánnyal vagy GH érzéketlenséggel állunk szemben. Ha egy gyermekről van szó, akkor a GH hiány már valószínűleg alacsony termetet és visszamaradt fejlődést okozott és lehet, hogy már GH-pótló kezelés alatt áll. A felnőttekben az életkorral összefüggésben csökken a termelése, de az elvártnál alacsonyabb szint GH hiányra vagy érzéketlenségre utalhat.

   

  Ha felmerül a gyanúja annak, hogy a csökkent IGF-1 hátterében egy kiterjedtebb agyalapi mirigy funkciózavar (hipopituitarizmus) áll, számos más endokrin mirigyet és a hipofízis eredetű szabályozó hormonjaikat is vizsgálni kell, hogy dönteni lehessen a megfelelő kezelésről. A csökkent hipofízis működés veleszületett rendellenesség következménye vagy a hipofízis sérülésének eredménye lehet, trauma, fertőzés vagy gyulladási folyamat következményeként.

   

  Az alacsony IGF-1 szinteket láthatunk táplálkozási zavarok (pl. anorexia nervosa), krónikus vese- vagy májelégtelenség, hatástalan vagy inaktív GH forma és nagy dózisú ösztrogén esetében.

   

  Magas (emelkedett) IGF-1

  Az emelkedett GH szintek általában fokozott GH termelésre utalnak. Mivel a GH szintek változnak a nap folyamán, az IGF-1 koncentrációk az átlagos GH termelést tükrözik és nem az aktuális GH mennyiségét abban a vérmintában, amit az IGF-1 meghatározás miatt aktuálisan levettek. Ez mindaddig pontos, amíg el nem érjük azt a pontot, amikor a máj IGF-1 szintetizáló kapacitása el nem éri a maximumát. Súlyosan emelkedett GH termelés esetében az IGF-1 szint egy emelkedett, maximum értéken stabilizálódik.

   

  Az emelkedett GH és IGF-1 szintek normálisak pubertásban és terhességben, de ettől eltérő esetekben leggyakrabban hipofízis daganat (jóindulatú) következményei.

   

  Ha az IGF-1 a hipofízis daganat műtéti eltávolítását követően is magas marad, az azt jelezheti, hogy a műtét nem volt teljesen hatékony. A csökkenő IGF-1 szintek az ezt követő gyógyszeres kezelés és/vagy sugárterápia alatt azt jelzik, hogy a kezelés csökkenti a GH termelést. Ha az IGF-1 szint normalizálódik, akkor a beteg már nem termel feleslegben GH-t. Ha valakit hosszú ideig nyomon követnek és az IGF-1 emelkedni kezd, az azt jelezheti, hogy az agyalapi mirigy daganata kiújult.

 • Mit kell még tudnom?

  Ha az IGF-1 szint normális, de a kezelőorvos ennek ellenére továbbra is GH hiányt gyanít, akkor a kezelőorvos egy másik tesztet, az IGF-1 3-as számú kötőfehérjéjének (IGFBP-3) meghatározását rendelheti, ami tovább segíti a GH hiány igazolását. Csaknem a teljes IGF-1 mennyiség a vérben kötőfehérjéhez kötve található, amelyek közül a leggyakoribb az IGFBP-3, aminek termelődését szintén serkenti a GH.

 • Milyen jelei és tünetei vannak a GH és IGF-1 hiánynak?

  Gyermekekben az alábbiak jelezhetik a GH és/vagy IGF-1 hiányt:

  • Lelassult növekedés korai gyermekkorban a korosztályához képest.
  • Alacsonyabb termet a hasonló korú társaihoz viszonyítva.
  • Késleltetett pubertás.
  • A Röntgen vizsgálat késleltetett csontnövekedést mutat.

  Felnőttekben a rendellenesen alacsony GH és/vagy IGF-1 enyhe, kevésbé jellemző tüneteket okoz:

  • Csökkent csontsűrűség.
  • Gyengeség.
  • Nem kívánt lipid szint változások.
  • Csökkent testmozgás tűrőképesség.


   

 • Milyen jelei és tünetei vannak a GH és IGF-1 túltermelődésnek?

  Gyermek esetében szokatlan testmagasság. Felnőtteknél sokkal finomabban jelentkezik: nagy orr, vastag ajkak, jellemző állkapocs, vagy gyűrűk és cipők, amelyek többé nem jó méretűek. Más jelek és tünetek a következők lehetnek:

  • Mélyülő erőteljes hang
  • Megnagyobbodott szervek (máj, szív, vesék és lép)
  • Megnagyobbodott nyelv
  • Merevedési zavarok
  • Fáradtságérzés
  • Fejfájás és látási zavarok
  • Izületi fájdalom, duzzanat
  • Menstruációs ciklus zavarok
  • Izomgyengeség
  • Horkolás
  • Izzadás, testszag
  • A bőr megvastagodása, szemölcsök
  • Az idegek összenyomódása (karpalis csatorna szindróma)
 • El lehet-e végezni a tesztet a kezelőorvosom rendelőjében?

  Nem, ez a vizsgálat speciális eszközt és gyakorlatot igényel, és nem elérhető minden laboratóriumban. Lehetséges, hogy vérmintáját referencia laboratóriumba kell küldeni.

 • Mennyi ideig kell ellenőrzésekre járnom?

  Amíg Önnek igazoltan rendellenes (magas, vagy alacsony) GH termelése van és GH pótló kezelésben részesül, az IGF-1 szintjének alakulását ellenőrizni kell. Azonban IGF-1 meghatározást nem végeznek rutinszerűen a GH-hiányos gyermekek GH kelezésének követésére. A legjobb jelzője a hatékony GH kezelésnek a GH-hiányos gyermekekben a növekedésük ütemének megfigyelése és a testmagasságuk mérése.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

(© 1995–2014). Insulin-Like Growth Factor 1, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/35099 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed August 2014.

Wisse, B. (Updated 2013 November 7). Gigantism. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001174.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed August 2014.

Kaneshiro, N. (Updated 2013 August 22). Short stature. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003271.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed August 2014.

Diaz-Thomas, A. et. al. (Updated 2014 May 12)). Gigantism and Acromegaly. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/925446-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2014.

Eledrisi, M. (Updated 2013 October 17). Growth Hormone Deficiency. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/120767-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2014.

Rosenbloom, A. and Guevara-Aguirre, J. (Updated 2014 January 23). Growth Hormone Resistance. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/922902-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed August 2014.

Meikle, A. W. (Updated 2014 January). Growth Hormone Deficiency. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/GrowthHormone.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed August 2014.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Thorner, M. et. al. (2003 September 24). Advanced Strategies for Achieving IGF-I Control in Acromegaly. The Endocrine Society [CME on Medscape]. Available online at http://www.medscape.com/viewprogram/2638_pnt through http://www.medscape.com.

Cromie, W. (1999 April 22). Growth Factor Raises Cancer Risk. Harvard Gazette Archives [On-line article]. Available online at http://www.news.harvard.edu/gazette/1999/04.22/igf1.story.html through http://www.news.harvard.edu.

IGF-1 (Insulin-Like Growth Factor 1). ARUP Guide to Clinical Laboratory Testing. [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_al3b.jsp#1349162 through http://www.arup-lab.com.

Growth Hormone (Human Growth Hormone, HGH, Somatotropin). Acromegaly, ARUP Guide to Clinical Laboratory Testing. [On-line information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_al3b.jsp#1349162 through http://www.arup-lab.com.

(2002 Int J Cancer). Elevated IGF-1 Linked to Risk of Ovarian Cancer in Younger Women. National Cancer Institute, CTEP, From Int J Cancer 101:549-554. [On-line information]. Available online at http://ctep.info.nih.gov/resources/gcig/news102902.html through http://ctep.info.nih.gov.

Mayo Clinic Staff (2003 May 08). Acromegaly. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/invoke.cfm?id=DS00478 through http://www.mayoclinic.com.

(2002 June). Acromegaly. NIDDK, NIH Publication No. 02-3924 [On-line information]. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health/endo/pubs/acro/acro.htm through http://www.niddk.nih.gov.

(2002) Acromegaly/ MedlinePlus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000321.htm.

(2004 January 23). Unsportsmanlike behavior. The Washington Times [On-line article]. Available online at http://www.washingtontimes.com/functions/print.php?StoryID=20040122-082812-2585r through http://www.washingtontimes.com.

Kass, L. and Council (2003 October). Chapter Three, Superior Performance. Beyond Therapy: Biotechnology and the Pursuit of Happiness, The President's Council on Bioethics [On-line report]. Available online at http://bioethicsprint.bioethics.gov/reports/beyondtherapy/index.html through http://bioethicsprint.bioethics.gov.

(2003 May 30). Race to develop drug abuse test. BBC News [On-line article]. Available online at http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/2946344.stm through http://news.bbc.co.uk.

Acromegaly and Gigantism. Merck Manual Second Home Edition [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mrkshared/mmanual_home2/sec13/ch162/ch162e.jsp through http://www.merck.com.

Clemmons, D. (2004 January 1). The relative roles of growth hormone and IGF-1 in controlling insulin sensitivity. J Clin Invest 113(1): 25-27 [On-line article]. Available online at http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=300772 through http://www.pubmedcentral.nih.gov.

(2003 April 14, Updated). Growth Hormone. Index of the Hypothalamus and Pituitary Gland, Colorado State University Hypertext [On-line information]. Available online at http://arbl.cvmbs.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/hypopit/gh.html through http://arbl.cvmbs.colostate.edu.

(2003 February 18, Updated). Growth Hormone and Aging. Index of the Hypothalamus and Pituitary Gland, Colorado State University Hypertext [On-line information]. Available online at http://arbl.cvmbs.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/hypopit/ghaging.html through http://arbl.cvmbs.colostate.edu.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 879 880.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Grenache, D and Willis, M., Chapter 31, Hypothalamic, Pituitary, and Gonadal Disorders. Pp 351-363.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 626-628.

Sheppard, M. (2007 April 3). Growth Hormone Assay Standardization: An Important Clinical Advance. Medscape from Clin Endocrinol. 2007;66(2):157-161. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/553885 through http://www.medscape.com. Accessed 8/18/07.

(2007 April). Acromegaly. NIDDK, NIH Publication No. 02-3924 [On-line information]. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health/endo/pubs/acro/acro.htm through http://www.niddk.nih.gov. Accessed September 2007.

William E. Winter, MD, FACB. Lab Tests Online adjunct board member.

(© 1995-2010). Unit Code 15867: Insulin-Like Growth Factor 1 (IGF-1), Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/15867 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed October 2010.

Meikle, W. and Roberts, W. (Updated 2010 May). Growth Hormone Deficiency. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/GrowthHormone.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed October 2010.

Kemp, S. (Updated 2010 May 5). Growth Hormone Deficiency. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/923688-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed October 2010.

(2008 May). Acromegaly. National Endocrine and Metabolic Diseases Information Service [On-line information]. Available online at http://www.endocrine.niddk.nih.gov/pubs/acro/acro.htm through http://www.endocrine.niddk.nih.gov. Accessed October 2010.

Savage, M. et. al. (2010 June 23). The Continuum of Growth Hormone–IGF-I Axis Defects Causing Short Stature: Diagnostic and Therapeutic Challenges. Medscape Today from Clin Endocrinol. 2010;72(6):721-728. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/722763 through http://www.medscape.com. Accessed October 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 879-880.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 626-631.

Kronenberg, H. et. al. (© 2008). Williams Textbook of Endocrinology, 11th Edition: Saunders Elsevier, Philadelphia, PA. Pp 891-906.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.