Hivatalos név
Szérum húgysav
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat a vérben lévő húgysav koncentrációjának meghatározására szolgál. A magas húgysav szint köszvényre utalhat. A vizsgálatot a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságának monitorozásakor is szokták alkalmazni.
 

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rákos megbetegedések kemoterápiás és besugárzásos kezelésekor szokták kérni a vizsgálatot. Ízületi fájdalmakkor köszvény gyanúja esetén is gyakran kért vizsgálat a húgysav meghatározása.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) Esetenként kérhetik a húgysav vizeletből történő meghatározását is. Ehhez 24 órás gyűjtött vizeletet kérnek, amelynek ismerni kell a mennyiségét is! A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, de van, aki éhgyomri vizsgálatot kér. Kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A húgysav a purin molekulák lebontásából származik. A purinok a nukleinsavak (dezoxi-ribonukleinsav, DNS) egyik fő összetevői. A felvett tápanyagok vagy a szervezet sejtjeinek lebontásakor kerülnek a véráramba. A húgysav nagy része a vesén keresztül a vizelettel, a maradék a széklettel ürül ki a szervezetből.

Ha túl sok húgysav termelődik vagy kevés választódik ki, a felesleg felhalmozódik a szervezetben és köszvényt okozhat. A köszvény az ízületek gyulladásos állapota, amikor az ízületi folyadékban éles-hegyes kristályokból álló húgysav kristályok halmozódnak fel.

A húgysav-többlet leggyakoribb oka húgysavtermelés örökletes túlszabályozása vagy a vesék nem megfelelő működése, amely során a húgysav kiválasztása csökkent.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A húgysav vizsgálati eredményből következtetni lehet arra, hogy a szervezetben a sejtek lebomlása normál ütemben folyik-e, azaz nem túlságosan gyors vagy lassú. A vizsgálatot a kemoterápiában vagy sugárkezelésben részesülő betegek állapotának követésére is használják.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A húgysav meghatározását akkor kéri az orvos, ha felmerül a gyanúja a húgysav felhalmozódásának. A magas húgysav szint következményeként a páciensek nagy részében köszvény alakul ki. A köszvény leggyakoribb oka egy öröklött anyagcserebetegség, amely a purin bázisok lebontását érinti. A köszvényben szenvedőknél gyakori az ízületi gyulladás, elsősorban a lábujjakban, de más ízületeknél is.
A vizsgálattal a kemoterápiás vagy sugárkezeléseket is szokták ellenőrizni. Ennek során azt figyelik, hogy a kezelések nem okoznak-e a kívánatosnál nagyobb sejtelhalást, ekkor ugyanis megemelkedik a vérben a húgysav koncentrációja.
A vizsgálatot akkor is kérhetik, ha felmerül a vesefunkció károsodása vagy a vesék alulműködése.
A magas húgysav szint gyógyszeres kezeléssel csökkenthető, az ilyen kezelések hatékonyságának megítélésére is kérhetik a vér húgysav vérszintjének meghatározását.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A normálnál magasabb húgysav szint azt jelenti, hogy a szervezet nem képes megfelelően irányítani a purin bázisok anyagcseréjét: vagy túl sokat termel belőlük, vagy nem képes megfelelő ütemben kiválasztani és kiüríteni azokat

A húgysav nagy koncentrációban képes kikristályosodni az ízületekben, melynek révén a köszvényre jellemző fájdalmas gyulladás lép fel. A kristályosodás nem csak az ízületekben, hanem a vesében is bekövetkezhet, ennek során vesekő alakulhat ki, amely károsíthatja a veséket.  

Mit kell még tudnom?
Számos gyógyszer képes befolyásolni a vér húgysav szintjét. Különösen a vízhajtó szerek (pl. tiazidok) képesek a húgysav koncentrációját nagy mértékben megemelni.

Az aszpirin (és más más szalicilátok) hatása nem konzekvens: Alacsony koncentrációban (aszpirint csak alkalmanként szedőknél) a vér húgysav koncentrációja emelkedhet, míg nagy koncentrációban (pl. a rheumatoid arthritisesek kezelésekor) a húgysav koncentrációja csökkenhet.

Akiknél már kialakult a köszvény vagy a húgysavból felépülő vesekő, fokozottan kell ügyelniük a táplálkozásra. Kerülni kell minden olyan ételt, amelynek magas a purin tartalma. Ilyen ételek közé tartoznak a belsőségek (pl. máj, vese, pacal) és egyes halféleségek (pl. szardíniák). Az alkohol is emeli a szervezet húgysav szintjét, mivel lassítja a húgysav kiválasztását. Az éhezés, fogyókúra, intenzív fizikai aktivitás is a vér húgysav koncentrációjának emelkedését okozhatja.

Bár önmagában a húgysav vizsgálatra alapozva nem lehet kimondani valakiről, hogy köszvényes, az ízületi folyadékban talált urát kristályok nagyban valószínűsítik a betegséget.  

Gyakori kérdések

1. Ha valakinek magas a húgysav szintje, milyen kezelésre számíthat?
A kezelés attól függ, hogy mi okozza a magas húgysav szintet. Ha csak eseti köszvényes rohamról van szó, a kezelés rövid ideig tartó gyógyszerekkel (pl. colchicin alapanyagúakkal vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel pl. aszpirinnel) történhet.
Tartósan magas húgysav koncentrációnál a kezelés több évig is eltarthat. Ilyenkor olyan gyógyszereket adnak (pl. probenecid vagy allopurinol), amelyek gátolják a húgysav szintézisét.
A kemoterápiában vagy sugárterápiában részesülőknél gyakrabban ellenőrzik a vér húgysav koncentrációját, és magas érték esetén gyakrabban alkalmaznak gyógyszeres kezelést is.

2. Mi a köszvény?
A köszvény az arthritis leggyakoribb formája. A köszvényes roham általában éjszaka következik be, és legfeljebb 12 órán belül erős ízületi fájdalommal jár. A köszvényes roham rendszerint csak 1-2 ízületet érint. Tipikus hely a térd és a boka ízülete, de gyakran a nagy lábujj ízületeiben is jelentkezik, ahol rendkívül erős fájdalmakat okoz. A fájdalom és a betegség legfőbb oka a húgysavkristályok lerakódása az ízületekbe és az ennek következtében fellépő gyulladás.
Kezelés nélkül az úgynevezett korai rohamok kb. egy hét alatt megszűnnek, és akár hónapokig, évekig nem jelentkeznek újra. Az idő múlásával azonban mind több ízületben jelentkezhetnek a fájdalmak olyannyira, hogy egy idő után a páciens mozgásképtelenné válhat. E miatt is fontos, hogy a köszvény gyanúja esetén a páciens szakorvoshoz forduljon, és a diagnózis megerősítése után mielőbb elkezdődjön a kezelés. A diagnózis elkészítéséhez az orvos kérheti a vérben lévő húgysav meghatározását és az ízületi folyadék mikroszkópos vizsgálatát is. 

3. A közhiedelem szerint a nőknél nem fordul elő a köszvény. Igaz ez?
Nem csak a férfiakat támadja meg a betegség, bár kétségtelen, hogy a női változó kor (45-55 év) eléréséig jóval több férfinél tapasztalható köszvény, mint nőnél.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.