Más néven
Agglutininek
Hideg autoantitestek
Hidegben aktiválódó antitestek
A cikk utoljára módosult: 15.05.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A hemolitikus anémia okának kiderítésére; és a hideg agglutinin betegség diagnosztizálására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha anémiával kapcsolatos tünetek és/vagy fájdalom, sápadtság, valamint hideg levegő hatására a kéz- és lábujjak végeinek, valamint a füleknek a kékes elszíneződése jelentkezik; vagy ha önnél hemolitikus anémiát állapított meg a kezelőorvos, és ennek okát akarja kideríteni.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

Mit vizsgálunk?

A hideg agglutininek az immunrendszer által termelt autoantitestek, amelyek tévedésből a vörösvértesteket (vvt) támadják meg. Az antitestek miatt a vvt-k összecsapzódnak, ha a beteg hidegnek van kitéve, és megnövelik annak esélyét, hogy a vvt-ket elpusztítja a szervezet. Ez a vizsgálat kimutatja a hideg agglutininek jelenlétét és mennyiségét a vérben.

Ha a hideg agglutininek jelenléte a vvt-k pusztulását okozza, az hemolitikus anémiát válthat ki, ami miatt alacsony lesz a vvt-szám és a hemoglobin. Az autoimmun hemolitikus anémiáknak ezt a ritka formáját hideg agglutinin betegségnek nevezzük. A hideg agglutitin betegség lehet elsődleges vagy másodlagos, utóbbi esetben valamilyen betegség vagy kórállapot váltja ki.

Az elsődleges hideg agglutinin betegség jellemzően a közép- és időskorú betegeket érinti, és általában hosszabb időn keresztül fennáll (krónikus). A másodlagos hideg agglutinin betegség lehet akut, krónikus, átmeneti vagy perzisztáló (tartós). Kisebb vagy nagyobb mértékű hemolitikus anémiát okozhat, és számos kórállapothoz társulhat.

 

A hideg agglutinin tesztet nem végzik rutinszerűen. A vizsgálat ugyan már régóta elérhető, de egyre kevésbé végzik, amióta a másodlagos okok felderítésére (pl. Mycoplasma pneumoniae fertőzés) jóval specifikusabb tesztek állnak rendelkezésre.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A vizsgálatot azért végezzük, hogy kimutassuk a hideg agglutinin betegséget vagy kiderítsük a hemolitikus anémia okát. Ha a beteg vérképében csökkent vörösvértest (vvt) számot vagy hemoglobin értéket mérnek, különösen, ha a csökkenés hideg hatására történik, következőnek ezt a vizsgálatot is kérhetik.

  A hideg agglutinin betegség egy ritka autoimmun betegség, amiben az immunrendszer autoantitesteket termel, amelyek tévedésből a saját vvt-ket támadják meg és pusztítják el, így hemolitikus anémiát okoznak. Ezek az autoantitestek hidegben aktivizálódnak, és anémiás tünetekhez vezethetnek, ha az érintett egyén hidegben tartózkodik. A betegség lehet elsődleges és másodlagos, ekkor egy fertőzés vagy egyéb kórállapot váltja ki.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vizsgálatot akkor kérik, ha a betegnek hidegben rendellenes reakciói alakulnak ki, és hemolitikus anémiára utaló tünetei vannak, amelyek hátterében hideg agglutinin betegség állhat. A tünetek lehetnek:

  • kimerültség, gyengeség, fáradékonyság, sápadt bőr (pallor), szédülékenység és/vagy fejfájás az anémia miatt.
  • néhány esetben fájdalmas kékes elszíneződés a kéz- és lábujjakon, a fülön és az orrhegyen, amely hideg levegőn való tartózkodáskor jelentkezik.

   

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A hideg agglutinin vizsgálat eredményét titerben adják meg, pl.: 1:64 vagy 1:512. Minél magasabb a szám, annál több autoantitest van jelen.

   

  A pozitív eredmény jelezheti, hogy a vizsgált egyénnek hideg agglutinin betegsége van. A hideg agglutinin betegség lehet elsődleges vagy másodlagos, ez utóbbit más kórállapotok váltják ki:

  • Mycoplasma pneumoniae fertőzés – az érintett egyének akár 75%-ánál mérhető emelkedett hideg agglutinin szint
  • Mononukleózis infekcióza – az érintettek akár 60%-ánál mérhető emelkedett hideg agglutinin szint, ám az anémia előfordulása ritka ebben a kórképben.
  • néhány rákos betegség, mint a limfóma, leukémia, vagy mielóma multiplex.
  • bizonyos bakteriális fertőzések, mint a Legionella vagy a szifilisz.
  • Egyes parazitafertőzések, mint a malária
  • Néhány vírusfertőzés, mint a HIV, influenza, CMV, EBV és hepatitisz C

  Ha az autoantitestek titere magasabb, és azok magasabb hőmérsékleten reagálnak, gyakrabban alakul ki hemolitikus anémia, és súlyosabbak a tünetek.

  A vörösvértest (vvt) hemolízis és a hemolitikus anémia súlyossága betegről betegre és rohamról rohamra változhat. Bizonyos betegségekhez, mint a mononukleózis infekcióza, gyakran társul emelkedett hideg agglutinin szint, de ritkán anémia.

 • Mit kell még tudnom?

  Ritka esetekben hideg agglutinin vizsgálatot is kérhet az orvos, ha a betegnek mononukleózis infekciózája vagy Mycoplasma pneumoniae fertőzése van, ezekhez társulhat ugyanis másodlagos hideg agglutinin betegség. Mivel azonban ez a teszt nem vizsgálja speciálisan ezeket a betegségeket, általában nem kérik a diagnózishoz vagy a követéshez.

 • Ha magas hideg agglutinin szintet mérnek nálam, tehetek-e valamit azért, hogy az elmúljon, vagy csökkenjen?

  Ezt az önt ellátó orvosnak kell meghatároznia. Kérjük, beszélje meg az önt ellátó orvossal, hogy milyen lépéseket tehet a hideg agglutinin szint csökkentése érdekében.

 • Mit tehetek, hogy elkerüljem a hideg agglutininek kiváltotta tünetek jelentkezését?

  Annak érdekében, hogy minél kevesebbszer alakuljon ki a kéz- és lábujjak fájdalmas elszíneződése, valamint rendellenes vörösvértestpusztulás (hemolízis), fontos elkerülni és/vagy mérsékelni a hidegben való tartózkodást. Az egyes betegek érzékenysége eltérő lehet; van, akinél hideg ital vagy étel fogyasztása, vagy hideg zuhany is kiválthatja a tüneteket. Kérjük, beszélje meg az önt ellátó orvossal, hogy milyen módszerekkel tartható kézben legjobban a betegség.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Aljubran, S. and Lockey, R. (2017 April 21, Updated). Cold Agglutinin Disease. Medscape Hematology. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/135327-overview#showall. Accessed on 6/25/17.

  Blaylock, R. et. al. (2016 August Updated). Cold Agglutinin Disease. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/cold-agglutinin-disease. Accessed on 6/25/17.

  Lal, S. (2016 May 11 Updated). Febrile/cold agglutinins. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003549.htm. Accessed on 6/25/17.  

(© 1995–2017). Cold Agglutinin Tier, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/6168. Accessed on 6/25/17.

Schick, P. (2016 May 26, Updated). Hemolytic Anemia. Medscape Hematology. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/201066-overview. Accessed on 6/25/17.  

Swiecicki, P. et. al. (2013). Cold agglutinin disease. Blood 2013 122:1114-1121. Available online at http://www.bloodjournal.org/content/122/7/1114?sso-checked=true. Accessed on 6/25/17.

Korábbi áttekintések során használt források

Vorvick, L. (Updated 2012 May 31). Febrile/cold agglutinins. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003549.htm. Accessed August 2013.

Aljubran, S. and Lockey, R. (MD : (Updated 2013 January 25) Cold Agglutinin Disease Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/135327-overview. Accessed August 2013.

Delgado, J. and Hill, H. (Updated 2013 July). Cold Agglutinin Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/ColdAgglutinin.html?client_ID=LTD. Accessed August 2013.

Schick, P. et. al. (Updated 2013 February 21) Hemolytic Anemia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/201066-overview. Accessed August 2013.

(© 1995-2013) Cold Agglutinin Titer, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8992. Accessed August 2013.

Lichtin, A. (Revised 2009 February). Autoimmune Hemolytic Anemia. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed August 2013.

Stone, M. (2010 October 28). Heating up cold agglutinins. Blood v 116 (17) 3119-3120. [On-line information]. Available online at http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/116/17/3119.full. Accessed August 2013.

Waites, K. (Updated 2012 September 28). Mycoplasma Infections. Medscape Reference. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/223609-overview. Accessed August 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 279-280.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.