Más néven
Kardiális biomarkerek
Hivatalos név
Szív markerek
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 07.03.2018.

A szív-markerek olyan enzimek, fehérjék és hormonok, amelyek a szívfunkcióval, szívelégtelenséggel és szívsérüléssel hozhatók kapcsolatba. Egyes vizsgálatok kifejezetten szívspecifikusak, míg mások a vázizomzat sérülésekor is emelkedett értéket adnak. A szív-markereket diagnosztikai és prognosztikai célokra egyaránt alkalmazzák. Általában akkor kérik, ha valaki mellkasi fájdalomra, szorításra, émelygésre, légszomjra panaszkodik. Ezek a vizsgálatok - más labor- vagy laboratóriumon kívüli vizsgálattal együtt - segítik a szívelégtelenség és az akut coronaria szindróma (ACS) felismerését, illetve az infarktuson átesett emberek életkilátásának megítélését. A szívelégtelenség gyakran krónikus, progresszív állapot, amely befolyásolja a szív telődési képességét és pumpálási funkciójának hatékonyságát. Az ACS egy tünetegyüttes, amely során a vér- és oxigénmennyiség hirtelen lecsökken,– más szóval „ischaemia” éri a szívet. Ez a csökkenés általában vagy a koszorúerek szűkülése miatt, (érelmeszesedés és érgörcs) vagy pedig az érfalra lerakódott instabil plakkok miatt következik be. A plakkok vérrögöket (trombózis) képezhetnek, és jelentősen gátolhatják a vér áramlását. Az alacsony oxigénellátás anginát (fájdalmat) eredményezhet. A csökkent vérellátás szívsejtek elhalását okozhatja (ez az ún. miokardiális infarktus vagy szívroham), aminek következtében az érintett területen lévő szívizomsejtek is elhalhatnak, és a szív folyamatosan károsodhat. A szív-markerek alkalmazásának az a célja, hogy a lehető leghamarabb felismerjék az akutan jelentkező szívproblémát, és minél hamarabb elkezdődhessen a megfelelő kezelés. A szív-markerek meghatározási lehetőségének az orvos számára a hét minden napján, a nap minden órájában elérhetőnek kell lenni, ráadásul sürgősen pontos eredményt kell kapni. A különböző markerek szintje a szívizom sérülését követően eltérő idő alatt nő, eltérő idő alatt éri el a csúcsát, és esik vissza, így segítségükkel a szívroham lefolyása nyomon követhető, megbecsülhető a roham kezdete, és ellenőrizhető az esetleges ismétlődés is. A belgyógyászok csak bizonyos markereket használnak rutinszerűen. A korábban szív-markernek tekintettek közül néhányat már egyáltalán nem használnak, mert nem olyan specifikusak, mint a legfőbb marker, a troponin. A további potenciális markerek szerepét pedig még mindig kutatják, és klinikai szerepük is meghatározásra vár. Megjegyzés: A szív-markerek nem azonosak az általános szűrővizsgálatok során alkalmazott vizsgálatokkal, amelyekkel nem magát a szívbetegséget, hanem a szívbetegségek kialakulásának kockázatát vizsgálják.

Laboratóriumi vizsgálatok

Jelenleg alkalmazott szív-markerek :

 • CK és CK-MB
 • Troponin
 • Mioglobin (nem mindig alkalmazzák; néha troponinnal együtt kérik)
 • BNP vagy (NT-proBNP)

 

Már nem használatos markerek

 • GOT/AST
 • LDH

 

A szív-markerekkel gyakran együtt kért, általánosabb vizsgálatok:

 • Vérgáz
 • CMP
 • BMP
 • Elektrolitok
 • Vérkép

 

Újabb szív-marker jelölt

- Ischaemia módosított albumin (IMA) – A vizsgálat megkapta az Egyesült Államok megfelelő hatóságának jóváhagyását az alkalmazásra, hogy a troponinnal és az elektrokardiogrammal (EKG) együtt használva kiszűrhető legyen az akut coronaria szindróma (ACS) a mellkasi fájdalommal rendelkező betegeknél. Hasznos lehet a magas szívroham-rizikófaktorú páciensek kiszűrésében, és később akár a mioglobin vizsgálat helyettesítője is lehet.

Nem laboratóriumi vizsgálatok

A vizsgálatok során az orvos a szív méretét, alakját, valamint funkcióját vizsgálja. A módszereket a szívritmusbeli eltérések kimutatására, vagy a sérült szövetek és elzáródott artériák vizsgálatára, elváltozások értékelésére használják.

 • EKG (elektrokardiogram)
 • Magrezonancián alapuló képalkotás (MRI)
 • Coronaria angiográfia (koszorúér-festés) vagy arteriográfia
 • ECG (echokardiogram)
 • Stressz vizsgálat
 • Mellkasröntgen
Felhasznált irodalom

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
Schreiber, D. (2002 February 12, Updated). Use of Cardiac Markers in the Emergency Department [ paragraphs]. EMedicine [On-line information]. Available online: http://www.emedicine.com/emerg/topic932.htm

S4
Morrow, D. et. al. (2004 April 8). Clinical: Acute Coronary Syndromes – Chapter 1 [69 paragraphs]. NACB Laboratory Medicine Practice Guidelines [On-line Draft Guidelines]. Available online: http://www.nacb.org/lmpg/biomark/card_biomarkers_chp1.doc

S5
Tang, W., et. al. (2004 February 27, Second Draft). NACB: Recommendations for the use of Cardiac Biomarkers in Heart Failure [26 paragraphs]. NACB: Recommendations for the use of CardiaNACB Laboratory Medicine Practice Guidelines [On-line Draft Guidelines]. Available online: http://www.nacb.org/lmpg/biomark/card_biomarkers_chp2.doc

S6
Canto, J. (2002 July 1) Cardiac Biomarkers in Acute Coronary Syndrome, An Update in 2002 [37 paragraphs]. Univ of Alabama School of Medicine Division of Continuing Medical Education and Alabama Quality Assurance Foundation [On-line CME]. Available online:http://www-cme.erep.uab.edu/onlineCourses/CardiacBiomarkers/ID0073.htm

S7
Titus, Karen. (March 2004) The Latest on IMA Levels, High and Low. CAP Today. Available online:http://www.cap.org/apps/docs/cap_today/feature_stories/0304IMA.html.

S8
Robert H. Christenson, Ph.D., DABCC, FACB. Professor of Pathology, Professor of Medical and Research Technology Director, Rapid Response Laboratories, University of Maryland School of Medicine, Baltimore, Maryland.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.